Volby v Bavorsku a Hesensku

Německé zemské volby a jejich analýzu jsem vždy považoval za svoji parádní disciplinu. Zejména proto, že všechno, co se děje u našich západních sousedů se nás bytostně dotýká a má velký vliv na situaci v Česku a na politické postoje českých politických špiček. Zejména, pokud se Němci umanou na nějakou šílenost.

Čím větší šílenost, tím spíše a násilněji si, oproti zdravému rozumu, ji osvojíme. Viz tzv. společné evropské hodnoty, ilegální migrace a migrační pakt, viz tzv. Energiewende – tedy energetická změna, viz – Green deal, viz protiruské sankce, atd.

V tomto okamžiku mi kdokoliv může namítnout – o tomhle přece zemské volby, byť ve dvou z nejlidnatějších a tím i nejdůležitějších spolkových zemích – NEBYLY! Ne a přece ano. Ne de jure, ano fakticky. Protože jestli je někdo sledoval pečlivěji než přímo dotčení příslušní zemští politici a moje maličkost, pak to byli především členové současné spolkové vlády kancléře Scholze a špičky vládních stran – tedy SPD, Zelených a FDP. Jsou ji totiž velmi dobře známy průzkumy jak si stojí u voličů, pokud by se konaly volby do Bundestagu a je to jedna velká pohroma. Pro všechny tři zúčastněné partaje.

Proto věnovali Bavorsku a Hesensku až nezvyklou pozornost. Například v Hesensku pozici na zemské kandidátce převzala jedna z největších „ozdob“ Scholzova kabinetu – ministryně vnitra Faeserová. Za mne naprosto dokonalá blondýna, která perfektně dokladuje, proč existují tisíce velmi peprných vtipů právě o blondýnách…Výsledek této špičkové sociálně demokratické političky je děsivý a historicky nejhorší v Hesensku pro SPD! Skončila a poměrně s velkým odstupem až za AfD!!! Ta v této spolkové zemi s přehledem uhrála druhé místo za Křesťanskými demokraty, kteří zde výrazně , díky svému zemskému ministerskému předsedovi Rheinovi – zabodovali. Až nečekaně. Prostě v Hesensku dokázali růst jen Rheinovi černí a právě AfD. Všichni ostatní ztráceli. Postkomunistická Die Odkaze vypadla z Landestagu a vládní FDP o pouhých pár hlasů, opakuji – pár hlasů ještě dokázala překročit 5%.

Nedám ještě výsledkové grafiky, ty si nechám do závěrečné části tohoto příspěvku. Vím proč.

Podívejme se radši zběžně na Bavorsko. Tahle spolková země spolu se Saskem, musí zajímat každého českého občana a voliče především. Jsou to naši sousedé. A pro mne je Bavorsko vůbec nejdůležitější spolkový stát.

Někdo by mohl, při letmém pohledu konstatovat – nic se nezměnilo. CSU, jako vždycky vyhrála a její vládní partner Freie Wahler (v podstatě volné sdružení, něco jako u nás STAN, až na to, že nejde o lupičskou bandu, nýbrž o politickou organizaci) udělal opravdu dobrý výsledek a těsně sebral AfD pozici druhé nejsilnější strany, tak kde je nějaký problém? Ale on je! A velký. Především pro CSU. Sice ztratila velmi málo, asi 0,7% oproti minulým volbám, ale i tak jde opět o historicky vůbec nejhorší rezult téhle specifické křesťansko politické odnože. Opakuji historicky nejhorší. Totéž, jak jinak platí pro SPD. Soc dem už v Bavorsku nedala ani dvouciferný výsledek, dokonce ani ubohých 8%. FDP vyletěla z bavorského Landtagu jako pověstný čert z elektriky, aniž by stačila říci alespoň ententýky.

AfD opět zabodovala ve velkém stylu. V nejkonzervativnějším spolkovém státě, kde, podle ducha svatého na nebesích CSU – Franze Josefa Strausse – nikdy nesmí být pro nikoho místo napravo od CSU. A přece se našlo. Nejen pro AfD. Nýbrž i pro Freie Wahler… Obě formace dohromady dávají výrazně přes 30%.

