Bratři Kuchařovi: Bitcoin může být i pojistka proti totalitě

Při správném používání nemá stát téměř žádnou šanci jej kontrolovat. “Věříme, že s bitcoinem přečkáte následující etapu finančně-sociálně-politických změn lépe než bez něj,” říkají Matyáš a Martin Kuchařovi.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková
Bratři Kuchařovi na hlavním pódiu během mezinárodní konference BTC Prague. Foto: Marek Příhoda

Matyáš a Martin Kuchařovi se letos představili světu jako pořadatelé největší konference v Evropě zaměřené na bitcoin – BTC Prague. Jako pořadatelé odborných konferencí na toto téma ale začali působit již v roce 2019, když se rozhodli v jejich rodné Ostravě uspořádat ChainCamp.

ChainCamp je na rozdíl od BTC Prague pro česky mluvící publikum a vystupují zde výlučně čeští a slovenští hosté ze světa financí a bitcoinu. A právě o ChainCampu, jehož čtvrtý ročník startuje již tento víkend, jsme si mimo jiné povídali v našem rozhovoru.

Kluci, co vás dva přivedlo k bitcoinu?

Matyáš: Poprvé jsem slyšel o Bitcoinu v roce 2011, kdy jsem se zúčastnil několikadenního protestu proti korupci finančního systému ve Wellingtonu na Novém Zélandě nazvaného Occupy Wellington. Aktivisté na této akci postavili stanové městečko přímo před městkou radnicí a v jednom z těchto stanů probíhaly přednášky na téma bitcoinu, jakožto nově vznikající alternativy finančního systému.

“Bitcoin mi dodává naději v této jaksi temné době nejistoty.”

Tenkrát jsem potenciál nepochopil, ale znak bitcoinu mi zůstal v hlavě a pomalu se začal formovat v něco konkrétnějšího. Důležitější okamžik pak přišel asi o 6 let později, velice podobně pro nás oba, kdy se cena začala pohybovat raketově nahoru. Mezi bitcoinery je jedno pořekadlo, a to za mě 100% platí: “I came for money, but stayed for the technology”. Bitcoin mi dodává naději v této jaksi temné době nejistoty.

Je to technologie, která vznikla kvůli problémům centralizace moci a nastoluje další fázi industriální revoluce, tentokrát v přechodu na kompletní, celosvětovou digitalizaci peněz. Věřím, že je načase, aby se peníze oprostily od státu stejně tak, jak se kdysi od státu odpoutala církev.

Kdy vás napadlo začít pořádat konference? A kde jste sbírali know-how?

Martin: Oba nás už dlouhé roky před ChainCampem bavilo spojovat lidi a pořádat akce. V roce 2019 jsme dostali nápad udělat bitcoinovou akci a já mohl zhodnotit své zkušenosti z e-commerce, kde jsem právě po menších i větších eventech jezdil. A viděl jsem často i pod pokličku, co organizování obnáší.

Matyáš v té době už navštívil bitcoinové eventy na Bali, já viděl, že se lidé rádi setkávají face-to-face na akcích, že jsou všichni rádi, když mohou vypadnout od monitorů a potkat ty tváře na druhé straně. Jediné, co opravdu chybělo, bylo to poskládat a dát komunitě šanci se potkat kolem nového tématu. Učili jsme se za běhu – kupu věcí jsme neznali a neuměli, ale šli jsme po tom vždy pocitově a snažili se dělat vše tak, aby to komunitu a lidi bavilo a posouvalo zdravým a bezpečným směrem.

Jaká je česká bitcoin komunita? A je snadné najít v ní pracovní uplatnění?

Matyáš: Bitcoineři jsou nezaměnitelná kategorie lidí s velkým srdcem a selským rozumem, rádi se baví, učí se a sdílí své vědomosti. Navzájem se podporují a pomáhají si. To ulehčuje celý postup a šíření bitcoinu. Co se pracovního uplatnění týče, tak já osobně vidím, že je zde příležitostí mnoho. V případě, že máte již technické dovednosti, umíte programovat, či máte nějakou jinou výhodu, pak je to poměrně snadné – vlastně všechny bitcoinové firmy hledají nové a šikovné lidi.

Ale doporučuji prvně začít u sebe a investovat trochu do vzdělání. Přečíst si pár knih, naposlouchat podcasty a vyzkoušet si bitcoin vlastníma rukama. Většinou se stane, že se člověk i trochu spálí, ať už na volatilitě, nebo na nějakém podvodu, kterých je v kryptosvětě spousta a které mohou být v začátcích této cesty za bitcoinem velice těžce rozpoznatelné. Edukace a zůstat čistě u bitcoinu je opravdu klíč k úspěchu.

Co Vám osobně dal bitcoin? Tedy kromě znalostí této technologie?

Matyáš: Mně osobně se nejvíce líbí na bitcoinu to, jak dává zpět sílu do rukou jednotlivcům. Je to asymetrická technologie.

“Považuji bitcoin za eticky správný nástroj a soukromí za základní lidské právo.”

