Totalita je zpět

Je smutné konstatovat, že návrat totality přišel vcelku rychle a rozhodně není přijímán s výjimkou liberální části světa s pochopením a radostí. Jenže to politikům a médiím nevadí. Tvoří si svůj staronový svět, jehož průvodními jevy bude lidské neštěstí a ztráta svobody.

Jindřich Kulhavý
Jindřich Kulhavý

Evropské totalitní režimy za posledních 100 let mohly být minulostí. Nacisty zadupala do země Rudá armáda společně se západním spojenci. Socialismus se utopil sám, přičemž hlavním důvodem bylo asi pochopení skutečnosti, že lidé žijící v nesvobodě dokážou překonávat její příznaky jen po určitou dobu. Ve chvíli, kdy pohár trpělivosti přeteče a strach z možných následků vzdoru zanikne a přejde v nadšení z možných změn, se dav stane nezastavitelným. Platí to pro různé režimy a socialismus, který měl plynule přejít v komunismus, padnul na své dno velmi rychle. Většina z nás věřila i přes jistou teatrálnost “převratu” v lepší zítřky. Devadesátky byly drsné, divoké i zajímavé, po nich však přišla jakási normalizace a přiblížil se liberalismus. A ve své stávající podobě nemá daleko k tomu nejhoršímu, co tu už bylo.

Důkazem, že jsme opět totalitním státem, je kauza kolem hokejového brankáře Hudáčka. Inkvizitor Hašek rozpoutal hysterii, díky níž bylo angažmá slovenskému gólmanovi po dvou dnech ukončeno, aby o další dva dny podepsal kontrakt v Německu. Tam nikomu jeho předešlé štace v ruské KHL nevadí a nikoho to mimo Haška nezajímá. Je vcelku jasné, že se bude snažit škodit Hudáčkovi i na dálku, ale lze si těžko představit, že by to v Německu někoho zajímalo. Znovu je tak politizován sport. A to nehovoříme o kultuře, jejíž známé tváře se zaprodávají za mrzký peníz či úlitbu najímat k reklamě na cokoliv včetně zabíjení.

Ostatně, když už jsme u Německa. To je od pondělí 8.1.2024 ve varu. Policisté mají mobilizaci, což způsobila velká nespokojenost zemědělců neochotných dále jen sledovat likvidaci jejich živobytí. A protože celospolečenská evropská sebedestrukce nabírá obludných rozměrů, jindy konzervativní a poslušní Němci na své zemědělské technice blokují dálnice, města a další místa. Podporu mají velikou a přidávají se k nim i jiné obory. O čemž většina našich médií úplně mlčí, jiná informují jen s největším sebezapřením. Proč nám to tolik připomíná socialismus a jedinou možnou pravdu? Přitom obrovská a organizovaná akce u našich západních sousedů svým rozsahem a možná i významem může v EU změnit mnohé.

Spoléhat se na služby poskytované liberály ovládanými médii je nemožné. Zamlčování mnoha skutečností, nepříliš dobře skrytá propagace násilí, nacismu, vraždění pomocí pseudoléčiv, manipulace s fakty, likvidace politických protivníků, a dalo by se pokračovat, to vše je výkladní mediální skříň. Ze světového i domácího dění se dozvídáte pomocí lží a polopravd nepříliš mnoho kvalitních informací. Praktiky současných žurnalistů a redaktorů se od těch z Rudého práva moc neliší. Seznam lhářů a manipulantů vedených jediným správným směrem by byl dlouhý a jmenovat například jen Šafra by bylo nespravedlivé. K totalitě tíhne mnohem více jedinců i mediálních domů. Takový Seznam či ČT lze považovat za naprosté ignoranty reality a jednou bude třeba je obvinit z kolaborace s protinárodním snahami zašlapat Českou republiku do země. Nebýt internetu a přímých svědků různých událostí ochotných nám přinášet novinky ze světa i z domova, byli bychom opět jako za železnou oponou.

A protože výše uvedené není zdaleka vše, co nám připomíná totalitní režim, jsme si jisti, že už v něm žijeme. Cenzura dosahuje už solidní úrovně, chystáme se na manipulace při volbách, průvodními jevy Green Dealu jsou mnohá nová a naprosto nelogická omezení. Volný trh byl dotacemi a umožněním monopolního podnikání v bankovnictví, energetice, potravinářství a v obchodu, přičemž tvrdit, že nejsou tvořeny kartely, naprosto zdecimován. Národ už nemá právo na referendum ani v tak zásadní otázce, jakým je likvidace české koruny. Natož vzepřít se nesnesitelné daňové zátěži a okrádání za bílého dne. Nakonec je třeba si připomenout i to, že tu máme první politické vězně, k nimž se brzy začnou přidávat další. Pokud tedy někdo tvrdí, jak se pod hvězdami Evropské unie máme krásně, nechť se podívá za česko-německé hranice. Tam už to pochopili, přestože se mají ekonomicky mnohem lép než my. Jen Češi zatím spí. Asi jim nakonec ta totalita nevadí.

