Lepení střepů

Institut Václava Klause

V médiích se objevila překvapivá zpráva, že poradce premiéra pro národní bezpečnost, svým reálným vlivem faktický ministr zahraničí, Tomáš Pojar navštívil Peking, kde jednal dokonce s prvním mužem čínské diplomacie, členem politbyra komunistické strany a bývalým ministrem zahraničí Wang I.

Pojar prý podle čínské agentury Xinhua čínského představitele ujistil, že „Česko chce k vývoji vztahů s Čínou přistupovat pragmaticky, přičemž je ochotné zesílit spolupráci a vzájemnou výměnu a položit základy pro dlouhodobý vývoj bilaterálních vztahů“. Poradce Fialovy vlády také svého čínského partnera ujistil, že se nic nemění na uznávání politiky jedné Číny, uvádí agentura.

To je pěkné. Po dvou letech oficiálně vyhlašovaného nepřátelství Číně českými vládními politiky, po jejich provokativních cestách a telefonátech na Tchaj-wan a permanentní protičínské kampani v mainstreamových provládních médiích se najednou klíčový tvůrce české zahraniční politiky této vlády objeví v Pekingu a na velmi vysoké úrovni tam „chce pokládat základy pro dlouhodobý vývoj bilaterálních vztahů“, které tato vláda doposud systematicky rozbíjela, a zdůrazňovat naší oddanost politice jedné Číny.

Tento příklad výstižně charakterizuje faktickou absenci odpovědné zahraniční politiky Fialovy vlády a vládnoucí pětikoalice. Její jednotliví představitelé (Vystrčil, Pekarová, Černochová a další) si dělají, co chtějí, bez ohledu na nějakou jednotnou linii seriózně provozované zahraniční politiky. Výroky a činy vyvolávají mezinárodní skandály a krize ve vztazích s jinými zeměmi a svými aktivitami naši zemi poškozují, zesměšňují a znevěrohodňují v mezinárodních vztazích.

Obranu a prosazování českých národních zájmů politici této vlády dávno nahradili patolízalstvím vůči spřáteleným velmocem a na odiv stavěnými gesty, o nichž předpokládají, že by se cizí vrchnosti mohla líbit. Okamžitě ujíždějí do epicenter momentálních politických krizí v okolí, tam se okázale fotí a pronášejí silné výroky, které nemají žádný efekt, kromě toho, že naší zemi vytvářejí problémy a nepřátele. Nejhorší je, že tento přehnaný aktivismus po českých politicích ze strany spojenců ani nikdo nechce a také nám za to nikdo nic nedá. Příkladů z minulosti je bezpočet.

Škody, které tato prvoplánová, na vnější efekt kalkulovaná politika působí, jsou ovšem bezprostřední a hmatatelné. Česko-čínská relace toho je zřetelným příkladem. Bohorovnost, s jakou vládní politici hovořili otevřeně o našem nepřátelství vůči Číně a bourali tak základy vztahů s ekonomickým gigantem a druhou světovou velmocí, brala dech. Lehkost, s jakou obětovali donedávna největší trh pilíře české ekonomiky Škody Auto, rozum nebere. Dvaceti třímiliónový Tchaj-wan nikdy nemůže být alternativou půldruhamiliardového čínského kolosu, jak se nám snažili donedávna z nejvyšších míst namlouvat.

Stejně hysterická, přehnaná a skutečné české zájmy nerespektující je dnešní česká politika vůči ukrajinské válce a krizi na Blízkém východě. Řídíme se hysterickými emocemi a pod jejich vlivem sázíme na vojenskou eskalaci konfliktů, jejichž pokračování naší zemi vážně poškozuje a ohrožuje. V důsledku nich ztrácíme trhy, odbytiště našich výrobků a zdroje surovin. Přitom dobře víme, že vojenská řešení jak na Ukrajině, tak na Blízkém východě neexistují a nemohou přinést stabilitu a mír. Přesto si česká zahraniční politika libuje v neodpovědném válečnickém extrémismu, spoléhajíc na to, že skutečné řešení bude na někom jiném. Falešné siláctví, projevované v těchto zahraničněpolitických otázkách, zastírá neschopnost a neochotu této vlády prosazovat české zájmy v daleko pro nás podstatnější evropské politice. Tam je premiér Fiala schopen se ozvat pouze, pokud jde o vztah EU k Izraeli nebo Rusku. Když by mělo jít o hájení českých zájmů vůči šílené evropské zelené politice, tehdy mlčí jako ryba.

