Otevřený dopis panu Petru Vackovi, 1. místopředsedovi starny PRO

Redakce se omlouvá, ale uveřejňovaný otevřený dopis se do redakce Nové Republiky dostal pozdě. Redakce se přidává ke kritice strany P.R.O. a jejího vedení a plně se ztotožňuje s obsahem otevřeného dopisu pana Petra Komerce, který dopis napsal ještě před velkou demonstrací svolanou stranou PRO a jejím předsedou Jindřichem Rajchlem na 16.9.2023 na Václavské náměstí.

Přišlo do redakce mailem
Přišlo do redakce mailem

Vážený pane Vacku.

Před pár dny se mi dostal před oči text Vašeho proslovu na tiskové konferenci PRO, v němž jste doslova pronesl: “Nejsme obdivovatelé ničeho, co přichází z východu, protože to vždy znamenalo utrpení, bídu, drancování a ponižování českého národa.”
 
Tento hloupý výrok popudil mnoho sympatisantů Vaší strany, a bezpochyby jste ji připravil o velké množství potenciálních voličů.

Po pravdě řečeno, budil jste ve mně nedůvěru už od chvíle, kdy jsem Vás na jaře slyšel řečnit na Novotného lávce v rámci debaty organisované Akcí D.O.S.T., jíž se zúčastnil také pan Kobza (za SPD) a pan Štěpánek (Trikolóra). Jednak jste byl jediný, kdo tam evidentně dával najevo, že o spojení oposice proti současné vládě ČR nestojí, jednak jste se tam pochlubil tím, že Vaše strana naprášila policii několik pokojných demonstrantů, kteří se neprojevili žádnými násilnostmi, nýbrž jen projevením svého názoru, na nějž by měli mít ve skutečně demokratickém režimu svaté právo. Pokud se i oposiční strana uchyluje k censorství, vypovídá to bohužel dost i o jejím skutečném zaměření.

Později jsem vyslechl pár Vašich projevů (mj. na demonstraci Česko proti bídě před Strakovkou), v nichž jste vyzdvihoval své vlastní protiruské postoje a zároveň orodoval za EU. Upřímně řečeno, tím vším jste působil jako nastrčený provokatér, který má demonstranty vrátit zpět do stáda. Protože pokud zastáváte takové názory, a pokud je dokonce zastává strana PRO, pak v zásadě neříkáte nic jiného než propaganda současné vlády a mainstreamových médií.
To nemá nic společného s oposicí.

Váš čerstvý výrok o tom, jak Vám je proti srsti (mluvíte v množném čísle, tj. zřejmě za celou stranu PRO) vše z Východu, je víc než skandální. Buď jste tak hloupý, že Vám chybí základní znalosti dějinných a geopolitických faktů (což nepředpokládám, myslím, že máte víc vzdělání i praktických zkušeností než kdokoli v současné vládě), anebo prostě vědomě lžete, a tím jste ještě nebezpečnější.

Nemůžete přece nevědět, že kdyby nás z Východu Sověti v roce 1945 vlastní prolitou krví nezachránili (za naši záchranu jich zemřelo až 150 tisíc!), zmizel by náš národ dávno z mapy Evropy, a Vy byste pak stěží měl možnost pronést tak drzá slova.

Můžete mi říci, co nám konkrétně (ČR) za posledních 33 let Rusko udělalo tak zlého, že i Vy dštíte takovou nenávist? Vzpomínejte, jak chcete, nepřijdete na nic. V roce 1989 dokonce Rudá armáda zaštiťovala nástup Václava Havla k moci. Skoro všechny aféry typu Pussy Riot, Litviněnko, Skripal, Navalnyj, sestřelení letadla Malaysian airlines atd. byly uměle nafouknuty, a jak se po čase ukázalo, vesměs i vykonstruovány na Západě. Obvinění padla fůra, důkazy žádné.

Věřit tomu, že Navalného, kterého sami otrávili, vydají Rusové na Západ k přezkumu, kde se otrava potvrdí, může opravdu jen malé dítě.

Malaysian airlines odmítly výsledky nizozemského vyšetřování, které bez jakýchkoli dokladů obvinilo Rusy, ačkoli ti byli na rozdíl od Kyjeva a USA jediní ochotni poskytnout vyšetřovatelům důkladnou dokumentaci.

Tyto aféry se však ani netýkají naší republiky. Všechny sloužily jen ke gradovanému rozdmychávání nenávisti, která měla vést k masovému evropskému souhlasu s chystanou válkou, jež byla odstartována za účasti gruzínských ostřelovačů a paní Nulandové pučem v Kyjevě proti svobodně zvolené vládě Ukrajiny. Načež začalo upalování civilistů v Oděse a válka fašisty prosáklého nového režimu v Kyjevě proti vlastním spoluobčanům. Za vydatné pomoci a povzbuzování Západu, k němuž se podle všeho chcete hlásit, asi stejně naivně jako současná ukrajinská elita, která tuto hloupou víru zaplatila zničením vlastní země a masakrem vlastního obyvatelstva.

Anebo že by přece jen jedna česká aféra, která potvrzuje agresivitu Ruska: Vrbětice?

Musím opakovat to, co je zjevné i nedoukovi? Po sedmi letech se najednou ze dne na den objevilo obvinění bez jakýchkoli důkazů, na nějž navázalo vyhošťování ruských diplomatů. (Shodou okolností těsně po odhalení amerického pokusu o atentát na Lukašenka.) Co jsme se dozvěděli jako argument pro tak neomalený a radikální diplomatický krok? “Sledujeme jednu vyšetřovací versi.” Takže nic. Jako svině jsme se zachovali my, ne oni.

