Komoušský pohřeb Schwarzenberga byl krutě rozkošný

Aniž jsem chtěl, občas jsem se juknul na mediální funus Karlíka Schwarzenbergů. Byl jsem fascinován návratem komunistických ceremonií v ultrapravicovém převleku. Podtrhuje to primitivitu současné vládní (politické) scény.

František Roček
František Roček

Polistopadová realita postupně začala v některých aspektech připomínat praktiky z doby tzv. reálného socialismu, uvádí publicista František Ročekv komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Funus Schwarzenberga mě nezajímal, protože Karlík Schwarzenbergů mě vůbec nezajímal, podobně jako třeba Havel. Patřili prostě k partě žvanilů, kteří po komunistech převzali židle. Vnímal jsem je technicky neutrálně: Jejich kecy byly více méně nudné, mnohdy i směšné.

Není v tom nic osobního. V lidech bylo koncem roku 1989 ohromné očekávání: Zvedala se opona dosud nepoznaného. Vzpomínám na příchod nové doby rád, protože jsem začátkem roku 1990 začal psát do novin, zakrátko se z toho stala má nová profese, později jsem se dal i do psaní knih. Pro mne byl převrat v listopadu 1989 požehnáním. Nikdo nemůže říci, že můj kritický pohled na současnou česko – moravskou politiku, EU a NATO je pohledem staré zapšklé struktury…

Divadlo ve stínu katedrály

Dne 9. prosince 2023 se na Pražském hradě konalo poslední rozloučení se státními poctami. Přiharcoval se i zástupce sudetských Němců Bernd Posselt. Na pohřbu mě zarazila přepjatá pompéznost. Vždyť mrtvý Karlík byl jenom bývalým ministrem zahraničí, občas byl placen jako poslanec, senátor nebo hradní kancléř prezidiálního Havla. Nic více. Že to byl příslušník jednoho z nejstarších evropských šlechtických rodů je rodinná záležitost, která nemá s českou státností nic společného. Šlechtické tituly byly v Československu po 1.světové válce zrušeny.

Že se konalo poslední rozloučení v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, na tom by nebylo nic zvláštního. Směšná ale byla s tím spojená nepřirozená (ne nadpřirozená!) pompéznost a žvanírna, ve které každý z pozvaných vychvaloval Karlíka a současnou pravicovou (až ultrapravicovou) politiku.

Vrcholem komedie je, že divadelní představení bylo dovedeno k dokonalosti tím, že místo urny, protože Karlík byl již předtím zpopelněn, byla přivezena rakev bez nebožtíka a v ní jenom odpočívala urna. Lze to pochopit: Rakev byla pro televizi více cool než malá urna.

Celkový umělecký dojem mi připomenul pompéznost servírovanou v dobách reálného socialismu – spoustu jalových vznosných řečí a nabubřelosti. Jenom kecy jsou dnes jiné. Nelze se divit, že v mnoha lidech funusové divadlo vzbudilo odpor.

Zajímavé je, že i na Britských listech (10. 12. 2023), které jsou v posledních letech sluníčkářsky orientované, poznamenali ke Karlíkově funusu: „Zuzana Čaputová zaútočila na Twitteru na to množství lidí, kteří podle ní reagují brutálně a vulgárně na sobotní oslavy Karla Schwarzenberga na Pražském hradě. … ale zeptala se paní Čaputová, proč se to asi děje?“

Následovala odpověď: „ …čeští politici a česká média udělala v sobotu všechno, co bylo v jejich silách, aby Schwarzenbergovu pověst zdiskreditovala. Proč? Protože saturační pozornost českých médií a politiků posmrtné ceremonii na Pražském hradě působila pokrytecky a falešně. Jako by se česká média snažila touto saturační pozorností překrýt nepříjemnou realitu… Celá ceremonie byla kýč, kýč, obrovský kýč… přesně tohle dělal v sedmdesátkách komunistický režim, aby zakryl společenská fakta… Není to zvláštní, že se po pětatřiceti a více letech vracejí česká média ke komunistické propagandistické praxi?“