Nakonec, po všech těchto smutných peripetiích, nezbyde, než slézt z výšin dolů, začít brát v úvahu zájmy a potřeby skomírající ekonomiky a začít lepit střepy vztahů, které politický diletantismus a neodpovědnost zničily a poškodily. Cesta Tomáše Pojara do Pekingu je příkladem takového pozdě přicházejícího realismu. Nakolik má šanci poškozené vztahy skutečně napravit, je otázka.

4.5 17 hlasy
Hodnocení článku
23 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
explorer
explorer
před 6 měsíci

No, opět jme byli papežštější papeže, když jsme připustili postihování českých vědců za spolupráci s Čínou, protože je to přece “hrozící hrozný nepřátel”. Redakce časopisu Nature jsou lidé s tím nejjednoznačnějším prozápadním, proanglosaským, progríndýlovým atd. smýšlením, přesto ve svém celosvětově známém vědeckém časopise zveřejnili článek :: OSEL.CZ :: – Časopis Nature vyzývá… Číst vice »

explorer
explorer
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  explorer

Jen dodám citaci z Českých novin (ČTK), která potvrzuje, že jak je naše BISka nebezpečná tím, jek si podle not z USA zcela zjevně vymýšlí hrozby, špiony, kolaboranty…: “Bezpečnostní informační služba (BIS) v nedávno zveřejněné výroční zprávě za loňský rok mimo jiné poznamenala, že Čína představuje komplexní hrozbu. Čínští špioni podle kontrarozvědky pokračovali… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Zahraniční politika ministra Lipavského je založena na tom, že Rusko a Čína jsou totalitní státy a proto se od nich musíme úplně odpoutat. Naprosto žádný obchod, naprosto žádný dialog. Musíme obchodovat pouze s demokratickými státy, které dopržují lidská práva, jako jsou dnešní Ukrajina a Tchaj-wan. Nevím, proč to teď někdo jiný z vlády sabotuje.

Anonym
Anonym
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

🙂

Anonym
Anonym
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Anonym

Tomáš Pojar není ministr. On je šedá eminence.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci

Tady je vidět, jak skutečnou hlavou Česka je Kolář a že když jde o jeho zisky, ani Čína nevadí a vláda drží hubu a krok. Nedávno Kolář za doprovodu loutky Pavla jednal v USA, teď Pojar v Číně. A společný jmenovatel: zbrojařská firma Holečkových “René Holeček – Většinový akcionář Colt CZ Group. Skupina se specializující na výrobu a prodej ručních zbraní… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

-dok- Pojar byl členem správní rady Nadace Holečkových a odstoupil až po kritice před instalováním do své funkce na Hradě https://denikn.cz/1057241/poradce-pro-narodni-bezpecnost-figuruje-v-nadaci-zbrojaru-uz-jsem-rezignoval-reaguje-pojar/ Kdo ale zůstal předsedou? Tady i s fotečkou: https://www.holecekfoundation.cz/ Pojar už tam není – tedy oficiálně…. S tím rozšiřováním kontaktů s Čínou bych to neviděla jako nějaký obrat, ale čistě jen jako Kolářův byznys, do… Číst vice »

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem Pozorovatelka
oldo
oldo
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Když je ten Kolář takovou hlavou,proč nechá ty debily,které autor zmínil,ty vztahy s Čínou ničit?Podle vašich slov jsou jen dvě možnosti,buď jsou to s tím vládnutím vaše bláboly,nebo je ten Kolář stejný blbec,jako třeba Vyskočil.

jbskalensky
jbskalensky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Úplně stejný blbec asi nebude. Možná jen lepší slouha, bezskrupulózní a všeho schopnější než ti zmínění debilové. Asi těžko může zabránit tomu, že užiteční idioti, kteří rychleji žvaní než myslí (pokud vůbec myslí) , nezpůsobí škodu páníčkům. Ale kšeft je kšeft, a když si Pojar za ně nasype popel na hlavu a pokorně… Číst vice »

oldo
oldo
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Moc to pitváte,ta paní Pozorovatelka tvrdí,že kolář je SKUTEČNOU hlavou státu,tak mi neříkejte,že nemohl zabránit.Kdyby to netvrdila a řekla třeba,že ovlivňuje ze zákulisí,mlčím.