Kde tedy berete argumentační oporu pro Vaše opovrhování vším východním?

A kde berete víru, že naše oddanost Západu je v tuto chvíli tak dobrá? Co nám ten Západ tak dobrého přinesl? Po brutálních staletích kolonisace pokračuje podobně drasticky v neokolonisaci rozvojových zemí (stačí připomenout jen pár milionů zabitých v Kongu kvůli západním zájmům). Vyrobil dvě světové války a jen v posledních 30 letech rozpoutal celou sérii devastačních válek po celém světě, které stály miliony nevinných životů. (Paní Albrightová s klidem prohlásila, že půl milionu mrtvých iráckých dětí je přijatelnou cenou za americké zájmy. Podobných cynických citátů, jež nikoho kupodivu nepobouří, bychom našli spoustu.).

O používání zakázaných kasetových zbraní a zbraní s ochuzeným uranem v Jugoslávii, v Iráku či na Ukrajině ani nemluvě. Ten Západ, který přijal nás do EU jen proto, aby mohl vyrabovat náš průmysl a zemědělství. Ten Západ, který námi vždy jen opovrhoval a nikdy nás nebral jako partnera. Sám to po svém působení v Jugoslávii musíte vědět. Ten Západ, který je připraven nás stejně jako Ukrajinu obětovat pro vlastní zájmy. Protože i my jsme Slovani, a o těch se na Západě vždy mluvilo jako o národech k likvidaci, nejen v Německu, ale i mezi Angloameričany.

Co nám Západ přináší tak dobrého, že Vám stojí za to rozdmychávat dál nenávist vůči Východu?

Co nám přináší NATO kromě toho, že nám chce taky pořádně smočit ruce v krvi svých válek? Co nám přináší EU se svými Green Dealy, LGBT, Velkými resety a se svou snahou zlikvidovat malé národní státy ve jménu bank a nadnárodních korporací, i za cenu rozvrácení všech základních civilisačních hodnot (rodina, kulturní identita atd.)? Že by Vám učarovala její dotační politika, anebo její snaha zaplavit nás migračními vlnami a rozvrátit národní státy?

Jistě, i v nedávné minulosti nám Západ přinesl pár skvělých věcí. Napadá mě třeba rock´n´roll nebo knihy zvěrolékaře Jamese Herriota. O tom není pochyb. Ale v současnosti je západní civilisace zcela jednoznačně civilisací hluboce zdegenerovanou, z jejíchž trosek chce těžit jen úzká vrstva bezohledných magnátů, kteří jsou připraveni jít přes mrtvoly. Dokladem budiž další skvělý projekt Západu: totalitní prosazování všeobecného očkování nebezpečnými vakcínami proti novým epidemiím, které za tím účelem vznikly v jeho laboratořích.

Pěkně děkuji, pane Vacku.

Čí zájmy vlastně prosazujete? Čí zájmy prosazuje strana PRO?

Ze skutečně důležitých věcí ve Vaší agendě zůstává především energetická agenda a právě odpor proti důsledkům očkování (ani ne přímo proti WHO), ale co víc?

Jinak – alespoň soudě z Vašich výroků – si téměř ve všem notujete s Fialovou vládou.

Jenomže všechno se vším souvisí. Špatná je celá EU se svými stále zřetelnějšími totalitními tendencemi. Opravdu nám chcete tvrdit, že věříte, že boj proti vakcínám a za českou energetickou nezávislost je tím jediným, o co teď jde? A myslíte, že takový boj je vůbec možný v tom bruselském molochu, když pravidla debaty určuje někdo jiný a když mezitím opominete další extrémně závažné a nebezpečné projekty, s nimiž EU přichází? Copak není vše provázané?

Tvrdíte, že je naivní chtít vystoupit z EU. Pokud znáte důkladně ustavující dokumenty, víte moc dobře, že to možné je. Samozřejmě by šlo o strastiplnou cestu, ale byla by to cesta národní hrdosti, jež je stále více zadupávána, a je nejvyšší čas, protože s pouhým bojem za energetickou nezávislost Českou republiku v rámci rigidních struktur nezachráníte.

Svými poněkud fanaticky formulovanými výroky jste zdiskreditoval snahu všech, kteří bojují za budoucnost naší republiky, jež není možná bez spolupráce s Východem. Jsme uprostřed Evropy a civilisačně patříme stejně tak do Západem ovlivněného středoevropského prostoru, jako do slovanského světa, který nám možná někdy i ublížil, ale zcela jistě nás dokázal i chránit. Pokud chcete zachránit stranu PRO, prosím Vás, abyste odstoupil ze své funkce místopředsedy, protože Vaše hodnoty nejsou hodnotami těch, kdo mají v srdci záchranu naší drahé země před zkázou a degenerací.
 
A samozřejmě byste se měl veřejně omluvit všem, kteří Vám snad někdy naivně uvěřili. Pokud se s Vašimi extrémními postoji ztotožňuje i pan Rajchl a další Vaši kolegové, pak o Vaši stranu už opravdu nestojím. Na demonstraci 16. 9. samozřejmě přijdu, a pochopitelně s tím, že nejdu podpořit Vaši stranu, ale boj proti zlu. Tomu bude odpovídat i vlajka a transparent, s nimiž se dostavím.  
 
S pozdravem
Petr Komers, PhD.
překladatel 

4.6 49 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Kdybych byl Fialou, Rakušanem a spol. určitě bych inicioval založení zdánlivě opoziční strany, která by měla za cíl ještě větší roztříštění opozičních hlasů. Zdá se, že jim to daří. No co, do voleb zbývají dva roky. On i takový Mitrofanov v deníku Právo (Rudé Právo) měl za úkol odrazovat lidí od toho, aby… Číst vice »