Sbližování Moskvy a Pchjongjangu ničí hegemonii Západu v severovýchodní Asii. Na cestě ke strategickému spojenectví

….Slepá a krátkozraká politika Washingtonu vedla k tomu, že podle čínských expertů nyní možná nezbylo nic, na co by Západ mohl uvalit sankce, a proto USA nemají způsoby, jak ovlivnit Rusko a KLDR. Rusko se proto nemá čeho obávat, pokud poskytne Severní Koreji citlivé technologie, protože se už nebojí jakýchkoli dalších sankcí ze strany Západu….

Ruský prezident Vladimír Putin a vůdce KLDR Kim Čong-Un se setkali 13.září na kosmodromu Vostočnyj, kde jednali nejprve v rozšířeném složení a poté pokračovali v komunikaci mezi čtyřma očima. Výsledky návštěvy naznačily nejen obnovení těsných obchodních a ekonomických vztahů mezi zeměmi po proti kovidových restrikcích, ale také jejich posun na zásadně novou úroveň.

Nakonec bude konečně překonána naprosto nenormální situace, kdy Rusko a KLDR, přestože jsou dvěma nejbližšími sousedy, disponují vzájemně se doplňujícími ekonomickými možnostmi a zažívají společné vnější výzvy, nemají úzké a všestranné vztahy.

Jednání hlav Ruska a KLDR vyvolal impuls na posílení bilaterálních kontaktů na různých úrovních a po linii speciálních rezortů. V nejbližší době je naplánováno zasedání mezivládní komise RF a KLDR a v říjnu se uskuteční setkání hlav zahraničních rezortů obou zemí.

Program návštěvy byl speciálně sestaven tak, aby delegace KLDR měla možnost podrobně se seznámit s možnostmi ruského raketového a kosmického průmyslu. Prvním bodem návštěvy proto byla návštěva lídrů zemí kosmodromu Vostočnyj, kde se delegace KLDR seznámila s průběhem montáže nové nosné rakety Angar a také s charakteristikami nosné rakety Sojuz-2.

Podle vyjádření prezidenta je známo, že program návštěvy Kim Čong-una zahrnoval návštěvu Komsomolsku na Amuru a Vladivostoku. V Komsomolsku na Amuru navštívil severokorejský vůdce továrnu na výrobu civilní a bojové letecké techniky. Ve městě je známá továrna na výrobu nejnovějších frontových letadel generace 4++ a letadel páté generace Su-57.

Ve Vladivostoku navštívil vůdce KLDR Dálněvýchodní federální univerzitu, některá zařízení Akademie věd, laboratoř, která se zabývá biologií moře. Plánován byl také program po linii Ministerstva obrany Ruska.

Prezident V. V. Putin informoval o zajímavých bilaterálních projektech, které se podle všeho projednávaly i s vedením KLDR. Především jde o spolupráci v raketovém a kosmickém průmyslu a při výrobě kosmických družic. Severní Koreji se letos dvakrát nepodařilo vypustit vojenský průzkumný satelit. Poslední pokus byl proveden 24. srpna a první 31. května. Rusko zřejmě bude v této oblasti rozvíjet dlouhodobou spolupráci s KLDR, včetně možného výcviku severokorejského kosmonauta.

Mezi další projekty s KLDR, o kterých hovořil ruský prezident, jsou doprava a logistika, železniční a silniční výstavba, obnovení provozu severokorejského námořního přístavu, který může uskutečnit dopravní spojení s Čínou. To umožní “mnohonásobně zvýšit objem přepravy, což je celkově velmi důležité”. O rozsáhlých projektech ve stavebnictví a dopravním průmyslu svědčí přítomnost v ruské delegaci při rozšířených jednáních vicepremiéra Marata Chussnulina.

Na jednání se hovořilo také o tématech rozvoje zemědělství a humanitární pomoci, tedy zřejmě o dodávkách potravin do KLDR.

