Mají mozek, pochopí to. Šachnazarov: na ruských volbách závisí osud světa

Proč právě Vladimír Putin?
Není možné si dnes, v podmínkách tohoto velmi tvrdého konfliktu, představit změnu vůdce. To prostě není možné. Musí to být Vladimír Putin. Dokonce i jeho odpůrci, pokud mají alespoň nějaký mozek, by si měli uvědomit, že jiná varianta prostě není.

V Gostinom dvore (výstavní centrum v Moskvě, pozn. překl.) se 31. ledna setkal kandidát na ruského prezidenta Vladimír Putin se svými zplnomocněnými osobami.

Korespondent aif.ru mluvil s národním umělcem Ruska, generálním ředitelem Mosfilmu Karenem Šachnazarovem, který jde do voleb již potřetí jako zplnomocněná osoba Vladimíra Putina. O volbě režiséra a o tom, proč jsou právě tyto volby nejdůležitější, se podělil se čtenáři aif.ru.

Gleb Ivanov, aif.ru: Karene Georgijeviči, proč jste se již potřetí aktivně zapojil do prezidentské kampaně?

Karen Šachnazarov: My úplně nechápeme, že Rusko je přední zemí světa a že to na nás klade určitou odpovědnost. Jelikož jsme se museli dostat z devadesátých let, pořád si na to nemůžeme zvyknout. Na rozhodnutí, která se v Moskvě dělají, závisí osud miliard lidí, kteří dnes žijí na planetě. Stejně tak jsou volby člověka, který bude nakonec zplnomocněn, aby  rozhodoval v Rusku, událostí světového rozsahu. To je to, co musíme nyní sdělit našim občanům, když mluvíme o významu těchto voleb. A to nejsou žádná patetická slova, absolutně ne. Obrovská odpovědnost leží na našich občanech a na nás, zplnomocněných osobách. Osud našeho národa i celého světa se rozhoduje zde a nyní.

Často v rozhovorech s blízkými, přáteli, kolegy musíte vysvětlovat svou volbu?

Moji blízcí znají pozici. Díky bohu, že tam nemusím vést výchovné rozhovory. Ale jinak, samozřejmě, často komunikuji s lidmi a sděluji své názory.

Tak například jsem mluvil se zahraničními kolegy z BBC. Měli směšnou otázku: “A proč se za tolik let ve sto čtyřiceti milionovém Rusku neobjevil jiný vůdce?” Odpovídám: “V USA je 300 milionů obyvatel a kandují dva starci. Kde jsou ostatní? Bidenovi je 80 let a Trumpovi téměř stejně”. A v Británii, odkud je BBC, je situace lepší? Volí se premiérka a ta je tak nehorázná, že za 40 dní už je odklizena. Zato nás učí, jak máme žít.

Gleb Ivanov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

aif

4.1 22 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ToSomJa1
ToSomJa1
před 3 měsíci

“na ruských volbách závisí osud světa”

  • Ano. Ovšem – ten svet si nezaslúži, aby sa Putin trápil s jeho osudom. Ten SVET si aktívne ničí svoj osud. Aj ja žijem (žiaľ) v tom debilnom svete, ale …….
spartak
spartak
před 3 měsíci

Můžeme Rusku jen závidět presidenta Putina ,protože navázal na tvrdé předchůdce ,kteří dokázali porazit Cara i spojenou nacistickou Evropu.Bohužel u nás komunisty nenahradil žádný schopný politik.

ToSomJa1
ToSomJa1
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Mali ste schopného — Klausa, ale ste ho vykopli, pretože bol príliš schopný pre hlupákov voličov. Teraz máte to, čo voliči chceli, a čo si zaslúžia. ŽIAĽ.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci

Největším nebezpečím pro politiku Putina v Rusku je vytváření kultu osobnosti. Ale jináč ho taky volím 🙂

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

Je osobnost a osobnost, že. Putin osobnost je.
Pamatuju si jak média vytvořila kult osobnosti z Klause. Nikdo se ho nesměl odvážit kritizovat a jeho fanklub by nejraději zlynčoval každého kdo o něm řekl něco nehezkého.

mikkesh
mikkesh
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

No vidíte, čas oponou trhnul a ta samá pakáž málem lynčovala Klause mladšího. Takhle si tu pěkně žijeme.

Sid
Sid
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  skeptik

Co Klaus, ale kult svatého Havla. To je teprve nářez.

skeptik
skeptik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Sid

Svatého Havla uctívá pouze pražská kavárna. U většiny lidí nebyl Havel nikdy oblíben.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kolokol

A jé je kult osobnosti s tím vyrukovali i na Stalina i Žukova buď je ten člověk pro lid dobrý nebo špatný ale žádný kult.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Asi mi tu čtenáři neporozuměli. Mám na mysli kult osobnosti jako sociálně-politický jev. A to je obecně negativní jev, ať už se vztáhne na politika hodnotného nebo zločinného. A ohledně Putina, takové tendence v ruské společnosti jsou. I jeho nepřátelé je mohou podněcovat – ti rafinovaní 🙂

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Moc jste to nepochopil. Kult osobnosti je negativní záležitost, která se může proti dané osobě obrátit.

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Já právě vím co to je tím se snažili úspěšné válečné vůdce znemožnit ostatně v dnešní době jde o to samé. Samozřejmě že budou v každé společnosti nespokojení lidé. Transatlantičtí soudruzi už presidenta Putina vícekrát pohřbili.

Plebej
Plebej
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Nemyslím si, že by i sám Putin podporoval nekritické uctívání své vlastní osoby. Pro tyto osobnosti jsou nejnebezpečnějšími patolízalové z jeho blízkého (mocenského) okolí a mediální pochlebovači. Jsou to tito (patolízalové), kdo vůdčím osobnostem kopou hrob, a to tím, že nevědomě i vědomě deformují schopnost vedoucích osobností vidět a vnímat jak sebe sama, tak i své místo… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem Plebej
Praded
Praded
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Plebej

Proto měly králové šašky, ale někdy ani to nepomohlo.