Ve světě ovládaném propagandou bude rozumný světonázor nutně okrajový

Jednou z nejhorších chyb, kterých se můžete při formulování svého chápání světa dopustit, je vycházet z předpokladu, že nejpravdivější a nejpřesnější postoj musí ležet někde poblíž středu dvou hlavních politických perspektiv, které vidíte rozložené všude kolem sebe.

Caitlin Johnstone
Caitlin Johnstone

Je to chyba nejen proto, že předpoklad, že pozice uprostřed musí být ta nejlepší, je typem chybného uvažování známého jako klam středu (správná pozice mezi „Pijte denně litr bělidla pro dobré zdraví“ a „Pijte denně nula bělidla pro dobré zdraví“ není „Pijte denně půl litru bělidla pro dobré zdraví“); je to chyba také proto, že celé rámování vzniká ze situace, která byla uměle vytvořena mocnými. (zkráceně: Pravda není někde uprostřed, pravda je tam kde je! – pozn.red. N.R.-vd).

Je dobře zdokumentovaným faktem, že bohatí a mocní vkládají obrovské jmění do manipulace s politickým a mediálním prostředím tak, aby sloužilo jejich zájmům. Jejich kontrola nad zpravodajskými médii a technologickými platformami v Silicon Valley slouží k určování agendy a ovlivňování veřejného mínění tím, že určují, kterým otázkám bude věnována pozornost a kterým ne, a to způsobem, který zachovává politický status quo, na němž vybudovali své impérium, čímž se Overtonovo okno přijatelné debaty zmenšuje na velmi úzké spektrum, jehož výsledky nemohou nijak ohrozit jejich zájmy.

Tuto dynamiku jsme právě probírali v souvislosti s agresemi USA proti Rusku a Číně; Overtonovo okno se zužuje na debatu o tom, který nepřítel USA by měl být terčem imperiálních agresí, přičemž hlasy, které obhajují détente s oběma zeměmi, nenacházejí v hlavním politickém proudu ani v médiích žádnou platformu. Právě o tom mluvil Noam Chomsky, když řekl, že „chytrý způsob, jak udržet lidi pasivní a poslušné, je přísně omezit spektrum přijatelných názorů, ale umožnit v rámci tohoto spektra velmi živou debatu“.

Lidé předpokládají, že v mainstreamovém světonázoru musí být pravda, protože do mainstreamového světonázoru investovalo tolik dalších lidí, zatímco ve skutečnosti je tento světonázor mainstreamový jen proto, že na jeho vytvoření bylo vynaloženo tolik bohatství a vlivu. Ve skutečnosti je předpoklad, že pravda existuje někde v jednom ze dvou mainstreamových politických názorů prosazovaných manažery západního impéria, příkladem bandwagon efektu (efektu rozjetého vlaku), který popisuje kognitivní zkreslení, při němž mají lidé tendenci přejímat přesvědčení, chování, styly a postoje jen proto, že to dělají lidé kolem nich.

Tento bias by měl evoluční výhody již na počátku našeho vývoje jako druhu. V dobách, kdy naši evoluční předkové byli kořistí pravěkých masožravců, bylo výhodou pro přežití začít utíkat jako o život, pokud jste viděli utíkat jiné členy svého kmene, i když jste osobně neviděli, před čím utíkají. Jako primáti, jejichž přežití záviselo na sociální soudržnosti, by odmítnutí kmenem znamenalo téměř jistou smrt predací nebo vyhladověním, takže bylo nutné přizpůsobit se jakýmkoli způsobem, aby k odmítnutí nedošlo.

Ale my už nežijeme v pravěku. Žijeme v civilizaci s vysoce komplexním informačním prostředím, které e neustále manipulováno směrem od pravdy a přesnosti k výhodám mocných lidí, kteří nám vládnou. Pokud půjdete se stádem, budete oklamáni.

Video je sice v angličtině, ale i v němohře dobře ukazuje naši vrozenou “sociální konformitu”, kterou tvůrci propagandy a manipulací využívají k ovládání psolečnosti

Ve skutečnosti jsou takzvaní „centristé“ nebo „umírnění“ našeho světa ve skutečnosti násilnými extremisty, protože podporují nejvražednější a nejtyranštější mocenskou strukturu na naší planetě a za umírněné jsou považováni jen proto, že se nacházejí ve středním pásmu zcela uměle vytvořeného spektra. Perspektiva, která je skutečně rozumná, bude od jejich perspektivy asi tak vzdálená, jak jen to jde.

Protože většina lidí byla propagandou obelhána, aby zastávala mainstreamové politické perspektivy, ti, kteří mají přesný přehled o věcech, budou nutně tvořit malou okrajovou menšinu, dokud se tato dynamika nezmění. Dokud je celá vaše civilizace postavena na perspektivách založených na podvodu, které slouží mocným, bude vám jít s davem a bránit vám ve vytvoření perspektivy založené na pravdě, která by sloužila lidským zájmům.

**

zdroj: https://www.informationclearinghouse.info/57777.htm

překlad Zvědavec

2.6 10 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 8 měsíci

Že zlo jde vždy ze západu ukazují dějiny co nelze okecat víme kdo je největší zlo na planetě. Snad se pak až impérium padne obnoví ČSR která bude neutrální.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 měsíci

Člověk by si měl utvářet svůj světonázor už na základní škole. Postupem vzdělávání by se měl v jedinci vybrušovat. Každý by měl na Svět koukat hlavně vlastníma očima. Dnes je tento postup narušen tím, co je dětem lito do hlav, což nebylo ani v socialismu. Takového Člověka v tísni bych výpráskal ze škol… Číst vice »