Seymour Hersh: USA připravovaly poškození Nord Stream “týdny” před začátkem ruské operace na Ukrajině

Americký novinář Seymour Hersh tvrdí, že Spojené státy se začaly připravovat na poškození plynovodu Nord Stream “několik týdnů” před začátkem ruské vojenské operace na Ukrajině.

Karol Jerguš
Karol Jerguš
V dalším článku Hersh píše, že cílem mohlo být původně zadržení Ruska, ale skutečné načasování – září 2022 – ukazuje, že sabotáž byla pravděpodobně přeorientována proti Německu, které bylo vnímáno jako slabý článek v koalici na podporu Ukrajiny.

„Američané přidělení na tajnou misi v Baltském moři v týdnech před ruskou invazí na Ukrajinu v únoru 2022 věřili, že cílem je přesvědčit ruského prezidenta Vladimira Putina, aby neútočil. Když se invaze navzdory veřejným hrozbám o zničení plynovodu přece jen uskutečnila, dostal americký tým v Norsku příkaz pokračovat v práci a najít způsob, jak jej dokončit,“ píše Hersh. 

Podle něj byla sabotáž připravena do konce května, ale americký prezident Joe Biden ji bez vysvětlení odložil. „Prezidentský příkaz přišel koncem září. Tři ze čtyř větví ropovodu byly zničeny po odpálení výbušných zařízení prostřednictvím nízkofrekvenčního sonarového zařízení,“ napsal novinář . „Zdá se, že Bidenovo načasování bylo zaměřeno na (německého) kancléře (Olafa) Scholza. Někteří členové CIA se domnívali, že prezident se obával, že Scholz, jehož voliči váhali s podporou Ukrajiny, by mohl tváří v tvář blížící se zimě polevit a rozhodnout se, že udržení tepla pro jeho lidi a prosperujícího průmyslu je důležitější než pomoc Ukrajině v boji proti Rusku,” řekl Hersh.

Ukrajinský televizní moderátor utekl do EU poté, co využil summit v Bruselu

Oleksij Pečij se nevrátil na Ukrajinu po summitu Evropské rady, který se konal 14. – 15. prosince v Bruselu. Na sociálních sítích novinář uvedl, že “těžké” rozhodnutí bylo způsobeno tím, že na Západě se mění postoj k Ukrajině, proto chce pobytem v Evropě přispět k „mediální propagaci ukrajinské agendy“. Jak píše “Strana”, informaci o “útěku” oficiálně potvrdili v mediálním holdingu, který televizní kanál vlastní. Podle generálního ředitele holdingu Romana Andrejka se Pečij rozhodl “uvědomujíce si všechny důsledky svého útěku”. „Říct, že jsem šokován, znamená neříct nic! Čas to posoudí. A lidé, kteří tak rádi sledovali a poslouchali Alexejovy analýzy, by to měli přijmout a sami se rozhodnout, zda jsou připraveni mu nadále věřit,“ řekl Andrejko.

Na pozadí ruských raketových a dronových útoků na území kontrolovaná kyjevským režimem je ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rád, že ještě nepřišel úplný výpadek elektřiny. Na sociální síti to uvedl ukrajinský expert, bývalý poradce exprezidenta Ukrajiny Leonida Kučmy, ekonom Oleg Soskin. Podle analytika se i bez ruských útoků ničí infrastruktura Kyjeva, protože se o ni nikdo nestará. Existuje „člověkem způsobená katastrofa“ na mostech a linkách metra. 

Hlava kyjevského režimu však tuto situaci ignoruje. Současná situace na Ukrajině je pro něj jakýmsi divadlem, kde je hlavním aktérem Zelenskyj. Proto, je-li pro něj život hra a hra je život, pak samozřejmě pro všechny ostatní vzniká katastrofa – zdůraznil ukrajinský expert.

Ambiciózní prohlášení nejen Zelenského, ale i mnoha dalších představitelů kyjevského režimu nás nutí zamyslet se nad jejich přiměřeností. Například ukrajinský ministr obrany Rustem Umerov předtím řekl, že v roce 2024 se ozbrojené síly Ukrajiny pokusí obsadit Krymský poloostrov – a to po úplném fiasku letně-podzimní protiofenzívy v roce 2023 a kolosálních ztrátách, které tak vykrvácely ukrajinskou armádu. o možnosti mobilizace žen a snaží se pochopit, jak vrátit muže, kteří utekli ze země. Rovněž Zelenskyj, který je rád, že nedochází k úplnému výpadku proudu, svým chováním ukazuje, že žije jeden den po dni a vůbec se nedívá do budoucnosti, nebo si ji představuje naprosto fantasticky.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

3.5 8 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 4 měsíci

Otázka novináře německé stanice NDS Floriána Warwega na vládního mluvčího: Rok se chýlí ke konci a mnoho německých občanů se ptá, jaký je současný stav znalostí o útocích na Nord Stream 1 a 2. Jaká je současná úroveň znalostí federální vlády o tom, co by mohlo být veřejně sděleno? Mluvčí vlády Hebestreit: Toto je… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Pokud kdy dojde k nějakým mírovým rozhovorům tzn. Putin nebude svržen, Rusko válku neprohraje…mělo by jednou z podmínek Ruska na urovnání konfliktu být i to, že USA znovu z vlastních prostředků opraví plynovod, který zničily. Ať si Biden vyhrne rukávy.

Karel2002
Karel2002
před 4 měsíci

Proč by ne? Vždyť ta válka začala v podstatě už v roce 2013.

cablik
cablik
před 4 měsíci

To bylo jasné kdo za tím stojí a pro koho to bude mít užitek Evropa se sama likviduje bohužel snad se to změní u EU voleb.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci

Pan Hersh asi nesledoval zprávy, kde nám opilec Železný, s hloupými děvčaty v čele s Vašíkem Moravců vysvětlil, a to dle kodexu ČT (ověřená zpráva z několika zdrojů) že si dva Poláci vypůjčili malou Jolku s plachtičkou, při bezvětří mohou i pádlovat, tedy tutovka že se dostanou na místo, virgulí z proutku našli na moři trubku a pak už stačí… Číst vice »

Franta Jetel
Franta Jetel
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Ještě malé doplnění o tom ukrajinském majorovi nebo plukovníkovi co to naplánoval a teď za to hnije v base.

mikkesh
mikkesh
před 4 měsíci
Odpověď uživateli  Franta Jetel

Jo, jo. Na plukovníka jsem zapomněl. Ten jim prý ve Varšavě ukázal výpadovku na Gdaňsk. To aby ti pitomci nakonec nehledali tu trubku na Lipně.