Jan Schneider: Progresivní paralýza

Progresivní paralýza je podle slovníku vzácné onemocnění mozku, i když to slovo “vzácné” mi tam opravdu moc nesedí.

Samozřejmě, myslím přitom na Slovensko a na prohru tzv. “progresivní” strany, mohutně preferované kýmsi v pozadí (voliči to nebyli, jak se ukázalo). Slovensko se tak ubránilo progresivně paralytické epidemii, a doufejme, že to není dílčí úkaz, ale pevně nastoupený trend, Píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Je samozřejmě nutné při zpětném výkyvu politické orientace země hlídat, aby se společnost neocitla v druhém extrému. Je však třeba tak činit moudře, nikoliv pokrytecky, jako současný Západ, který sice navenek zavádí zákony proti popírání a obhajování holokaustu, ale ve skutečnosti pachatele holokaustu chrání, brání a někdy dokonce adoruje (jako se tomu stalo nedávno v Kanadě). Jak smutně konstatovali moudří mužové, pokračující v práci lovce nacistů Simona Wiesenthala, studenou válku ve skutečnosti vyhráli nacističtí zločinci a jejich přívrženci. Západ hnědne a tato barva v politicko-společenském profilování vždy znamenala hrůzu.

Co to má společného s povolební situací na Slovensku? Že se zrovna a právě Slovensko vzepřelo tomuto děsivému totalitnímu směřování! Proč totalitárnímu? Protože to je atribut všech politiků, kteří, když prohrají volby, jako například jakýsi údajně progresivní Michal Šimečka, neuznají změnu společenského směřování, ale naopak arogantně hlásí, že udělají všechno pro to, aby vítěz voleb, jejichž demokratický průběh konstatovala i progresivní prezidentka Zuzana Čaputová, prostě nemohl v demokratické zemi demokraticky převzít moc.

O předvolebním totalitárním směřování Slovenska svědčí i jedna velezajímavá věc. Je to informace naprosto “tvrdá”, nelze ji obrátit naruby.

Když skončily na Slovensku volby, bezprostředně začalo sčítání hlasů. Už po prvních sečtených volebních okrscích bylo jasné, že vedou sociální demokrati (Směr před Hlasem). Avšak slovenská televize poměrně ještě dlouho po začátku sčítání vysílala do éteru podivnou informaci, že předběžně vede strana Progresívne Slovensko, přestože se podle průběžných údajů slovenského Statistického úřadu při sčítání hlasů ani na vteřinu nedostala na první místo!

Tato desinformace vycházela z tzv. exit poll průzkumu. Jak se můžeme dočíst ve wikipedii, exit poll je výzkum nebo průzkum veřejného mínění, v němž zaměstnanci většinou sociologických agentur během voleb oslovují voliče právě vycházející z volebních místností. Na rozdíl od předvolebních průzkumů, kdy jsou lidé dotazování na to, koho plánují volit, u exit pollu odpovídají na to, koho právě volili a ty tak bývají přesnější.

Tolik teorie. Ve svobodné společnosti by se od prakticky dosažených výsledků neměla příliš lišit, protože sebevědomý a svobodný volič by neměl problém odpovědět, koho volil, protože jedinou reakcí, s níž by se po své odpovědi setkal, by bylo uznání, že se svou účastí na volbách podílí na politickém životě demokratické společnosti.

Rozšklebená hrůzná propast mezi slovenskými exit polls a skutečností je zarážející (na začátku sčítání bylo doslova dvojnásobně chybné, Smeru-SD dávalo polovic, Progresívnemu Slovensku naopak dvojnásobek). Podle odborníků nechtěli příznivci vítězného Smeru-SD o svých preferencích mluvit, protože byli vystaveni neomalenému tlaku části veřejnosti, zmasírované médii, která je označovala za hloupé, zpátečnické, proruské a podobně a hůře.

V případě voličů Progresívneho Slovenska tomu bylo naopak. Ti měli pocit, že podpora jejich strany roste, že tento politický proud je „in”, a měli výraznou tendenci se svými preferencemi chlubit, aby byli co nejvíce vidět, až se budou rozdělovat místa u korýtek a u lizu.

Co lze tedy z onoho neobyčejného jevu vysoudit? Že ve společenské předvolební atmosféře panoval nikoliv demokratický respekt k politické preferenci každého občana, ale neskrývaný nátlak a manipulace a totalitárně vychýlené ovlivňování společenské atmosféry. Lidé se  – už zase! – prostě báli říci pravdu. Nicméně stal se zázrak a my Slovákům gratulujeme a přejeme jim, aby po příštích volbách mohlo těch pár zbývajících voličů Progresívneho Slovenska při exit polls v klidu říci, koho volili.

**
Jan Schneider, První Zprávy

*

Další články ke slovenským volbám:

*

 

Děkujeme všem, kteří nás podporují finančními dary posílanými na

účet projektu Nová Republika č. 2300 736 297 / 2010.

Pomáhá nám to při tvorbě webu a překladů, pořádání akcí, tvorbu podcastů, natáčení debat a panelových diskuzí. Vážíme si toho a jsme vám zavázáni!

 Vaše Redakce Nové Republiky

4 12 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 7 měsíci

KDYŽ KOBYLA CHCÍPÁ …
https://pravyprostor.net/?p=166866

Prodost
Prodost
před 7 měsíci

“Progresivní paralýza je podle slovníku vzácné onemocnění mozku, i když to slovo “vzácné” mi tam opravdu moc nesedí.”
Pane Schneidere, mně také ne. Docela mám podezření, že jde spíše o onemocnění infekční.

cablik
cablik
před 7 měsíci

Nebýt rádoby voličů ze zahraničí tak by PS tolik nedostala měli by 5-7% i to je moc na takové šmejdy. Jsem rád že na Slovensku zvítězil zdravý rozum.