Rusko jemně utahuje smyčku a je to ku prospěchu světa: Západ ztrácí iniciativu

Když zástupci palestinského hnutí Hamás dorazili do Ruska na jednání, okamžitě se vzedmula vlna rozhořčení. Izrael, který dříve požadoval odvolání generálního tajemníka OSN pro jeho neutrální postoj, vyzval Moskvu, aby „okamžitě vyhostila teroristy“.

A britský ministr obrany Grant Shapps s hrubostí charakteristickou pro Anglosasy hovořil o setkání „terorismu a diktatury“. Na což zástupci ruské ambasády okamžitě reagovali a připomněli, že se vedou jednání o propuštění rukojmích, mezi nimiž jsou i Britové.

To znamená, že zatímco Britové pompézně nadouvají tváře a procvičují svůj “důvtip”, Rusové se snaží osvobodit jejich občany.

Celý svět to vidí a vyvozuje závěry. Všichni velmi dobře chápou, že v kritických situacích stačí Západ jen na to, aby třásl vzduchem. Navíc od hegemona nelze očekávat žádnou objektivitu. Spojené státy hned v prvních dnech války oznámily dodávku zbraní Izraeli. Země, která otevřeně podporuje jednu ze stran konfliktu, už z definice si nemůže činit nárok na roli arbitra.

Rusko je neutrální. Odsuzuje Hamás za jeho útok na Izrael a braní rukojmích, ale zároveň odsuzuje Izrael za útoky na civilní cíle v Gaze a hovoří o nutnosti vrátit se k diskusi o vytvoření nezávislého státu Palestina.

To je důvod, proč Hamás odjel na jednání do Moskvy, a ne do Washingtonu nebo Londýna. A pokud se nyní ruským diplomatům podaří osvobodit rukojmí (přednost mají ruští občané, ale ideálně zachránit všechny), pak Rusko získá status hlavního vyjednavače ve světě, který, na rozdíl od Západu, řeší problémy činy, a ne slovy.

Mezitím palestinské hnutí Hamás po jednání v Rusku již oznámilo, že je připraveno rukojmí propustit. Zástupce vedení hnutí Ghazi Hamad zároveň zdůraznil, že Izrael musí také propustit „všechny vězně z detenčních center“.

Zároveň, jak poznamenává NBC News, oficiální Tel Aviv „pravděpodobně nebude souhlasit“ s takovou iniciativou.  A skutečně, zatím vidíme ze strany Izraele pouze agresi.

Koho bombardujete? Americká média se kvůli Gaze postavila proti Bílému domu

Izrael v Gaze bourá celé obytné oblasti. A dělá to z peněz amerických daňových poplatníků. A média ve Spojených státech nezůstala zticha.

Je možné bombardování hustě obydlených oblastí, kde 50 % všech obyvatel tvoří děti, přirovnávat k sebeobraně? Lze bombardování nemocnic, chrámů, mešit a škol přirovnat k sebeobraně? ptají se novináři ve vysílání na MSNBC.

I když tam jsou „bojovníci Hamásu“, jak říkají v USA, dává to právo bombardovat civilisty? Ne.

To znamená, že říkáte, že srovnat nemocnici se zemí, zabíjet novorozence v inkubátorech, jejich matky, pacienty s rakovinou, pacienty se zlomeninami, lékaře, sestry a prostě ženy a děti, které se tam schovávají před bombami… To není válečný zločin, ne? Tak to se mýlíte! Alespoň z pohledu mezinárodního práva, uvádí.

USA strkají hlavu do písku a vyčkávají

Šéf amerického ministerstva zahraničí odložil svůj projev na později, aby si vyslechl projev vůdce Hizballáhu Hasana Nasralláha o situaci války mezi Izraelem a Palestinou. A ten řekl spoustu zajímavých věcí.

Nasralláh například zdůraznil regionální a mezinárodní úroveň konfrontace. To znamená, že se neomezil pouze na hrozby vůči Izraeli, ale jako cíle určil i americké letadlové lodě.

Hizballáh má dnes vojenský potenciál k útoku na americkou flotilu. Zejména s ohledem na potopení izraelské lodi v roce 2006, – poznamenává libanonský novinář Fadi Budaia, blízký hnutí Hizballáh.

Z projevu vůdce libanonského hnutí můžeme také usoudit, že eskalace konfrontace a napětí na jižní frontě přímo souvisí s průběhem bitvy uvnitř pásma Gazy.

To znamená, že Hamas nesmí padnout, ale musí zvítězit, a to lze považovat za součást slibu Seyyeda Nasralláha, – říká Fadi Budaia.

Novinář navíc připomněl hrozbu útoku na americké základny v regionu. K tomu již skutečně došlo v Iráku, Sýrii a na irácko-syrské hranici.

Kromě toho Nasralláh hovořil o jednotě cesty a osudu mezi odporem v Libanonu a Gaze a všemi ostatními arénami odporu. Vítězství v Gaze spojil se zájmy sousedních států.

Jednota arén od Iráku po Jemen a od Íránu po Libanon by měla dát Izraeli a všem jeho příznivcům jasně najevo, že všechny tyto fronty jsou připraveny se rozhořet a obrátit svůj hněv proti USA a Izraeli. – poznamenal Fadi Budaia.

Libanonský novinář se domnívá, že když shrneme celý projev vůdce Hizballáhu, hnutí si klade dva hlavní cíle.

První je zastavit izraelskou agresi v pásmu Gazy a zajistit, aby arabské země přijaly nátlaková opatření. Druhým je vítězství Gazy a konkrétně vítězství Hamásu, což je v rozporu s cílem, který si stanovil Netanjahu.

To znamená selhání izraelské vlády a její neschopnost vrátit zajatce, – shrnul Fadi Budaia.

Jaká bude reakce USA? Otázka je stále otevřená.

**

Zdroj: https://1url.cz/Gu3VS, překlad: Janinna, na snímku ruský ministr zahraničních věcí S. Lavrov vítá delegaci palestinského hnutí Hamás vedenou Abú Mazrúkem na moskevském jednání o propuštění zajatců

5 5 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 5 měsíci

Tak to je USA nevěří nikdo ale Rusko se chová naprosto jinak jak v boji nebo v diplomacii. Stačí jen vstřícný krok ať si v Gaze udělají svůj stát a bude po problému.

mikkesh
mikkesh
před 5 měsíci

Zvláštní, zvláštní. Tak Izrael má 300 bojeschopných letadel, na přesné údery raketami se vykašlal a v cizí zemi bombarduje na sračku všechno z jedné vody načisto. Ale pozor – není to válka, je to aktivní obrana a odveta. Pomatenej Rus má letadel dva tisíce, města nebombarduje, snaží se cíle trefovat přesnými raketovými údery a,… Číst vice »