Tyhle zemské volby se jasně staly triumfem právě AfD. Jakkoliv je tato strana těžce ostrakizována, kriminalizována, dokonce oficiálně a dlouhodobě pod drobnohledem německých tajných služeb, obrovskou palbou úplně všech německých médii a tedy s nulovým koaličním potenciálem.

Vtip je v tom, že můžete vyvolat společenskou atmosféru šikany a věčného hejtu proti určité politické straně, ale nikdy nemůžete potlačit její témata, jestliže ne že by si je občan osvojil na základě propagandy – v papalášském ptydepe – dezinformací, nýbrž proto, že na ně dnes a denně naráží v běžném životě. Znovu a znovu. V daném případě jde opět a především o neřízenou ilegální migraci.

Viz reakce bývalého spolkového ministra zdravotnictví a zlobivého kluka ve vládě Angely Merkel – Jense Spahna:

Jens Spahn im „ntv Frühstart“ „Wir schaffen das nicht mehr“

Jens Spahn: Už to nezvládáme

Dám jen krátkou repliku z toho artiklu:

Výsledek zemských voleb je především výrazem frustrace mnoha občanů z nelegální migrace. „Už to nezvládáme. To nám říkají starostové a správci okresů. A to vede k frustraci a protestům,“ říká Spahn. „

Proč byla AfD v minulosti ostrakizována a dána do klatby? Kdy se z ní stala regulérní strana, vzpomeňte si! No přece při migrační tsunami a Merkelové „wir schaffen das!“ Tehdy, když Spahn seděl ve vládě! Tehdy stejné názory jako razí on dnes říkali čelní, dodávám, že velmi umírnění představitelé AfD, kteří dnes už dávno v politice nejsou, jako tehdejší předsedkyně strany Frauke Petry, profesor ekonomie Jörg Meuthen nebo profesor Alexander Gauland. Dnešní obě hlavní postavy strany Tino Chrupalla a Alece Weidel jsou z jiného těsta. Tvrdí, rychlí, výkonní. A daleko obtížně komunikovatelní. Dodejme, že Oba si v závěru volební kampaně užili své. Na Chrupallu, podle všeho někdo na jednom z předvolebních mítinků v Bavorsku podnikl atentát plynem, Weidelvou a celou její rodinu zase odvezlo na kvalt speciální zásahové komando z jejich bydliště, protože prý hrozilo akutní nebezpečí násilného útoku. Kdo a proč chtěl zaútočit na dva nejvyšší činitele AfD zůstává ve hvězdách. Za to se vyrojili, od těch jedině a vždycky správných pověsti, že Chrupalla to jen nahrál, aby byl zajímavější a Weidelová s rodinou si prý chtěla místo dramatického závěru hektické volební kampaně střihnout dovču na Kanárech….

Přesto AfD udělala výsledek jako nikdy! A to se bavíme o tzv. starých spolkových zemích, kde dosud pro ní růže nekvetly. A tzv. Weissies – tedy původní západní Němci se jí posmívali, že jde o partaj lokálního významu z bývalé NDR, kde odchytává frustrované nespokojené dezoláty, co nechápou evropské hodnoty a neumí zacházet se svobodou. Však to znáte od nás.

Prostě výsledek AfD prolomil společenská tabu, i když ostrakizace a nulový koaliční potenciál zůstaly. Otázkou je na jak dlouho. Protože Alice Weidel má pravdu, když na tuhle otázku v povolebním studiu briskně odpověděla. Ano, to je pravda. Ale příští rok se uskuteční zemské volby ve východních spolkových zemích. A jsme si jistí, že tam nejspíše uděláme výsledek, kdy už žádná vláda nepůjde sestavit bez nás. Je blízko pravdě. Podle posledních průzkumů. Zejména v sousedním Sasku. Nicméně není záruka, že její předpověď vyjde. Na rozdíl od témat, která tehdy AfD v plenkách nastolila. Především ilegální migraci. Dnes v Bavorsku volební téma č.1 v Hesensku č.2. K tomu v posledních létech přidala už zmíněné šílenství Energiewende, resp. Green dealu a jejich dopady na život německých občanů a desindustrializaci země. Tohle rezonuje napříč Německem!!!

