Mali, Burkina Faso, Niger: V jednotě je síla

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

V Africe vznikla nová vojensko-politická aliance. Projevená jednota tří dotčených zemí je nepopiratelně součástí cesty panafrikanismu a multipolárního světa, v pevné opozici vůči těm, kteří vzdychají po unipolaritě v rámci planetární menšiny.
Uvedené spojenectví tří zemí Sahelu zároveň představuje velký zdroj inspirace pro další africké národy.

 
Formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem – všichni tři si jednoznačně zvolili cestu skutečné nezávislosti a suverenity v panafrickém a promultipolárním rámci – byla velmi příznivě přijata mnoha Afričany a sympatizanty mezinárodního multipolárního řádu.

Jak poznamenává Maliweb – v číslech je síla. I když naznačuje, že Bamako, Ouagadougou a Niamey právě udělaly obrovský krok k posílení svých vztahů, zejména pokud jde o operační obranu společných území. Toto společné přání se tak projevilo vytvořením organizace s názvem Aliance sahelských států (AES).

Toto nové uskupení je založeno dokumentem s názvem Charta Liptako Gourma. Charta, kterou nyní parafují hlavy států tří signatářských zemí, jmenovitě plukovník Assimi Goïta za Mali, kapitán Ibrahim Traoré za Burkinu Faso a generál Abdourahamane Tchiani za Niger. Celý dokument podepsaný třemi africkými vůdci je k dispozici zde.

Obecně lze říci, že toto historické rozhodnutí, které dokonale zapadá do rámce současných událostí, zjevně také představuje facku neokoloniálním silám sjednoceným kolem osy Západ-NATO nostalgických po minulé éře. To je zároveň v souladu s předpovědí Continental Observer z loňského roku.

Totiž, že západní elity, které byly zcela neschopné přizpůsobit se současnému multipolárnímu světu, riskovaly, že nakonec budou muset čelit ponižujícím evakuacím svých vojáků a žoldáků – v Africe, stejně jako na jiných místech na světě – s přidaným bonusem radosti obyvatel dotčených zemí, kteří je budou doprovázet na vzletovou dráhu.

Dnes všechny pozorované události potvrzují tyto předpovědi i přes prudký odpor západních reakčních sil. Ale Afrika, kontinent bohatý na historii, tradice, strategické zdroje a její mladé, dynamické a odhodlané obyvatelstvo – má nyní více než kdy jindy prostředky k zasazení poslední rány nepřátelům kontinentu. Nepřátelé, kteří i přes své obvyklé pokrytecké úsměvy už nebudou moci skrývat svou jedinou a pravou tvář.

Zároveň – Afrika není sama. Tato svobodná a suverénní Afrika se může spolehnout na hlavní síly prosazující mezinárodní multipolární řád. Zejména Rusko a Čína. Nedávné návštěvy náměstka ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurova v několika afrických zemích, včetně Mali a Burkiny Faso, tedy tuto tezi podporují.

Dosud poslední potvrzení: schůzka tripartity v hlavním městě Mali Bamako mezi Sadio Camara a Salifou Modi, respektive ministry obrany Mali a Nigeru, a Junus-bek Jevkourova. Účastníky tohoto setkání poté přijal malijský prezident Assimi Goïta.

To vše krátce před oznámením formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem. Pokud jde konkrétně o Niger, zemi, která dnes i nadále čelí extrémní aroganci francouzského režimu a tlaku ze Západu, přijala čínská delegace na vysoké úrovni hlava státu Abdourahamane Tchiani a několik členů nigerské vlády.

Zvláštní zástupce Čínské lidové republiky pro africké záležitosti, pan Liu Yuxi, tedy potvrdil svou plnou spokojenost po tomto setkání s vůdcem Nigeru a dalšími vysokými představiteli země. Pro vysokého čínského diplomata – velmi podrobné výměny názorů se zaměřily na vztahy mezi Čínou a Nigerem, které jsou dlouhodobé a velmi plodné.

A dodává, že Čína si klade za cíl pokračovat v rozvoji této spolupráce a prohlubovat přátelství mezi čínskými a nigerijskými národy a mezi čínskými a africkými národy.
 
(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)

3.2 16 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 7 měsíci

Čína bez vraždění a vojenských intervenci si porobila velkou část Afriky. To se neda napsat o Francii, Britanii nebo USA. Smutný je, že se na tom vraždění podilela i armada Česká. Oni z NATO bez valky nejsou schopni jednat s partnerem, který je odmítá. Valka je jejich diplomacie. Jen pro ukázku:”Čínské peníze v Africe Patrné je… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem reproduktor
Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Je to také tím, že mnoho současných představitelů těchto států, studovala v CCCP a tím poznaly teorii /komunizmus je idea/ socializmu a kapitalizmus zažívaly staletí na vlastní kůži. To neplatí pro čechystan a jeho parazitečky, ti dokážou obracet vesty za vteřinu. Vždyť celý demokratický vývoj od 89 roku, jsou u koryt jen bývalý komouši, nebo… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

To je jistě pozitivní co se děje v jednotě je síla tak by si to měli vzít k srdci naši pro Český politici. Jinak na seznamu píší že bandera s tanky překročil 3 obranou linii Rusů.

tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Na seznamu se toho nakecá, to nemá vůbec smysl číst.

