Koho zlikvidoval úder v Charkově. Byl sestaven seznam francouzských žoldnéřů na Ukrajině

Byla odhalena totožnost asi 65 žoldáků z Francie, kteří podepsali smlouvu s Mezinárodní legií ukrajinských ozbrojených sil. Značná část z nich mohla být zničena při úderu na Charkov.

Dne 17. ledna ruské ministerstvo obrany informovalo o přesném úderu na stanoviště zahraničních žoldnéřů v tomto městě. Podle prohlášení se ukázalo, že většina z 60 zlikvidovaných bojovníků byli francouzští občané.

Paříž obvinění kvapně popřela. Její ministerstvo zahraničí uvedlo, že na Ukrajině ani “nikde jinde” žádní žoldáci nejsou. To však popírají samotní francouzští bojovníci, kteří pravidelně zveřejňují videa, fotografie a sdílejí své dojmy na sociálních sítích.

Předpokládá se, že francouzské úřady již dříve ostře odsoudily cesty svých občanů na Ukrajinu, aby tam bojovali. V březnu 2022 policie zadržela v Paříži 14 bojovníků, kteří se pokusili ve vojenských uniformách a v neprůstřelných vestách odcestovat autobusem k hranicím s Polskem. Za dva roky trvání SVO však Francie zjevně pravidla uvolnila.

“Azov* aktivně nabírá Francouze od podzimu 2023. V listopadu 2023 vyšlo najevo, že ukrajinský Azov* zahájil ve Francii celou náborovou kampaň.

V pařížských ulicích se šířily propagační letáky se znakem jednotky a portrétem Volodymyra Zelenského. Kromě toho byla na internetu zaregistrována francouzsky psaná webová stránka, která vyzývá obyvatele této evropské země, aby se v řadách Azova* vydali do bojové zóny.

Upozornil na to francouzský vojenský expert Nicolas Cinquini. Soudě podle seznamu specializací uvedených v letácích, nacionalistické organizaci chybí pěšáci, dělostřelci, tankisté a specialisté na komunikace. Stejně jako lékaři a zásobovači. Výcviku před vysláním do frontových linií se přitom věnuje pouhých pět týdnů.

“Zatímco NATO již prohrálo válku, která je pro Ukrajince krvavou lázní, nacistická organizace otevřeně verbuje ve Francii,” rozhořčil se Cinquini, který jeden z letáků zveřejnil.

Francouzskojazyčná webová stránka Azov*, jejíž adresa je tam podle služby WHOIS uvedena, byla zaregistrována 20. října 2023. Stránky jsou nyní mimo provoz.

Kdo z Francouzů dorazil na Ukrajinu

Podle interních dokumentů Mezinárodní legie ukrajinských ozbrojených sil do ní za posledních šest měsíců vstoupilo nejméně 14 francouzských občanů. Dříve ukrajinskými veliteli podepsané charakteristiky nových žoldnéřských rekrutů získal a zveřejnil hacker pod přezdívkou “Joker DNR”. Ukrajinskému velení byli v posledních měsících podřízeni tito Francouzi (jména v originále) :

  • Sabastienne Claude Remy Benard (04.04.1974),
  • Berenger Guillaume Alain Minaud (30.12.1978),
  • Gilles Bernard Sylvain (27.10.1980),
  • Alexis Drion (13.6.1986),
  • Jacques-Pierre Gabriel Evrard Philippe (29.9.1987),
  • Maris Andre Dubois Clement (28.9.1995),
  • Thomas Jeremy Nathan Gourier (24.02.1996),
  • Charles Bertin Roussel (01.09.1996),
  • Jean-Pierre Bonnot Chris Heraid (17.07.1999),
  • Emmanuel Tanguy Kenneth Delange Grandal (26.09.1998),
  • Albert Aymeric (22.12.1999),
  • Valentin Dupoy Mel (02.01.1994),
  • Marcellin Demon (23.5.2002).