**

Jindřich Kulhavý, iNadhled, 8.1.2024

**

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

*

4.1 12 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Hokarc
Hokarc
před 6 měsíci

Hašku, už nejsi na ledě ! Přestaň bojovat, vypadá to trapně !

Jana
Jana
před 6 měsíci

Už jste trapný s těmi nekonečnými výpady proti socialismu. Nevím, v jakém věku jste období od roku 1948 do roku 89 prožil, ale vzhledem k tomu, že jste publicista, asi jste nijak utiskovaný nebyl, naopak jste nabyl dobrého vzdělání a ve zdravé kondici a se zdravým rozumem jste se dočkal vytouženého kapitalismu, který národ ve… Číst vice »

Praded
Praded
před 6 měsíci

Socializmus by u nás v počátcích a komunizmus je idea. Od 89 u nás vládnou nad národní monopoly, pomocí zaškolených parazitů. Ze sportu se staly finančně výnosné gladiárorské hry na pobavení lidí s neukojenými vášněmi, jako ostatně skoro ve vší občanské činnosti. Hospodářství je v krizi ale bohatí bohatnou a chudí chudnou.

Karel2002
Karel2002
před 6 měsíci

Neměli byste se příliš zabývat tím Haškem. Všichni přece víme, že to nemá v hlavě v pořádku https://tn.nova.cz/sport/clanek/266429-odvracena-tvar-dominatora-ridil-opily-zmlatil-protihrace-rozbil-pohar. Možná v budoucnu skončí ve vězení jako Tomáš Řepka. Totalita u nás byla za Topolánka, Nečase..a vlastně i v 90. letech. Je to dáno vlastnictvím médií. Ty vytvářejí veřejné mínění a dělají z lidí fanatiky, zuřivá zvířátka.

JK
JK
před 6 měsíci

Ona ta totalita není úplně snadno uchopitelná, je to takový tvárný pojem, kterým lze omotat kdeco, tak jako z jeho obětí kdeco vysekat. Jak se to zrovna komu hodí. Není s ním zapotřebí ani moc pracovat aby zapadnul na realitu polistopadového režimu ne až posledních pár let, ale již od jeho počátků.… Číst vice »

cablik
cablik
před 6 měsíci

Pan autor si zase bere do pusy ten socialismus srovnávat ho s korporátním fašizmem to opravdu nelze. Jinak totalitu má západ v krvi pokračují v díle Adolfa a jeho jednotné Evropy. No a uvidíme jestli toho mají Češi dost když jim berou peníze ze všech směrů.

vachav
vachav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Již jsem to zde jednou také psal-ta zřejmě až paranoidní posedlost tohoto pána neustále dehonestovat minulý režim je trapná.Někdy to jsou až vyložené lži a bláboly,které kazí celkový pohled na jinak pravdivý příspěvek.(Možná že to je také “disident”.)

cablik
cablik
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vachav

To víte to jsou pravicový autoři vědí že tento režim jde do kytek tak straší socialismem. Také jsem četl článek kdy autor ne tento orodoval za kapitalismus mají bobky.

mikkesh
mikkesh
před 6 měsíci

Domnívám se, že věc s jedním z nelepších brankářů naší historie Dominikem Haškem (jeho krycí jméno u STB jsem zapomněl) je daleko prozaičtější. Dle mého ten nešťastník, co toho rozumu moc nepobral, vlezl do chomoutu ambiciozní ženy, které asi před léty imponovalo sportovcovo tělo, více než křehká tělesná schránka doktora Šmuclera. Čas oponou… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 6 měsíci

Tu poslední větu v článku tesat do kamene, a co je důvodem? Zbabělost tohoto národa, jako by se za zbabělost už ani nikdo zde nestyděl. Měli jsme své hrdiny: Kubiše, Opálky, Valčíky atd. a dnes už nám zbyli jen ti Čurdové, hlavně mít pocit, že plavu po proudu, protože na kolaboraci s kýmkoliv musím vydělat.… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

No je to hodně hloupé – těch hrdinů bylo mnoho, ale ne každý se chtěl stát hrdinou. A na mnohé se naprosto zapomnělo. A na jejich pozice se vloudili hovada.

Praded
Praded
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Třeba na studenta Šmída

spartak
spartak
před 6 měsíci

Ono myšlení bolí ,tak to vezmeme sakumprásk a totalita je slovo které se hodí na všechno nad čím odmítáme diskutovat.

vaclav
vaclav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

No ano, nejen nerozumíme, ale ani nechceme rozumět. Co bylo včera to už není dnes a “musíme se přizpůsobit” Bože jak je dnes ten náš národ tvárný. Asi se znovu vrátíme k tomu , že žijeme na nějaké placce.

vaclav
vaclav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Nejdůležitější je gendr a tisíc pohlaví !!!!!!!

vaclav
vaclav
před 6 měsíci
Odpověď uživateli  vaclav

Pane Kulhavý přidejte se , poplival jste poválečnou historii , tak jen tak dál ….