Putinova přímá linka: Polsko si začalo uvědomovat, co mu hrozí a vysílá důležitý signál

Putinova přímá linka se stala státní institucí a způsobem kontaktu s lidmi. Není to tisková konference, je to nástroj vládnutí.

Putinova přímá linka se stala státní institucí a způsobem kontaktu s lidmi. Je to instituce, mechanismus státní správy, způsob přímé zpětné vazby od první osoby k lidem a zároveň velmi rychlý a efektivní způsob přijímání státních rozhodnutí. Tento mechanismus neodpovídá klasickému a oligarchickému kapitalismu, odpovídá dobré verzi solidarismu, může odpovídat socialismu a podmíněně odpovídá monarchii. Jedná se o nové institucionální zjištění, kdy se využívá středověký monarchický způsob komunikace s lidem, ale s využitím moderních prostředků prostorové komunikace. Není to tisková konference, je to nástroj vládnutí.

Tento způsob komunikace odpovídá ruskému kulturnímu kódu a jsem přesvědčen, že se tento způsob zachová iv budoucnosti. Rozšířené zasedání ministerstva obrany bylo slavností. Ministerstvo obrany celkem rozumně informovalo o roce 2023, o úspěšné vojenské kampani, o růstu vojenské výroby, o úspěšném odstranění nedostatků, za které byla armáda v roce 2022 kritizována. Šojgu uvedl ztráty OSU ve válce, přestože ruské ztráty nejmenoval. Je zřejmé, že uzavřená část rady jednala o plánu vojenské kampaně, čase a směřování hlavního úderu v roce 2024. Na rozdíl od Ukrajiny, která má jediný strategický útočný směr v azovském směru, Rusko má takových směrů mnohem více a je přirozené, že to, kde bude zasazen hlavní úder, zůstane velkým tajemstvím.

Zajímavá je Blinkenova reakce na diskusi. Řekl, že Rusko už válku prohrálo, protože Ukrajina se nevzdala a USA pomohou Ukrajině udržet se během zimy, jara a léta. A dále už není odpověď, zřejmě dojdou peníze. Samotný Zelenskyj řekl, že žádná mírová jednání nebudou, dokud nebude vojenský tribunál proti ruským válečným zločincům. Nic nového jsme se nedozvěděli.

Polské houfnice jsou ve velkém dodávány kyjevské juntě. Teď asi i Polsko tradičně nemocné rusofobií šlápne na brzdu…

Důležité. V Polsku byla zastavena práce komise, která vyšetřuje havárii letadla u Smolenska. Navzdory protestům byla komise vyhozena z budovy a budova byla zapečetěna. Způsob, jakým se to udělalo, jednoznačně vypadá jako určitý signál Rusku. Není to signál k normalizaci vztahů, ale pokus říci, že Polsko bude dodržovat neutralitu a že se nechce přímo účastnit ukrajinského konfliktu. Je zřejmé, že Ukrajina nemůže bojovat sama a USA končí svou podporu. A teď je celá záležitost v Evropě. Čím dál je země v Evropě od ruských hranic, tím více bude požadovat další pomoc Ukrajině. Polsko si uvědomuje, že je prvním objektem války, a snaží se zdvořile vysvětlit, že ji nechce. Americká, evropská, ukrajinská a ruská strana dovedly konflikt do takového stádia, že se nedá vyřešit diplomaticky, pouze vojensky. Západ řekl, že nepřijme jiné řešení než ruskou kapitulaci, Ukrajina čeká na vojenský tribunál a Rusko říká, že budou dosaženy všechny cíle SVO, a všichni si uvědomují, že tyto cíle leží daleko za Doněckem a Luhanskem, Krymem, Záporožím a Chersonem.

