IL-76 byl sestřelen z Patriotu, ostatky obětí identifikovány. Více o leteckém neštěstí u Bělgorodu

Vyšetřovací výbor Ruské federace identifikoval typ zbraně, kterou ozbrojené síly Ukrajiny 24. ledna zasáhly vojenské dopravní letadlo Il-76 ruských ozbrojených sil v Bělgorodské oblasti. Vyšetřovací výbor to oznámil 1. února na svém telegramovém kanálu.

Na snímku sběr 640 kusů ostatků, které byly roztroušeny v místě pádu sestřeleného letadla.

Letoun Il-76 s ukrajinskými válečnými zajatci na palubě byl sestřelen protiletadlovou řízenou střelou MIM-104A z amerického systému Patriot. K tomuto závěru dospěl ruský Vyšetřovací výbor po expertních analýzách trosek letadla.

Vyšetřování rovněž zjistilo, že letadlo bylo napadeno dvěma raketami vypálenými z rajonu osady Lipcy v Charkovské oblasti na Ukrajině.

“Při ohledání místa činu na vzdálenost 1,8 kilometru severovýchodně a 4,8 kilometru jihovýchodně od předpokládaného místa útoku na letadlo bylo nalezeno 116 fragmentů korpusů a mechanismů dvou raket s nápisy a označením v angličtině,” uvádí se v prohlášení vyšetřovacího úřadu.

Na stěrech z nalezených fragmentů jsou stopy hexogenu s příměsí až 10 % oktogenu, což je typické pro výbušniny zahraniční výroby, uvedli ruští vyšetřovatelé.

“Fragmenty zajištěné na místě činu jsou podle konstrukčních vlastností, geometrických charakteristik a příslušného označení zjevně konstrukčními prvky protiletadlové řízené střely MIM-104A amerického systému Patriot, vyvinuté korporacemi Raytheon a Hughes a vyráběné v Raytheonu,” uzavřel ruský vyšetřovací výbor.

Vyšetřovací výbor identifikoval těla všech mrtvých cestujících letadla IL-76.

Práce na identifikaci ostatků osob, které zahynuly při havárii vojenského dopravního letadla Il-76, byly ukončeny.

V blízkosti místa havárie bylo nalezeno více než 670 fragmentů těl obětí a částečně zachovalé osobní doklady. Již dříve byl válečným zajatcům odebrán biologický materiál za účelem zjištění jejich genetického profilu. Tyto údaje pomohly vyšetřovatelům při identifikaci ostatků.

“Výsledky genetické expertízy umožnily učinit jednoznačný závěr o přiřazení nalezených fragmentů těl k 6 členům posádky, 3 vojenským policistům a 65 ukrajinským vojákům, kteří zahynuli při pádu letadla v důsledku útoku ozbrojených sil Ukrajiny na toto letadlo 24. ledna 2024,” uvedla tisková agentura.

Rusko trvá na mezinárodním vyšetřování, mezinárodní společenství však mlčí

Skutečnost, že ruské letadlo bylo sestřeleno americkým systémem Patriot, oznámil prezident Vladimir Putin 31. ledna. Poznamenal, že Rusko má zájem na mezinárodním vyšetřování letecké katastrofy, ale mezinárodní organizace zatím neprojevily žádnou ochotu se na něm podílet.

“Oficiálně prohlašuji – žádáme o vyslání mezinárodních expertů a provedení příslušné analýzy, posouzení dostupných fyzických důkazů o tom, že letadlo bylo sestřeleno systémem Patriot z konkrétního místa a v konkrétním čase. Již jsem řekl, že v 11:10 [24. ledna 2024] byly provedeny dva starty z území kontrolovaného ukrajinskými orgány,” zdůraznil ruský prezident.

Nezájem Západu o mezinárodní vyšetřování havárie IL-76 vysvětlil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov v rozhovoru s novináři 1. února velmi jednoduše. “Nikdo z nich nebude mít zájem vést vyšetřování a zakopnout při něm o sebe samého,” řekl.

Proto například Evropané požadují, aby Rusko zaslalo oficiální žádost, protože “bez papíru” nebude nikdo nic projednávat, dodal Peskov.

Státní duma vyzvala Kongres USA, aby přestal podporovat vražedný kyjevský režim.

Poslanci ruské Státní dumy vyzvali poslance amerického parlamentu, aby odsoudili zločiny teroristického kyjevského režimu, odvolali jeho podporu a pomohli postavit před soud přímé pachatele nelidského teroristického činu – útoku na letoun IL-76. Uvádí se to ve výzvě adresované Kongresu Spojených států, kterou ruský parlament jednomyslně přijal na svém plenárním zasedání 1. února.

