ABC News: Australan v ukrajinské Mezinárodní legii tvrdí, že „neschopní“ velitelé vystavují vojáky nebezpečí

Náhodou jsem zavítal na stránky australského informačního webu ABC News – dodávám, že jde o 19. největší internetový portál v Austrálii, kde jsem našel velmi zajímavý rozhovor s australským žold…. omlouvám, australským DOBROVOLNÍKEM, jenž bojuje na Ukrajině v rámci ukrajinské mezinárodní legie. Ten rozhovor je opravdu velmi zajímavý.

Mám li shrnou informace západního, ale především českého mainstreamu, které hodnotí ukrajinskou/ruskou armádu, pak je to vždycky v jednoduchých linkách:

1- ukrjainská armáda = statečná, ba hrdinská, schopná, skvěle organizovaná, ještě lépe trénovaná podle standardů NATO, geniální a mimořádně nápadití velitelé, velmi akceschopná, s moderním taktickým myšlením, s jediným handicapem – nedostatečnou výzbrojí,

2- ruská armáda = neschopná, věčně ožralá mužická chátra, se zoufale neschopným velitelským sborem, zastaralou taktikou, bez potřebného výcviku, zbabělá, utíkající z boje s ukrajinskými kyborgy jakmile ti na ně jen zadupají, která pokud dosáhne náhodou nějakého úspěchu je to za cenu svého vykrvácení, s naprosto zastaralou výzbrojí, ovšem bohužel v obrovských počtech ještě ze sovětské éry.

Takhle jednoduše to srovnání obou bojujících stran vypadá. Tady u nás na kolektivním Západě.

Náhodou jsem zavítal na stránky australského informačního webu ABC News – dodávám, že jde o 19. největší internetový portál v Austrálii, kde jsem našel velmi zajímavý rozhovor s australským žold…. omlouvám, australským DOBROVOLNÍKEM, jenž bojuje na Ukrajině v rámci ukrajinské mezinárodní legie. Ten rozhovor je opravdu velmi zajímavý. Viz

Australian in Ukraine’s International Legion alleges ‚incompetent‘ commanders are putting soldiers in danger

podle překladače:

Australan v ukrajinské Mezinárodní legii tvrdí, že „neschopní“ velitelé vystavují vojáky nebezpečí

Australan sloužící u Ukrajinské mezinárodní legie tvrdí, že Australané, Ukrajinci a další dobrovolníci jsou vystaveni zbytečnému nebezpečí a hrozí jim následky za to, že se vyjádřili kritiku některých nekompetentních ukrajinských velitelů.

Bývalý australský voják, který slouží u GUR – vojenské zpravodajské složky Ukrajinské mezinárodní legie – promluvil v exkluzivním rozhovoru pro The World Today na rádiu ABC.

ABC souhlasila, že ho bude označovat volacím znakem „Bush“, aby chránila jeho identitu.

V rozhovoru Bush tvrdil, že někteří cizinci a Ukrajinci byli vystaveni nebezpečí ve válce proti ruské invazi kvůli nekompetentnosti vedení některých ukrajinských velitelů, zatímco jiným hrozilo vězení za pokus o odchod domů.

Bush řekl, že on a jeho druzi v ukrajinské Mezinárodní legii vyjadřovali obavy ohledně situace a navrhli způsoby, jak zlepšit chod jednotky, ale že jejich návrhy byly ignorovány.

„Jednoduchým faktem je, že je to jen mlýnek na maso,“ řekl muž The World Today.

„Moji kamarádi zemřeli a umírají.“

„Je to otázka života a smrti a je třeba to rychle vyřešit.

„Viděl jsem zde věci, které jsou z vojenského hlediska naprosto nepřijatelné a bohužel poškozují Ukrajinu.“

Řekl také, že někteří zahraniční bojovníci nedostali za svou službu vůbec zaplaceno, že někteří Australané se speciálními vojenskými schopnostmi, včetně těch, kteří jsou kvalifikovaní řídit obrněná vozidla Bushmaster darovaná Austrálií Ukrajině, nebyli plně využiti.