Všimněme si, že ruský prezident vyzdvihl zejména “možnost jednoduše rovnocenně pracovat” se Severní Koreou a zdůraznil, že “zde jsou vyhlídky dobré”. Je to přirozený formát spolupráce obou zemí, i když pro ty, kteří jsou zvyklí dívat se na svět skrze šablony západní agitační propagandy, bude těžké se rozloučit s rozdílnými spekulacemi o severokorejské realitě. KLDR jako země se stoprocentní gramotností, s rozvinutým průmyslem a převážně mechanizovaným zemědělstvím, rozhodně není zaostalou zemí v tom smyslu, který se do tohoto pojmu obvykle vkládá.

Mylná představa o zaostalosti Severní Koreje automaticky vzniká z její uzavřenosti, což je hrubá chyba. Faktem je, že před přistoupením Ruska k mezinárodním sankcím proti KLDR a pandemií covid KLDR vyvážela do naší země především výrobky dosti širokého zpracování, a sice stroje a zařízení, kovy a textilie, ale i výrobky chemického průmyslu.

O rozvoji průmyslových technologií svědčí také produkty řady důležitých oblastí vojenského průmyslu, a sice vysoce přesné střely pro raketový systém palby a operační a taktické systémy, výroba dronů různých typů, atd.

Na pozadí tak prudké aktivizace bilaterálních vztahů je logické, že Rusko odmítne nové sankce proti KLDR, jak řekl 13.září ruský ministr zahraničí S. Lavrov. Je naděje, že to je začátek vystoupení Ruska ze všech dříve zavedených sankcí OSN v reakci na jaderné testy KLDR.

V komentáři k výsledkům návštěvy Kim Čong-una v Rusku Čína upozorňuje na hlavní body návštěvy, jako je spolupráce v raketovém a kosmickém průmyslu, geopolitické přínosy pro Rusko a KLDR z posílení bilaterálních vztahů a reakce USA na sbližování Ruska a KLDR.

Čínští vojenští experti zdůrazňují mimořádný význam návštěvy Kim Čong-una na kosmodromu Vostočnyj. Upozorňují, že “raketové technologie jsou extrémně citlivé pro mocnost, která má jaderné zbraně” a mohou být “použity k výrobě raket pro vypouštění satelitů a jaderných zbraní, což ukazuje na vysokou vzájemnou důvěru” mezi Ruskem a KLDR.

Yangn Jin, expert z Institutu ruských, východoevropských a středoasijských studií Čínské akademie společenských věd se domnívá, že silné rusko-severokorejské vztahy by mohly oběma zemím nabídnout “více bodů v geopolitické rovnici v severovýchodní Asii, zvláště když bezpečnostní situace v regionu je každým dnem citlivější”.

Čína upozorňuje, že sbližování Ruska a KLDR se zrychlilo pod vlivem společných výzev ze strany USA. Západ bude muset čelit jakýmkoli důsledkům, způsobeným jejich nepřátelskou strategií, která rozvrátila bezpečnostní situaci v Evropě i severovýchodní Asii.

Slepá a krátkozraká politika Washingtonu navíc vedla k tomu, že podle čínských expertů nyní možná nezbylo nic, na co by Západ mohl uvalit sankce, a proto USA nemají způsoby, jak ovlivnit Rusko a KLDR. Rusko se proto nemá čeho obávat, pokud poskytne Severní Koreji citlivé technologie, protože se už nebojí jakýchkoli dalších sankcí ze strany Západu.

Li Haidong, profesor Čínské univerzity zahraničních věcí, když hovořil o obavách USA z prohloubení spojenectví mezi Ruskem a Severní Koreou, se domnívá, že Washington “sklízí, co zasel”. Tato užší spolupráce je výsledkem častých jihokorejsko-amerických vojenských cvičení, které v severovýchodní Asii vytvořily ještě více rozporů. Počet cvičení letos překročil počet předchozích společných vojenských cvičení USA a Jižní Koreje.

Čínský vojenský expert a televizní komentátor Song Čung-Pching hodnotí výsledek jednání jako vytvoření “strategického spojenectví” mezi Ruskem a KLDR. Domnívá se, že “vojenská síla obou zemí se vzájemně doplňuje”. “Pokud jde o technologie, Rusko může pomoci Severní Koreji. Výměnou by Pchjongjang mohl pomoci rozšířit možnosti Moskvy ohledně výroby munice a zbraní.

