Petr Hampl: Lekce z logiky o protiofenzivě a významu slov

V posledních dnech proběhly českým i světovým tiskem dvě protichůdné informace, píše Petr Hampl v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Ukrajinské jednotky NATO prorazily linii ruské obrany. Tak to tvrdí ukrajinské velení (a všechna média, která ty informace přebírají).

První linie ruské obrany je nedotčena, natož druhá, třetí a čtvrtá. Tak to tvrdí američtí nezávislí analytici.

Kdo má tedy pravdu? Záleží na tom, jak definujeme „linii“.

Ukrajinská strana má pravdu v tom, že její jednotky dokázaly obsadit oblast, která původně byla pod plnou nebo částečnou kontrolou ruské armády, a kterou ruská strana navíc aktivně bránila. Nejvýraznějším úspěchem je dobytí vesnice Rabotino.

Ruská strana má pravdu v tom, že útočící jednotky nedokázaly prorazit systém bariér, který znemožňuje průjezd techniky a na jehož obranu vynakládají Rusové většinu energie.

Šojgu: Ukrajina ztratila více než 66.000 vojáků během protiofenzívy

Jenže nedokázaly? Zase jsme u toho, co je vlastně myšleno slovíčkem „prorazit“.

Ukrajinská strana tvrdí, že nějaké její komando tu obrannou bariéru překročilo a strávilo nějaký čas na druhé straně. Dost možná že tomu tak opravdu bylo.

Ruská strana zase tvrdí, že v obraně nevznikla díra, kterou by se daly více méně bez problémů přepravovat vojenské jednotky, zásoby a těžká technika. Což je podmínkou toho, aby ukrajinské jednotky NATO mohly bojovat i za bariérou.

Fakticky tedy probíhá spor o to, jak správně používat výrazy jako „linie obrany“ a „prorazit.“

Všimněte si, že je to vlastně nesmyslný a zbytečný spor. Není to spor o to, jaká je situace na bojišti. Není to spor o to, jaká další strategie by byla rozumná. Je to hádka výhradně o to, jaké mají být novinové titulky a jaká emotivní atmosféra tím má vzniknout.

„Nikdy se nenech zatáhnout do hádek o význam slov,“ napsal kdysi Karl R. Popper. Ono je to stejně tak, že ten, kdo ovládá média, ten prosadí svůj pohled. Bez ohledu na výsledky našich hádek.

Pak je tu ale pohled těch, kdo chtějí pochopit situaci. Pohled těch, kdo kladou otázky typu: Znamená to, že se ukrajinské jednotky NATO blíží cílům stanoveným na začátku ofenzívy? Přiblížilo to ruskou kapitulaci?

Připomínám, že tehdejší cíl byl formulován tak, že úkolem ukrajinských jednotek NATO je dobýt sporná území (Krym, Doněcko, Luhansko) nebo aspoň vytvořit takovou situaci, že Rusko bude nuceno ta území vyklidit. Rusové se tomu snažili zabránit tím, že vybudovali systém improvizovaných opevnění.

Hampl: Lekce z logického myšlení o Janu Cemperovi a jeho vytunelovaném spolku

Chcete-li takový úkol splnit, potřebujete splnit dva podúkoly.

  • Prorazit ten systém improvizovaných opevnění tak, aby bylo možné bojovat i za ním. To znamená, že ten systém opevnění vám nebrání přesouvat na bojiště posily, zásoby, zbraně, těžká vozidla atd.
  • Prorazit ho s tak malými ztrátami, aby to, co z armády zbude, bylo schopno vybojovat bitvu za opevněním a zvítězit v ní.

Je-li tohle cílem, pak se k tomu ukrajinské jednotky NATO ani neblíží. Už před započetím ofenzivy nebyly ukrajinské jednotky NATO srovnatelné s ruskými ani počty vojáků, ani počty strojů, ani zásobami munice ani palebnou silou. To znamená, že i kdyby prošly všemi třemi liniemi ruské obrany s nulovými ztrátami, přesto by to nestačilo. Jenže ono to na nulové ztráty nevypadá. I český a americký mainstreamový tisk hovoří o tom, že v některých útočících jednotkách NATO bylo zabito 90% lidí a že většina jednotek prostě zmizela. A to mluvíme o první linii obrany. Co by z armády zůstalo, pokud by se jí podařilo projít třemi dalšími?

Možná byl během tří měsíců ofenzívy cíl změněn. Cílem už není získat Krym, Doněcko a Luhansko, nýbrž získat pro Ukrajinu vesnici Rabotinu, a ještě navíc vytvořit takovou atmosféru, aby se Rusové necítili nikde bezpeční.

 
Ukrajina: Protiútok, co to stojí, kolik životů!

Pak vypadá konstatování úspěchu takto. Dali jsme miliardy dolarů, vzdali jsme se posledních funkčních tanků, obětovali životy desetitisíců Ukrajinců a získali jsme vesnici Rabotino, což bylo naším hlavním cílem. Kromě toho proběhlo několik malých útoků proti letištím v Rusku a došlo k drobnému poškození fasád několika moskevských mrakodrapů. Jestli to za to stálo, to nechť posoudí každý sám.