Na otázku deníku The World Today, zda se bojí o svou bezpečnost, když mluví takhle kriticky nahlas, muž odpověděl: „Absolutně na 100 procent.“ (!)

Záznam odhaluje hloubku frustrace

Mezinárodní legie byla zřízena ukrajinskou vládou nedlouho po ruské invazi, aby rekrutovala cizince, aby pomohli bránit Ukrajinu.

Bush je jedním z desetitisíců cizinců, kteří se připojili k válečnému úsilí, včetně neznámého počtu Australanů.

Bush řekl, že situace nyní dosáhla bodu zlomu a v zaznamenané výměně názorů před dvěma týdny, sdílené s The World Today, je slyšet, jak varuje jednoho ze svých velitelů, že členové Legie odejdou, pokud se nebude řešit špatné velení některých ukrajinských velitelů a špatné zacházení.

V nahrávce Bush říká veliteli, že systém je už narušen do té míry, že je nemožné dělat úkoly tak jednoduché, jako je přesun mužů z jedné jednotky do druhé.

„Chci říct, že jsme docela rádi, že můžeme říct, ‚jsme venku‘, a vezmeme naše chlapy a půjdeme jinam, a vy nebudete mít naše schopnosti,“ říká Bush veliteli v nahrávce.

„A to je to, co potřebujete sdělit někomu vyššímu: Všichni se chystáme jít, to se stane.“

Bush také veliteli v nahrávce říká, že obavy členů z konkrétních velitelů v rámci Mezinárodní legie jsou ignorovány.

„Nebudeme nadále sloužit v armádě, která s námi špatně zachází,“ říká veliteli.

„Potřebujeme někoho, kdo se za nás zastane, a já nedovolím, aby idioti, jako je tento, ovlivnili válečné úsilí.

„Musíme vyhrát.“

V reakci na komentáře Bushe v nahrávce je slyšet, jak velitel uznává, že členové Legie jsou naštvaní a frustrovaní.

Právník, který dostává „strašné“ žádosti od Australanů v Legii

Problémy vznesené australským informátorem jsou součástí mnohem většího, znepokojivého obrazu: Ukrajinská média The Kyiv Independent obsáhle informovala o obviněních z nezákonného chování některých velitelů Legie.

The World Today také hovořil s Glennem Kolomeitzem, právníkem, obranným analytikem a bývalým důstojníkem australské armády se sídlem v Austrálii, který obdržel žádosti o právní radu od Australanů a dalších členů Legie bojujících na Ukrajině.

Řekl, že cizinci tvrdí, že jim někteří ukrajinští velitelé vyhrožují, pokud požádají o odchod.

„Hrozí jim vězení a nejrůznější nesmysly,“ řekl The World Today.

Pan Kolomeitz popisuje některé hrozby, které členové Legie obdrželi, jako „strašné“ a „šokující“.

„Mluvíme o několika velmi, velmi zkušených lidech – důstojnících, kteří tam jsou už dlouho a do kterých tolik investovali.

„Chtějí vidět Ukrajinu vyhrát, a pak jim hrozí vězení, protože se prostě snaží dokončit svou práci, takže je to skličující,“ řekl.

Bojovníci legií „nedostávají zaplaceno“, říká whistleblower

Pan Kolomeitz také řekl, že základní logistika Legie je tak špatná, že někteří cizinci nedostali od svého vstupu ani zaplaceno.

V jednom příkladu, který je podrobně popsán v The World Today, byl jeden člen Legie, který je vysoce kvalifikovaným odborníkem na kybernetickou bezpečnost, údajně poslán do zákopů poté, co se zeptal, proč jeho muži nedostali svůj bojový plat.

Pan Kolomeitz řekl, že někteří v Legii platí svým kamarádům ze svých vlastních prostředků, aby jim pomohli přežít.

„Mnoho z těchto lidí nedostává zaplaceno a Australané na úřadech platí svým podřízeným z vlastních peněz,“ řekl Kolomeitz.

