Ekonomický dopad: Sankce a ceny energie posouvají Rusko do postavení „největší evropské ekonomiky“

Ekonomický dopad: Sankce a ceny energie posouvají Rusko do postavení „největší evropské ekonomiky“

Konkrétně se očekávalo, že Rusko překoná Německo a Spojené království, které patří k nejsilnějším západním ekonomikám. Částečně je to způsobeno sebevražednou podřízeností Berlína Washingtonu DC, protože tato katastrofální strategická chybná kalkulace vedla k deindustrializaci Německa, což je proces, který jen urychlil jeho sesazení z trůnu Ruskem.

Od zahájení moskevské speciální vojenské operace (SVO) došlo k řadě rozsáhlých a dlouhodobých následků. To zahrnuje prudký nárůst prodeje zbraní ze Spojených států a Jižní Koreje, které z toho oba velmi těžily, což je důsledek, který bojovná thalassokracie jistě předpověděla.

USA věděly, že začínající evropské ekonomiky by nebyly schopny vyrobit dostatek zbraní a munice pro čelní srážku s Ruskem. Právě proto bylo pro Washington DC zásadní zatlačit Moskvu do kouta. A přesto, stejně jako po mnohonásobně v historii, se to obrátilo způsobem, který nepřátelé euroasijského obra nikdy nepředvídali, což způsobilo šok a nedůvěru mezi jejich politickými elitami.

Co je ještě horší pro hegemonii USA a sbor jejích četných vazalů a satelitních států, z tohoto posunu těží i skutečný svět. Producenti ropy ze Střední Asie a Arabského zálivu enormně profitovali z prudkého nárůstu cen ropy, zatímco indické rafinerie zažily nebývalý (a zcela neočekávaný) neočekávaný nárůst prodeje ruské ropy do Evropské unie.

Hluboká hospodářská krize: Evropské společnosti přišly po odchodu z Ruska o 100 miliard eur

Geopolitický přívěsek Washingtonu DC tím velmi trpí, protože platí přemrštěné ceny za komodity, které bývaly levné, zejména ropu a zemní plyn. To mělo za následek vlnový efekt, který stále pustoší celá odvětví hospodářství EU, protože výše uvedené komodity prostě nelze nahradit.

Navíc ztráta přístupu na masivní ruský trh byla velkým hitem pro problémový blok. Kromě toho mnoho ruských společností drželo své finanční prostředky v evropských bankách, ale pokus o krádež těchto peněz vedl k úplnému zničení důvěry, která kdysi existovala , čímž nejen Rusové, ale mnoho dalších ztratili zájem o kdysi prakticky bezkonkurenční finance EU. sektor.

Mezitím Čína, Indie, arabské státy Perského zálivu, Turecko a další země zaplnily mezeru na ruském trhu. V letech od nešťastného rozpadu Sovětského svazu byla Moskva vnímána jako jakýsi „nemocný muž Evropy“, který sloužil převážně jako zdroj levných, ale nezbytných přírodních zdrojů, a zároveň poskytoval své nejlepší talenty a investice ve výši stovek miliard dolarů. .

Současně bylo Rusko také vnímáno jako vedoucí trh pro tolik potřebné rozšíření exportu EU. To vše je nyní z velké části minulostí. Ekonomiky EU prostě nejsou schopny nahradit Rusko jako zdroj levných komodit (zejména ropy a zemního plynu) a masivního, rostoucího trhu, který je ve skutečnosti v mnoha ohledech jedním z největších na světě.

Německo je v tomto případě zdaleka největším poraženým, protože jeho průmyslová síla zažila bezprecedentní rozvrat, téměř jakýsi opak toho, co se kdysi po druhé světové válce nazývalo „německý hospodářský zázrak“. Berlín nesprávně vyhodnotil odolnost Moskvy, když předpokládal, že zahájení bezpříkladné sankční války proti Rusku bude skutečně fungovat.

