USA se obávají ruských vesmírných inspektorů. Důsledky bývalé “unipolarity” jsou promarněné nové vesmírné příležitosti americké armády

Americké vojenské kosmické síly deaktivovaly jeden ze svých pozorovacích satelitů ve vesmíru, vyřadily ho z provozu a vyhlásily misi za ukončenou.
Tento satelit byl součástí skupiny GSSAP (Geosynchronous Space Situational Awareness Program), což jsou nechvalně známé inspekční satelity létající pod geostacionární oběžnou dráhou. Díky pohonnému zařízení a zásobě paliva mohou korigovat svůj pohyb. K jejich funkcím patří sledování situace, tedy zahraničních satelitů. 

Jeden ze dvou prvních satelitů vypuštěných v roce 2014 spotřeboval palivo. Po jeho vyřazení z provozu zůstalo na oběžné dráze pouze pět aktivních satelitů GSSAP.

Podle srpnové verze velení Kosmických sil (SpOC) vypršela životnost satelitu a byl deaktivován, aby “uvolnil prostor pro nové, pokročilejší technologie v kosmické oblasti”.

Zástupce velitele Kosmických sil USA generálporučík John E. Shaw na červencovém jednání v Mitchellově institutu pro letecký výzkum nespokojeně poznamenal, že provozovatelé satelitů GSSAP musí šetřit palivo vzhledem k jeho omezené zásobě na palubě, píše Air & Space Forces Magazine.

“Způsob, jakým jsme prováděli kosmické operace od začátku kosmické éry, byl špatný”, řekl Shaw s tím, že je třeba provést “zásadní doktrinální posun” směrem k “dynamičtějším kosmickým operacím”, a dodal: “V budoucnu nesmíme mít taková omezení. A proto se snažíme formulovat požadavek vůči Kosmickým silám, že musíme mít možnost provádět trvalý kosmický manévr pro tyto platformy”.

Generál Shaw také uvedl, že tankování amerických inspekčních satelitů bude zajištěno do roku 2028. O jeho prognóze však lze pochybovat. V nejbližší době se budou u dalších dvou takových satelitů zásoby paliva chýlit ke konci a budou odepsány a deaktivovány. Zatížení tří zbývajících satelitů GSSAP se zvýší a palivo jim dojde mnohem dříve než jejich předchůdcům.

Kromě problémů s tankováním satelitních inspektorů je tu ještě jedna, neméně závažná, slabina počítačového zabezpečení Kosmických sil USA.

“Naléhavá potřeba velení Kosmických sil USA možnosti “koordinovaného řízení boje” a moderních komputerizovaných nástrojů pro rozhodování, které umožňují v reálném čase sledovat objekty na oběžné dráze, zůstává neuspokojivá”, řekl novinářům v kuloárech nedávno probíhajícího fóra o bezpečnosti vesmírné energetiky Mitchellova institutu šéf operačního velení Kosmických sil USA generálmajor David Miller.

“Už mě unaviIo ospravedlňování. … Už ani nechci poslouchat, jak je to těžké … Někdo to musí vyjasnit. Americký lid za to zaplatil. Někdo to musí udělat”, řekl.

Podle Millera potřebují kosmičtí operátoři systém bojového řízení, velení, kontroly a komunikace (battle management, command, control, and communications, BMC3), který může poskytnout “předpovídání s kvalitou zaměření, kde bude [nepřátelská družice] za pět minut, aby to předala někomu, kdo to dokáže (sestřelit)”.

Kosmické síly ale nyní takové možnosti neposkytují. Pozorování cizích satelitů je zajištěno především pozemními radary a teleskopy a poskytuje velmi omezené informace o letu kosmických objektů, na jejichž základě mohou výpočetní modely extrapolovat předpokládané trajektorie. Miller řekl, že potřebuje kvalitnější a operativnější informace a také nástroje “podpory rozhodování” na základě umělé inteligence a strojového učení, které pomohou třídit příchozí data.

Jedním z klíčových důvodů, proč BMC3 tuto možnost nemá, je přetrvávající neschopnost zastaralých počítačových systémů Kosmických sil integrovat data z mnoha zdrojů kosmického monitorování, včetně komerčních firem, řekl Miller. “A to navzdory mnohaletému úsilí, jako je neblahý program Joint Mission System v hodnotě miliardy dolarů na modernizaci informačních technologií pro informování o kosmické situaci. Někdo se za to musí zodpovídat. Za to americký lid zaplatil”, řekl generálmajor.

Ve svém projevu na fóru Mitchellova institutu Miller vysvětlil, že hlavním problémem SPACECOMU je současná neschopnost udržet satelity a nepřátelské kosmické lodě “v péči”, tedy mít možnost vědět, kde jsou v daném okamžiku. Tato proluka je o to více znepokojivá, vysvětlil, že protivníci USA, Rusko a Čína, uvádějí na oběžnou dráhu ovladatelné protisputnikové systémy (tj. vlastní inspekční satelity).

“Nemáme úroveň ochrany, kterou potřebujeme, abychom zajistili úroveň přesnosti související s … definováním hrozby, nepřátelskými úmysly a nakonec, pokud je to nutné, schopností zaměřit se”, řekl. Miller vysvětlil, že kromě problémů s BMC3 je dalším zásadním problémem zajištění bezpečnosti amerických kosmických objektů nedostatek sledovacích snímačů na zemi i ve vesmíru. Pozemní optické teleskopy a radary tvoří hlavní část sítě kosmického pozorování Pentagonu.