Kongresmani by měli vědět, do čích rukou se dostávají americké zbraně, které na Ukrajinu posílá prezident Joe Biden, a jak jsou používány, uvedl předseda Dumy Vjačeslav Volodin.

Připomněl, že letadlo plnilo výhradně humanitární misi, nepředstavovalo žádnou hrozbu a jeho trasa byla předem dohodnuta s ukrajinskou armádou.

“Je to chyba Zelenského. Jeho ruce jsou už dávno krvavé. Proto je správné pohlížet na tento akt právě jako na zločin proti lidskosti a charakterizovat ho jako teroristický čin,” domnívá se Volodin.

Na případu humanitárního letu mírového letounu Il-76 je vidět, že cílů SVO musí být v každém případě dosaženo – demilitarizace i denacifikace – a vedení Ukrajiny by mělo být předáno tribunálu, zdůraznil Volodin.

Během diskuse o návrhu výzvy ke Kongresu Spojených států vyjádřil poslanec Jednotného Ruska Jevgenij Popov pochybnosti o účinnosti takových výzev. Podle jeho slov ruští poslanci v tomto případě apelují na svědomí těch, kteří jsou ve skutečnosti organizátory tohoto ohavného zločinu.

Popov připomněl, že to byl právě americký Kongres, jenž schválil dodávky zbraní Ukrajině a sankce proti Rusku a jeho občanům a senátoři i kongresmani požadují zničení Ruska a usilují o jeho “strategickou porážku”.

“Voláme je ke zpytování svědomí, ale marně, žádáme tedy kanibaly, aby nejedli děti,” řekl Jevgenij Popov.

Na Popovova slova reagoval šéf výboru Státní dumy pro obranu Andrej Kartapolov, podle něhož lidožrouty není třeba o nic žádat, s lidožrouty se “mluví drsným jazykem naganů*”.

Chronologie událostí

Dne 24. ledna kolem 11. hodiny dopoledne sestřelily ukrajinské ozbrojené síly ruské vojenské dopravní letadlo Il-76 nad Bělgorodskou oblastí. Na palubě bylo 65 ukrajinských zajatců, kteří byli převáženi k výměně. Všichni, stejně jako tři doprovázející důstojníci ruských ozbrojených sil a šest členů posádky, byli zabiti.

Ukrajinská média nejprve napsala, že Il-76 sestřelila ukrajinská armáda, ale záhy tento údaj ze svých internetových stránek odstranila. Později Ukrajina nepřímo přiznala, že letoun sestřelila – ukrajinské ministerstvo obrany si stěžovalo, že ho Rusko údajně neinformovalo o přeletu letounu.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se k havárii letadla vyjádřil až v noci na 25. ledna. Ve svém projevu okrajově zmínil, že slyšel zprávy od vojenských velitelů i od šéfa Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU). Zelenskyj uvedl, že Ukrajina bude trvat na mezinárodním vyšetřování.

Podle prezidenta Vladimira Putina ukrajinská rozvědka dobře věděla, že na palubě letounu Iljušin Il-76 jsou ukrajinští zajatci, ale přesto úder provedla, ať už z nedbalosti, nebo záměrně, “v každém případě je to však zločin”.

*

Taťjana Stojanovčová, Ukrajina.ru, pro Novou Republiku z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

Pozn.:* Revolver Nagan 1895 (7,62 mm revolver Nagan rev. 1895, nebo 3řadý revolver 1895, index GRAU 56-N-121) je sedmiranný revolver navržený a vyrobený belgickými průmyslníky bratry Émilem (1830-1902) a Léonem (1833-1900) Nagantovými pro Ruské impérium, jenž byl ve výzbroji a vyráběl se v řadě zemí na konci 19. a v polovině 20. století.

3.7 12 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

je zbytečné se obracet se na tyto bezcharakterní americké zrůdy, kteří neuměli odsoudit ani vyvraždění vietnamské vesnice My Lai svými vlastními vojáky,

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

Podivné, nechá-li si Rusko beztrestně sestřelovat letadla, zabíjet a mrzačit civilisty, ničit své závody, přístavy a letiště na svém území, když v minulosti jeho prezident nedávno prohlásil: “Bude-li válka, nebude se odehrávat na našem území”.
Otázkou ovšem je, jak ještě dlouho a jaké to může mít dopady i na nás ?!

cablik
cablik
před 2 měsíci

Děkuji všem za informace z fronty.