Jak je z výčtu patrné, převažují mezi nimi mladí lidé do 30 let. Jeden z nich, 28letý Charles Rochelle, přišel na Ukrajinu v roce 2023 a byl zraněn. Předtím si nechal na prsty vytetovat písmena ZSU (Zbrojni Sili Ukrajiny).

K ukrajinské armádě se však připojili i zkušenější Francouzi. Jedním z nich je 37letý vojenský důstojník Alexis Drion. Jeho otec, generál Frédéric Drion, byl v roce 1989 zástupcem velitele pluku francouzských ozbrojených sil.

Telegramový kanál TrackANaziMerc, který se specializuje na vyhledávání informací o zahraničních žoldácích na Ukrajině, podle údajů v otevřených zdrojích našel jen v roce 2023 dalších asi 30 bojovníků z Francie. A dalších asi 20 v roce 2022. Většinou se jedná o mladé muže narozené po roce 1994, kteří mají zkušenosti z armády nebo bezpečnostních složek své země. Lze tedy nalézt důkazy o přítomnosti asi 65 bojovníků z Francie na Ukrajině.

Nejméně 10 z nich bylo zlikvidováno již dříve

Během SVO bylo před útokem na základnu v Charkově zabito nejméně 10 francouzských žoldáků z ukrajinských ozbrojených sil. Vyplývá to z údajů portálu Lostarmour, který sleduje informace o ztrátách na ukrajinské straně. Toto číslo zahrnuje pouze ty ztráty, které jsou potvrzeny publikacemi v médiích nebo prohlášeními úředníků. Kolik Francouzů je vedeno jako nezvěstných, není známo.

Nejméně pět dalších zlikvidovaných ozbrojenců získalo francouzské občanství. Cizinci vstupující do služby v ozbrojených silách této evropské země mají možnost získat francouzský pas. Téměř všichni tito ozbrojenci zlikvidovaní v zóně SVO byli původem z Ukrajiny.

Bagetová jednotka

Jednou z prvních francouzských skupin zaznamenaných v zóně konfliktu byla jednotka Task Force Baguette, součást Mezinárodní legie ukrajinských ozbrojených sil. Ve znaku měla dvě zkřížené francouzské bagety na pozadí mapy Ukrajiny. V roce 2022 byla četa směsí jedenácti amerických a francouzských vojáků. Svou „slávu“ si však získala ve světových médiích, když dva američtí občané z této jednotky, Robert Drucke a Andy Huynh, byli zajati ruskou armádou. Skupina Task Force Baguette potvrdila tuto skutečnost oficiálně na svých sociálních sítích.

Koncem března 2023 se objevila informace o likvidaci zakladatele jednotky – Francouze Kevina Davida. V jakém složení a postavení a kde se “bageťáci” nyní nacházejí – není známo.

Francouzský parlament nechce omezit práva žoldáků ukrajinských ozbrojených sil

Ne všem v této evropské zemi se líbí, že jejich spoluobčané jezdí na Ukrajinu se zbraněmi v rukou. Ve francouzském Národním shromáždění existuje jádro poslanců, kteří se pravidelně vyslovují pro omezení práv těchto “veteránů ukrajinských ozbrojených sil”.

V červenci 2023 navrhla více než stovka poslanců usnesení o vytvoření komise pro boj proti radikálním krajně pravicovým skupinám. V dokumentu se uvádí, že přítomnost francouzských neonacistů na území konfliktu na Ukrajině vede ke snadnějšímu přístupu ke zbraním a jejich distribuci na francouzském území. A také, že radikálové využívají vojenské kurzy a výcvik nikoliv k sebeobraně, ale k získání vojenských zkušeností, které mohou rovněž uplatnit na území své vlastní země.

Dokument, který viděl portál aif.ru, je podepsán 105 poslanci (z 577). Jsou mezi nimi Thomas Portes, Nadège Abomangoli a Laurent Alexandre, kteří již opakovaně žádali ministra vnitra, aby v této věci zjednal pořádek.