Americké vojenské špionážní satelity GSSAP se mnohokrát přiblížily k ruským a čínským aparátům a tajně je sledovaly. Uvádí to zpráva nadace Secure World Foundation. V USA to považují za normu, ale když ruské satelity provádějí totéž, co skupina GSSAP, Američany to velmi znepokojuje.

“Ale proč my?”, diví se.

V roce 2014 americké úřady vyjadřovaly obavy z manévrů ruských družic Kosmos-2499 a Kosmos-2504. Pentagon tvrdil, že přístroje představují potenciální hrozbu pro americkou orbitální skupinu.

V říjnu 2015 se v Pentagonu konalo několik jednání, na nichž se diskutovalo o nebezpečných manévrech ruské družice Luč. Kosmický aparát se ocitl mimořádně blízko u dvou satelitů společnosti Intelsat, informoval portál Space News.

Podle informací amerických vojáků se Luč několikrát přiblížil k satelitům Intelsat na vzdálenost pěti až deseti kilometrů. Zástupci Intelsat se obrátili na Pentagon.

“Je to nenormální chování a jsme znepokojeni”, řekla prezidentka Intelsat Kay Sears. Upřesnila, že Luč nebránil provozu satelitů Intelsat 7 a Intelsat 901. Ruský satelit je údajně mezi těmito přístroji pět měsíců.

V únoru 2020 velitel Kosmických sil USA generál John Raymond v rozhovoru pro časopis Time řekl, že USA informovaly Rusko prostřednictvím diplomatických kanálů o svých obavách v souvislosti s tím, co se stalo, podle tvrzení Washingtonu, sblížením ruského satelitu s americkým. Publikace tvrdila, že v polovině ledna 2020 se ruské satelity označené Kosmos-2542 a Kosmos-2543 ocitly v blízkosti amerického označeného jako USA-245 a známého kosmickým expertům pod názvem KH-11. Tento přístroj na polární oběžné dráze je součástí vesmírného průzkumného systému Keyhole/CHRYSTAL a může sledovat povrch celé planety.

V září 2021 Raymond ve svém projevu na konferenci pořádané americkou asociací BBC přirovnal Kosmos 2542 a Kosmos 2543 k matrjoškám.

“Rusko má satelit matrjošku. Panenka v panence. Je to satelit uvnitř satelitu a ten uvnitř (dalšího) satelitu. Satelit se vypustí, otevře se, objeví se další satelit, ten se otevře, projektil vystřelí (z něj) do satelitu, aby zničil americké satelity a zničil převahu, kterou nám dávají. To likviduje naši možnost vnímat informace z celého světa, nasměrovat tato data zpět na Zemi”, řekl Raymond.

Ministerstvo obrany Ruska skutečně informovalo 15.července 2020 o testech malého inspekčního satelitu, který byl použit k průzkumu jiného domácího aparátu. “Ve výsledku Ministerstvo obrany Ruska získalo cenné informace o technickém stavu zkoumaného objektu, které byly předány na pozemní prostředky řízení”, uvedla tehdy agentura Interfax s odvoláním na oficiální prohlášení rezortu.

Ruské inspekční satelity úspěšně zkoumají potenciální orbitální cíle a mohou zničit nepřátelské aparáty, pokud to bude nutné. Seskupení ruských satelitů tohoto typu se pravidelně zvyšuje.

10. července 2019 byly z kosmodromu Pleseck vypuštěny čtyři družice raketou Sojuz-2.1 B pro Ministerstvo obrany RF. Po uvedení na oběžnou dráhu odborníci z Centra pro kontrolu kosmického prostoru Kosmických vojsk Vzdušných a kosmických sil vložili do hlavního katalogu kosmických objektů ruského systému pro kontrolu kosmického prostoru informace o kosmických zařízeních Kosmos-2535, Kosmos-2536, Kosmos-2537 a Kosmos-2538.

V červenci 2023 se na oběžné dráze objevil další ruský inspekční satelit. Všechny naše inspekční satelity jsou řízeny z Centra pro kontrolu kosmického prostoru Vzdušných a kosmických sil.

Ministerstvo obrany RF oznámilo, že zařízení Kosmos-2535 a Kosmos-2536 jsou určena k průzkumu působení na ruskou orbitální skupinu umělých a přírodních faktorů vesmíru.

Američtí kosmičtí šéfové se mají proč znepokojovat!

**

Vladimír Prochvatilov, zdroj FondSK,  pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

 

3 20 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 7 měsíci

Provokace Britů v Černém moři: Válečné lodě NATO v současnosti nemohou vstoupit do těchto vod. Londýn chce přesto vyslat své minolovky. Tlak Kyjeva na Rumunsko. Vyprovokují Angličané třetí světovou válku? Riziko narůstá
https://protiproud.info/politika/7430-provokace-britu-v-cernem-mori-valecne-lode-nato-v-soucasnosti-nemohou-vstoupit-do-techto-vod-londyn-chce-presto-vyslat-sve-minolovky-tlak-kyjeva-na-rumunsko-vyprovokuji-anglicane-treti-svetovou-valku-riziko-narusta.htm

cablik
cablik
před 7 měsíci

Tak to je Rusové byli ve vesmíru první a teď jsou na tom daleko lépe než USA které už nedokážou vyrobit funkční letadlo a to si říkají že mají kosmické síly.

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Zelená vygumovaná makovice generál Miller je pro Evropu, potažmo normální svět, velice užitečný. Jeho nářky jak je těžké přesvědčovat daňové poplatníky když říká – “Už mě unaviIo ospravedlňování. … Už ani nechci poslouchat, jak je to těžké … Americký lid za to zaplatil…“ Dodám, že je třeba, aby americký lid… Číst vice »