Skutečnost, že pouze Japonsko, Jižní Korea a Singapur zavedly nějaké sankce mezi nezápadními zeměmi (ačkoli je lze právem považovat za západní satelitní státy) a že žádné sankce nemohly projít OSN, znamenala, že pokus o izolaci Ruska bídně selhal .

Navíc to byl jeden z klíčových faktorů, které přispěly k ekonomickému vzestupu Moskvy, zvláště když její obchod se skutečným světem narostl do impozantních rozměrů. Dobře organizovaný a rychle prováděný program euroasijského giganta pro substituci dovozu vytvořil obrovské příležitosti pro expanzi na trh pro čínské, indické, íránské a mnoho dalších společností z celého světa. To také podpořilo vzestup bezpočtu ruských společností, které nahrazují dovážené produkty domácími ekvivalenty.

Tento proces připravil půdu pro vznik celých průmyslových odvětví, která před zavedením sankcí fakticky neexistovala. Ve spojení s omezením masivního toku finančních prostředků z Ruska a nárůstem exportu energie to poskytlo moskevské ekonomice masivní podporu.

Výsledky těchto historicky bezprecedentních ekonomických sraček odhalily Světová banka a Mezinárodní měnový fond začátkem srpna, když zveřejnily nová data o světové ekonomice za rok 2022.

Nově zveřejněné informace odhalily, že Rusko je nyní největší ekonomikou v Evropě a také pátou světovou vůbec poprvé od sovětských dob. Tím předstihla Německo a nyní je za Čínou, USA, Indií a Japonskem s neuvěřitelnou hodnotou 5,51 bilionu dolarů.

Ještě překvapivější je, že toto číslo je o 38 % vyšší, než je oficiální předpokládaný odhad 3,993 bilionu dolarů. Zpráva ukázala ruský HDP PPP (paritu kupní síly), což je metrika používaná CIA, Světovou bankou a mnoha dalšími organizacemi k nejpřesnějšímu měření ekonomické síly jakékoli dané země, protože tolik propagovaný nominální HDP je většinou irelevantní. v praxi a z velké části slouží k propagandistickým účelům. Očekává se také, že Rusko posílí svou pozici v mnoha klíčových odvětvích, včetně pokročilých komunikací a špičkových technologií, zejména díky dalšímu propojení s Čínou a poskytování dodatečné podpory domácím společnostem v tomto sektoru. Částečně kvůli zmíněné německé deindustrializaci se očekává, že si Moskva v dohledné době udrží páté místo.

**

Drago Bosnić  je nezávislý geopolitický a vojenský analytik. Na snímku je střed dnešní Moskvy.

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci

Čím více jste soběstační, tím méně jste vydíratelní a na někom závislí…Rusko nemusí být na nikom závislé a bude žít. My abychom mohli žít, když to takhle půjde dál,budem jednou žebrat o jídlo, jen banány nestačí…

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci

Není to zase nějaká “dezinformace”? 🙂 Vždyť Rusko patří mezi nejzaostalejší státy v Evropě, její HDP je na úrovní Belgie, ovšem při stokrát větším počtu obyvatel. Přední blogger idnes.cz Ziegler uvedl, že Rusko má nejvíce suchých záchodů na světě. Rusové tedy nedisponují splachovacími záchody. Což je důkaz rozvojové země. Celé dopoledne jsem… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

V krásné ruské přírodě žijí lidé v roubenkách s udusanou hlínou a těsto si míchají vařečkou…A přesto jsou šťastní. Za pohled stojí ilustrační foto, to není žádná animace ale opravdové Byznys centrum, což se moc u nás neukazuje a málo Čechů o něm vůbec ví. Sídlí zde nejvýznamější banky a firmy světa…P.S. Můj soused si na důchod postavil… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 měsíci

Tak to je na velkou soběstačnou zemi žádné sankce neplatí navíc když má za spojence největší ekonomiku světa Čínu. Však také skopčáci toho mají dost a jejich výrobci pohrozili že když nebudou normální ceny energii tak továrny přestěhují jinam.