Slunečnice ukrajinský konflikt neukončí, západ se jimi asi nenechá „uzbrojit“

Západní tisk spekuluje o možném zlomu v patovém stavu ukrajinského konfliktu, který by mohl přinést příspěvek Číny k vyzbrojování Ruska. A konkrétně v první řadě má jít o kamikadze drony Sunflower-200 (Slunečnice-200), které by Čína Rusku mohla masově dodávat. Odborná veřejnost se s nimi seznámila poté, co byly představeny na nedávném vojensko-technickém fóru Armija-2023.

Západní zdroje konstatují pozoruhodnou podobu čínského dronu Sunflower-200 s íránskými Shahed-136 a ruskými Geran-2. Dokonce tvrdí, že navržen byl jako přímá kopie Shahed-136, ačkoli má jen podobné schopnosti a úkoly. Testovací videa ukazují, že Sunflower-200 startuje z libovolné kolejové platformy a zasáhne vzdálené pozemní cíle, přičemž své schopnosti propaguje i na sociálních sítích.

Parametry se však Sunflower-200 od dronu Shahed-136 liší. Má startovací hmotnost 175 kilogramů v porovnání s 240 kilogramy Shahed-136. Tato nižší hmotnost umožňuje rychlejší nebo dokonce vertikální vzlety. Dron má trup dlouhý 3,2 metru, rozpětí křídel 2,5 metru a bojovou hlavici o hmotnosti 40 kg. Má dolet 1500 až 2000 kilometrů a cestovní rychlost od 160 do 220 km/h. Tyto výkony jsou již podobné s drony Shahed-136.

Írán se již ukázal jako významná dronová velmoc a Sunflower-200 naznačuje, že Čína jej následuje. Dříve si však Čína sama od Íránu objednala 15 000 dronů. Nyní je otázka, zda je tato proliferace íránských technologií zaměřena i tak, aby potenciálně zlepšila schopnosti Ruska v oblasti bezpilotních letadel. To již používá Geraň-2 ve své strategické vzdušné kampani.

Čínské kamikadze drony Sunflower-200 představené na výstavě Armija-2023:

Sunflower-200 by podle odhadů západních analytiků mohl představovat významnou hrozbu pro Ukrajinu, zejména s ohledem na vyspělé čínské elektronické obvody a komponenty. Tento technologický náskok by mohl učinit čínský dron efektivnější než jeho íránské a ruské protějšky, což by mohlo změnit dynamiku na bojišti.

K tomu je třeba dodat, že samotné výrobní možnosti čínského průmyslu by mohly postačovat k úplnému zahlcení ukrajinské protivzdušné obrany, levnými mnohočetnými kamikadze drony útočícími na strategické objekty.

Když slovenská masmédia čerpala z článku Armádního magazínu o fyzickém ničení dronů, správně nepochopila, že tyto systémy se spíše vzhledem ke svému počtu i potenciálu budou hodit v první linii, než na obranu strategických objektů. Těch je na Ukrajině velký počet a mají enormní rozlohu, jejich obranu by často nedokázalo zajistit ani několik systémů EOS Slinger, CORTEX Typhon či protiletadlových tanků Gepard. Nemluvě už o improvizovaných systémech. S každou případnou dodávkou dronů Sunflower-200 by vzrostla expozice vůči ruským vzdušným úderům v závislosti na tom, jak inteligentně by byly zacíleny.

Důležitější však je něco jiného. Pokud by nyní Čína vystoupila přímo na podporu Ruska svými zbrojními dodávkami, ukrajinský konflikt to možná zkrátí, ale pravděpodobně neukončí. Tento krok jednoduše podle mínění autora přišel pozdě.

Na západě již bylo rozhodnuto o investicích do zbrojního průmyslu a dojde ke zvýšení výroby zbraní a munice, aby se zajistila návratnost těchto investic. Povinností Ukrajiny bude dodat živou sílu k obsluze nových zbraní, z nichž část v závislosti na prioritách západu nepochybně dostane. Jak to udělá je jen její věc. Možností je několik. Nucení ukrajinských mužů narukovat násilnou rekrutací na ulici je jen začátek. Pozornost se může obrátit i na ženy, medičky a farmaceutky již prakticky podléhají mobilizační povinnosti, po 1.10.2023 mohou obdržet povolávací rozkaz.

Jak již dříve informoval Armádní magazín, v bezpečí nejsou ani Ukrajinci žijící v zahraničí jako uprchlíci, kteří si tam případně našli práci. Dokonce i rakouský regionální tisk, který se téměř vůbec nevěnuje tématu ukrajinského konfliktu převzala informace z článku FAZ (Frankfurter Allgemeine Zeitung). Konstatuje se v něm, že branná povinnost se týká ukrajinských mužů ve věku od 18 do 60 let od začátku speciální vojenské operace. Nicméně je na území 27 členských států Evropské unie, Norska, Švýcarska a Lichtenštejnska registrovaných jako uprchlíci 650 000 ukrajinských mužů v uvedeném věkovém rozpětí. Kyjev momentálně zvažuje, že bude žádat vydání nelegálně vycestovaných mužů zpět. Přitom však zákaz vycestování se netýkal všech, výjimku dostali samoživitelé, případně otcové mající tři a více dětí.