Naposledy upraveno před 6 měsíci uživatelem oldo
jbskalensky
jbskalensky
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Hlavou státu je formálně!!!! prezident. Toho si vodí Kolář. Ale ani prezident ani Kolář nedokáží zavřít hubu někomu, kdo má hlavu jen proto, aby mu nepršelo do krku. Konečně to nemohli udělat (a nechtěli, kdyby mohli) ani Klaus ani Zeman. Tím nehájím, ani náhodou, ani PePu 107 ani Koláře. Smyslem článku… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Zajímavé informace. Ať si to každý nějak přebere. Jistě to bude ještě složitější. Vývoj ve světě je naprosto neodhadnutelný, avšak překotný. Pro informaci: Pojar je bývalým velvyslancem v Izraeli.

danny
danny
před 6 měsíci

Přesně jak autor popisuje. Nikdo to po nás nechce a nikdo nám za to nic nedá! Příkladem je postoj Německa. Na Tajwan nikdo z jeho politiků nejezdí, ale do Číny často. Přesto Tajwan postaví fabriku na čipy vedle Drážďan. A Pekarová s Vystrčilem dostali medaili. Ale když je MZV negramot navíc primitiv, nemůžeme víc než… Číst vice »

standa
standa
před 6 měsíci

Pojar přijat být může, ale Čína nezapomíná !! Výsledky jednání, pragmatické, nebudou vidět u této vládní politiky. Čína má čas, Česko jen hodinky.

cablik
cablik
před 6 měsíci

Rána pro Černochovou. Tutlali, stejně to vylezlo. Skoro 50 let staré letadlo je lepší než F-35
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Rana-pro-Cernochovou-Tutlali-stejne-to-vylezlo-Skoro-50-let-stare-letadlo-je-lepsi-nez-F-35-745435

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

TRISTNÍ HOSPODÁŘSKÉ VÝSLEDKY FIALOVY PĚTIDEMOLIČNÍ VLÁDY
https://pravyprostor.net/?p=168063

oldo
oldo
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nechápu souvislost,jak jste došel k tomu,že ho chceme koupit protože je dobré a ne proto,že to chce USA?

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Co nechápete US poskoci to koupí i kdyby je měli roztlačovat.

cablik
cablik
před 6 měsíci

Když se to vezme realisticky tak bez zdrojů z normálního světa Evropa fungovat nemůže. Pokud by se měli narovnávat vztahy tak nesmí být u vesla havlo nacisti.

jara
jara
před 6 měsíci

Čína a lidská práva střihu anglosaské civilizace. Tato země s civilizací starší než naše vyprávěné dějiny žije svým způsobem života a politické uspořádání jako v Evropě tam vzbuzuje tak trochu odpor ale více trpký úsměv ve chvíli, kdy je chceme poučovat, jak mají žít. Představte si tam onu tkzv. klasickou parlamentní demokracii. Parlament by… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 6 měsíci

Těžko lepit střepy po řádění slona v porcelánu. K Rusku a Číně se teď přidá,, zlobivé” Slovensko, které bude třeba v jeho pomýlenosti napravit. Jen se divím, že státy, pro které vůbec ale vůbec nic neznamenáme, s námi mají takovou trpělivost….

toto
toto
před 6 měsíci

Nevěřím tomu, že poradce premiéra, tedy člověk, který nemá v české exekutivě žádný reálný význam, může napravit bordel, který české vlády a čeští politici setrvale vytvářejí v mezinárodních vztazích. Vlastizrádná politika českých elit má širokou základnu ve všech stranách vládní koalice s přesahem do ANO. Vzhledem k tomu, že média tento stav mohutně podporují, nevidím… Číst vice »