Rusko má vážný zájem o rychlý a vysoce technologický ekonomický rozvoj KLDR jako solventního a pohodlně umístěného trhu, na který lze spoléhat při vlastním ekonomickém rozvoji a zejména ruského Dálného východu. V tomto smyslu je sbližování Moskvy a Pchjongjangu soběstačné a je možné bez ohledu na existenci vnějších výzev.

Z geopolitického hlediska ekonomický a vojensko-technický rozvoj KLDR, těsnější zapojení Pchjongjangu do obranné spolupráce Ruska a ČLR vyrovnává rovnováhu sil v severovýchodní Asii narušenou snahou USA obnovit svou světovou hegemonii.

Viktor Piroženko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

3 16 hlasy
Hodnocení článku
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Sbližování Moskvy a Pchjongjangu nic neničí. Přiblblý Severokorejský vůdce už od pohledu toho pro svět a jeho bezpečnost moc neudělá. Stačil mi pohled na zfanatizované davy při pohřbu jeho otce, jak všichni propukli v organizovaný ale upřímný pláč. A to nemluvím o dědečkovi. Toto spojení mi připadá jako akt zoufalství ze strany Ruska …

Milan
Milan
před 7 měsíci

Pane Dvořáku, lidi mají problém s registrací na NR, viz dotaz na Pokecu, který jsem sem zkopnul: ModrýKlokan 17. 9. 2023 01:13 Chtěl bych se zeptat kohokoliv, kdo o tom něco ví. Minimálně před dvěma lety jsem se opakovaně pokoušel zaregistrovat do komentářů na Nové republice Ivana Davida. Naprosto neprůchodné, neotevírá se žádný registrační formulář… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Milan

Můj případ podobně. Ale dostal jsem odpověď pak za 3 měsíce.

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Mimo mísu: Nebyla včera na Václaváku nějaká demoška? Čtu to na PL, Idnes, Hovinky. Ale nevidím to tady, možná že kecaj?

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ale na Kose o tom taky píšou, tak asi nekecaj…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Včera jsem se na to ptal MUDr. Davida u článku o zemědělství EU. Odpověděl vyhýbavě a na můj další dotaz článek stáhl. Stále říkám nebudeme li v tom hlavním(t.j. odstavení vlády) zajedno a společně, tak ničehož nedosáhneme. Postoj NR k demonstraci pokládám za alibistický…

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Demonstraci nesvoválala SPD, ale čověk, který deklarovat úmysl zničit SPD. Jeho parta i on sám deklarovali setrvání v EU i v NATO. Včera na Václaváku sice řečnili o něčem jiné a na pódium pozvali dobré vlastence a vesměs výborné řečníky ale ta proměna organizátorů ze “strany” PRO byla způsobena tlakem z naší strany a ze strany bývalých porganizátorů demonstrací.… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořák, káp jste na to. Demonstraci nesvolala SPD! Ale vy(!) jste iniciovali to a to. To jste dobří. Ten pan Rajchl je možná gauner ale to teď musí stranou! SPD by sama takovou demonstraci nesvolala ale předem o ni na NR alespoň neinformovat je trapné. Ať SPD svolá třeba své demonstrace(pro… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Milan

Omlouvám se za redakci. Chybí nám IT pracovník a dosavadní hostitel nás cenzuropval. Museli jsme naše stránky dočasně přsměrovat do Německa a tímse stalo, že některé funkce webu Nová republika nefungují. Proto jsme v těchto dnech přešli k novému hostiteli a postupně s ním a je ajťáky dáváme technické nedostatky do pořádku. Prosím o strpění.

Milan
Milan
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Díky moc. Vaši odpověď zkopnu a pověsím na Pokec, odkud byl ten dotaz.

Hokarc
Hokarc
před 7 měsíci

Tak ať se jim daří !

danny
danny
před 8 měsíci

Parta okolo Joea má další problém, o kterém může přemýšlet. BRICS, Afrika, G20,… Nějak to začíná skřípat všude.

tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Tak hlavně, aby to nesemlelo i nás ve střední Evropě.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Když budeme pasivní jako stádo volů jdoucích na porážku, tak nás to semele určitě.

