Sankce proti Rusku a Spolek evropských idiotů

Skutečnost že USA vydělávají na jimi vyprovokované válce na Ukrajině biliony USD není žádné tajemství. Ale USA vydělávají i na sankcích proti Rusku a smějí se celému světu včetně Spolku evropských idiotů (SEI).

Ivan Štubňa
Ivan Štubňa
Sankce jsou nástroj ekonomického násilí vůči státu, který může fungovat pouze vůči slabému státu. A také to ne vždy. Jsou také politickým nástrojem násilí s cílem donutit sankcionovaný stát k poslušnosti. USA sankce používají většinou vždy v rozporu s lidskými právy jako prostředek k prosazování tzv. amerických zájmů ve světě nebo regionu, vždy k dosažení nadvlády svého vlivu v regionu av konečném důsledku ve světě. Jejich konečný cíl je podřídit si celý svět a naplnit tak v praxi nacistický cíl.Současné dění ve světě stále více demaskuje zločinnost americké politiky. Američany světu hozený bumerang se jim vrátí v podobě vnitřních nepokojů, krizí a možná i revolty americké veřejnosti, která si s postupem času stále více uvědomuje škodlivost americké politiky. A to nejen v zahraničí, ale také na domácí politické scéně.Pokud budou Američané ve své politice pokračovat, brzy se ocitnou v izolaci a množství států se jim otočí zády. Tento proces se již spustil formováním států BRICS, odklonem států amerických kontinentů, států Asie a Afriky od novodobé imperiální politiky USA.
Uvedu krátký příklad nefungování sankcí V 90. letech USA spustily sankce vůči tehdejší Jugoslávii s cílem její destabilizace, rozložení a získání strategického vlivu na Balkáně. Jelikož sankce nefungovaly, USA při plnění tohoto cíle použily zločineckou alianci NATO na bombardování Jugoslávie v roce 1999. Za tyto zločiny zatím nikdo nebyl odsouzen.Na Balkáně a v Bělehradě jsem tehdy působil několik let nejprve jako zástupce slovenských firem v rámci založeného eseročka a později vyslán jako delegát Slovenské republiky ve Fondu na podporu zahraničního obchodu. Každá země má zájem rozvíjet export do jiných teritorií pro svůj hospodářský růst. Slovensko tehdy na základě uvalených sankcí na Jugoslávii mělo omezené možnosti, ale i přesto se obchodovalo dokud nepřišlo bombardování NATO.Vyhlášení sankcí znamenalo stopku v obchodování komodit, na které byly sankce uvaleny. Tedy pro východní státy. Západní státy obchodovaly vesele dál.

Téma obchodování Západu v období sankcí však bylo tabu. Když jsem si na různých setkáních povídal o sankcích s představiteli Jugoslávie tak se jen smáli. Jugoslávie byla dlouhodobě otevřená země, která měla obchodní vztahy s celým světem. Strategické komodity se obchodovaly přes soukromé firmy, přes třetí země a pod.

Na stránce EU (viz odkaz) se můžeme dočíst více o rozsahu uvalených sankcí vůči Rusku. Tucet balíků a sankce vůči firmám a osobám. Vše s jalovou účinností. SEI zavádí sankce na přání USA, jejichž cílem je hospodářské oslabení EU a jiných států Evropy. SEI si neuvědomuje, že Rusko si najde možnosti znefunkčnit proti nim zavedené sankce.

V mnoha oblastech je Rusko soběstačné a má ve světě partnery, které lze považovat za významnější světové hráče oproti babrákům s nemocnými mozky sedícími v americkém Kongresu, Pentagonu nebo v Bílé chajdě a ve strukturách EU. Proto jsou sankce z pohledu SEI pouze deklarativní.

SEI si také neuvědomuje, že sankce zde mají bumerangový efekt. V konečném důsledku ochuzují evropskou ekonomiku a ve velké míře ekonomiku národních států včetně Slovenska (a Česka).

