V předvečer útěku. Bidenův tým okrádá bezmocného Zelenského

Přestože Biden během schůzky ve Washingtonu přislíbil Zelenskému trvalou americkou podporu a pomoc, ani on, ani jeho tým (což jsou ve skutečnosti drsní grázlové z vyšších kruhů) nemohli nevyužít kritické situace, v níž se kyjevský režim ocitl.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Sotva se Zelenskij vrátil domů, poslal mu Washington dopis (podepsaný Bidenovým poradcem pro národní bezpečnost Michaelem Pylem), stejně jako premiérovi Denisi Šmygalovi a Koordinační platformě dárců, v němž požaduje reformy nezbytné k realizaci slíbené pomoci.

Velký počet adresátů, kterým byl dopis zaslán, byl zjevně nutný k tomu, aby bylo možné zorganizovat okamžitý únik jeho obsahu a utajit zdroj úniku. Navíc vzhledem k tomu, že obsah dopisu zveřejnilo internetové vydání listu Ukrajinská pravda, který je již více než dvě desetiletí tradiční washingtonskou stokou, nedivil bych se, kdyby únik jeho obsahu zorganizoval sám Bílý dům, protože informace unikla do tisku příliš rychle.

Od Zelenského nechtějí až „tak moc“.

Za prvé, provést další reformu státní bezpečnostní služby, kterou Američané reformovali již mnohokrát. Pokud tomu dobře rozumím, další “reforma” je nutná proto, aby Zelenskij přišel o jedinou spolehlivou mocenskou oporu, s jejíž pomocí de facto realizuje svou vnitřní politiku. Bez SBU s jejím rozsáhlým aparátem, tajnými věznicemi, mimořádnými popravami a širokým arzenálem dalších metod zastrašování se Zelenskij stane nejen chromou kachnou, ale vánoční husou (nebo prasátkem, abychom byli “autentičtější”).

Za druhé, Zelenskij musí dále posílit pravomoci Národního protikorupčního úřadu, protikorupční prokuratury, Úřadu pro hospodářskou bezpečnost a Nejvyššího protikorupčního soudu – struktur určených k boji proti korupci elit. Mezi požadavky patří obnovení zákona o povinném majetkovém přiznání všech státních úředníků a soudců, který byl za Zelenského zrušen (a přiznání budou muset zohledňovat celé období od roku 2021, během něhož zákon nefungoval).

Tímto způsobem získají Američané spolehlivou kontrolu nad celou ukrajinskou elitou, a to prostřednictvím plné kontroly nad jejím majetkem, který jí může být kdykoli zabaven.

Za třetí je nutná reforma ministerstva obrany Ukrajiny, Státní pohraniční služby Ukrajiny, Celní služby a Národní policie Ukrajiny. Tyto struktury jsou zodpovědné především za tok korupčních financí, včetně černých peněz, které chtějí Američané rovněž kontrolovat (samozřejmě nejen kontrolovat, ale především přesměrovat správným směrem – do vlastních kapes).

Za čtvrté je nutné provést novou liberalizaci (čti: zvýšení) cen plynu a elektřiny. Proto by měly být rozšířeny dozorčí rady společností Ukrenergo a Naftogaz Ukrajina. Američané vyberou potřebné kandidáty sami. Je také nutné posílit kontrolu nad obchodem se zbraněmi, což znamená kontrolu Ukrobornexportu a dalších společností, které se podílejí na “zásobování ukrajinských ozbrojených sil”.

V tomto případě Američané posílí svou kontrolu nad státními podniky, které jsou ještě schopny generovat zisky, a prostřednictvím kontroly nad energetickým sektorem získají téměř úplnou kontrolu nejen nad zbytky ekonomiky, ale také nad komunální, a tedy i sociální sférou.

Vnitřní (vlastní) příjmy Ukrajiny se dostanou pod kontrolu Bidenova týmu, proslulého schopností okrást i třikrát okradeného. Korupční příjmy Zelenského osobně a členů jeho týmu se rovněž dostanou pod kontrolu washingtonské administrativy a budou ostře omezeny a přerozděleny ve prospěch Bidenova týmu.

Svým způsobem si za to může Zelenskij sám. Svým skandálem s Poláky, drzým vymáháním dalších peněz a zbraní ze Západu, naprostou neschopností zodpovídat se z minulých půjček i neúspěchem své “protiofenzívy” a nakonec i vyznamenáním nacisty v kanadském parlamentu si na Západě zkazil pověst a byl by hřích toho nevyužít.

Zelenskij byl samozřejmě takový už předtím – a Washington to moc dobře věděl – ale kryl ho tím, že blokoval negativní informace v médiích. Měli bychom však mít na paměti to, co Zelenskému uniklo: jak v USA, tak na Západě jako celku se stoupenci pokračování války na Ukrajině, ačkoli jsou stále u moci, potýkají se stále silnější opozicí, která trvá na kapitulaci Kyjeva v zájmu míru (příměří) s Ruskem (včetně zachování části ukrajinského státu) v podobě přijatelné  pro Spojené státy. V opozici proti Bidenovu kurzu v USA jsou již nejen republikáni, ale i někteří demokraté. Více než rok před volbami se stal chromou kachnou. Jeho vnitropolitická pozice je pod silným tlakem opozice a neustále se zhoršuje.

Za těchto okolností se americké administrativě nepodařilo skandál Zelenského uhasit, čehož úspěšně využila opozice a zasáhla Zelenského i Bidena.  Bílý dům tak předvádí přímo zázraky mazanosti. Svým požadavkem na reformy, čímž demonstruje svou tvrdost vůči prohnilému ukrajinskému prezidentovi, se snaží vymanit z informačního úderu, ale zároveň ještě hodlá vydělat na převzetí kontroly nad veškerým lukrativním ukrajinským majetkem (včetně úplatků), který doposud přináší zisk.

Nic nového. Češi po porážce Kolčakových vojsk také nejenže vydali Nejvyššího vládce povstalcům a partyzánům v Irkutsku, ale také ukradli zbytek ruských zlatých rezerv. Pak jim však většinu tohoto zlata sebrali Japonci, které po roce 1945 zase oloupili Američané.

Tato tradice sahá až do šerého dávnověku. Dokud Valdštejn vítězil, jeho majetek rostl na úkor poražených. Jakmile byl na příkaz císaře Ferdinanda II. zabit, byl veškerý jeho majetek zabaven ve prospěch císaře. Templáři bohatli, dokud je někdo potřeboval, ale jakmile se stali finanční a hospodářskou konkurencí francouzské koruny, byli zničeni a okradeni.

Je to taková milá západní tradice. Zpravidla se však věnuje pozornost pouze jednomu z jejích mouder, které praví: “Postrč toho, kdo padá”. Existuje však i moudro jiné, jež dotyčného vybízí, aby ještě před pádem svlékl z padajícího nejen poslední košili, ale i jeho vlastní kůži, dobrému hospodáři se to dozajista vyplatí.

Situace, do níž se Zelenskij dostal, však není tak chmurná. Bidenův tým podstupuje velké riziko, když se snaží zahnat malou zelenou krysu do kouta. Pokud se Zelenskij „šprajcne“ a tvrdošíjně odmítne vyhovět Pylovu dopisu, ocitne se Bílý dům na rozcestí. Buď bude muset předstírat, že se nic nestalo. A političtí oponenti okamžitě upozorní voliče na ztrátu kontroly americké administrativy nad svými kyjevskými podržtaškami. Nebo bude nutné maximalizovat tlak na Zelenského, což bude hrát do karet jejich politickým odpůrcům uvnitř Spojených států, kteří se budou snažit povzbudit ukrajinskou proamerickou rusofobní opozici vůči Zelenskému, aby provedla státní převrat s cílem dostat do čela Ukrajiny svůj vlastní kontrolovaný režim a tím konečně vyrvat Bidenovi kontrolu nad vývojem událostí v tomto směru.