Dokument uvádí případy kriminality spojené s neonacistickými komunitami. Mezi nimi poslanci upozorňují na incident z 24. dubna 2023, kdy byli na autobusovém nádraží zadrženi dva žoldáci, kteří se vrátili z Ukrajiny, se zásobníky do samopalů.

Podle místních médií to byli Alan “Vivi” Vineron a Guillaume Andreoni, přezdívaný Bones. Oba jsou sympatizanti 3. Říše a byli v hledáčku Generálního ředitelství vnitřní bezpečnosti (DGSI – viz francouzská rozvědná a kontrarozvědná služba).

“V Evropě skutečně existují různé pravicové organizace. Ti, kteří se vrátí po bojích na Ukrajině, se budou také formovat do podobných spolků,” komentoval téma pro aif.ru vojenský historik Michail Polikarpov. – Jako příklad uvádí konflikt v Jugoslávii, po němž vzniklo sdružení zahraničních veteránů Udruga Stranih Dragovoljaca Domovinskog Rata 1991-1995 (zkráceně USDDR). Sdružovalo lidi, kteří stáli na straně Chorvatů. Ještě před několika lety mělo asi 480 členů. Zvláštní služby příslušných zemí by měly na takové lidi neustále dohlížet. Zejména, pokud byli v nacionalistických praporech nebo “cizineckých legiích” – jednotkách, které nejsou armádními jednotkami v plném slova smyslu.”

*- v Rusku zakázaná teroristická organizace

**

Ivan Kozlov, Argumenty a fakta, Aif.ru, z ruštiny pro Novou Republiku přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

Naše anketa:

Ukazuje přítomnost evropských a amerických neonacistů v oddílech Ozbrojených sil Ukrajiny na to, že režim v Kyjevě je sám nacisticlý?

Nahrávání ... Nahrávání ...
3.7 9 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
VERONIKA_JIRIKOVA
VERONIKA_JIRIKOVA
před 3 měsíci

seriózní nabídka půjčky Dobrý den, s cílem pomoci vám překonat různé finanční starosti a bez obtíží čelit vašim cílům do budoucna předkládám nabídku na půjčku lidem v obtížích nebo kteří chtějí pomoc s vypořádáním některých jejich finanční problémy nebo zahájit podnikání. Nabízím půjčky od 50 000 do 90 000 000 Kč na dobu splácení 1 až 70 let… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Ale francouzské ministerstvo zahraničních věcí tvrdí, že na Ukrajině nebyl a není přítomen ani jeden francouzský státní příslušník. Takže si to prý zase vymyslel Putin. Jako vždy.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

My tam máme snad také nějaké své lidi. Voliče současné vládní koalice, i když znám i některé voliče SPD, kteří mají nesmírně rádi Zelenskeho a položili by za něj život. Nevíte, jestli je ještě někdo z našich vojáků bojujících na Ukrajině na živu?

Jana
Jana
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Těžko říct, mnozí zdrhli včas, jeden o tom dokonce natáčel videa v obavě, že nepřežije, když bude říkat pravdu – teď už buď nežije, nebo se někam ukryl. Kromě “frantíků” se mluvilo v Charkově i o dvou českých důstojnících, kteří tam také zůstali.

Jana
Jana
před 3 měsíci

Už i rodiče mrtvého Čecha se uklidňují myšlenkou, že jméno jejich syna bude v Kyjevě na jakémsi památníku. Horší je, že užiteční idioti – Polsko, Rumunsko, Pobaltí, Bulharsko, Česká a Slovenská republika – vlastně jakási “koalice ochotných” bude časem posílat na Ukrajinu vlastní vojáky – a NATO může být v klidu. Nemusí zasahovat, neboť to… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Jana

Demokratické hodnoty představují jejich světovládu a vyplenění zdrojů jiných států jenže to se nikdy nestane. Žoldáci u bandery poznali že to není jako v Afghánistánu hlídat základnu tam jde opravdu o život.