Mali, Burkina Faso, Niger: V jednotě je síla

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

V Africe vznikla nová vojensko-politická aliance. Projevená jednota tří dotčených zemí je nepopiratelně součástí cesty panafrikanismu a multipolárního světa, v pevné opozici vůči těm, kteří vzdychají po unipolaritě v rámci planetární menšiny.
Uvedené spojenectví tří zemí Sahelu zároveň představuje velký zdroj inspirace pro další africké národy.

 
Formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem – všichni tři si jednoznačně zvolili cestu skutečné nezávislosti a suverenity v panafrickém a promultipolárním rámci – byla velmi příznivě přijata mnoha Afričany a sympatizanty mezinárodního multipolárního řádu.

Jak poznamenává Maliweb – v číslech je síla. I když naznačuje, že Bamako, Ouagadougou a Niamey právě udělaly obrovský krok k posílení svých vztahů, zejména pokud jde o operační obranu společných území. Toto společné přání se tak projevilo vytvořením organizace s názvem Aliance sahelských států (AES).

Toto nové uskupení je založeno dokumentem s názvem Charta Liptako Gourma. Charta, kterou nyní parafují hlavy států tří signatářských zemí, jmenovitě plukovník Assimi Goïta za Mali, kapitán Ibrahim Traoré za Burkinu Faso a generál Abdourahamane Tchiani za Niger. Celý dokument podepsaný třemi africkými vůdci je k dispozici zde.

Obecně lze říci, že toto historické rozhodnutí, které dokonale zapadá do rámce současných událostí, zjevně také představuje facku neokoloniálním silám sjednoceným kolem osy Západ-NATO nostalgických po minulé éře. To je zároveň v souladu s předpovědí Continental Observer z loňského roku.

Totiž, že západní elity, které byly zcela neschopné přizpůsobit se současnému multipolárnímu světu, riskovaly, že nakonec budou muset čelit ponižujícím evakuacím svých vojáků a žoldáků – v Africe, stejně jako na jiných místech na světě – s přidaným bonusem radosti obyvatel dotčených zemí, kteří je budou doprovázet na vzletovou dráhu.

Dnes všechny pozorované události potvrzují tyto předpovědi i přes prudký odpor západních reakčních sil. Ale Afrika, kontinent bohatý na historii, tradice, strategické zdroje a její mladé, dynamické a odhodlané obyvatelstvo – má nyní více než kdy jindy prostředky k zasazení poslední rány nepřátelům kontinentu. Nepřátelé, kteří i přes své obvyklé pokrytecké úsměvy už nebudou moci skrývat svou jedinou a pravou tvář.

Zároveň – Afrika není sama. Tato svobodná a suverénní Afrika se může spolehnout na hlavní síly prosazující mezinárodní multipolární řád. Zejména Rusko a Čína. Nedávné návštěvy náměstka ruského ministra obrany Junus-bek Jevkurova v několika afrických zemích, včetně Mali a Burkiny Faso, tedy tuto tezi podporují.

Dosud poslední potvrzení: schůzka tripartity v hlavním městě Mali Bamako mezi Sadio Camara a Salifou Modi, respektive ministry obrany Mali a Nigeru, a Junus-bek Jevkourova. Účastníky tohoto setkání poté přijal malijský prezident Assimi Goïta.

To vše krátce před oznámením formalizace vojenské aliance mezi Mali, Burkinou Faso a Nigerem. Pokud jde konkrétně o Niger, zemi, která dnes i nadále čelí extrémní aroganci francouzského režimu a tlaku ze Západu, přijala čínská delegace na vysoké úrovni hlava státu Abdourahamane Tchiani a několik členů nigerské vlády.

Zvláštní zástupce Čínské lidové republiky pro africké záležitosti, pan Liu Yuxi, tedy potvrdil svou plnou spokojenost po tomto setkání s vůdcem Nigeru a dalšími vysokými představiteli země. Pro vysokého čínského diplomata – velmi podrobné výměny názorů se zaměřily na vztahy mezi Čínou a Nigerem, které jsou dlouhodobé a velmi plodné.

A dodává, že Čína si klade za cíl pokračovat v rozvoji této spolupráce a prohlubovat přátelství mezi čínskými a nigerijskými národy a mezi čínskými a africkými národy.
 
(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)

3.2 16 hlasy
Hodnocení článku
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 10 měsíci

Čína bez vraždění a vojenských intervenci si porobila velkou část Afriky. To se neda napsat o Francii, Britanii nebo USA. Smutný je, že se na tom vraždění podilela i armada Česká. Oni z NATO bez valky nejsou schopni jednat s partnerem, který je odmítá. Valka je jejich diplomacie. Jen pro ukázku:”Čínské peníze v Africe Patrné je… Číst vice »

Naposledy upraveno před 10 měsíci uživatelem reproduktor
Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  reproduktor

Je to také tím, že mnoho současných představitelů těchto států, studovala v CCCP a tím poznaly teorii /komunizmus je idea/ socializmu a kapitalizmus zažívaly staletí na vlastní kůži. To neplatí pro čechystan a jeho parazitečky, ti dokážou obracet vesty za vteřinu. Vždyť celý demokratický vývoj od 89 roku, jsou u koryt jen bývalý komouši, nebo… Číst vice »

cablik
cablik
před 10 měsíci

To je jistě pozitivní co se děje v jednotě je síla tak by si to měli vzít k srdci naši pro Český politici. Jinak na seznamu píší že bandera s tanky překročil 3 obranou linii Rusů.