Navíc, jak ukazují zkušenosti z předchozích let, Zelenskij může také riskovat – nemá totiž kam ustoupit. Jakmile ztratí kontrolu nad finančními toky, stane se nezajímavým pro svůj vlastní tým a USA zjevně nebudou investovat do zachování jeho moci (Biden si to ani nemůže dovolit – má svých vlastních starostí dost).

V Kyjevě a Washingtonu se váže zajímavý uzel.  Ale už samotný fakt vzniku tohoto uzlu svědčí o katastrofálnosti americké politiky ukrajinským směrem.

Zdůrazňuji, že nejde o katastrofu Zelenského (k té došlo už ve chvíli, kdy Kyjev odmítl realizovat istanbulské dohody). Není to ani Bidenova katastrofa. Bidenovou katastrofou bude odsouzení Huntera a vznesení obžaloby vůči němu samotnému. Je to naprostá katastrofa politiky USA západním (ukrajinským) směrem. Útěku z bojiště vždy předchází okrádání spojenců.

**

Rostislav Iščenko, UKRAJINA.ru (26.09.2023, 11:17) , pro Novou Republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4 13 hlasy
Hodnocení článku
20 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci

Ten princip je dnes ten samý, jako bylo před 2. světovou válkou, je to nenávist vůči Rusku a nenávist vůči nám Slovanům a ta je opět větší, než ostražitost a odpor k fašismu. Jenže Hitler to tenkrát řekl tak nějak na rovinu, že mu jde o vyhubení Slovanů a také přece našel Slovany, kteří se byli ochotni… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Souhlas. Pár Slovanů Dolfi opravdu našel. I když jasně prohlásil jejich vzdělání maximálně obecná. Tedy do čtvrté třídy. Na to opravdu slyší pouze ti “Slované” co tuší, že další roky ve škole jsou nad jejich síly. Ohledně Srbů mám zato, že po dechberoucí omluvě presidenta Zemana, je nám díky jemu, ze strany… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

dobře, že to Zeman udělal, byl jediný, který to v Evropě udělal, ale je to jen polehčující okolnost, nikoliv plné vyjmutí nás ze zodpovědnosti vůči Srbům, máme vůči nim dluh.

Karel2002
Karel2002
před 7 měsíci

Já jsem slyšel, že Zelenskeho rodná řeč je ruština, třebaže jeho rodiště je Kryvyj Rih, město na západ od řeky Dněpr, kde by už se mohlo mluvit ukrajinsky. Zelensky se ukrajinštinu musí pracně doučovat. Zelensky se holedbá, že část jeho rodiny postihl holocaust, proto on nemúže být neonacista a neofašista, přesto… Číst vice »

cablik
cablik
před 7 měsíci

Rusové nasadili do bojů nový letoun: Nebezpečí hlavně pro britské a francouzské rakety. Útok na velitelství Černomořské flotily řídili Američané. A 50U bude ničit letadla kyjevského režimu ještě než vzlétnou
https://protiproud.info/politika/7465-rusove-nasadili-do-boju-novy-letoun-nebezpeci-hlavne-pro-britske-a-francouzske-rakety-utok-na-velitelstvi-cernomorske-flotily-ridili-americane-a-50u-bude-nicit-letadla-kyjevskeho-rezimu-jeste-nez-vzletnou.htm

cablik
cablik
před 7 měsíci

Je pravda že se to tam bude muset nějak vyřešit ale na výsledek si budeme muset asi chvilku počkat. Podle mě Zelenský a spol budou obětování za neúspěch ve válce proti Rusku.

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 7 měsíci

malá zelená krysa už je v koutě, ale nelitujme ji, on nám sem ještě přiveze do Parlamentu nějakého 100 letého Banderovce z Ukrajiny, který vraždil etnické Čechy v Českém Malíně, a to pak teprve bude aplaus od Pětidemolice v Parlamentu a pak ho ještě odvezou, aby položil flašku na hrob Vency Flašky.