Soudruzi demokraté mainstreamově pilní

Připomínka, že pompéznost mediálního humbuku má překrýt nepříjemnou (sociální) realitu, je správná. Současná česká vláda, ale i reprezentace EU, „jedou“ mimo realitu. Pokud zaznívá z Britských listů kritika občanů, že tyto mediální ptákoviny z médií dobrovolně konzumují, závěry jsou špatné. Tvrdí: „Lidem chybí schopnost kritického zhodnocení informací, izolovanost českého jazyka od světa také nepomáhá, na vině budou zřejmě špatné školy.“

Je to blbost. Lidem nechybí schopnost kritického zhodnocení informací. To by nemohli mít řidičák a nenašli si správný vlakový spoj do Olomouce nebo Tramtárie. Lidé pouze nemají dostatek informací, protože dost času a síly si je na konci dne zdlouhavě vydolovat z vesmíru, když je nenajdou v českých médiích. Pokud jsou nejméně 8 hodin v práci, potom nákupy a rodinné povinnosti, kde na to brát čas?

Problém je v informačním embargu, v podobném embargu jako za červených mravenců v době reálného socialismu. Realita je filtrována. Vedení mainstreamových redakcí si hlídá, aby se informace nedostaly do rozporu s oficiálním vládním či euro přikázáním. Někdo tomu může říkat zodpovědnost vůči mediálním strávníkům. Konstruktivní (omezenou) kritiku jsme zažili již za socialismu.

Směšné je i tvrzení, že za špatnou informovanost může také „izolovanost českého jazyka od světa“. Ve světě internetu lze s médii z druhého konce světa obcovat s pomocí jazykových překladačů. Jedná se jenom o to mít na to čas a sílu, a zájem o konkrétní témata. Ale i bez toho mají lidé dost svých starostí. A soudruzi demokraté mainstreamově pilní toho zneužívají k selektivnímu neinformování.

Také funus je hra

Pro mnohé bylo překvapením, že na zádušní mši v katedrále bylo duchovního personálu v hábitech jako zákazníků v supermarketu. Pokud je pravda, že celá ceremonie byla kýč, zádušní mše pojatá jako politický mejdan, byla samozřejmým aktem hry. Kýč je hra, která nemá parametry, které se nám líbí, snižuje hodnotu aktu/hry působením pomocí jednoduchých a přehnaných emocí.

Rojení katolických papalášů v lidičkami nacpané katedrále, v závoji politických smutečních keců přenášených do TV bedýnek, to je laciná, pokleslá hra. Je logické, že televizní přenos pseudofunusu byl z katedrály. Katolická církev je instituce zakládající si na důstojnosti, historicky má největší flotilu katedrál ctihodností  srovnatelných s letadlovými loděmi. Proto obřad v katedrále byl nutností ve hře na velikost a tučnost okamžiku.

Nutností na zajištění úctyhodnosti bylo, aby se také objevil kazatelský chlápek s kytarou, jeden z protikatolicky protestujících církví / protestantů. Měl to být signál otevřenosti Karlíkovy náruče všem, nejen katolíkům.

Holandský vědec Johan Huizinga v knize o lidské kultuře hry (Johan Huizinga, Homo ludens, Mladá fronta, Praha 1971) ukázal fenomén hry v chování zvířat, tedy i lidí. Ukázal, že jednání všech, tedy i politiků, vojáků i soudců, má základ ve hře, kterou člověk může i nemusí přijmout.

Proto i přijetí přísahy, mezinárodních smluv a slibů, vše je porušitelné – není to nevyhnutelné. Je to hra podle určitých pravidel. Nic více. Nakonec záleží jenom na tom kolik máte prostředků a moci, abyste si vaše pojetí hry (či nehraní s jinými) prosadili. Proto i mediální funus Karlíka v katedrále byl jenom hrou, politickou hrou  jenom s momentálním politickým významem. Větší význam nemá. Funus jako hra/kýč ukázal v přímém přenosu primitivitu současného politického dění.

Jediné normální na mediálním funusu bylo, že urna se Schwarzenbergovými ostatky dokodrcala na Orlík. Pohřební vůz urnu přivezl do zámeckého parku v sobotu odpoledne. Komedie skončila.

