“Nespravedlivá” přednost Ruska z pohledu Zelenského. Jak lhal na mnichovské konferenci

Ukrajinci sice nejsou připraveni na nekonečnou vojenskou konfrontaci s Ruskem, ale ukrajinské vedení zřejmě ano. Takový závěr vyplývá z projevu prezidenta Volodymyra Zelenského, který přednesl v sobotu 17. února na jubilejní 60. mnichovské bezpečnostní konferenci.

Z mnichovského pódia požadoval od Západu více zbraní dlouhého doletu, potvrdil odhodlání Ukrajiny vstoupit do NATO a vyzval k tvrdým zásahům nejen proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ale i proti Rusku jako státu.

Transparentní narážka na drsné poměry: Západe, dej víc zbraní

Volodymyr Zelenskyj ve svém projevu na mnichovské bezpečnostní konferenci potvrdil, že Ukrajina pociťuje nedostatek munice a zbraní. Podle jeho názoru Rusko stupňuje intenzitu bojových akcí právě proto, že Ukrajina nemá čím odpovědět.

“Tato válka je obecně nespravedlivá, a to z hlediska výhod. Pokud máte dělostřelectvo (s dostřelem) do 20 kilometrů a Rusko má dělostřelectvo s dostřelem do 40 kilometrů, tak to je odpověď,” řekl.

Podle ukrajinského prezidenta, když živý člověk bojuje proti bojovým systémům dlouhého dosahu, je to “nespravedlivé a v rozporu s ideologií války”. Zároveň zamlčel nebo lstivě “pominul”, že Západ dodával a stále dodává Ukrajině děla a granáty s dlouhým doletem – až 150 kilometrů.

Poté, co Zelenskij vyprošoval u západních zemí zbraně, se zřejmě rozhodl změnit taktiku. Odmítl komentovat problémy s přijetím zákona o pomoci Ukrajině v USA.

“Nechci vyvíjet tlak na USA, protože pro nás udělaly hodně,” řekl šéf kyjevského režimu.

Než však odpověděl na otázku novinářů ohledně americké vojenské pomoci, zeptal se – “Snímá to televize?” – potom si sundal sluchátka pro simultánní překlad a přešel z ukrajinštiny do angličtiny.

Avdějevka

Podle Zelenského nebylo rozhodnutí velení ukrajinských ozbrojených sil ustoupit z Avdějevky diktováno úspěchem ruských vojsk, ale “umělým nedostatkem zbraní”, s nímž se ukrajinská armáda potýká.

“Naše bojové akce jsou omezeny pouze rozsahem a dostatkem prostředků k porážce. Nezáleží to však jen na nás. A situace v Avdějevce to jen potvrzuje,” řekl Zelenskyj s narážkou na omezené dodávky západních zbraní.

Zelenskyj přiznal, že nařídil stažení vojsk, aby zabránil jejich obklíčení, ale odmítl přiznat, že to byla ruská armáda, jež dobyla Avdějevku.

Pozval Trumpa na frontu

V odpovědi na otázky novinářů Zelenskij uvedl, že je připraven jet na frontu společně s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem a osobně mu ukázat, co se děje na bojišti.

Takto Zelenskyj komentoval Trumpův slib, že pokud bude znovu zvolen prezidentem USA, ukončí konflikt na Ukrajině do 24 hodin.

Podle ukrajinského prezidenta Trump slibuje ukončení konfliktu, aniž by viděl, co se děje “ve skutečnosti”.

“Chceme, aby všichni kandidáti (na prezidenta USA) věděli, co se ve válce skutečně děje. Pokud Trump přijede, jsem připraven jet s ním na frontu. Pokud se budeme bavit o tom, jak konflikt ukončit, musíme těm, kteří rozhodují, ukázat, jak vypadá skutečná válka,” řekl Zelenskyj.

Trump na frontu a Putin do Haagu

Při projevu z pódia Mnichovské bezpečnostní konference si Volodymyr Zelenskyj dovolil otevřeně pohrozit ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Slova a myšlenky současného ukrajinského prezidenta, který byl dříve hercem, jako by byly převzaty z nějakého amerického nízkorozpočtového filmu.

“Putin má před sebou jen dvě možnosti: buď skončit na lavici obžalovaných v Haagu, nebo se nechat zabít některým ze svých pohůnků, kteří teď zabíjejí za něj,” prohlásil Zelenskyj bez obalu.

Šéf kyjevského režimu se u toho nezastavil – vyzval ke společnému úsilí v boji proti Rusku až do jeho úplného zničení. Podle Zelenského “nakonec nezáleží na tom, kdo se stane ruským prezidentem”, protože každý nový ruský vůdce bude provádět agresivní zahraniční politiku.

A tak, ačkoli to tak může i nemusí být, Zelenskij ve svém projevu na bezpečnostním fóru vyzval západní Evropu k věčné válce s Ruskem.

Mobilizace

Zelenskyj se během svého projevu na mnichovské konferenci vyhnul odpovědi na jednu z nejbolestivějších otázek pro ukrajinskou společnost – otázku mobilizace.  Neřekl ani to, zda se spodní hranice branného věku v ukrajinské armádě změní z 27 na 25 let.

Místo toho začal hovořit o tom, jak obtížné je zorganizovat spravedlivou mobilizaci a zajistit rotaci vojáků z fronty.

“Otázka spravedlivé mobilizace – nejdůležitějším bodem je střídání lidí, kteří jsou na frontě unaveni. Fyzicky se unaví každý člověk – nejen Ukrajinec, to nezávisí na národnosti – unaví se a musí se zotavit,” poznamenal.

