Toto už je opřesdržku

Jan Schneider
Jan Schneider

převzato

Daňová výjimka na dary pro politické strany v našem právním řádu zůstane. Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) marně prosazovala, aby vládní pětiohanbí kvůli vylepšení státního rozpočtu navrhlo také její zrušení, když už navrhlo zrušení dalších daňových výjimek.
Jak k tomu došlo? 23. září 2023 poslankyně Jana Mračková Vildumetzová prohlásila ve Sněmovně, že hnutí ANO spolu se svými kolegy předložilo pozměňovací návrh na zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany. Pětikoalice totiž předložila návrh na zrušení daňových výjimek, týkajících se  studentů a rodičů. Například na školkovné, slevu na manžela a manželku či na studenta.

Co k tomu dodat? Jedině snad to, že zdůvodnění ministra financí, jehož jméno budiž zapomenuto, že „politické strany jsou základem demokratického systému a z tohoto důvodu tuto daňovou slevu nezrušíme“, je skutečně opřesdržku, píše Jan Schneider v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Nadto tentýž ostudný ministr financí na rozpočtovém výboru k odůvodnění negativního postoje k návrhu na zrušení daňové výjimky pro politické strany řekl, že navrhují zrušit daňové výjimky pro fyzické, nikoliv právnické osoby. To je také opřesdržku, protože to není žádný důvod – škrtem pera zákonodárce by se škrty daňových výjimek mohly týkat i právnických osob. To by ale musel překročit svůj stín, má-li vůbec jaký.

Další nébich z vládního slepence, jehož jméno nikomu nic neřekne, ale o to víc škodí, měl tu drzost říci, že zrušení daňové výjimky na financování politických stran by prý nemělo patřičný „úsporný efekt“. Pointa je však spíše v tom, že nepřiznání finančního daru politickou stranou by bylo trestně postižitelným daňovým únikem!

Po jednání v rozpočtovém výboru ministr financí nevyloučil ještě nějaké změny. Nicméně ke zrušení daňové výjimky na dary pro politické strany a hnutí nedošlo, protože na rozpočtovém výboru k tomuto pozměňovacímu návrhu nebylo žádné kladné stanovisko!

A jelikož se ekonomické aktivity, z nichž stát nemá žádné daňové příjmy, nazývají ekonomikou „šedou“ či dokonce „černou“, dostáváme se výslovně k tomu, že činnost politických stran je z daňového hlediska aktivitou „šedou“ či dokonce „černou“, avšak legislativně posvěcenou.

Nadto se vládní pětipohroma rozpočtově „vyznamenala“. Plná mluvidla šetření na administrativě a štíhlého státu – a přitom má tolik ministrů, že se ve Sněmovně nevejdou do lavic. K tomu si schválila nový služební zákon a přivedla houf kamarádů na ministerstva do trafik politických náměstků, kteří za nic nezodpovídají, ale pobírají 150 000 korun měsíčně (jistě, aby měli z čeho dávat odvody do partajní kasy). Krom toho navýšila počty úředníků o dalších 160 lidí a na Úřadu vlády o dalších 350 míst na dohodu. Kandidovala sice jako dva politické subjekty, SPOLU a PirSTAN, ale vykouzlila pět politických klubů, aby mohla jako pijavice přisátá na státní rozpočet „dobývat rentu“, jak to trefně definovala Ilona Švihlíková.

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová k tomu připomněla, že na programu jednání Sněmovny je již od konce roku 2021 bod 48 – návrh poslance Andreje Babiše ohledně zmrazení platů politiků na pět let, avšak doposud bylo jeho projednání koalicí zablokováno. Místo toho koalice schválila zvýšení platů politiků o 12 %, avšak seniorům snížila valorizaci důchodů.
 
Můžeme jen souhlasit s poslankyní Janou Mračkovou Vildumetzovou, že návrh zrušit slevu na studenta, daňovou výjimku v rámci školkovného a daňovou výjimku na manžela a manželku je výsměchem všem lidem, když je výslovně ponechána daňová výjimka na dary pro politické strany!