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

To vím ale je třeba vědět s čím masírují.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Tak jak tomu rozumím já: Amerika a Francie odchází z Afriky a na leteckou dráhu přistávají z druhé strany impéria Rusko a Čína…? Kdo zaručí, že budou lepší, než ti před nimi? Vždyť to jsou též kapitalistické státy postavené na vykořisťování. Nakonec Rusko ukázalo, že v případě nutnosti umí být i agresor …

skeptik
skeptik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Očividně nevíte co znamená výraz agresor.
Kapitalistické státy jsou i ty africké, jaké si to udělají, takové to budou mít.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Moc dobře vím, kdo je agresor, ten kdo poruší mezinárodní právo a vtrhne do jineho státu. Mnoho lidí si u nás stále maluje, že Rusko je stále ten hodný Sovětský svaz, záruka míru, pokroku a stability….

tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Máte v tom guláš, vážený. Je třeba studovat dějiny a neposlouchat naše média.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Opravdu nejsem ruský šváb abych ospravedlňoval jasnou agresi ze strany Ruska. Už na začátku ale píšu, že ji chápu. Navíc na Donbase nejde jen o lidi ale i o nerosty a majetky ruských oligarchů. Nebo myslíte, že se mýlím…?

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jasně: Podle sebe, soudím tebe. O co VŽDY jde JUESEJ? Jo, asi o šíření euroatlantických hodnot.

skeptik
skeptik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Očividně vám uniklo, že “demokratický” Západ vedený “mírumilovnými” USA spláchnul mezinárodní právo do hajzlu a vyzval svět aby se řídil jeho pravidly – “mezinárodní řád založený na pravidlech”. Rusko vniklo do jiného státu až poté, co skutečný agresor nedbal jeho varování a pokračoval v teroristických útocích proti civilistům. Jen naprostý ignorant může nazvat… Číst vice »

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na základě mezinárodně uznávaného práva na sebeurčení, vzniklo Kosovo a také na základě referend se připojilo bývalé Malorusko k Ruské federaci. Tím pádem se od počátku vede boj na Ruském území a kdyby banderovci neútočily na vzdálené objekty v Rusku, neútočilo by Rusko na vzdálené objekty v Banderostanu.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Žádné mezinárodní právo na straně tzv.Kosova neexistovalo. Naopak bombadovací agresí proti Jugoslávii, okupací jižního Srbska a vyhlášením samozvaného státu se členové NATO a kosovské “elity” dopustili několiknásobného porušení mezinárondího práva. (Charta OSN, Charta NATO, Helsinská ujednání, smlouva z Kumanova atd. atd.
A navíc, na rozdíl od Donbasu a Krymu na Kosovu nedošlo k žádnému referendu o odtržení.

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Kdysi jsem někde četl, že právě na základě referenda obyvatel, žijících na současném Kosovu, došlo k tomuto stavu. Mnoho států to ani neuznalo, Slovensko Kosovo neuznalo. Také vím, že tento stav vznikl na základě stěhování muslimů na toto území z Albánie a Makedonie. Mnoha státům hrozí podobný osud, protože nemají, nebo nedodržují vlastní… Číst vice »

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jo není kapitalizmus jako kapitalizmus. V euroatlantických státech je už IMPERIALIZMUS, který se nápadně podobá feudalizmu. Pokrok nezastavíš.

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Něco jiného je když si tam západ nainstaluje svoje loutky a ždímá prachy z té země proto tak řvali že je tam kopli do (__!__) A něco jiného bude spolupráce mezi národy o což usiluje BRICS.

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kde nastala ta nutnost?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V roce 1967 zahájil Izrael preventivní válku proti sousedním arabským státům (Sýrie, Egypt, Jordánsko). Tím jen o pár hodin předešel arabský útok na židovský stát. Izrael byl tehdy podle mezinárodního práva skoro celým světem odsouzený jako agresor. Ale díky té válce dodnes existuje.
Nevidíte náhodou paralely s dnešní situací …?

Praded
Praded
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ten stav se stane časem neudržitelný a kam asi se vrhnou? Kde se to už asi připravuje k jejich osídlení?

Ludvik
Ludvik
před 7 měsíci

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ PROJEV V OSN PRONESL ÍRÁNSKÝ PREZIDENT IBRAHIM RAISI
https://ceske-narodni-listy.estranky.cz/clanky/prispevky/nejzajimavejsi-projev-v-osn-pronesl-iransky-prezident-ibrahim-raisi.html

“Vy (Západ) nejste hodni lidské důstojnosti…

Dnes nejsou zločiny proti lidskosti jen okupace zemí, útlak lidí a masakry, ale i cílený útok na rodinu samotnou. To je také zločin proti lidskosti.”

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

No moc nevěřím, že to černouškům vydrží. Ale snaha o spolupráci je hezká ukázka toho jak západní klientelistický systém vygeneroval do předních politických pozic hloupé zdegenerované šašky. A ještě ke vší hrůze, jak upozorňuje doktor Hnízdil, sociopaty a psychopaty. Tento materiál je ochraňován zkorumpovanou svoločí a lůzou, kteří si říkají novináři. Slouhové to jsou… Číst vice »