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Na seznamu se toho nakecá, to nemá vůbec smysl číst.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

To vím ale je třeba vědět s čím masírují.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci

Tak jak tomu rozumím já: Amerika a Francie odchází z Afriky a na leteckou dráhu přistávají z druhé strany impéria Rusko a Čína…? Kdo zaručí, že budou lepší, než ti před nimi? Vždyť to jsou též kapitalistické státy postavené na vykořisťování. Nakonec Rusko ukázalo, že v případě nutnosti umí být i agresor …

skeptik
skeptik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Očividně nevíte co znamená výraz agresor.
Kapitalistické státy jsou i ty africké, jaké si to udělají, takové to budou mít.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Moc dobře vím, kdo je agresor, ten kdo poruší mezinárodní právo a vtrhne do jineho státu. Mnoho lidí si u nás stále maluje, že Rusko je stále ten hodný Sovětský svaz, záruka míru, pokroku a stability….

tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Máte v tom guláš, vážený. Je třeba studovat dějiny a neposlouchat naše média.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Opravdu nejsem ruský šváb abych ospravedlňoval jasnou agresi ze strany Ruska. Už na začátku ale píšu, že ji chápu. Navíc na Donbase nejde jen o lidi ale i o nerosty a majetky ruských oligarchů. Nebo myslíte, že se mýlím…?

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jasně: Podle sebe, soudím tebe. O co VŽDY jde JUESEJ? Jo, asi o šíření euroatlantických hodnot.

skeptik
skeptik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Očividně vám uniklo, že “demokratický” Západ vedený “mírumilovnými” USA spláchnul mezinárodní právo do hajzlu a vyzval svět aby se řídil jeho pravidly – “mezinárodní řád založený na pravidlech”. Rusko vniklo do jiného státu až poté, co skutečný agresor nedbal jeho varování a pokračoval v teroristických útocích proti civilistům. Jen naprostý ignorant může nazvat… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na základě mezinárodně uznávaného práva na sebeurčení, vzniklo Kosovo a také na základě referend se připojilo bývalé Malorusko k Ruské federaci. Tím pádem se od počátku vede boj na Ruském území a kdyby banderovci neútočily na vzdálené objekty v Rusku, neútočilo by Rusko na vzdálené objekty v Banderostanu.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Žádné mezinárodní právo na straně tzv.Kosova neexistovalo. Naopak bombadovací agresí proti Jugoslávii, okupací jižního Srbska a vyhlášením samozvaného státu se členové NATO a kosovské “elity” dopustili několiknásobného porušení mezinárondího práva. (Charta OSN, Charta NATO, Helsinská ujednání, smlouva z Kumanova atd. atd.
A navíc, na rozdíl od Donbasu a Krymu na Kosovu nedošlo k žádnému referendu o odtržení.

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Kdysi jsem někde četl, že právě na základě referenda obyvatel, žijících na současném Kosovu, došlo k tomuto stavu. Mnoho států to ani neuznalo, Slovensko Kosovo neuznalo. Také vím, že tento stav vznikl na základě stěhování muslimů na toto území z Albánie a Makedonie. Mnoha státům hrozí podobný osud, protože nemají, nebo nedodržují vlastní… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Jo není kapitalizmus jako kapitalizmus. V euroatlantických státech je už IMPERIALIZMUS, který se nápadně podobá feudalizmu. Pokrok nezastavíš.

cablik
cablik
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Něco jiného je když si tam západ nainstaluje svoje loutky a ždímá prachy z té země proto tak řvali že je tam kopli do (__!__) A něco jiného bude spolupráce mezi národy o což usiluje BRICS.

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Kde nastala ta nutnost?

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V roce 1967 zahájil Izrael preventivní válku proti sousedním arabským státům (Sýrie, Egypt, Jordánsko). Tím jen o pár hodin předešel arabský útok na židovský stát. Izrael byl tehdy podle mezinárodního práva skoro celým světem odsouzený jako agresor. Ale díky té válce dodnes existuje.
Nevidíte náhodou paralely s dnešní situací …?

Praded
Praded
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Ten stav se stane časem neudržitelný a kam asi se vrhnou? Kde se to už asi připravuje k jejich osídlení?

Ludvik
Ludvik
před 10 měsíci

NEJZAJÍMAVĚJŠÍ PROJEV V OSN PRONESL ÍRÁNSKÝ PREZIDENT IBRAHIM RAISI
https://ceske-narodni-listy.estranky.cz/clanky/prispevky/nejzajimavejsi-projev-v-osn-pronesl-iransky-prezident-ibrahim-raisi.html

“Vy (Západ) nejste hodni lidské důstojnosti…

Dnes nejsou zločiny proti lidskosti jen okupace zemí, útlak lidí a masakry, ale i cílený útok na rodinu samotnou. To je také zločin proti lidskosti.”

mikkesh
mikkesh
před 10 měsíci

No moc nevěřím, že to černouškům vydrží. Ale snaha o spolupráci je hezká ukázka toho jak západní klientelistický systém vygeneroval do předních politických pozic hloupé zdegenerované šašky. A ještě ke vší hrůze, jak upozorňuje doktor Hnízdil, sociopaty a psychopaty. Tento materiál je ochraňován zkorumpovanou svoločí a lůzou, kteří si říkají novináři. Slouhové to jsou… Číst vice »