4.8 18 hlasy
Hodnocení článku
13 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

Klimaalarmistická sekta se obrací na WHO: Chtějí vyhlásit „klimatickou krizi“ jako novou zdravotní nouzi. Na cestě do otroctví. Vážná a neočekávaná událost. Blíží se nastolení ekodiktatury. Chtějí to spustit brzy. Co bude černou labutí?
https://protiproud.info/politika/7528-klimaalarmisticka-sekta-se-obraci-na-who-chteji-vyhlasit-klimatickou-krizi-jako-novou-zdravotni-nouzi-na-ceste-do-otroctvi-vazna-a-neocekavana-udalost-blizi-se-nastoleni-ekodiktatury-chteji-to-spustit-brzy-co-bude-cernou-labuti.htm

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Qui Bono. Každá hysterie se spouští kvůli tomu, aby na ní někdo vydělal. Duševně nemocná Greta Thunbergová je symbolem boje za ochlazenou planetu a čistou přírodu. Připlavala do USA, aby pak na zasedání OSN řekla všemocným vládcům “já vás nenávidím”. Všichni jí tleskali a my všichni jí za to máme rádi. Greta… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jak vidím toho nenávistného zmetka tak mám dost. tak se mi zdá že s něčím takovým počítají vládnoucí pětidemolice stav nouze……………….

Mivyk
Mivyk
před 5 měsíci

Výborný pořad s panem Schneiderem a Petrem Žantovským:
https://hearthis.at/slobodnyvysielac/dualog-173-2023-10-26/

Praded
Praded
před 5 měsíci

To je to vítězství pravdy a lásky nad dezoláty a ruskými šváby. Na demonstrace je potřeba nechodit s hovnem v ruce, ale mít klacky v ruce. Jak by na to asi zareagovaly policajti zo zápisnicou. Možná by i pětidemolice pochopila, že bude stačit málo a……

vaclav
vaclav
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

Žádná revoluce nemůže být sametová , musi jasně a důsledně trvat na svých požadavcích a tvrdě je vymáhat.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Praded

A myslíte, že by policie přišla jako před léty v tesilkách, baloňáčku, s plechovou pokličkou před sebou a bakelitovými kyblíky na hlavách … jóó, vycinkali jsme si jinačí chachary. Najděte si nedávnou demonstraci v Paříži. Tak nějak po demokraticku – pár mrtvých, ze studentíků chcala krev a, a hezky pokolenou, kdo zvedl hlavu dostal kopanec do… Číst vice »

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Pokud do toho půjde většina národa tak je nezachrání níc nemohou postřílet tisíce lidí. Viděl jsem z Paříže prostřelený obličej gumovým projektilem.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Pokud

Karel2002
Karel2002
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Většina národa do toho nikdy nepůjde. Většina národa je úplně vypatlaná, obdivuje agenta Pávka a jeho politručku, Fialu, “gestapo” Rakušana, Alzheimera Bidena, mučedníka Zelenskeho. Aspoň tady v Praze určitě až 90 procent lidí. Zanechte marných nadějí. Nakonec i ten národ zanikne ze své vlastní vůle, Skončíme jako Obodrité či Lutici

Anonym
Anonym
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Nee, není to devadesát procent. Jsou to ale především ti, kteří mají jakýs takýs profit z dnešní doby (“umělci”) a také ti, kteří si vývoj v naší zemi nedokážou představit a připustit. A myslí si, že je to jen taková sranda. A s těmi obratně manipulují koupené sdělovací prostředky. Ale situace je přesto beznadějná. Kdyby volby nesplnily… Číst vice »

adam
adam
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Asi máte pravdu. Vždyť zanikly mnohem větší a zdatnější národy než jsme my. Mám ovšem téměř jistotu, že u toho nebudu. V současné době mě však spíše trápí, že část současné vlády tvoří obyčejní idioti a část z nich slouží z ideových nebo zištných důvodů cizím zemím. Jména si každý dosadí sám…

cablik
cablik
před 5 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Praha a Brno nemůžou orat celým národem navíc se od nich odvrací i jejich voliči. Fialova drahota a okrádání se dotýkají i jich naděje umírá poslední.