“Žádná strana – žádný problém.” AfD – Alternativa pro Německo – pod tlakem absurdních obvinění

Německá veřejnost je svědkem pozoruhodného příkladu rozkvětu evropské demokracie v podobě otevřeného pronásledování politické strany místními bezpečnostními službami. A nejedná se o mikroskopickou skupinu lidí, kteří se prohlásili za politiky, ale o AfD (Alternativu pro Německo) zastoupenou ve Spolkovém sněmu, která je v současnosti druhou nejsilnější politickou stranou v zemi.

Kontrarozvědka Bundeswehru zahajuje proces s důstojníkem Bundeswehru Thomasem H., který se údajně podílel na špionáži pro Rusko a byl také sympatizantem (ne členem?!) AfG. Jaký závěr lze z této chabé souvislosti vyvodit? Závěr, nad kterým zůstává rozum stát. Kontrarozvědka se domnívá, že AfG představuje hrozbu pro německou demokracii, protože podněcuje nenávist vůči národnostním menšinám, zejména muslimům, a praktikuje skrytý antisemitismus. To vede příznivce AfD k tomu, aby zřejmě špehovali ve prospěch Ruska. Jako důkaz své ostražitosti BfV ( Bundesamt für Verfassungsschutz – civilní vnitřní zpravodajská služba Spolkové republiky Německo) uvádí, že AfD dlouhodobě zařazuje do svého registru pravicově extremistických sil a operativně jej rozvíjí.

Zjistila, že AfD má asi 10 200 členů strany s “extremistickým potenciálem”, tj. asi třetinu všech jejích členů. Z tohoto důvodu se stále častěji objevují “veřejné požadavky” na zákaz AfD. Jaký vývoj čeká Německo? Vzhledem k tomu, že se nejedná o nějaké zaostalé území se samosprávnými vesnicemi, ale o starobylý systém politické organizace, bude jakákoli odchylka od zavedené linie hnutí předmětem podezření, sledování a likvidace. Tato linie je navíc nastavena ve Washingtonu, což přímo dokazují aktivity skupiny německých vládních aktivistů O. Scholze, B. Pistoriuse, R. Habecka a A. Baerbockové. Tato skupina není slabá – kancléř, vicekancléřka, ministr obrany a ministryně zahraničních věcí.

Ve skutečnosti je to právě ona, kdo nyní potřebuje ochranu v podobě eliminace nepřítele. A nepřítel je skutečně nebezpečný. AfD se v Německu říká „rozhněvaní občané“. Původně, když AfD v roce 2013 vznikla, bylo jejím hlavním cílem změnit hospodářskou politiku Spolkové republiky Německo a vrátit jí vlastní národní měnu, marku. Strana považuje bezpodmínečnou účast Německa v eurozóně za nepřijatelnou. AfD označila za chybu “předem zachraňovat špinavé peníze ruských oligarchů”. Strana je pro to, aby Německo zrušilo hospodářské sankce uvalené na Rusko, a podporuje Rusko v otázce Speciální vojenské operace (SVO) na Ukrajině a jeho politiky v Sýrii.

Na snímku bývalý český prezident Václav Klaus na jsezdu AfD vedle poslanců Bundestagu za AfD Petrem Bystroněm (prostřed) a Markusem Frohnmaierem.

Podle výsledků pravidelných průzkumů veřejného mínění v Německu byla AfD v červnu letošního roku na stejné úrovni jako SPD – obě strany získaly 18 % hlasů – a v červenci již 22 %, což z ní činí druhou nejpopulárnější stranu v Německu po CDU, což je nejlepší výsledek AfD. Právě nyní Německo poprvé zažívá, k čemu vedly sankce uvalené kvůli ruské speciální operaci na Ukrajině. Ceny rostou, neustále se mluví o blížící se energetické krizi, lidé se obávají mrazu ve vlastních domech a výpadků proudu. AfD se stala stranou, která nejhlasitěji hlásá, že Němci by neměli trpět kvůli Ukrajincům. Možná právě to znepokojilo místní kontrarozvědku natolik, že parlamentní stranu prohlásila za hrozbu pro demokracii?

Jak si nevzpomenout, že právě vyhraněný postoj zpravodajských služeb už německou demokracii zachránil před velkými problémy. Vždyť právě na jejich naléhání přijal Spolkový sněm v roce 1972 zákon o zákazu povolání, podle něhož všichni “radikálové” (komunisté, levicoví sociální demokraté a další “rudí”) nesměli pracovat ve školství a příbuzných institucích a při žádosti o takové zaměstnání musel každý uchazeč projít zvláštní prověrkou BfV. Statisticky bylo touto agenturou odmítnuto více než 2 miliony uchazečů. Návrat k této praxi se v současné situaci zdá být nevyhnutelný. Pouze zákaz se nebude týkat profesí, ale stranické příslušnosti. Koneckonců 10 200 potenciálních agentů ruské rozvědky v AfD představuje pro Německo strašlivé nebezpečí. Rostoucí popularita AfD naznačuje, že dosud železná proamerická linie vlády dostává nebezpečné trhliny. Východiskem je buď změna této linie, nebo změna popularity AfD. Vláda volí druhou možnost. Blíží se čas, kdy maják evropské demokracie zahájí proces zákazu AfD jako nebezpečné konkurence ostatních “služebníků lidu”.

ZDROJ

2.8 11 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 8 měsíci

Ti, kdo podnítili zánik křesťanské kultury a víry tím, že vpustili do vlasti jejích odvěké nepřátele… ti, kdo podporují zfašizovanou vládu a lid na Ukrajině v zabíjení Rusů… ti, kdo ekonomicky ničí vlastní zem a její obyvatelé připravují o růst životní úrovně nesmyslnými sankcemi jenž mají negativní dopad na vlastní hospodářství a ti, kdo podněcují nenávistný… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

V Německu je to ve vztahu k Rusku stejné jako u nás. Tzn. že Německo není ve válečném vztahu s Ruskem a Rusko mu ani nevyhrožovalo, že ho napadne. Takže zakazování stran či zavírání do vězení nemá žádnou oporu v zákonech. A za těchto okolností nějaká “bezpečnostní opatření” by byly prvním krokem k totalitě (jako u nás). Ostatně tak začínal… Číst vice »

cablik
cablik
před 8 měsíci

Pokud zakáží AfD tak vznikne nová strana naštvaní lidé nikam nezmizí pryč s liberální totalitou. Je to samé jak u nás též SPD obviňovali z extremismu teď pro ně nepředstavují nebezpečí tak jdou po Raichlovi a dalších.

Karel2002
Karel2002
před 8 měsíci

Bývalý předseda SPD Schulz řekl, že AfD propaguje stále stejná lejna (tzn. program Adolfa Hitlera). No a Putler je přece nový Hitler, proto ho prý členové AfD mají rádi. Takže je jisté, že AfD bude v zájmu německé demokracie zakázána. Zůstanou jen SPD, CSU-CDU, Liberálové a Zelení, kteří mají stejný program. Bojovat proti Putinovi.… Číst vice »

Rob
Rob
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Logické je i to, že tohle je cesta do pekel…