Mimochodem, stejný problém je i se slovem protiofenzíva. Probíhá vůbec nějaká protiofenzíva? V běžném jazyce se totiž protiofenzivou rozumí situace, kdy:

  1. Armáda modrých provede velký útok na armádu červených,
  2. Armáda červených se brání, pak využije momentu překvapení a nenadále napadne nějaké slabé místo útočící armády.

Což není jen otázka válčení. Když mluvíme o protiútoku na fotbalovém hřišti, máme na mysli totéž.

Pak ovšem musíme konstatovat, že nic takového neprobíhá. Ukrajinské jednotky NATO se několik měsíců chystaly zaútočit. Ruské jednotky během té doby připravovaly obranu. Pak přišel očekávaný frontální útok.

 
Ale to bychom se zase zaplétali do sporů o význam jednotlivých slov.

**

Autor: Petr Hampl, nezávislý sociolog, zdroj: prvnizpravy.cz

3.4 15 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 7 měsíci

Pýcha předchází pád. To není přísloví, ale součást přírodního zákona o rovnováze. Myslím si, že euroatlantická civilizace spíš než na vojenské vítězství okrajiny, spolehala na ekonomický rozvrat Ruska po sankcích a následný občanský rozvrat. Je to tím, že lidé vyrostlý v euroatlantickém systému, nemůžou nikdy pochopit mentalitu Ruského národa a systém spolužití tolika národů a náboženství.… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Slova se mluví ale situace je naprosto jiná od začátku je jasné že bandera nemůže vyhrát. Do médii pouštěj pro ně pozitivní zprávy ale dopadne to jinak.

standa
standa
před 7 měsíci

Rabotino nebylo dobyto. Perou se o něj dále.

Plebej
Plebej
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  standa

… ano, situace se tam mění každým dnem, jednou ti, podruhé ti druzí. A mrtvých přibývá oboustranně. Úměrně k trvání. Místo přeměněno v rozvaliny, podobně jako mnohé další osady v prostorech tamních bojů. Pro domorodce čirá katastrofa. Osada zůstává už jen na mapě. Koho to neštěstí původních obyvatel ale doopravdy zajímá? Ukry? Zelenského a spol.?… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Nevím, jak je obranná linie myšlena. Jako opravdu jen obrana zabraného území, nebo i základna pro příští útok. To je rozdíl. V prvním případě se před první linii na slabších místech vytvářejí minová pole. A podle pana Svatoše jsou jich nakladeny miliony . Nevím, ten vždy trošku přehrání. Nemám nášlapné (no tady jaké… Číst vice »

standa
standa
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Stoltenberg připustil, že Ukrajinci ztratili v bojích půl milionu lidí !!!

kolokol
kolokol
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Stoltenberg to potvrdil rád, když to zmínila novinářka, která vystupovala s výhradami proti postupu NATO na Ukrajině, páč dobře sám dobře ví, že ztráty jsou nejméně dvojnásobné!

Plebej
Plebej
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Prvními “pluhy”, které tam provedou plošnou “podmítku/orbu” ukrajinské černozemě , budou odminovací stroje. A po ní místo osévačů pole navštíví minohledači (pyrotechnici). Bude to vskutku nákladná a zdlouhavá “orba”! Na mnoho sezón. O profesi traktoristy tam po válce si moc velký zájem nebude. Dodnes např. Kuvajťané vyhledávají a sbírají fragmenty uranové munice, kterou ke “zúrodňování” tamních písků… Číst vice »

danny
danny
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na Slovensku probíhalo odminování oblastí, kde probíhala fronta systematicky do konce 60. let. Ještě na začátku 70. let. byly v nemocnicích děti, které manipulovaly s nalezenými výbušninami. A řada dalších zahynula. Ostatně ledacos se najde dodnes. Miny v bojovém pásmu nejsou natolik nebezpečné, protože se kladou podle určitého schématu, aby je bylo možno odstranit v případě např. protiútoku.… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Pane doktore, myslím, že tady tu vzniklou situaci troubovití “novináři” popsali vcelku přesně. “Ukrajinci se probili obranou bariérou v obci Robotino a stanuli před dračími zuby. Projdou jimi jako nůž máslem? Ne není to pěkná ukázka našich pitomečmů od novin? Škoda, že za to máslo dali otazník. Moždá v redakci někdo trochu chytřejší… Číst vice »

danny
danny
před 7 měsíci

Těch otázek je více. Co znamená “prorazit” linii? Ukrajinci poslední měsíc (min.) posílají do boje malé skupiny (10 – 30 lidí). Ty mají za úkol vyhledat slabé místo v obranné linii a vytvořit podmínky pro útok větší skupiny. Taková “šturmovaja gruppa” může leckde ruskou linii překročit, dobýt zákop nebo zničit družstvo, obsluhu kanonu… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Dnes mi nějací Ukrajinci řekli, že jejich vojáci už prorazili i druhou linii a je otázkou několika dní, kdy prorazí i tu třetí.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Karle, Karle… Když ty všemu hned věříš.

danny
danny
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

A ukázali vám kde? “Průlom” ve vojenské terminologii znamená takové proražení nepřátelské linie, které umožní rozvíjení útoku do hloubky a dosažení min. operačního cíle. Průlom sám o sobě není cílem. K dosažení průlomu jsou určeny zpravidla útvary speciálně vybavené a doplněné o příslušnou techniku (ženijní jednotky, oddíly těžkých tanků, těžké dělostřelectvo apod.). Někdy mají… Číst vice »