**

První zprávy

4.3 16 hlasy
Hodnocení článku
25 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Rob
Rob
před 4 měsíci

Ohlednutí za knížetem Schwarzenbergem O víkendu nás zastihla zpráva o úmrtí bývalého kancléře, senátora, poslance, ministra, neúspěšného kandidáta na prezidenta a zakladatele Top09 Karla Schwarzenberga, představitele orlické větve rodu Schwarzenbergů. Karel Schwarzenberg se narodil 10. prosince 1937. Byl nejstarším synem Karla VI, knížete ze Schwarzenbergu (1911 – 1986) a jeho manželky Antonie, rozené princezny z Fürstenbergu… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Tato adopce pro Karla znamenala finanční zajištění, neboť po strýcově smrti v roce 1965 tak získal dědictví, které v dnešní hodnotě představuje až 400 milionů EUR. V dubnu 1967 se Karel Schwarzenberg oženil s Terezou hraběnkou z Hardeggu (Therese Gräfin zu Hardegg). Otec Terezy Johann Hardegg byl čelným nacistou a velkým stoupence Adolfa Hitlera, od roku 1930… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

O mrtvých jen dobře, a aby se mluvilo dobře, musí se také mluvit pravdivě. Měl Karel Schwanzenberg právo na restituci majetku v České republice? České právo říká, že dědická práva po biologických rodičích adopcí zanikají. Jak je výše uvedeno, Karel Schwarzenbeg byl v roce 1960 adoptován svým v Rakousku žijícím strýcem Jindřichem do hlubocko-krumlovské větve… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Třebaže jejich nabídka byla druhá nejvyšší (a nezvítězila ani v jediném z kritérií vypsaného veřejného řízení), nakonec byla přiklepnuta Schwarzenbergovi a spol. Becherovce se pak ale příliš nevedlo a podnik, který měl v roce 1997 zisk 148 milionů, skončil za tři roky poté v mínusu až 140 milionů. Média tehdy psala o tom, že se Becherovka tuneluje státu… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

či svou nepřítomností umožnil přijmout povolenky pro ČEZ nebo nebo privatizaci letiště Ruzyně. V Topolánkově vládě mnoho svých sympatizantů zklamal, když nedodržel slovo, že odejde, pokud se Jiří Čunek vrátí do vlády – Čunek se vrátil, ale Karlovi se z vyhřátého místa ministra zahraničí nechtělo a tak samozřejmě nedodržel své slovo a z vlády neodešel.… Číst vice »

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Schwarzenberg splnil zadání, kterým bylo vrácení rozsáhlého majetku jeho rodině v Čechách. Jako bonus přidal ovlivňování naší politiky. Smutno po něm bude jak Sorosovi, tak i Sudetoněmeckému Landsmannschaftu, který do něj vkládal naděje ohledně dalšího zborcení Benešových dekretů. Podobně budou jeho odchod vnímat Lichtenštejnové, kteří touží po svých majetcích zabavených po 2. světové válce českým státem.… Číst vice »

jbskalensky
jbskalensky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Robe, skvělé shrnutí, nedalo by se to někde najít (stáhnout) jako ucelený článek? Tohle se nesmí nechat zapomenout, podle mého soudu je to “učební” materiál pro budoucnost.

vachav
vachav
před 4 měsíci

http://www.fragmenty.cz/iy099924.html
Abychom si připoměli.o jakého dobráka kráčí-článek z r.2013.

Rob
Rob
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Rob

Jinak, Khárl bude stále živ, Khárl bude stále mezi námi… První, co mě po jeho smrti při té řevnivosti těch kašparů napadlo, bylo jakés takés přirovnání s pohřbem Klementa Gottwalda. Národe plačte! Národe truchlete! A kdo nepláče a netruchlí, ten truchlí a pláče proti nám !!! Dorazil mě pak článek, kterak se šéfkomedientátor žumpoidního seznamu pokouší… Číst vice »

vachav
vachav
před 4 měsíci

Celkovou úroveň článku,v kterém autor objektivně hodnotí tu neskutečnou kýčovitou šaškárnu s pohřbem toho rakouského panáka,kazí jeho silně zavádějící srovnávání s minulým režimem.,a to pomalu v každém odstavci.Ještě že už v prvním slově nadpisu nepoužil stale primitivně omýlaný pojem bolševcký nebo lépe bolšánský.Komunisté něčeho tak obludného nebyli schopni.

