Chytat lidi u vody a lifrovat je k Bachmutu? Ivan Hoffman o hrdinech a dezertérech

První zprávy

Chytat ukrajinské „dezertéry“, jak by si přála kyjevská vláda? Podle Ivana Hoffmana je to skutečný etický problém. Zatímco Polsko už prý první pochytané nešťastníky předalo, české ministerstvo spravedlnosti trvá na dodržení všech procedur a práv. Vzhledem k nadšení české vládní reprezentace pro válku s Ruskem se ale publicista obává, že toto zastání nemusí být definitivní.

Ochota pomáhat v nouzi je znakem lidskosti. A válka samozřejmě přináší více příležitostí pomáhat, než mír. Někdy je ale třeba řešit dilema, jak pomáhat a komu. Z Ukrajiny se před válkou podařilo utéct desítkám tisíc mužů v mobilizačním věku. Pohledem ukrajinského režimu se jedná o dezertéry. Za vyhýbání se mobilizaci jim hrozí 3-5 let vězení. Ukrajina by ocenila pomoc s pochytáním těchto utečenců, resp. dezertérů, protože hrdinové, kteří se po invazi Ruska na Ukrajinu přihlásili do armády, jsou již vesměs zmrzačeni anebo zabiti.

O pomoc se ale hlásí také utečenci, kteří říkají „není to naše válka, nechceme zemřít za Zelenského zkorumpovaný režim“. Ukrajinské uprchlíky před Zelenským zatím v některých zemích chrání zákony, které neumožňují extradikci v případě trestných činů vojenského anebo politického charakteru. Dostat uprchlíka z Evropy do zákopu na bojové linii je komplikovaný právní proces. Nejprve musí být konkrétní jedinec pravomocně odsouzen na Ukrajině za podplacení odvodového úředníka anebo za falšování lékařského posudku. Pak musí ukrajinská prokuratura vydat mezinárodní zatykač. Jestliže se podaří dotyčného na útěku v zahraničí zadržet, žádost o vydání musí přezkoumat soud v zemi, kde utečenec hledá ochranu.

Podle deníku Rzeczpospolita Polsko už začalo vydávat ukrajinským státním orgánům první Ukrajince, kterým se díky úplatkům podařilo vyhnout mobilizaci. U nás se ministerstvo spravedlnosti vyjádřilo, že vydávání dezertérů nemůže povolit. O vydání by v každém jednotlivém případě musel rozhodnout soud, a aby mohl souhlasit s vydáním, musel by se před tím změnit zákon, který to nyní vylučuje. Případnou změnu zákona by určitě provázela debata o lidských právech, která jsou opakovaným argumentem proti deportacím nelegálních imigrantů, hromadících se v Evropě.

Na problém s Ukrajinci, kteří Zelenskému chybějí na frontě, protože se jim nechce hrdinsky zemřít, lze pohlížet neosobně, ale také zcela osobně. Potkávali jsme je v horkém létě u jezera, kam si chodíme zaplavat. Chovali se civilizovaně. Nikomu nepřekáželi. Slušný dezertér si podle mne pomoc zaslouží. Bylo by mi osobně velice nepříjemné, kdyby na ně u vody číhali policisté, aby pak byli lifrování kamsi k Bachmutu.

Říká se, že je tragická doba, která potřebuje hrdiny. Ještě tragičtější je doba, která potřebuje lidskou potravu pro děla. V probíhající ukrajinské ofenzivě přežije, dle svědectví Ukrajinců z první linie, jeden voják z deseti. Pomáhat Zelenskému chytat ukrajinské utečence v branném věku by v praxi znamenalo dělat z živých dezertérů mrtvé hrdiny. Jenomže ukrajinští dezertéři tady do budoucna nemají zastání jisté. Politici, kteří se u nás dostali k moci, už zcela otevřeně a s gustem mluví o přípravách na dlouhou válku proti Rusku. Už nás připravují i na mobilizaci, protože samotní profesionální vojáci prý na takovou obranu útokem stačit nebudou.

Spoléhat na Západ je riskantní. A vždy bylo, mimochodem. NATO Ukrajinu za člena nechce, EU má ze zničené a zkorumpované Ukrajiny strach. Tak to prostě je. Nakonec se ještě ukáže, že komu je život milý, učiní nejlépe, prchne-li z Ukrajiny do Ruska!