Válka na Ukrajině zatím mezi hlavními leitmotivy pro rozhodování voličů není, ale řekl bych, že už už vykukuje a nebude dlouho trvat a v tématech AfD může podstatně zesílit, ale nikoliv zrušit její politickou agendu a nosná témata. Protože, jak řečeno si je osvojuje stále větší část společnosti.

Co ještě obecně konstatovat k zemských volbám v Bavořích a Hesensku? Velmi mne zajímalo, jak dopadnou Zelení. Podle mne absolutní zlo německé/evropské politiky. Oproti minulým volbám jasně ztratily. To je dobrá zpráva. Špatná naopak, že

  • neztratili daleko více
  • že i nadále jsou u městských obyvatel partají číslo dvě a jejich agenda zde žije nadprůměrně. Zkrátka městští obyvatelé, zejména ti s vyšším vzděláním, což prý znamená, že jsou chytřejší, se ještě neprobudili ze svého zeleného rauše. Ještě nezažili black out, ještě fungují dodávky pitné vody, funguje zdravotní systém, ještě jsou peníze na blbiny typu zelená indoktrinace, ještě je nepotkaly důsledky desindustrializace Německa, ještě… ještě… ještě.. Prostě ještě se neprobudili ze své dávky zelené drogy. Ještě si neuvědomují, že je tak jako po každém rauši – čeká absťák. Ještě si myslí, že šéfují zeměkouli.

Při tom jestli tyhle zemské volby opravdu nastolily nějaký další politický trend, pak jde jasně v Německu o posun doprava! Z čehož mi jako českému občanovi, který si je vědom historických zkušeností naskakuje husí kůže! I když sdílím hlavní témata předložená právě AfD. Když to může učinit Jens Spahn, tak proč ne vlk? Stejně jako on se nehodlám ucházet o členství v téhle straně … … …

Nyní přišel čas na grafiky. Mám jich děsnou spoustu a velmi zajímavých.

Klasicky díky německé veřejnoprávní televizi ARD – viz link

https://www.tagesschau.de/wahl/

kde si je zejména němčináři, stejně umanutí na čísla a grafy jako já, jistě se zájmem prohlédnou. Jde opravdu o vrcholně zajímavý materiál!

Ale musím začít nikoliv výsledky a rozbory.

Vrátím se o týden zpět k volbám na Slovensku. A k totálnímu výbuchu ohledně exitpolů prezentovaných Focusem a Medianem. Kde jsem si těžce naběhl, protože pro mne představovaly velmi akceptovatelnou faktickou základnu. Proč? Protože léta a léta pracuji s exitpoly právě u německých voleb. Ať už zemských nebo spolkových. A jejich solidnost a spolehlivost beru klasický a všude dosažitelný standard. Leč tohle je právě ta chyba. Co je v Německu normál je za jeho východními hranicemi nedosažitelný sen.

Ale pojďme se na to mrknout v detailu

Exitpol zveřejněný na ARD okamžitě po uzavření volebních místností v Bavorsku

1

Skutečný výsledek po dopočítání hlasů tamtéž:

Výstřižek

Hesensko

Exitpol

2

Konečný výsledek

Výstřižek

Ať mi všelijací Šlosiarikové vypráví dál cosi o faktoru nejistoty a mediální nájemní psáči, chtějící zakrýt tu blamáž na Slovensku a vysloveně okecat to naprosté profesní selhání vykládají, že na Slovensku voliči lžou. Kdo lže, je naprosto, ve světle bavorských a hesenských voleb zcela jasné.

Jestli v Německu je něco opravdovým selháním, pak jde o výsledky všech tří vládních stran! Především kancléřské SPD a FDP – strany spolkového ministra financí Lindnera. Ty se dají označit jedním slovem – katastrofa!!! Všichni komentátoři se shodují, že vládní koalice dostala od voličů pořádnou facku!