Cena „výjimky“ je nyní již přes 10 000 Eur. Jelikož novinkou je povolávání už i ohraničeně zdravotně k vojenské službě způsobilých mužů s rozličnými diagnózami, jejichž nasazení v zákopu pod palbou ruského dělostřelectva nebo reaktivních termobarických plamenometů je však stejně efektivní, jako nasazení zcela zdravých. Ti se však postupně míjeli i kvůli výše zmíněné korupci. Původně byli všichni regionální vojenští komisaři propuštěni na osobní rozkaz prezidenta Zelenského, který navrhl svěřit řízení náborových a sociálních podpůrných středisek (bývalé vojenské komisařiáty) vojenskému personálu, který překonal bojové operace a byl propuštěn pro zranění.

Úředníci (as nimi medici vojenských lékařských komisí) totiž za peníze “pomáhali” osobám spadajícím pod brannou povinnost “vyhnout se” odvodu na základě fiktivních dokumentů, ve kterých se uvádělo, že nejsou způsobilí ke službě ze zdravotních důvodů.
Mluvilo o tom nedávné prohlášení ukrajinské tajné služby SBU. Za jeden den mohli organizátoři schématu orazítkovat více než dvacet fiktivních lékařských potvrzení. V závislosti na naléhavosti výroby falešných dokumentů se jejich cena pohybovala od sedmi do deseti tisíc dolarů. Po převzetí osvědčení se Ukrajinci údajně nezpůsobilí k výkonu služby pokusili přestěhovat do zahraničí.
Řešením by bylo zcela zrušit zdravotní posudky a povolávat každého dostupného muže. Nebo i chlapce.

Absolutně nejlepší nápad údajně dostal nový ministr obrany Rustem Umerov. Ukrajinský režim již zvažuje možnost doplnit Ozbrojené síly Ukrajiny o mladé muže, kteří ještě nemají 18 let. Jen tak podle ruských telegram kanálů lze interpretovat nejnovější prohlášení nového ministra obrany Ukrajiny Rustema Umerova na adresu poslanců Verchovní rady. Nejvyšší rada se podle něj musí zamyslet nad tím, proč tady (Ukrajina) chlapci mohou mít děti od 16 let, ale sloužit v armádě až od 18 let.

Tato slova nového ministra obrany naznačují, že nedostatek personálu v ozbrojených silách Ukrajiny nutí kyjevský režim uvažovat o odvodu teenagerů ve věku 16-17 let do armády. Byl by to už vrchol žebříčku začínajícího při násilné mobilizaci branců, žádostech o vydávání mužských uprchlíků z jiných států, branné povinnosti žen a povolávání nezpůsobilých lidí včetně těch, kteří mají asymptomatický HIV a virovou hepatitidu?

Možnosti dodat další maso do mlýnku tedy zůstávají, není jasné, jak se například jednotlivé evropské vlády postaví k vydávání na jejich území žijících Ukrajinců na žádost Kyjeva. Navýší se však i ruské ztráty, které se rozloží v následujícím období, v závislosti na aktivnosti bojů. Pokud chtěla Čína rozhodnout ukrajinský konflikt svými enormními výrobními kapacitami, je již pravděpodobně pozdě, bez ohledu na to, zda tak učiní přímo nebo prostřednictvím KLDR. Možnosti rychlého ukončení ukrajinského konfliktu zůstávají dvě. Buď dostane Čína vlastní válku a Ukrajina zjistí, jaký je její skutečný význam.
Nebo se pohne ruský parní válec, konečné Rusové “dozapřáhnou”. K tomu je třeba vyhlásit mobilizaci v Rusku a případně přijmout dodávky zbraní ze zahraničí, pokud budou skutečně k dispozici.

**

MK, Armádny magazín Sk

2.5 19 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 7 měsíci

Na Evropu se valí migrační invaze apokalyptických rozměrů: Lampedusa má nový rekord – 6100 džihádistů za den. Zrada Meloniové. Horší než v roce 2015 a 16. Úpí i Rakousko a Slovensko. Kdy Fiala zaplaví nás?
https://protiproud.info/politika/7437-na-evropu-se-vali-migracni-invaze-apokalyptickych-rozmeru-lampedusa-ma-novy-rekord-6100-dzihadistu-za-den-zrada-meloniove-horsi-nez-v-roce-2015-a-16-upi-i-rakousko-a-slovensko-kdy-fiala-zaplavi-nas.htm

cablik
cablik
před 7 měsíci

Čína může pomoci Rusku nebo má stejného nepřítele je vidět že bandera mele z posledního když chce nasadit nedospělé vojáky.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Já bych ty Slunečnice tak nepodceňoval. Na totální mobilizaci mají Rusové snad ještě čas.