Mrtvé budou odvážet nejméně 24 hodin. TG-kanál informoval o mohutném raketovém úderu ruských ozbrojených sil na cvičiště ukrajinských ozbrojených sil

Spoučasné boje o Avdějevku na Donbasu hodnotí frontoví dopisovatelé obou stran jako těžší a tvrdší než byly ty o Bachmut. Opakovaný ruský raketový útok na polygon vzdálený 40 km od Avdějevky znamená zničení záloh, které měly být v příštích dnech vrženy do boje.

Mapa ukazuje obklíčení Andějevky ruskou armádou. Rusové mají pod kontrolou všechny přístupové cesty do města a jejich oddíly již bojují v obytných čtvrtích a na kraji průmyslové zóny, která je změněná v pevnost.

Ruské ozbrojené síly zasadily silný raketový úder vojenskému cvičišti v Selidově (Doněcká oblast, území kontrolované Ukrajinou) na doněcké frontě. Informovaly o tom ruské kanály Telegram 13. února.

Podle bývalého oficiálního představitele Lidové milice Doněcké lidové republiky Eduarda Basurina se v době úderu nacházely v objektu jednotky ukrajinské armády a prováděly nácvik bojového slaďování.

Stejnou informaci sdělil vojenský expert Boris Rožin na svém telegramovém kanálu Colonelcassad, přičemž upřesnil, že počet mrtvých vojáků UA se počítá na desítky.

“V oblasti Selidova je omezen provoz, v příštích 24 hodinách budou mrtvé odvážet ze střelnice. SBU začala pátrat po navaděčích z řad místních obyvatel, kteří mohli pomoci s provedením úderu na kumulaci nepřátelské živé síly na střelnici, která byla zasažena několika raketovými údery,” napsal Rožin.

Šéfredaktorka mediální skupiny Rossija Segodňa Margarita Simoňanová mezitím na svém kanálu Telegram uvedla, že nový vrchní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskij zakázal zveřejňovat jakékoli informace o incidentu v Selidovu.

“Z Ukrajiny píší, že Syrskij zakázal jakékoliv informace o ztrátách v Selidovu, kde naši mohutně udeřili. Tam cvičily tu hordu UA na Avdějevku. Píšou o 1500 lidech,” řekla Simoňanová.

Telegramový kanál Mash zveřejnil video, na němž je vidět skupina vojáků v přilbách, jak stojí na poli a dívají se směrem, odkud se ozývaly silné výbuchy.

“Nepřítel tam procházel bojovým slaďováním – aby se za několik dní pokusil odblokovat Avdějevku,” podepsal se pod video kanál Telegram.

Již dříve vyslovil Forbes domněnku, že výměna Valerije Zálužného za Oleksandra Syrského na postu vrchního velitele UOS by mohla signalizovat záměr Zelenského bojovat o Avdějevku “… i za velmi vysokou cenu”.

**

UKRAJINA.ru (16:23 13.02.2024 ), z ruštiny pro Novou Republiku přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

4.4 22 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 2 měsíci

Ženy ve vesnici Kosmač, zabránily komisařům v náboru mužů na frontu a už se to rozšířilo do Ivano Frankivska. Před týdnem na AE NEWS dali video, ve kterém se bývalý poradce Zelenského vyjádřil, že je potřeba se spojit s Ruskem a podat žalobu na ty co je vehnaly do konfliktu. Včera už na Hovínkách… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 měsíci

No to asi budou muset i naši důchodci nastoupit do boje proti tomu “zrádnému ruskému režimu” . Asi přijdeme i o důchody a budeme si je muset zasloužit na frontové linii.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci

Ráno proběhlo na Radiožurnálu hlášení od hlavního tamního propagátora Dorazína v optimisticko – bojovém duchu, že právě 3. UA brigáda, jakožto nejlépe vycvičená a vyzbrojená samou perfektní západní technikou, bude nasazena na Avdějevku a očekává se od ní uvolnění obklíčení. Zdá se, že nic nevychází podle plánu a slavný nazi batalion dostal neslavně nakopáno… Číst vice »

danny
danny
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Podle posledních zpráv byla Avdějevka právě rozdělena na dvě části a jižní je zcela odříznuta. Zatím to nemám potvrzené z ukrajinské nebo západní strany, ale už několik dní i tam dávají obraně města max. týdny, ale spíš dny. S udržením nepočítá nikdo. Novinky minulý týden začaly psát o strategické nevýznamnosti města a “masových ztrátách” Rusů a výhod… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Kurňa, kde jen jsme to četli a viděli? Válečné zpravodajství wehrmachtu z východní fronty permanentně od druhé poloviny 43. a podobně…
Hovnovinky ČT, Nova a Prima CNN News si myslí že jim to všichni sežerou – tedy kromě těch velmi uvědomělých soudruhů, kteří nají hnízda obzvláště v Praze…

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Haskuv Duch
vera havrankova
vera havrankova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Perfektní!

danny
danny
před 2 měsíci

Ruské a americké kanály mluví o okolo 200 mrtvých a 1200 raněných. Útok byl proveden raketami Iskander s kazetovou municí ve třech vlnách. První zasáhla shromážděné jednotky, druhá přišla v okamžiku zahájení záchranných prací a třetí do následného chaosu. Měla být zničena 3. útočná brigáda, jejíž základem j nechvalně známý pluk Azov. Momentálně nejzkušenější svazek VSU. Útok… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Děkuji za všem za informace z fronty a vám též.

tomaskova
tomaskova
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Zdá se, že toho mají už Ukrajinci plné zuby a konečně pochopili, že pokud chtějí jako národ přežít, je třeba se té zlovůli postavit.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

Paní Tomášková, přečtěte si laskavě celý rozhovor Putin-Carlson. Pak pochopíte, že žádný “ukrajinský národ” není, že jde jen o politický konstrukt ne starší 130ti let. Podle Googlu používá přes 85% obyvatel tzv. Ukrajiny ruštinu a zbytek angličitnu. Tzv. ukrajinština je pravděpodobně jen jedno z nářečí ruštiny, vzniklé pod vlivem polštiny.