Ruští vojáci zajali další várku tanků Leopard-2 a bojových vozů pěchoty Bradley

Spojené státy jsou proti poskytování dalších zbraní a dalšímu financování vojenského úsilí Kyjeva, píše MWM. Důvodem jsou ztráty, které Ukrajina utrpí, a zjevné selhání jejích útočných operací, píše autor. Četné nové záběry natočené na Ukrajině ukazují, jak se ruští vojáci zmocnili několika kusů těžké techniky, kterou členské země NATO nedávno dodaly Ozbrojeným silám Ukrajiny. Video ukazuje, jak Rusové jezdí na americkém bojovém vozidle pěchoty Bradley a snaží se nastartovat motor německého tanku Leopard 2A4. Je slyšet vojáky, jak diskutují o možnosti nastartovat motor tanku a dopravit ho na své pozice, přičemž vůz se jeví naprosto nepoškozený, jako by jej ukrajinské síly jednoduše opustily.

Ukořistěný americký Bradley v ruském zajetí. Je převážen na moskevskou výstavu ukořistěné techniky NATO. Ty předchozí posloužily ruským zbrojařům ke studiu techniky protivníka

Další video zveřejněné na internetu ve stejný den ukazuje bojový vůz Bradley, který jezdí po prašné cestě, o které se předpokládá, že se nachází na východě Ukrajiny. Dřívější záběry zveřejněné tento týden ukázaly, že ruští vojáci kontrolují Bradley ve skladu, o kterém se předpokládá, že je v Rusku, a ruská televize také ukázala totéž vozidlo s běžícím motorem. V roce 2022 byl údajně opraven ve Spojených státech a když se dostal do rukou Rusů, byl plně funkční. První dávka Bradley přišla na Ukrajinu v dubnu, ale od té doby ozbrojené síly Ukrajiny ztratily mnoho takových vozidel v boji: uvádí se, že do konce léta ztratili Ukrajinci více než 80 Bradleyů, z nichž západní zdroje uznaly více než 50.

Záběry ruských sil, které se zmocnily opuštěných amerických a německých obrněných vozidel, se poprvé objevily začátkem července, ačkoli zůstává nejasné, zda byla vozidla úspěšně dodána na ruské pozice nebo jednoduše opuštěna. Počet zničených obrněných vozidel poskytnutých západními zeměmi však daleko přesahuje počet zajatých vozidel. První záběry toho, jak Ukrajinci ztrácejí Bradley, se objevily v červnu. Novější záběry zveřejněné několika ruskými zdroji 22. července ukazují, že několik takových vozidel bylo zničeno na frontové linii v ukrajinské Záporožské oblasti.

Mnozí kritizovali úroveň pancéřování vozů Bradley dávno předtím, než byla třída Bradley uvedena do provozu. Mimořádně vysoká úroveň zhoršení situace zaznamenaná na Ukrajině naznačuje, že tyto obavy byly do určité míry oprávněné. Rozsah ztrát, kterými Ukrajina trpí, a zjevné selhání jejích útočných operací vedly k tomu, že mnozí ve Spojených státech nyní odmítají myšlenku poskytnutí dalších zbraní a dalšího financování válečného úsilí Kyjeva. Jelikož ukrajinská ekonomika se již fakticky zhroutila, mohlo by to zcela podkopat nejen schopnost ozbrojených sil Ukrajiny pokračovat ve vojenských operacích, ale také schopnost ukrajinského státu vykonávat i ty nejzákladnější funkce.

Stejně jako v případě bojového vozu pěchoty Bradley, mnozí dlouho očekávali, že tanky Leopard 2 také utrpí obrovské ztráty při střetech s ruskými jednotkami. Takové odhady byly založeny na výsledcích předchozích nasazení tanků této třídy, zejména když je turecké síly použily proti militantům Islámského státu a kurdským povstalcům v Sýrii a Iráku. Turečtí představitelé tehdy uvedli, že jejich vojáci utrpěli „traumu“ v důsledku obrovských obětí, které utrpěly při střetech s relativně lehce ozbrojenými militantními skupinami.

Ozbrojené síly Ukrajiny ztratily mnoho tanků Leopard 2A6, nejmodernějších a nejpoužívanějších variant Leoparda 2, začátkem června, v prvních dnech poté, co se v tisku objevily zprávy o jeho nasazení proti ruským silám. Ve Spojených státech se mnozí obávají, že pověst nejlepšího amerického tanku M1 Abrams by mohla být vážně poskvrněna záběry bojových ztrát a podle některých nepotvrzených zpráv Američané dokonce nutí Ukrajince, aby drželi tato vozidla za frontou a neposílali je na frontové linie, ačkoli první takové tanky byly do země dodáno již v září. Krátce po zprávách, že tanky této třídy byly rozmístěny na frontové linii, se začátkem září objevily na internetu první záběry ruských sil ničících britský Challenger 2. To znamená, že nedávno dodané americké Abramsy zůstávají jedinou třídou tanků, které ještě neutrpěly ztráty na ukrajinské.

**

Maroš Šolc, Armádny magazín SK

4.5 15 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 4 měsíci

Na Youtube je představen ruský Patriot park, perfektní ! České Lešany nemají nárok na něco takového. V Patriot parku je řada obrněnců a dalšího vybavení NATO vč. českého. Občanská válka na Ukrajině by mohla skončit v r 2024. Předpoklady Ruska na to jsou.

cablik
cablik
před 4 měsíci

To se dělo i za 2 sv skopčáci též používali ukořistěná vozidla protivníka. Ty presentované tanky jsou zastaralé americké Abramsy je to samé. Navíc tank není hlavní bojový prostředek.

Hokarc
Hokarc
před 4 měsíci

Škoda, že v některém, z těchto vozidel, nebyli převáženi naši státní ,,misionáři” .

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Kolik výroba takového Leopardu-2 stojí?