Ukrajinský prezident dodal, že na frontu by měli jít profesionálně vyškolení vojáci a mobilizace závisí právě na tomto systému rotace: kolik lidí je na frontě a kolik v záloze, kteří budou schopni plnit například ochranné funkce.

Mnichovské fórum

Mnichovská bezpečnostní konference se koná v Německu od roku 1963. Fórum je koncipováno jako místo, kde mohou politici, vojenští představitelé, zástupci podnikatelské sféry, nevládních organizací a bezpečnostní experti diskutovat o aktuálních bezpečnostních otázkách stojících mimo diplomatické a protokolární požadavky.

V roce 2007 vystoupil na Mnichovské konferenci ruský prezident Vladimir Putin. Tehdy navrhl změnit globální bezpečnostní architekturu s ohledem na zájmy Ruska. Jeho projev z tribuny mnichovské konference se stal slavným, ale západní země – bohužel – hlavním tezím ruského vůdce nikdy nenaslouchaly.

Mnozí odborníci dnes konstatují, že mnichovské fórum se v podstatě ukázalo jako zbytečné, pokud jde o skutečný přínos k řešení světových problémů. Jeho vznešené motto “Mír prostřednictvím dialogu” se nyní stalo prázdným pojmem, vzhledem k tomu, že ukrajinský konflikt byl projednáván 17. února na tomto fóru bez účasti Ruska.

**

 

Taťjana Stojanovič, Ukrajina.ru (15:30 17.02.2024),  pro Novou Republiku z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

*

Redakce Nové Republiky děkuje všem dárcům, kteří vědí, že nežijeme ani z reklam ani ze sponzoringu, a proto nám zaslali na účet zapsaného spolku Nová Republika peněžní dary.

Fiobanka: 2300 736 297 / 2010

Velmi si vaší pomoci vážíme. Zaslané prostředky slouží k realizaci našich seminářů a panelových diskuzí a konferencí, k jejich audiovizuálnímu záznamu, tvorbě podcastů a zveřejnění a k rozšíření činnosti a působení spolku Nová Republika.

*

3.4 18 hlasy
Hodnocení článku
12 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Hraní na klavír (penisem) mu jde lépe naž vládnutí. Pořád uvažuji akého je původu. Jeho mateřskou řečí je ruština, tak by jeden z jeho rodičů mohl být Rus. Druhý rodič prý je židovského původu. Ale to se mi moc nezdá, Němci i banderovci většinu Židů na Ukrajině za 2. světové války vyvraždili. Možná… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 2 měsíci

Doufejme, že s ním Trump zatočí, lhářem zlodějským, před 8 roky jsme demonstrovali v Praze před americkou ambasádou “TRUMP FOR PREZIDENT” a Trump pak skutečně vyhrál, no tak uděláme tento rok podpůrnou demonstraci pro Trumpa znovu. Sešlo se nás tam tenkrát tak 40. Chci jednu věc, aby se Zelda už konečně houpal a pěkně… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

No já bych na toho Trumpa moc nespoléhal, i kdyby náhodou vyhrál (přes odpor “mocných finančních kruhů”…tzn. vládců světa), bude zase prezidentem bez podpory své strany. Mír mohl být přece už v minulém funkčním období, ale Republikánská strana USA ho odmítla. Že prý je Rusko věčným nepřítelem USA.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 měsíci

Když mám dělostřelectvo s dosahem 20 km, neseru se do toho, kdo dostřelí 40 km. Nebudu ho okopávat a pak utíkat ke strejdovi do Washingtonu a somrovat po něm, aby toho, co dostřelí dál, nějak potrestal a přepral.
Tomu se říká sráčství, víš Volodymyre? Přitom tě ten tvůj báječný strýček do toho navezl, pitomče.

Naposledy upraveno před 2 měsíci uživatelem Haskuv Duch
Praded
Praded
před 2 měsíci

Podívejte se co všechno sliboval ve volbách. Takže bylo na občanech aby ho novým majdanem přinutily dělat co slíbil. Jsou to přece hrdí a odvážní občané.

cablik
cablik
před 2 měsíci

Hele nespravedlivá válka Rusové mají lepší zbraně ty zbraně dlouhého dosahu mu válku nevyhrají. Ale pokud tím bude Ruský týl odstřelován možná je to donutí aby s ukončením konfliktu spěchali. Která válka je spravedlivá žádná.

Ludvik
Ludvik
před 2 měsíci

МИД РФ: Украина сохранила потенциал для производства ядерного оружия

Источник: https://rusnext.ru/news/17085262571345085

Vše souvisí se vším a nic není náhoda…

Hokarc
Hokarc
před 2 měsíci

…..Tak poslouchej! Kdybychom měli ve vládě vlastence a ne pětikolku, nedostal bys od nás ani diabolku.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Móc hezky si tam popovídali. Já nakonec tu nemocnou nešťastnici Grétu budu mít rád. Přijede někam na konferenci, vynadá infantilním dospělým do kreténů, oni ve stoje aplaudují a, a jede se domů. Škoda, že na téhle konferenci chyběla.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Dej,dej…my jsme nejlepsi,pak my jsme nejvetsi chudaci …Realisticke vnimani sebe ani sveta ten clovek nema

shoty
shoty
před 2 měsíci

Púšťate k mikrofónu idiota, ktorý je schopný nechať vyhodiť do luftu jadrovú elektráreň. Asi ho počúvajú len tí, ktorým nič nehovorí Černobyľ, či Fukušima. Takže “sešlost idiotov”.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  shoty

Souhlas