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Tak to má být spolupráce mezi národy a jaké politické zřízení mají doma do toho je každému houby. Svět nepotřebuje žádné samozvané četníky.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nepotřebuje, ale má je.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Putina bude přece přátelství s Kimem ještě více kompromitovat. Kim je největší tyran na této planetě. V KLDR jsou normální hladomory, koncentrační tábory. Sám Kim rád vraždí, svého strýce upálil úplně sám pomocí plamenometu. Rád také nechává nahé vězně roztrhat a sežrat smečkou vyhladovělých psů a přitom se na to zálibně dívá. Chci jen… Číst vice »

Jana
Jana
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Doufám, že tomu, co píšete, sám nevěříte. Jsou to stejné žvásty, jaké musíme denně poslouchat o životě v socialistickém Československu. Korejci už dávno pracují na obnově nových ruských území a obyčejní Rusové moc dobře vědí, jak to ve skutečnosti vypadá v KLDR. To, co píšete, samozřejmě budou řvát z obrazovky ČT – a, samozřejmě, najdou… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Jana

Nepracují náhodou severní Korejci i u nás?

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Jana

Jano, tyhle informace mám z našich médií a ta je převzala od novinářů ze sousedních zemí KLDR. Samozřejmě se na takové informace nemůžeme spolehnout. Ale drtivá většina našich spoluobčanů jim věří, protože nic jiného nemá k dispozici. Jeden můj příbuzný byl v KLDR pracovně a nejvíce mu utkvělo v paměti, že na širokých silnicích nejezdila žádná… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kájo musíte si pustit nějaký dokument ale nějaký normální ale ne ideologický mají se tam lidé dobře pár dokumentů jsem z KLDR viděl.

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Prosím Tě, dej mi vědět, kde to píšou. Rád bych si to přečet…
A já proč ti lidi narvaný na ulici křičej na Kima, když projížděl s Moonem (ten z Jihu) před pár lety v otevřeném autě ulicema Pchjongjangu…
Googluj: “kim, moon, motorcade”

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

A o těch dětičkách, co Kim vyhazuje z inkubátoru, tam nepíšou? Jo sorráč, to byl Saddám v Kuwajtu: https://en.wikipedia.org/wiki/Nayirah_testimony A jak to bylo s tím letadlem British Airways, co Thatcherová odsouhlasila, že může letět do Kuwaitu, i když se vědělo, že tam Saddám už je. A i když věděla, že v tom civilním letadle je tajně přepadová britská jednotka.… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ono se o tom dá najít víc, tady se píše, že před pár dny ti cestující dávaj k soudu britskou vládu, že nezabránili ten let, i když věděli o Saddámovi, že tam už je. https://www.dailymotion.com/video/x8o13ww Těm cestujícím se vlastně nic nestalo, i když je tam dlouho drželi, jo nějaké psychické následky byly. A to letadlo neodbouchnul… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Kniha vydaná v Británii nazvaná Operace Trojský kůň, v níž vláda využila let, který měl oficiálně dvě hodiny zpoždění kvůli „technickým problémům“, k vyslání devíti zpravodajských borců do Kuvajtu a byla si vědoma nebezpečí pro civilisty. . Autor knihy Stephen Davis vysvětluje, že Londýn obdržel informace od amerických tajných služeb, které jej informovaly o irácké… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak
Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

^To, co jsem zde předvedl, je ukázka, jak západní vlády vymejvaj mozky svým subjektům (jak britské elity říkají svým poddaným). Lžou a lžou o jiných, a lžou na kvadrát o sobě. Nebo o tom vůbec nezpravedujou. Pak se není co divit, že tací Kadlové píšou něco takového jako zde nehoře. Jestlipak by jiný národ se… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

A co náš výzkum, že v rusko-ukrajinském konfliktu 90% našich spoluobčanů podporuje Zelenskeho a jen 10% podporuje Putina? Je to realita? Podpora Putina je podle Rakušana, Stříže a Bradáčové trestným činem.