Teoreticky CBDC euro programovatelné být může, varují odborníci

Evropská centrální banka neumožňuje veřejnosti ani odborníkům kompletní vhled do toho, jak bude nová měna technicky fungovat.

Do kódu digitálního eura (CBDC) není možné nahlížet. Evropská centrální banka neumožňuje veřejnosti ani odborníkům kompletní vhled do toho, jak bude nová měna vlastně technicky fungovat. Sdělil to serveru Reportéři on-line ředitel organizace Epicenter Works a viceprezident EDRI Thomas Lohninger v rámci rozhovoru pro internetový televizní kanál V.O.X. News.

Do technologie nevidíme, říká Lohninger

Na dotaz, zda bude měna programovatelná, Lohninger odpověděl, že teoreticky být může, ale dle návrhu legislativy CBDC euro tuto vlastnost mít nemá. Zda však samotná technologie ani do budoucna jakoukoli programovatelnost neumožňuje, se bohužel veřejnost ani odborníci přesvědčit nemohou.

“Přáli bychom si, aby v této technologii byl silnější prvek open source,” sdělil Lohninger s tím, že aktuálně do samotného kódu nikdo kromě Evropské centrální banky nevidí.

“Banka také plně kontroluje i software, který poběží na straně koncových uživatelů, tedy digitální peněženky, pomocí kterých budou mít všichni občané EU ke svým novým digitálním penězům přístup.

Samozřejmě by bylo dobré pro transparentnost a vytvoření důvěry, kdyby tato technologie byla open source, kdyby se řídila otevřenými standardy a obecně, kdybychom se mohli řídit stejným principem, který známe z akademického prostředí – peer review.

Kdy by nezávislí odborníci kontrolovali, zda technologie skutečně dělá to, co má dělat. Samozřejmě na to v Evropě máme zákony a náš přístup je takový, že legislativa digitálního eura se musí v mnoha oblastech drasticky zlepšit, aby to byla důvěryhodná měna, do které mohou lidé vkládat své peníze,” sdělil během natáčení pořadu Digitální (R)evoluce Thomas Lohninger.

Organizace pro ochranu digitálních práv Epicenter Works aktuálně jedná s Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou Evropy o finální podobě legislativy digitálních peněženek, jejichž podoba dle názoru odborníků zatím neposkytuje dostatečnou ochranu soukromí uživatelů.

Zkrácenou verzi rozhovoru s Thomasem Lohningerem zveřejnila ve středu 1. listopadu 2023 internetová televize V.O.X. na svém kanálu V.O.X. News v rámci dokumentárního seriálu Digitální (R)evoluce. Podívejte se na první epizodu nového seriálu.

5 2 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 5 měsíci

Jako všechno, i digitální měna, může sloužit dobru nebo zlu. Nožem můžete uříznout chleba, nebo zavraždit člověka. Vše vždy záleží na tom kdo to ovládá. Protože máme špatné historické zkušenosti s parazitizmem, který vždy všechno přizpůsobil k vlastnímu prospěchu, nedůvěřujeme ani tomuto. V Číně jsou občané po staletí vychováváni v duchu učení Konfuncia, které ve zkratce… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 5 měsíci

No tohle je pro našince dosti složité a bude to vyžadovat širokou osvětu. Chápu, že platby za hotové vymizí a budem platit digitálně, řekl bych neviditelně a zase s nějakým ,,digitálním” příplatkem….