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci

Už jsem si zvykl, že pan Iščenko má dny kdy blouzní. A teď se mu to zase přihodilo. Předně Kolčaka nevydaly Československé legie (neznám takové jméno velitele), ale jmenovitě francouzský velitel našich legií generál Maurice Janin. To aby si zachránil krk. A dokonce ani “slavná” Wikipedie to ještě nestačila opravit a hodit tuto… Číst vice »

Naposledy upraveno před 7 měsíci uživatelem mikkesh
Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Nevím jak ta Wiki, ale nevyšacovaly ty slavné čs. légie nejdřív toho Kolčaka, aby se nemusel pořád tahat s těma tunama carského zlata?

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Popravdě nevím. Jen se mohu dohadova. Že by je Rudí nechali nalodit, každého s dvěma cihličkami zlata? Možné je všechno. Každopádně vydání Kolčaka je Francouzská ostuda. Né že bychom si taky něco neuřízli. Naše legie zase nechaly trén Kolčakových bílých, několika desítek tisíc lidí, včetně žen a dětí pochodovat po celé transsibiřské magistrále… Číst vice »

Primak
Primak
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

No, oni ti Rudí je holt nedohonili, měli dost co dělat s jinými v té velké a dlouhé zemi. Proto ti naši hoši to museli vzít na druhou stranu od Petrohradu až do Vladivostoku, tam asi ti Rudí už na ně tak neměli. A pak přes Kanadu a USA do Evropy, však tu dlouhou cestu… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

Ale dohonili. A právě, aby si Janin zachránil kůži nechal jim Kolčaka. Že by byl dražší než cihličky? Ostatně otec mého tchána byl velitelem legionářů v Písku, vrátil se dva roky po válce právě přes Vladivostok a dodnes jsme žádné cihličky v baráku nenašli. Pravda, ještě jsme ho celý nerozkopali.

kolokol
kolokol
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ano, Iščenko občas blouzní. Tentokrát ale článek jako celek dává jistý smysl. Američtí jestřábi chtějí pokračování bojů a zajistili i nárust napětí v oblasti Kavkazu. Vyčerpávají Rusko (údajně při výdajích ze státního rozpočtu kolem pouhých 5%) a zajišťují odbyt svému zbrojnímu průmyslu, přičemž zisky jdou na úkor EU. Té navíc cíleně oslabují průmyslový rozvoj. To… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Souhlas. Reakce byla na Kolčaka a hlavně na to, že Iščenko od správného, že komik je loutka, občas ulítne k tomu jak na jeho rozhodování stojí dění na frontě. Trefné je jak píšete – životní role. Budu používat.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci

Nenechte se Ukrajinci mílit, Amík vám nedal nic zadarmo, bude chtít všechno splatit zpět i s úrokama! To si jen hlídají svoje investované peníze, jejich návratnost. Budete Američanům desítky let za tu pomoc cvakat. Takový trochu více vydřidušský Marshallův plán. Poláci by mohli o pomoci USA(i když po válce) povídat….

eFPe
eFPe
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Mýlit- vyjmenovaná slova pane.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

No je to hanba! Ale čím jste starší tím víc zapomínáte a děláte školácké chyby, nejen ve psaní. Forma špatná a co obsah?

kolokol
kolokol
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Tady je odkaz na zajímavé povídání jednoho ukrajinského doktora o skvělostní a přitom jednoduché metodě posilování paměti a schopnosti k učení. Právě pro starší lidi (nad 65) a s pozoruhodnými výsledky. Závěrečné sláva ukrajinské armádě nemusíte brát v potaz. S danou metodou to nesouvisí:
https://www.youtube.com/watch?v=i_xV8omVUdY&t=3s

oldo
oldo
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

Neotravujte,kdyby se tady opravovaly všechny chyby,nedalo by se to číst!

tomaskova
tomaskova
před 7 měsíci
Odpověď uživateli  eFPe

hnidopichu, je vidět kam se ubírá vaše mysl