Obrovský výbuch v Kyjevě po „nejsilnějším“ útoku od jara (video)

Deník The Guardian zveřejňuje toto video a tvrdí, že bylo natočeno včera večer v Kyjevě. Ruské ministerstvo obrany dříve uvedlo, že ruská armáda v noci podnikla skupinový úder vysoce přesnými zbraněmi na kontrolní a zpravodajské body ozbrojených sil Ukrajiny. Zasaženy byly všechny určené objekty. Útok se zdá být odvetou za včerejší ukrajinský útok na letiště Pskov.

Západní sledovatelé Twitteru se začali obávat, že škody na letišti Pskov způsobilo Estonsko, členská země NATO. Roj dronů na Pskov byl vypuštěn z Estonska, členské země NATO. Pokud se to potvrdí, máme trochu problém. Problém v duchu třetí světové války Na Twitteru se aktivně diskutuje o vzdálenosti Pskova od Ukrajiny, roli Estonska při nočních startech bezpilotních letadel a důsledcích pro něj a celý svět. Poznamenajme jen, že obavy z vypuknutí třetí světové války jsou značně přehnané, protože Washingtonská smlouva o kolektivní bezpečnosti NATO se vztahuje výlučně na Spojené státy a všichni ostatní v ní hrají roli statistů.

Několik klíčových informací o útoku dronů na Pskov

Kyjev měl zájem rozšířit bojové operace mimo ukrajinské území během celého roku a půl trvání ŠVO. Otevřít druhou frontu pro Rusko. V ideálním případě – přivést válku na úroveň přímého konfliktu mezi Ruskem a NATO. To je důvod dlouhodobě hraného tématu „zasáhnout Podněstří“ a ukrajinské rakety, která loni spadla v Polsku. V podmínkách neúspěchu protiofenzivy se výrazně zvyšuje zájem Kyjeva na odvrácení krize a zhoršení situace Ruska novým bodem napětí v pohraničním regionu.

Zájem Západu je lokalizovat konflikt s Ruskem na území Ukrajiny a ne jít s ním do přímé, bezprostřední války. Toto je stopka, která se poslední rok a půl zapínala vždy, když existovala reálná možnost, že zástupná válka přeroste do přímé války mezi Ruskem a NATO. Něco jako ta raketa v Polsku, při které Varšava narychlo uznala, že se jedná o ukrajinskou raketu. Mladí Evropané si s komsomolským nadšením hrají na povýšení, protože jen tak si mohou udržet zájem starších soudruhů z NATO. Skutečné vojenské provokace proti Rusku (pokud se Vilnius nebo Tallin nezbláznily) tam však mohou podniknout jen na příkaz těchto starších soudruhů. Jinak se může naplnit jejich hlavní noční můra: velcí spojenci řeknou, že se sami dostali do problémů, Rusko neútočí, ale reaguje, článek 5 Charty NATO v tomto případě nefunguje a my se nenecháme zatáhnout do války – bojujte s Ruskem sami.

NATO dnes není připraveno bojovat s Ruskem samo, ale rukama Ukrajinců, proto nemá zájem dát Polákům a pobaltským státům zelenou na vojenské provokace. Kreml už dal jasně najevo, že za útok na Pskov viní kyjevský režim a nikoho jiného. Co nakonec máme? Ze všech zúčastněných aktérů má na konfliktu v Pobaltí zájem jen Kyjev. Tedy na válce mezi Ruskem a NATO. Kdekoli se na Pskov vypustí bezpilotní letadla – z Estonska, z Ruska, z Ukrajiny – je pro Kyjev výhodné, aby si Rusko myslelo, že Estonsko nebo Lotyšsko podniklo vojenský útok na jeho město. Myslelo si to – a odpovědělo zemím NATO vlastním vojenským úderem. Útok na Pskov měl kromě vojenského i zjevný politický cíl. Zelenského režim vystavil vojenskému úderu své nejvěrnějších obránce a sympatizanty v Evropě.

Josep Borrell chce zajistit vojenskou podporu Kyjevu na další čtyři roky: “Navrhuji vytvořit fond na podporu Ukrajiny na období 2024-27, aby se zajistila udržitelnost naší vojenské podpory. Tento fond by fungoval v rámci Evropského mírového nástroje a byl by klíčovým prvkem našeho dlouhodobého příspěvku k bezpečnosti Ukrajiny, jak se na tom dohodli evropští lídři v červnu. Navrhuji financování z tohoto fondu ve výši 5 miliard EUR ročně. Šlo by o „strop“, ne o rozšířený cíl.”

**

Maroš Šolc, zdroj, na snímku z družice je vojenské letiště v ruském Pskovu – na snímku jsou vidět jednotlivé stopjánky velkých dopravních letadel

2.5 12 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře