Setkání V. Putina s vůdci sunnitského a šíitského světa v osudovém okamžiku pro Blízký východ

Rozčarování z pasivního chování Západu v podmínkách další eskalace krize na Blízkém východě mezi zeměmi regionu narůstá. “Spolu se stíhačkami” se rozsekává gordický uzel regionálních rozporů.

Ve velmi napjatém okamžiku palestinsko-izraelského konfliktu se 6. prosince konala rychlá návštěva ruského prezidenta V. Putina na Blízkém východě, a sice Spojených arabských emirátů (SAE) a Království Saúdská Arábie (KSA). Její mimořádný charakter podtrhl i doprovod paluby č. 1 čtveřicí stíhaček SU-35S s plnou výzbrojí, protože nebezpečí zde v podobě různých bojových létajících objektů číhají i ve vzduchu.

Na pokračování této návštěvy byl na jednání do Moskvy již 7. prosince naléhavě pozván, podle vlastního prohlášení, íránský prezident Ebráhím Raísí. Doba je mimořádná a jsou nutné mimořádné kroky. V klíčové otázce, a sice nutnosti neodkladných koordinovaných opatření k zastavení humanitární katastrofy v Gaze a spravedlivého řešení palestinské otázky, se pozice účastníků tohoto “bleskového turné” shodovaly. Skupina arabských států v OSN například v současné době pracuje na dalším návrhu rezoluce RB OSN, vyzývající k okamžitému příměří v Pásmu Gazy. Podpora Ruska je jí zaručena a její případné zablokování Washingtonem ho ještě více odsune od pozice světové většiny.

Některá západní média, například The New York Times, mají tendenci redukovat uskutečněné kontakty ruského prezidenta na “jeho další pokusy dostat se z mezinárodní izolace”, mající pouze “symbolický význam”. A že na přijetí ruského vůdce na nejvyšší státní úrovni v obou zemích, bez ohledu na krátkost jeho návštěv, nebylo nic zvláštního. Ale to je všechno sebeklam. “Izolace” nebyla a již nikdy nebude, protože ji světové společenství nepotřebuje a je mnohými, dokonce loajálními vůči USA, vnímána jako vnucená přítěž. Ale výrazné symboly přijetí V. Putina v SAE a KSA, převyšující v rozsahu pocty, poskytované západním vůdcům, přece nevznikly samy o sobě, ale z vůle vedení hostitelských zemí.

A to je také tendence doby. Rozčarování z pasivního chování Západu v podmínkách další eskalace krize na Blízkém východě mezi zeměmi regionu narůstá. Americký ministr zahraničí A. Blinken, zmítající se v ní a střídá jako v kaleidoskopu možnosti řešení problémů Gazy, v nichž se zřejmě už dávno zamotal, vyvolává u všech jen údiv a nedůvěru. Hlavní je, že jeho myšlenky kategoricky nepřijímá ani jedna, ani druhá strana.

Je zřejmé, že za těchto podmínek přední arabské země hledají nové opěrné body, přičemž v dalším sbližování s Ruskem vidí určitý nástroj tlaku na Washington, nutícího ho zaujmout tvrdší linii vůči Izraeli. Nu což, takové přání je zcela pochopitelné a je v zájmu samotného Ruska. “Země regionu se stále více orientují na nové spojence a Západ je sotva schopen tomu zabránit”, konstatoval britský zdroj UnHerd.

V Abú Dhabí proběhlo jednání Vladimíra Putina s prezidentem Spojených arabských emirátů Muhammadem ibn Záidem Al Nahjánem. Zaujatý postoj SAE k projednávaným otázkám by měl být nepříjemným překvapením pro Bílý dům, který je zvyklý považovat tuto zemi, nehledě na jistou její svéhlavost, stále za své ne zcela ztracené “aktivum”. Není žádným tajemstvím, že emiráty se v posledních letech ukázaly být pro Rusko jedním z hlavních prostředníků v podmínkách obchodní blokády, kterou proti němu zavedl Západ. Proto je tak velký ruský obrat se SEA, jenž činí asi 10 miliard dolarů ročně. Washington vyvíjí na Abú Dhabí velký tlak a požaduje, aby “přestal podkopávat mezinárodní blokádu” vůči Moskvě.  Demonstrativním přijetím V. Putina co nejslavnostněji, a ještě v doprovodu čtveřice ozbrojených ruských stíhaček a také potvrzením plánů i nadále rozšiřovat ekonomickou spolupráci s RF, prezident Spojených arabských emirátů ve skutečnosti vyjádřil svou neochotu plnit americké požadavky. Doba bezpodmínečného diktátu USA na Blízkém východě skončila.

V paláci al-Yamama, rezidenci saúdskoarabského krále, se konalo jednání Vladimíra Putina s korunním princem, předsedou Rady ministrů Království Saúdská Arábie, faktickým vládcem země Muhammadem bin Salmánem Al Saúdem. K jeho výsledkům bylo přijato společné prohlášení, které zdůrazňuje “historické a strategické vztahy mezi oběma přátelskými zeměmi a také cesty jejich rozvoje ve všech oblastech”. Je pozoruhodné, že, nehledě na přetrvávající závislosti KSA na USA ve vojenské oblasti, se strany dohodly na posílení obranné spolupráce tak, aby byla “zaměřena na podporu a dosažení společných zájmů obou zemí”. Strany potvrdily “svou snahu upevňovat současnou spolupráci a koordinaci v oblasti bezpečnosti v otázkách společného zájmu, včetně boje proti zločinu ve všech jeho podobách, boje proti terorismu a extremismu a jejich financování, a také výměnu informací za účelem boje proti teroristickým organizacím, a to tak, aby byla zajištěna bezpečnost a stabilita v obou zemích”. Ruská strana vysoce ocenila uskutečnění společného arabsko-islámského mimořádného summitu v Rijádu a rezoluce na něm přijaté, týkající se událostí v Palestině, a také vedoucí roli Království při realizaci rezolucí summitu, zaměřených na zahájení mezinárodních akcí k zastavení agrese proti Gaze.

Zásadní význam měl potvrzený záměr KSA podílet se na rozvoji globálního tranzitního projektu Sever – Jih, který prosazují Rusko a Írán. Ve skutečnosti to znamená úplné selhání pompézně představeného začátkem tohoto roku amerického alternativního projektu Indie – Blízký východ – Evropa, jehož hlavním a konečným bodem měl být izraelský přístav Haifa. Geopolitickým smyslem této trasy byl záměr USA omezit přístup k hlavním světovým cestám najednou Číně a Rusku. Peking byl například hlavním realizátorem prací na rekonstrukci hlubinných přístavišť v Haifě a na oplátku měl jedno z nich získat do dlouhodobého pronájmu po vzoru řeckého přístavu Pireus. Američané tuto možnost zmařili ve prospěch vlastní kontroly nad touto zónou. Ale teď, když v důsledku izraelských akcí proti Palestincům Arabové, a především KSA, zjevně nejsou připraveni v příštích letech rozvíjet tranzit tímto směrem, jsou mimo jak Washington, tak Tel Aviv.

Relativně novým jevem v regionální situaci, který by měl znepokojovat Spojené státy, je rostoucí konsolidace a sbližování takových dříve nepřátelských konfesně-politických proudů v regionu, jako je sunnismus a šíismus reprezentovaný, především, Saúdskou Arábií a Íránem. Po staletí Západem rozsévaný konflikt mezi nimi na principu “rozděl a panuj” se zmírňuje před očima. Svou zásadní roli v normalizaci vztahů mezi Rijádem a Teheránem již sehrál Peking. Teď to vypadá, že se do toho pustila i Moskva. Ve společném prohlášení přijatém k výsledkům návštěvy V. Putina v KSA ruská strana “přivítala obnovení diplomatických vztahů mezi Královstvím a Íránem a vyjádřila naději, že tento krok přispěje k posílení bezpečnosti a stability v regionu při zachování suverenity zemí a nevměšování se do jejich vnitřních záležitostí”.

Jednání Putina s íránským prezidentem Raísí, které se konalo v Moskvě 7. prosince bezprostředně po příletu z KSA, bylo zjevně pokračováním předchozích setkání s tlumočením přání arabských partnerů novému partnerovi. Mimochodem, i bilaterální íránsko-ruská agenda je poměrně rozsáhlá.

Konkrétně, v Íránu již byly oznámeny brzké dodávky nejnovějších vzorů vojenské techniky z Ruska, jako je letoun SU-35 (toho typu, který doprovázel V. Putina do SAE a KSA přes íránský vzdušný prostor), vrtulník MI-28 a cvičný bojový letoun JAK-130. Na oplátku Rusko dostává výrobky, jež nutně v podmínkách SVO potřebuje. O existenci tohoto tématu na jednání svědčí i účast ruského ministra obrany S. Šojgu. Zvýšení úrovně vzájemné bezpečnosti stran posílí stabilitu i v regionu. Je potvrzen postoj partnerů k rychlému uvedení do činnosti dopravního koridoru Sever – Jih, tím spíš, že ochotu podílet se na něm vyjádřili i nedávní Putinovi diskutéři v arabské části Perského zálivu.

Zůstává nejasná otázka, zda Írán souhlasil s výzvou, aby dobrovolně snížil dodávky ropy na světový trh spolu s Ruskem a KSA z důvodu určení příznivější ceny pro dodavatele. Dosud se toho zdržoval s odůvodněním, že kvůli letitým sankcím byl Írán již delší dobu nucen omezit svou těžbu. Odpověď na tuto otázku může být dána v nejbližší době.

Dmitrij Minin

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

4.4 14 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 4 měsíci

Svého času byla (tuším, že V. V. Putinem) nastolena otázka výstavby vodní cesty z Perského zálivu do Kaspiku (a dál i Černého moře) coby malá alternativa Suezského kanálu. Věděl by někdo, jak se ta myšlenka vyvíjí?
Autor D. Minin ji zmiňuje jen v náznaku jakožto “dopravní koridor”. Je to ta vodní cesta?

Naposledy upraveno před 4 měsíci uživatelem Plebej
Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Šachista Putin má všechno pod kontrolou: na jaře 2014 “anektoval” Krym, který měl v rámci Nové hedvábné stezky ve skutečnosti připadnout Íránu poté, co USA padnou. Po sankcích, které po Krymu přišly (cena ropy spadla z cca 100 dolarů za barel na cca 40) a po zrušení plynovodu South Stream, byl v prosinci s královskými poctami přijatý v Turecku… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Až tak sáhodlouhou odpověď jsem věru neočekával! Díky moc!! 🙂

cablik
cablik
před 4 měsíci

Sype se Green Deal? Zděšený „hlavoun“ EU nařizuje, co se nesmí říka
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sype-se-Green-Deal-Zdeseny-hlavoun-EU-narizuje-co-se-nesmi-rikat-747443

„Takhle volby dopadnou korespondenčně.“ A je zle. Přišel návrh proti vládě
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/-Takhle-volby-dopadnou-korespondencne-A-je-zle-Prisel-navrh-proti-vlade-747439

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Už jdou na to: Uzákonit další metody volebních podvodů – hlavní úkol vládních nul. Velký lhář se jen chechtá. I na pohřbu všech Rakušanů, co jich máme. Kdo se bude smát naposled? Mene tekel. Dobrá zpráva z absolutního zdroje
https://protiproud.info/politika/7615-uz-jdou-na-to-uzakonit-dalsi-metody-volebnich-podvodu-hlavni-ukol-vladnich-nul-velky-lhar-se-jen-chechta-i-na-pohrbu-vsech-rakusanu-co-jich-mame-kdo-se-bude-smat-naposled-mene-tekel-dobra-zprava-z-absolutniho-zdroje.htm

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Doposud platilo, že čeští krajané, kteří hlasovali na českých konzulátech, volili tak z 90 až 99 procent strany současné vladní koalice. Protože byli jednostranně informováni nebo měli odjakživa odpor k levici, Rusku atd. Díky pohodlnému korespondenčnímu hlasování může naší současné vládní koalici připadnout dalších 500000 až 1000000 hlasů ze zahraničí. Naše pravicová… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Tak to určitě ne mají to i jinde a stejně prohráli třeba na Slovensku nebo v Nizozemí. Vůbec se mě to nelíbí chtěj podvádět stejně jako v USA. No a desetiletí už před sebou nemají už jim zvoní hrana.

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Už to zde (myslím) komentoval i dr. David s tím, že s korespondenčními volbami nesouhlasí, protože buď nejsou tajné nebo jsou neověřitelné. Nadto, proč vůbec k tuzem. volbám připouštět ty ze zahraničních, kteří zde trvale nebydlí, neplatí zde daně aj. odvody, nevyužívají služby státu a ani k němu nemají závazky, zpravidla neznají zdejší potřeby a výsledek voleb… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

To je přece jednoduché. Tito cizinci budou mít právo volit z pohodlí svých domovů, protože budou volit strany současné české vladní koalice. A pokud se to dá ústavnímu soudu k posouzení, ten to schválí, protože se skladá z fanoušků současných vládních stran. Otázka zní, kolik voličů navíc tím ODS a spol. získají. Jestli jen půl… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Jo, možná to tak i dopadne.
Nedokážu však nad takovou budoucností jásat, jen zaskřípat zbylými zuby, a doufat, že se zdejší národ konečně probudí.

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

10.12.2023 17:46 Выступление и ответы на вопросы Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова в ходе 21-го Дохийского форума, 10 декабря 2023 года VIDEO, TEXT https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1920028/ “Otázka: Chtěl bych začít otázkou války v pásmu Gazy. Za dva měsíce zde zemřelo více než 17 000 lidí. Úsilí o příměří nevedlo k ničemu, protože Spojené státy využily veta v Radě ezpečnosti… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

Sám píšete, že S. Lavrov je připraven k účasti na dipl. jednání. K tomu, zda bude diplomatická fronta schopna dohody, musí svou ochotu projevit i sionistická strana. Bez toho se diplomacie nepohne. Leda tak ta, za kterou jeden US “slavný” diplomat označil jejich flotilu vedenou na úrovni diplomacie o výtlaku 150 tis. tun. S patřičnou… Číst vice »

cablik
cablik
před 4 měsíci

Tak to má vypadat domluva a ne vyhrožování a nátlak jak to provozují ti druzí. Rusko dokázalo že se mu dá věřit na rozdíl od USA.

Ludvik
Ludvik
před 4 měsíci

Potřebují-li se dvě nesvářené strany domluvit, mnohdy si k tomu zvolí prostředníka, ke kterému mají plnou důvěru a o kterém jsou přesvědčeni, že je nezklame. Je zřejmé, že v tomto případě se takovým prostředníkem stalo Rusko, jmenovitě V.V.Putin.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Putin si nemůže rozhněvat ani muslimy ani Izrael. Je to tanec mezi vejci