„Jsou tu pro Ukrajinu – aby pomohli Ukrajině vyhrát tuto válku.“

Bush řekl The World Today, že byl mezi těmi, kteří zůstali bez platu, přestože před několika měsíci podepsal smlouvu s Ukrajinskou mezinárodní legií.

„Za celou dobu, co jsem byl ve službě, mi legie nikdy nevyplatila,“ řekl.

„Udělal jsem to efektivně pro bono.“

Ztráty životů „pro malý efekt na bojišti“: vojenský právník

Jak Bush, tak pan Kolomeitz tvrdí, že nedostatek důvěry ve vedení některých velitelů Legie je všudypřítomný problém s ničivými účinky.

Glenn Kolomeitz řekl, že zatímco někteří z cizinců, kteří vstoupili do ukrajinské mezinárodní legie, jsou velmi zkušení a mají speciální dovednosti při sestavování vojenských plánů podle standardů NATO, někteří ukrajinští velitelé je ignorují.

„Velitelé ignorují plánování a pouze posílají vojáky, Ukrajince a obyvatele Západu, do těchto bitev bez výhod těchto operačních plánů,“ řekl Kolomeitz.

„To znamená, že je zabito mnoho lidí s malým efektem, s malým efektem na bojišti.“

Mnoho nových ukrajinských rekrutů absolvuje základní výcvik na mnohonárodní vojenské misi ve Spojeném království.

Zajišťuje je i kontingent australské armády, známý jako operace Kudu.

Bush řekl, že navzdory maximálnímu úsilí australských cvičitelů se nezkušení vojáci v jedné ukrajinské jednotce dostavili k bitvě opilí a byli údajně rozmístěni na špatném místě ukrajinským velitelem.

„Neobviňuji jednotlivé trenéry, myslím si, že každý voják, který je vycvičený, by měl nést svou odpovědnost,“ řekl The World Today.

„Ale jejich schopnost přežití se nezlepšuje – to je selhání Kudu a ADF [má] hodně co vysvětlovat.“

Znalosti Bushmaster zůstávají nevyužity: Bush

Minulý týden australská vláda oznámila, že pošle na Ukrajinu dalších 30 Bushmasterů.

Obrněná vozidla jsou ukázkou australského příspěvku a nejnovější závazek je navrch k dřívějšímu nasazení 90 vozidel a celkovému balíčku podpory pro Ukrajinu, který australská vláda odhaduje na 890 milionů dolarů.

Ale zatímco někteří australští členové Ukrajinské mezinárodní legie jsou kvalifikovaní a zkušení v ovládání Bushmasterů, Bush říká, že Ukrajinci jejich dovednosti nevyužívají.

„Bylo nám výslovně nařízeno, že toto zařízení nemůžeme používat – toto zařízení mohou používat pouze Ukrajinci,“ řekl.

„Nevěříme, že to použijeme, i když máme školení a pověření.“

Obavy by měly být vzneseny „u ukrajinského velení“: ukrajinský velvyslanec

The World Today se obrátil na ukrajinského velvyslance v Austrálii Vasyla Myroshnychenka s podrobným seznamem obvinění Bushe a Glenna Kolomeitze.

V písemné odpovědi pan Myroshnychenko uvedl, že Ukrajina je stále vystavena invazi ze strany Ruska a ukrajinskou politikou je nekomentovat podrobnosti vojenských operací „ze zjevných bezpečnostních důvodů“.

V prohlášení velvyslanec také uvedl, že Australané sloužící v Legii by měli své obavy „sdělit ukrajinskému velení spíše než médiím, aby mohly být náležitě řešeny“.

Pan Myroshnychenko také řekl, že je vděčný „za smysl pro službu a závazek“, který projevili Australané podporující válečné úsilí na Ukrajině.

Rada australské vlády pro Ukrajinu a Rusko „necestujte“

Bush jako australský občan vyzývá federální vládu, aby se více zasadila o Australany, kteří v boji za Ukrajinu nasazují své životy.