Kromě toho opět sankce jsou jen strašákem pro východní státy, které lokajsky a naivně sankce dodržují. Existují důkazy o tom, že Západ, pokud se mu to hodí, potichu s Ruskem obchoduje dále včetně USA.

Existuje jeden výrok: „Na sankcích se nejlépe vydělává“. A to je svatá pravda. Odbouráte naivní konkurenci, máte výhodnější ceny, zmocníte se zboží, které jinde chybí, kupujete strategické lukrativní materiály a pod.

Američané vesele s Ruskem obchodují ve velkých objemech. Rusům to nevadí, protože o tom, co Američanům dají a v jakých objemech rozhodují oni. Ještě v roce 2019 byly USA největším investorem v Rusku. V desítkách miliard USD. Myslíte, že se toho jen tak vzdají?

Sankce nebyly zavedeny jen od vzniku války na Ukrajině. Byly zavedeny dávno předtím. USA kupují z Ruska ve velkých objemech např. ropu, obilí, vzácné zeminy, hnojiva, suroviny pro výrobu výbušnin a dokonce uran. Například USA koupily v první polovině roku 2023 od Ruska 416 tun uranu, což je více než dvojnásobek množství za stejné období jako v roce 2022 a nejvýše od roku 2005. Hodnota cca 700 milionů. USD. Podíl Ruska na amerických dovozech vzrostl o 13 procentních bodů na 32 %. Toto všechno SEI nevadí, protože musí držet před americkým „hegemonem“ hubu.

Některá vyjádření slovenských politických analfabetů a poslušných sluhů Západu o sankcích ve strukturách EU ponechávám bez podrobnějšího komentáře:

„Eugen Jurzyca (SaS) tvrdí, že dosavadní sankce EU Rusko neodradily od agrese na Ukrajině, proto považuje za správné je zefektivnit“.

„Ivan Štefanec (KDH) věří, že sankce EU vůči Rusku fungují“.

„Michal Wiezik (PS) poukázal na to, že účinnost omezujících opatření snižují způsoby jejich obcházení přes třetí země a do Ruska a z Ruska plyne zboží ze sankčního seznamu“.

“Vladimír Bilčík (Demokraté) zdůraznil, že je v zájmu Slovenska a demokratického světa, aby Moskva nemohla financovat válku proti Ukrajině”.

Jmenovaným doporučuji, aby se věnovaly nedodržování sankcí vůči Rusku samotnými USA. Vlastně jen potvrdily to, co jsem v textu uvedl, že USA a Západ sankce nedodržují, ale především sankcemi vůči Rusku hospodářsky ničí ekonomiky států EU a jiných států. A také Slovenska (a Česka). Co takhle zavést kolektivní světové sankce vůči USA za jejich zločiny napáchané ve světě?

A propos. V období zavedených sankcí se neobyčejně daří tvz. šedé ekonomice. Dochází k ulívání milionů ať už na státní nebo privátní úrovni. Neplatí se daně z černých obchodů, peníze se vesele propírají přes daňové ráje nebo „očišťují“ na třetích trzích a nezřídka se používají pro krvavé válečné účely – v USA například. z obchodu CIA s drogami na financování barevných revolucí ve světě bez vědomí amerického Kongresu.

Mekotání Bílé chajdy a jejich vazalů o přesunu zbraní ze Severní Koreje do Ruska je ubohé. Proč tzn. kolektivní Západ s USA v čele dodává na Ukrajinu pro boj proti Rusku zbraně v miliardách USD? Včetně zbraní s ochuzeným uranem? Proč asi ukrajinskou armádu v boji proti Rusku na Ukrajině řídí přímo vojenští velitelé Pentagonu a NATO?

Závěr bez ubrousku: Američany vyprovokovaná válka na Ukrajině proti Rusku přinesla hlavně: vzájemné zabíjení se Slovanů pro americké cíle, zničení infrastruktury Ukrajiny, obrovské ekologické škody, oslabení ekonomiky EU i celé Evropy včetně Slovenska (a Česka), které je v ekonomické krizi po řádění vlád Matoviče .

