Na Slovensku vede vládu Robert Fico, máme se bát?

Zdeněk Zbořil
Zdeněk Zbořil

První zprávy

Na Slovensku byla jmenována nová vláda a po čtvrté se stal premiérem Robert Fico. Česká média předpokládají, že jde o úplnou katastrofu, že Slovensko změní celou svoji zahraniční politiku.
Co nám k tomu můžete říct pane Zbořile?
 
„Tento postoj České republiky, počínaje hlavou státu a členy vládnoucí pětikoalice, je ovlivněn tím, že měli příliš velká očekávání a předpokládali, že na Slovensku dojde k něčemu jinému, než k čemu došlo, ale i k čemu mělo vlastně už dávno dojít. Příprava na změnu režimu byla přeci už v tom, že vláda a parlament byly rozhádané a nedokázaly se  shodnout na nejjednodušších usneseních parlamentu. Navíc bylo vše přiživováno nejenom slovenskými médii, o kterých slovenští odborníci na kritiku mediální politiky a stavu médií na Slovensku se nebáli používat přívlastku, že jsou to prolhaná média.

Neočekávaný výsledek?
 
„Zejména v České republice se objevila vlna očekávání, o které zde mluvíte, jako očekávání, že dojde k zásadní změně. Nikdo si nevšiml ani toho, že Progresivní Slovensko je konglomerát různých menších politických stran nebo skupin, a dokonce, že se například některé prezentují jako „Nová levice“. Čímž se ovšem myslí, že tato nová levice směřuje jen zleva do náruče Evropské unie.  A s ní nejenom ta bezobsažná nová levice, ale všechny další malé strany, které vytvořily „seskupení“, jak se jim ve volbách říkalo. Všechna ta, která chtěla konkurovat Smeru-SD a dalším „ideovým“ politickým stranám.

Takže, je to velké rozčarování pro pražskou hradní kamarilu a pro politiky, kteří sedí ve Sněmovní ulici jako zástupci pětikoalice, ale také pro podstatnou část Senátu. Tam se ale přece jen objevují odstředivé tendence od této osy politické vševědoucnosti  vzhledem k předpokládaným volbám, nebo přesněji k očekávaným volbám do Evropského parlamentu. Zklamání je téměř takové až cimrmanovské, které následuje po nerealistickém očekávání. A zřejmě se budou muset i naši čeští „médiusové“ s tímto svým problémem vyrovnat. Zatím to jsou jenom kritiky až pomluvy nově ustavené slovenské vlády. Řekl bych, že tyto pomluvy jsou dokonce nejenom neslušné, ale i drzé a arogantní,“ dodává Zdeněk Zbořil k hodnocení slovenských voleb.

A jen tak mimochodem, a nikoli stranou tohoto dění, bleskové jmenování Jaroslava Nadě, padlého MNO Slovenska, a jeho neobvykle rychlý nástup do zaměstnání u MNO České republiky Černochové, ilustruje nikoliv jen obavy z budoucnosti česko-slovenských vztahů, jak se obávalo okolí  prezidenta Pavla, ale spíše nutnost přeformátovat česko-slovenské obchodní vztahy k Ukrajině do nových vzorců. Odborného personálu k této akci bude na všech stranách jistě dost. Jen mezi devíti náměstky předsedy vlády Zelenského, kteří před nedávném rezignovali, bude sil a energie dost a dost. A nějaké místo se pro ně v Praze nebo Karlových Varech ve „zmrazených“ objektech zapuzených Rusů  jistě snadno najde.”

4.3 8 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

Když Fico splní 10% toho co nasliboval, tak bude frajer! A vůbec, co se naší politici do Slovenska matlají? Jejich úkol je se Slováka spolupracovat na poli ekonomickém, politickém ale proboha diplomaticky! Nehrajme si na starší a rozumnější bratry. Proč okamžitě trestat někoho,kdo vyhrál volby? To symbolické nepodání ruky a poblahopřát bylo buranské… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci

Pro nás to je naděje že se to povede i u nás fandím Slovákům ještě se zbaví Čaputa a bude vymalováno. Škoda že to Poláci zazdili mohlo to být lepší.

reproduktor
reproduktor
před 5 měsíci

Prezidentem USA je dosazený senilni idiot Biden a to je duvod se USA bát. Ano je!

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci

Bát se musí především Zelensky. Slovensko už mu nebude dodávat zbraně. O to více zbraní mu budou muset posílat Biden s Fialou.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Wir schafen dass… Co víc říci na adresu mastně blyštivého Péti.