Ukrajina se může udržet nějaký čas, i 10 let, ale stejně padne, protože bezpodmínečnou kapitulací nemůže porazit Rusko. Je mocensky slabší než Rusko a nemá jaderné zbraně. Pokud se konflikt vystupňuje vojensky, pak jen vojenskou porážkou Ukrajiny. A pak mají NATO a EU těžkou volbu. Uznat provedenou skutečnost není možné, protože už tisíckrát prohlásili, že ji nikdy neuznají. Prohlásit, že válka pokračuje, bude jejich vlastní obyvatelstvo vnímat mimořádně negativně. Jedinou možností, která zůstává, je válka s Ruskem. Nejsou připraveni bojovat proti Rusku konvenčními zbraněmi. Evropa nemá velkou pozemní armádu, nemá bojové zkušenosti, chybí jí vojenská technika. A Rusko toto vše už má a taková válka je pro Evropu navzdory určité výhodě v letectví od začátku ztracena.

Zda jim USA pomohou, je velká otázka. Potom se konflikt dá vyřešit jen použitím jaderných zbraní. Jaderný konflikt přináší špatný výsledek pro všechny účastníky. Rusko zničí Evropu a výrazně oslabí vojenskou sílu Spojených států. USA odpovídají zničením Ruska. Potom Čína zničí USA. Jasným vítězem takové války je Čína. Evropa nemá dobré podmínky pro hru. A po prohlášeních USA, že Polsko by se mělo stát hlavní zemí Evropy, je jasné, proč Polsko tak rychle a tvrdě uzavřelo práci komise pro havárii letadla u Smolenska a dalo jasně najevo, že je připraveno hledat nevojenské a nejaderné možnosti východiska z konfliktu. A to je velmi významný vývoj. Polsko si zjevně začalo vybírat umírněnost a vyzývá k tomu celou Evropu, a to navzdory historickému nepřátelství vůči Rusku. V Německu je vláda extrémně protiruská, ale podle sociálních průzkumů zcela ztratila podporu obyvatelstva. Věřím, že brzy budeme svědky zajímavého vývoje v EU, protože už dva roky diskutují o procesu své restrukturalizace a je čas přejít k činům.

**

Jurij Barančík, Armádny Magazín Sk

4.3 20 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 4 měsíci

Článek poměrně slabomyslný.

spartak
spartak
před 4 měsíci

Polsku se rozsvítilo ,že je sice okovanou botou USA ,ale jinak jsou proti Rusku jen trusem. Rusko a Oděsa ,pak možná bude rozhodnuto.

jbskalensky
jbskalensky
před 4 měsíci

Hmm, autor článku se evidentně poněkud mýlí v úvaze o použití jaderných zbraní. Jakmile dojde k odpalu první z raket, nebude na světě ani vítězů, ani poražených. Jakkoliv nelze vyloučit, že jako varování, demonstraci toho, že je to myšleno vážně, to někoho napadnout může. Podle mého soudu usednou strany k jednacímu stolu dříve, než by… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  jbskalensky

Otázkou ale je, zda “svět” za těch 78 let, co byly jaderné zbraně poprvé a snad naposled použity ve válce, “nepokročil” a v arsenálech potencionálních protivníků se nenacházejí jiné, nejaderné zbraně, mnohem propracovanější a účinnější, o kterých ani jedna strana veřejně “nemluví” ?

Prodost
Prodost
před 4 měsíci

Aha, no ovšem, Polsko hlavní zemí Evropy? To znamená, že USA (obecněji anglosasové) si Polsko vybraly po Německu a Ukrajině jako další “beranidlo’ na Rusko. Je to koherentní, logické. Sakra kdy už to lidem masově” doteče” ?

cablik
cablik
před 4 měsíci

Jo tak to dělají Poláci dobře pokud by do toho šli jako bandera tak dopadnou stejně nebo dokonce hůře. Spekulovat o použití jaderných zbraní je naprosto šílené.

vaclav
vaclav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nikdy nevíte, kdy někomu rupne v bedně a je vymalováno.

danny
danny
před 4 měsíci

O článek níž jsou uvedeny tři podmínky, za kterých je stát schopen vést a vyhrát válku. Sepsal je jistý Clausewitz a uznávají je i západní politologové. Žádná země tzv. “kolektivního Západu” nesplňuje ani jednu do takové míry, aby se mohla pustit do válčení. Jednou z hlavních podmínek je připravenost mužů (dnes i žen) jít bojovat a umírat… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  danny

A danny , ty si myslíš, že se jich někdo bude ptát?