oldo
oldo
před 4 měsíci

“Ohromné očekávání národa po 89.”bylo bláhové,nic jiného,než ten kapitalistický hnus,který byl všude okolo se očekávat nedalo.To,že na tom budeme ještě hůř,protože si z nás udělají kolonii asi neočekával skoro nikdo a stalo se.Máme,co jsme mít museli,ale ve většině i chtěli.Přeji nám to.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci

Srovnávat ,,pompéznost” pohřbu Švancerberka s těmi komunistickými pokulhává nejen v tom, že komunističtí pohlaváři neměli pohřby církevní. Poslední velký pohřeb měl u nás jako komunistický statnik , dělníky oblíbený Zápotocký a z vůle lidu před ním Jan Masaryk(to ovšem nebyl komunista). Pak už stojí za zmínku pražská tryzna za Heidricha a samozřejmě pohřeb Havla. V CCCP přijeli… Číst vice »

unkas
unkas
před 4 měsíci

velmi nepříjemně mě překvapil Miloš Zeman. On, který sám sebe označil za lidového zemana, za soc. demokrata, jde na pompézní pohřeb jednoho z řady politiků, který pro ČR nic neudělal a naopak naší zemi v mnoha směrech ublížil. Zúčastnit se tyto tyátru společně se Sudeťákem Posseltem a dalšími jemu podobnými – z toho se zvedá… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  unkas

Ale Zeman jim fandí já jsem ho volil jako menší zlo když se USA stáhli z Afghánistánu tak řekl že to byla velká chyba. Ve svém volebním období měl více takových záležitostí.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Proto ho asi volila většina voličů. Kdo neschvaloval naši spoluúčast na okupaci Afghánistánu, byl podle něj špína národa…

unkas
unkas
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

válečný jestřáb Zeman – ten, který si za socialismu nechal zařídit modrou knížku, aby se vyhnul základní vojenské službě. Protože měl strach, že by to mamánek nedal. Jak typické…

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

V podstatě měl pravdu. Odchodem z Afghánistánu si USA “uvolnily ruce” pro nastávající události na Ukrajině.

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  unkas

Pokud vím, rozloučení ve Vítu bylo jen pro zvané. Byl.li Miloš Zeman pozván, tak svoji přítomností na pohřbu svého politického soka projevil jen lidskou slušnost. Účastníky pohřbu si určitě neurčoval…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Mimo hru. Jak asi zněla pozvánka? Dovolujeme si vás pozvat na rozloučení s popelem našeho manžela, tatinka, dědečka…Program:… Hrát a zpívat bude…Za případné kondolence předem děkujeme. Podepsáni Rodina a jeho poddaní. Kdo jim asi ze zahraničních politiků a významných osobností přál? Nemyslím šlechtu. Já vím akorát o pozvaném Posseltovi a Čaputce….

spartak
spartak
před 4 měsíci

Myslím si ,že článek je jenom bžunda.Také je pro mne osoba z Orlíku odporná ,ale proč taková pohřební oslava? Havel byl podporován feudálním zvrhlíkem ,který měl možnost vtrhnout po roce 1989 do Československa s celou sebrankou slintajících feudálů a církví.Už je každému jasné ,proč tolik slávy ?President Masaryk je nakopl do prdele a jejich návrat… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci

Výborný popis přehnaného kýče – pohřbu člověka, který neměl pro ČR žádný přínos.
Naopak jako maskot TOP09 umožnil řádění Kalouska.
Příčinou tohoto stavu jsou aktivistická propagandistická média.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Kdyby neměl žádný přínos, bylo to ještě dobré. Ale on neskutečně škodil. A nejen lidem v ČR, ale i ve světě. Přece se aktivně zúčastnil toho krvavého puče v Kyjevě. Věděl, že to je strašný zločin a že to povede k ještě strašnější válce. Podobně to bylo s Kosovem. Svého času byl jeho největším přítelem Topolánek. Občas… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jestliže je pravda, že měl vrozenou demenci, tak co se divíte?
Užitečný i…t

kutnohorsky
kutnohorsky
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Jako správný urozený šlechtic měl řadu dědičných vad, které byly na první pohled zjevné. Jmenovaná demence, ale i vada řeči. Nakonec tu má i král Charles, nebo princ Albert. Nezávadné a opravdu krásné jsou a byly šlechtičny(!?) snad jen princezna Diana a Kate, kněžna Grace. U nás princezna Krasomila a Lada.