2 14 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Už jsem se lekl, že autor článku nachytal Ukrajince, jak se sítěmi plundrují čísi rybník. U nás v lese se to stalo, svědek na ně zavolal policii a ta nepřijela, že prý rybníkáři mají svou stráž. Nevím, soukromý rybník? No tak si tam nalovili a jeli dál…P.S. Co chlapů za 2 sv.  uteklo z naší země,… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tak mně zase Ukrajinci, kteří plundrovali rybník v mém okolí, řekli, že mají dost peněz na pokuty. A že se ničeho nebojí. A to jsem jim hrozil “tjurmou”.

vaclav
vaclav
před 7 měsíci

\Poslat zpět všechny kteří se zde hlásí k banderovcům a pořádají sbírky pro ukro fašisty.

oldo
oldo
před 7 měsíci

Je to složitější,v mnoha případech v době odchodu ještě žádná mobilizace nebyla,nemohli se jí tedy vyhýbat.Druhá věc je to,že nacizmus,který v určité chvíli ve společnosti zesílí,už je velice těžké a nebezpečné zvrátit legálně.Ti mladší neměli možnost tu nenávist a rasizmus zastavit,tedy utekli a možná pod dojmem propagandy ne špatnou stranu.Nevím,jestli je dnes vůbec možné to… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Sudlice, cepy, kosy už nemáme. Prosím aby nám k té mobilizaci byly vydány zbraně, dali jsme si na ně.

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Pane Hoffmane, myslím že se mýlíte. V prvé řadě nemusíme tomu říkat vydání, protože milion Ukrajinců u nás nejsou braní jako azylanti. Po třech měsících alou domů. Návrat z rekreace. Tečka. To samé tři miliony v Polsku. A nějaké zdržování se soudem na Ukrajině? To Vám asi ulítlo. Šup do uniformy a on už si to ten… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem mikkesh
spartak
spartak
před 7 měsíci

Čokl jménem demokracie se točí dokola a honí se za vlastním vocasem a blechy ho štípají do krve.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci

když USA nevrátili českým orgánům vrahy Mašíny, tak jak si vůbec někdo dovolí myslet, že my budeme na přání USA vydávat Ukrajince na Ukrajinu, kteří tam zfalšovali nějaké dokumenty?

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

To se nebojte jak dostanou rozkaz od Amerických páníčku tak je budou chytat a lifrovat banderovi. Být Ukrajinec též bych nechtěl bojovat za banderu a USA.

vachav
vachav
před 7 měsíci

Nechápu,na co potřebuje nacistická vláda v Kyjevě další vojáky,když téměř denně slyším z” veřejnoprávních médií”,že hrdinná armáda Ukrajiny vítězně postupuje,a dokonce jistý”analytik” na Seznamu.cz prohlásil,že okupovaný Krym bude brzy osvobozen.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

Ta hrdinná armáda Ukrajiny vítězně postupuje už jeden a půl roku. Správně by měla být někde za Volhou.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Já se u vody setkával a stále setkávám (léto ještě neskončilo) s mnoha Ukrajinci-dezertéry. Hrají volejbal, nohejbal, plavou, radují se ze života…pak si opékají šašlik a popíjejí vodku. Zdá se, že Praha je městem Ukrajinců-dezertérů. Pokud to Fiala, Rakušan, Pekarová, Černochová atd. myslí s touhle válkou vážně, měli by všechny Ukrajince pochytat a poslat Zelenskemu do… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Ono to nakonec vezme jiný směr. Uteklí Ukrajinci se nadále budou válet na plážích, opékat šašlik, chlastat vodku, rozjíždět svůj “byznys”, ale na jejich misto na Ukrajině budou posíláni kluci a tátové z Čech, které na těch plážích bude odchytávat policie a čučkaři za velké zábavy tech herojů od kravína. Ať už je… Číst vice »

kolokol
kolokol
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Tohle se mi jeví jako velmi pravděpodobné. Ostatně s porušováním zákonů, o kterém mluví autor, nemá naše vláda v případě potřeby žádný problém.