Výhody bitcoinu daleko převyšují jeho nevýhody či rizika. Při správném používání nemá stát téměř žádnou šanci jej kontrolovat. Považuji bitcoin za eticky správný nástroj a soukromí za základní lidské právo. A co mi tedy dal? Chuť do života a být součásti pozitivnější a spravedlivější budoucnosti.

Dále spoustu nových přátel a zajímavých kontaktů. Na vrch toho všeho samozřejmě krásné zhodnocení mých úspor.

Jakou perspektivu nabízí bitcoin běžnému spotřebiteli? A kde byste doporučili začít s objevováním této technologie?

Martin: Když na chvíli zapomeneme na všechny ty složité pojmy a to, že se bitcoin zdá být tak složitý, tak vlastně dává velmi jednoduchou a jasnou perspektivu. Zcela konkrétně nám například umožňuje si spořit na své stáří tak, že v důchodu z těch úspor opravdu budeme mít něco důstojného. A k tomu s jistotou, že nám stát naše úspory neznárodní tak, jako se tomu stalo třeba v Maďarsku. Tyhle příběhy se vždy zdají naprosto absurdní, než se prostě stanou.

“S bitcoinem máte možnost volně cestovat s celým svým majetkem bez rizika.”

Dalším příkladem je třeba možnost volně cestovat s celým svým majetkem bez rizika, že si z něj budou něco chtít vzít celníci nebo ozbrojené složky atd. Prostě je to jiná a svobodná forma peněz, která řeší reálné problémy reálných lidí. A kde a jak začít? Nejlépe u svých zkušenějších přátel a pomalu a uvědoměle. Do startu je fajn si to celé zkusit – například si od kamaráda koupit bitcoin za pár set korun, zkusit si ho správně uložit, něco si koupit. A vnímat a poslouchat a snažit se nepodlehnout chtíči rychlého zbohatnutí – to neexistuje a když někdo říká opak, je to prostě podvodník.

Matyáš: Druhá, neméně důležitá perspektiva je absolutní suverenita při používání. Nikdo vám nemůže diktovat, za co bitcoin utratit a ani vám jakkoliv peníze zabavit, pozastavit, či zdanit, pokud k tomu sami nedáte souhlas. Nejen tuto vlastnost bitcoinu popisuje Josef Tětek ve své knize Bitcoin: Odluka peněz od státu. Za mě jedna z nejlepších knih v českém jazyce.

“Stát nemůže znehodnocovat ani jinak ovlivňovat hodnotu bitcoinových úspor.”

Snad nejdůležitější vlastnost bitcoinu je jeho omezené množství. Nikdy nebude více než 21 milionů základních jednotek. V dnešní době, kdy státy a jejich centrální banky zběsile připisují nuly na bankovní účty, je digitální vzácnost opravdu nedocenitelná vlastnost. Jednoduše a trochu s nadsázkou řečeno, inflace se bitcoinu prostě netýká. Stát nemůže znehodnocovat ani jinak ovlivňovat hodnotu bitcoinových úspor a lidé mají konečně možnost zvednout pomyslný prostředníček a tím velice mírumilovným způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s aktuálním systémem a temnou budoucností ve formě CBDC.

Martin: Ať už jste koncový úživatel nebo instituce, bitcoin vám umožňuje poslat jakoukoliv transakci rychle, spolehlivě a velmi levně. Kdykoliv a kamkoliv… Funguje to nepřetržitě 24/7, 365 dní v roce. Je neděle po půlnoci a já můžu bez obav poslat jakoukoliv sumu na druhou stranu zeměkoule a být si jistý, že během několika desítek minut dorazí. A toto se již děje – nejedna nadnárodní společnost provádí mezinárodní clearing mezi svými účty právě v bitcoinu a stable-coinech a šetří tím nemalé prostředky na jinak nesmyslných bankovních poplatcích.

Co letos nabídne ostravský ChainCamp a dají se ještě na poslední chvíli sehnat vstupenky?

Matyáš: Ano, vstupenky jsou stále k dostání na našem webu. Jako každý rok se budeme během celého dne zabývat tím, jak jednoduše, bezpečně a chytře využívat vlastnosti bitcoinu pro své dobro. Věříme, že s bitcoinem přečkáte následující etapu finančně-sociálně-politických změn lépe než bez něj.

Ve dvou sálech a čtyřech workshopových učebnách se dozvíte vše od úplných základů, přes ekonomii, technologii, filozofii a regulace až k tématům soukromí, výstupu ze systému, účetnictví, lidských práv a tipům jak “vyhackovat” svůj život k lepšímu.

 

Martin Kuchař (39 let) – po vzdělání v oboru IT se začal věnovat bitcoinu a pořádat nejprve české a následně i mezinárodní konference zaměřené na bitcoin. Kromě financí se ve volném čase rád věnuje klasickému domácímu kutilství.

Matyáš Kuchař (33 let) – vystudoval v oboru pohostinství, společně s bratrem podniká jako spolupořadatel konferencí a ve volném čase si rád čte nebo pracuje na zahradě.

1 5 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 7 měsíci

Nějhodnotnější majetek vzniká z machinací s řídkým prdem. Naučte to lidi v Africe a je po migraci.