Mnozí z Australanů jsou veteráni, kteří si již svůj díl boje vytrpěli: jiní zažívají bojiště poprvé.

The World Today předložil seznam otázek úřadu ministra obrany Richarda Marlese.

V reakci na to mluvčí uvedl, že rada australské vlády pro Ukrajinu a Rusko zůstává na „necestovat“.

Pro Australany je legální sloužit u oficiálních ozbrojených sil jiné země, jako je ukrajinská Mezinárodní legie.

„Nemusí se to proměnit v Afghánistán – tohle lze vyhrát“

Právník Glenn Kolomeitz řekl, že příběh Australanů sloužících na Ukrajině musí být vyprávěn a musí být naléhavě poskytnuta podpora.

Řekl, že bez další pomoci jsou životy Australanů v ohrožení.

„Zatím mnoho z těchto lidí pohrozilo, že odejdou, ale zůstávají tam,“ řekl pan Kolomeitz.

„Chtějí být v tomto boji až do konce, chtějí vidět vítězství Ukrajiny.

„Ale téměř jistě – no, nepochybně – bude ztraceno více australských životů, pokud se tyto problémy nebudou řešit.“

Bush v rozhovoru pro The World Today z Ukrajiny řekl, že v sázce je osud války.

„Potřebujeme jen školení, schopnosti a podporu a my to dokážeme.

„Nemusí se to změnit v Afghánistán – tohle je vyhratelné.“

Řekl také, že pro Austrálii je nezbytně nutné, aby řešila obavy, které vznesl.

„Pokud to nevyhrajeme, povzbudíme Čínu. A naše armáda není připravena… potřebujeme reformu obrany, potřebujeme reformu zpravodajských služeb,“ řekl.

„Chápu, že lidé umírají ve válce. Ale je rozdíl mezi utrácením života a promarněním života.“

=========================================================================

Tak tohle jednomu z absolutně největších australských webů, který zcela jasně, pokud na něj najedete, surfuje na té jediné a vždycky správné vlně….

Ne, ještě prý to není Afghanistán, ještě prý se to dá vyhrát.. Stačí maloučko, maloulinko, jestli to dobře čtu, tak to maloulinko je, aby Australané mohli řídit australské Bushmastery a zbabělý Rus se dá na panický útěk… A vyhodilo se pár ukrajinských, zcel nečekaně a v rozporu stvrzením českého mainstreamu nekompetentních oficírů. A bude!!!

Vlastně ještě nebude, bude až dobrovolníci dostanou od Ukrajiny slíbený žold!!! Dobrovolníci a žold??? Jak to jde dohromady s tím dobrolnictvím? Žoldáky má přece jen ten zbabělý, ožralý a neschopný Rus!!!!

**

Autor: Petr Vlk, zdroj: Kosa zostra

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Australan si chce jen tak zastřílet, tak kvůli tomu přeletí půl planety. 🙂 Tady vidíte, že část lidstva má válku a násilí doslova v genech.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci

Víte , já myslím a je to jen můj názor- že idiot, který jde do války v zemi, o které ví hovno idiot i v názorech,

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Obávám se, že pan Vlk skočil “australskému” vojákovi na špek. Těchto zpráv se bude, po průseru neschopných amerických a kanadských velitelů, objevovat v éteru jako zázrakem, čím dál tím víc. Kde se bude útočit, s jakou silou, jakými prostředky … neurčují ukrajinští velitelé, ale kovbojové z Pentagonu co umí jedno velké hovno. Ukrajinský velitel rozhoduje… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.

vaclav
vaclav
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Hlavně si je dobře přečti a vyhodnoť – dokážeš-li to.!

cablik
cablik
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

To ví že jo ale vyhodnotím si to radši jen pro sebe.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci

Tak toto je ten zázrak, to malinko, které má přinést vítězství.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bushmaster_Protected_Mobility_Vehicle

VlastimilCech
VlastimilCech
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Jak to bude fungovat v ukrajinském blátě? Razputica…bezdarožije Ale je to hezká mašina…