Vláda SR (a ČR) mohou vyvést země z marasmu tím, že bude s jinými státy iniciovat aktivity vedoucí k okamžitému zastavení války na Ukrajině. Bude trvat na obnovení rovnoprávných vztahů s EU bez politického vydírání. Nastartovat ekonomiku SR v rámci široké podpory exportu ve světě na všechny čtyři světové strany. Mezinárodní obchod nezná hranice.

V letošním roce uplyne 20 let od vstupu SR a ČR do NATO. SR (a ČR) mají legální možnost po 20 letech ze zločineckého paktu NATO, (do kterého bylo vtaženo násilím bez souhlasu občanů SR) vystoupit na základě článku 13., který říká: „Po dvaceti letech platnosti smlouvy může jakákoli smluvní strana odstoupit od smlouvy rok poté, co předloží vládě Spojených států amerických oznámení o vypovězení smlouvy a tato podá informaci vládám dalších smluvních stran o uložení každé takové výpovědi“. Následně vyhlásit neutralitu SR (a ČR).

Rozhodnutí o vystoupení z NATO bychom měli přijmout rychle, protože USA se budou snažit pokračovat ve válce proti Rusku na Ukrajině tak, že obětují státy východního křídla NATO. Od Pobaltí až po Bulharsko. Vojenská mašinérie USA na tomto plánu pracuje už rok a přemisťování vojsk NATO a vojenské techniky tomu nasvědčuje.

Podle zdrojů z Bruselu se tak má stát letos v létě. Je povinností slovenské (a české) vlády, aby zabránila USA a NATO vtáhnout Slovensko (a Česko) do války proti Rusku.

To jsou jen hlavní body, které považuji za nutné udělat pro životaschopné a svrchované Slovensko (a Česko). Dala by se o tom napsat celá studie, ale nehodlám suplovat úkoly resortů státu. Jako občan SR doufám, že nová vláda pochopí jak zajistit prosperitu národa a vážnost SR za hranicemi republiky. Navzdory hrozbám ze strany USA.

*

Více na:

**

Ivan ŠtubňaZvědavec,  upraveno redakcí Nové Republiky tak, aby českým čtenářům bylo jasné, že i u nás jsou situace i výhledy stejné jako na Slovensku s tím rozdílem, že máme Fialovu vládu diletantů a zemských škůdců, kteří budou aktivně koaborovat se zločnnými Spojenými státy a ochotně vtáhnou českou společnost do jaderné války s Ruskem. -vd-

4.1 13 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 3 měsíci

Protože největší světový parazit ztrácí schopnost parazitovat v Jižní Americe, Africe, Středním východě a Asií, zajišťuje si podmínky pro parazitování na EU. Také podle dávno stanovené koncepce, je potřeba snížit počet obyvatel a spotřebu.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Snad jsem ještě nezaznamenal nějakou protiruskou sankci, která by v konečném důsledku nepoškodila více nás než je! Jo, to se to sankcionuje na úkor českých občanů. Ještě více a hloub jsme podkopali (naši póvltici) české hospodářství, i vinou sankcí se snižuje životní úroveň lidu. Někdy mi připadá, že ti Putinovi agenti sedí hlavně… Číst vice »

vachav
vachav
před 3 měsíci

Výborný rozbor-bohužel ten závěr vyznívá spíše jako pohádka-Čech ani Slovák do radikálu nepůjde-příliš mnoho slouhů a závislost na velkých státech.

cablik
cablik
před 3 měsíci

Přesně tak nelze likvidovat sankcemi ohromnou Ruskou soběstačnou zemi ale autor má bohužel pravdu že tzv východní křídlo můžou nahnat na jatka. Ale bohužel stávající vláda tomu nezabrání spíš ještě přileje olej do ohně.

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci

Tragédie G. Leara, který si dovolil mít svůj vlastní názor, znovu jasně ukázala a zdůraznila tvář « kolektivního Západu », slovy horlivě obhajující svobodu projevu a žurnalistiky, který ji ale ve skutečnosti chrání pouze tehdy, když funguje v jeho zájmu.”

https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/1925776/