Cecílie Jílková: Lidé, choďte na červenou!

Převzít zodpovědnost za svůj život znamená automaticky nerespektovat autority, pokud si respekt právě nezaslouží.

Cecílie Jílková
Cecílie Jílková

“Tohle je světelná křižovatka,” vysvětlovala mi vždycky maminka na přechodu u Tančícího domu (který tam v roce 1988 samozřejmě ještě nestál). Dělala to opakovaně, aby mi připomněla, že tahle křižovatka je rušná a chodit na červenou se tu raději nedoporučuje. Později mě v ulici Na Moráni porazil taxík. Některé děti mají prostě svoji hlavu.

Ale vždyť je červená

A jiné ne. “Ale my máme očička a ouška, takže víme, že nikde nic nejede,” musela jsem vysvětlovat naopak já mojí dceři, když se zdráhala přejít silnici na červenou. Později jsem jí ještě vysvětlila, že kromě přítomnosti aut (a co teprve tramvají!) je třeba hlídat také přítomnost policajtů. Že totiž někteří policajti jsou schopni pokutovat chodce i na prázdné křižovatce.

Semafor nemá očička, zatím

Musela jsem jí vysvětlit, že semafor je hloupější než člověk, protože nemá očička ani ouška a neví, kdy jedou auta. Že semafory fungují díky lidem, kteří je naprogramovali, a že by to nemělo být naopak. Lidé by neměli fungovat díky semaforům, které je naprogramovaly.

Lžeš, lžete!

Oblíbenou adrenalinovou aktivitou našeho tatínka byly před revolucí Televizní noviny. Vždycky si postavil židli metr od obrazovky a obsah zpravodajství komentoval výkřiky: “Lžeš! Lžete!” Což nás děti nesmírně bavilo.

Rodiče nás naučili, že média lžou, stát lže, a učili nás už od první třídy konfrontovat učitelky s jejich nepravdami. (Klidně jsme si to mohli dovolit, protože kádrový profil naší rodiny už nemohl být horší.) Naučili nás tak automaticky nerespektovat autority, pokud si respekt nezaslouží.

Tím pádem nás tedy naučili nerespektovat ani je samé, pokud si to někdy třeba nezasloužili. Ale my jsme je přesto většinou poslouchali. Pokud vím, tak nejčastěji proto, že se nám to vyplatilo a že jsme je měli rádi, ale občas i proto, že měli zrovna náhodou pravdu.

Svobodný chodec

Chodit ve vhodné situaci a po zralé úvaze na červenou znamená převzít zodpovědnost – za svůj život i za životy ostatních účastníků silničního provozu. A naopak bez přemýšlení automaticky reagovat na světelné signály znamená se zodpovědnosti vzdát. Co potřebujeme trénovat víc?

Chodec má výhodu dobrého výhledu na všechny strany. Nejsa uvězněn v autě, může se otáčet kolem své osy jako na obrtlíku a zkoumat, jestli se k němu náhodou neřítí zprava šavlozubý ještěr nebo zleva tanky. Tříbí si tak postřeh i úsudek.

Změny orgánů

Jedním ze znaků totality je, když se z orgánů poradních stávají orgány řídící. Je zajímavé, kolik lidí dnes ani nenapadne nejrůznějším orgánům slepě nevěřit, a kolik lidí ani nenapadne nejrůznějších zcela nelogických nařízení neuposlechnout.

Metaforou pro to může být skupinka lidí, která velmi váhá přejít na červenou, přestože nikde nic nejede. Nic nejede, ale stále svítí červená…

A tak, milé děti, pokud neumřeli, ti lidé na té křižovatce stojí dodnes.

3.2 24 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
stiglitz
stiglitz
před 2 měsíci

Když nic nejede nejsou blízko policajti tak se na červenou může, když se nikdo nedívá a nemají tam kamery, tak se může i krást….
Svoboda je víc než zákony, právo, pravidla a koneckonců i morálka
Inu jablko nepadá daleko od stromu

jbskalensky
jbskalensky
před 2 měsíci

Jakkoliv chápu, co se autorka pokouší naznačit, ten příklad se semaforem je poněkud mimo. Taky by se dal změnit na verzi (metaforu?!), že když se nikdo nekouká, tak si můžu ukrást co chci. Ne všichni učitelé za minulého režimu lhali, nebo se nechali zastrašit. Já takové nebojácné měl. Je potřebné,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

Mno nic na červenou to bych nedal a dělat z minulého režimu horší co je dnes tak to dokáže jen člověk rozumu mdlého. My jsme v socialismu žili a nám lhát nebudete. Dnešní zpravodajství lže neustále a o všem.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Ježiš, jak já se rozčiloval při zprávách za komunistů. Hlavně při ,,pomlouvání” Západu. Lžete, určitě samé propagandistické lži! Chcete aby jsme my mladí nenáviděli Západ! Po hadráku jsem zjistil, že to až takové lži nebyly a když jsem začal na Západ jezdit, zjistil jsem, že ty informace vůbec nepřeháněly a nelhaly a mnohdy byla skutečnost ještě… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 měsíci

Dobrá “filosofická” úvaha …. Ten příklad řízení chodců světly se dá zevšeobecnit na řízení občanů právem, kde ten vysněný a stále v hloupých kecech politiků omílaný právní stát vychvalovaný idioty občany má úplně podloudně a debilně nahraženu vládu lidí vládou debilního práva zděděného z minulých dob po osvícených idiotech …. K právu a k “vládě práva” je toho… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  maxim

Skuteční lidé, které předpokládá křesťanské náboženství a komunistická ideologie, mají ten spávný (božský) zákon vžitý a v sobě a řídí se jím …., to je ta křesťanská mravnost a vědomí socialistického (komunistického) člověka, které uvedené dva systémy mají za historický úkol vytvořit ve svědomí (křesťanství) s ve vědomí (socialismus a komunismus) stále k starozákonnímu primitivismu se vracejících opic …

standa
standa
před 2 měsíci

Bezva !!!

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

No jsme o generaci dal,takze to ted poslouchaji nase deti..A myslim,ze jsem nekdy i ostrejsi…Ja vykrikuji,ze to neni ani mozne aby byl nekdo takovy ” blb”(Casto uz jsem sprostejsi)

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jelikoz si neco z drivejska pamatuji,tak musim rict,ze to bylo mnohem snesitelnejsi nez dnes.. Ty dnesni dlouhe prazdne fraze totiz dokazi cloveka privest k nepricetnosti

Primak
Primak
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ale mnohem horší je to, že to, co nám ta dřívější média prezentovala, jsme vůbec neposlouchali/nečetli a čekali jen na sport a na počasí. Což nám ti na Západě dnes nevěří, myslí si, že jsme byli brainwashed tou komunistickou propagandou. Ale paradoxně se stalo něco úplně jiného, ta propaganda na nás působila… Číst vice »

oldo
oldo
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Primak

“úplně lež nebyla”??
Komunisté,jak jsem za těch třicet let zjistil,MĚLI PRAVDU SKORO VE VŠEM!!!