V Bavorsku CSU i přes historicky nejhorší výsledek získala více než v součtu celé vládní spektrum.

V Hesensku CDU skoro tolik, resp. o chlup méně. Co tohle znamená pro spolkovou vládu je zcela jasné.

Těch důsledků přijde několik.

Očekávám zejména dva

  • přitvrzení v migrační agendě. Ovšem řekl bych, že nakonec neúspěšné. Zelení jsou absolutně proti. Žádný div. Stačí se podívat na jejich špičkové představitele.

Spolkovým předsedou je

Omid Nouripour

vyrůstal v Teheránu až do 13 let věku , kdy s rodinou emigroval do Frankfurtu nad Mohanem…..

Vzdělání:

1996- 2004 studoval německou filologii, politické vědy a právní vědy na universitě v Mohuči. Ovšem bez absolutoria! Jinak řečeno – věčný študent. No neberte takového vzdělance a alfabeta jako vrcholného politika!

Jedničkou na kandidátce brčálů v Hesensku se stal Tarek Mohammed Al-Wazir . Wikipedie o něm, kromě jiného, říká toto:

Al-Wazir se narodil v Offenbachu nad Mohanem v Hesensku jako syn jemenského otce z vyšší třídy a učitele. [1] Má dvojí občanství Jemenu a Německa. Jeho rodiče se rozvedli, když byl ještě dítě, a on strávil několik let svého mládí v jemenském hlavním městě ( Saná ) se svým otcem, což je zkušenost, kterou později popsal jako velmi vlivnou na jeho osobní rozvoj. [2]

Po maturitě v roce 1991 studoval politologii ve Frankfurtu, kde získal titul.

V Bavorsku to mají Zelení na první pohled jinak. Tam kandidátku vedla spolková podpředsedkyně Katharina Schulze. Která jako by ideálu nordické ženy z oka vypadla. Jenže i tam je jasné napojení na migrační pozadí. Jejím životním partnerem je další špičkový člen Zelených – Danyal Bayaz.

Syn tureckého otce a německé matky….

Jestliže to ve vedení celoněmecké strany a zemských organizací máte nastaveno takhle, budete prosazovat omezení migrace? V SPD je to nastaveno dost podobně, ovšem /ještě/ ne takhle flagrantně.

FDP se pokusí ten kurs změnit, ale bez jakékoliv šance na úspěch.

dalším nosným tématem pro vládu bude přehodnocení sebevražedné politiky greendealu

Ovšem tady je to úplně stejné, jako s tou nelegální migrací! Bez šance!

Ukrajina? Rovněž bez šance. Zelení jsou naprostými válečnými štváči. Jimž se snad vyrovnají jenom Balti a Poláci. Dokonce i Fiala s Černochovou a Lipavským zaostávají. Řekl bych….

Tři německé vládní strany opravdu dostaly těžkou facku. Ale není naděje, že by se z toho poučily. CDU/CSU si teď v klidu počká na další volby do Bundestagu. Nemůže z nich neodejít jako vítěz. Jenže tam nebude žádná berlička jako v Bavorsku v podobě Freie Wahler. Tam je čeká rozhodování mezi koalicí s AfD, což neučiní, takže opět zbude jen volba – Zelení fanatici nebo zruinovaná SPD jako partner pro vládnutí? Popřípadě oba najednou. Takže další katastrofa na obzoru…..

Takhle vidím nedělní hlasování v Bavorsku a Hesensku.

*-*

Petr Vlk, Kosa zostra, redakčně upraveno Novou Republikou

2.7 7 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 6 měsíci

Jaká katastrofa AfD je pro nás naděje že se to šílenství změní zpráva z seznamu solární boom přijde Česko na miliardy a zdraží Čechům energie. Máme dvě jaderné elektrárny a oni nás budou okrádat přes energii.

reproduktor
reproduktor
před 6 měsíci

No jo, když jsem kecal s bavory tak rim, jste nemci. Oni že ne jsme bavoraci … Ovšem si na ne nemůžu stěžovat.