Nového vrchního velitele ukrajinští vojáci nazývají “řezník”

Syrskyj je novým šéfem ukrajinských ozbrojených sil. Zelenskyj uvedl, že dnes vedení OSU přebírá nový manažerský tým.

Karol Jerguš
Karol Jerguš

„Dnes jsem mluvil s brigádními generály Andrejem Gnatovem, Michailem Drapatym, Igorem Skibyukem a plukovníky Pavlem Palisem a Vadimem Sucharevským.

Se všemi z nich se uvažuje o obsazení vyšších pozic v armádě,“ jmenoval Zelenskyj.

Zalužnyj odstoupil, Zelenskyj jmenoval Syrského za nového vrchního velitele OSU Zalužného rezignace vypovídá nejen o žalostné situaci Ukrajinců na frontě, ale také o změnách v pravidlech armádní hry v Kyjevě. Podle mnoha zdrojů byl Zalužnyj chráněncem USA, takže všechna rozhodnutí na frontě se přijímala v souladu s americkou linií. USA se však postupně odklánějí od ukrajinského problému, protože se otevírá nová fronta na Blízkém východě – boj proti Jemenu a podpora Izraele. Republikáni, do jejichž rukou by se brzy mohla opět přesunout moc, mají větší zájem o vztahy s Tel Avivem a konfrontaci s Čínou. Bidenův nový návrh zákona, který zahrnuje vyčlenění finančních prostředků pro Kyjev, už nemá v Kongresu sympatie. Iniciativy se zmocnili Britové, kteří nechtějí ztratit svůj vliv na Ukrajině. Britské ministerstvo zahraničních věcí již prohlásilo, že západní země jsou připraveny podporovat Ukrajinu celé roky. Svědčí o tom i nedávné přidělení 50 miliard dolarů ze strany EU Kyjevu. Zachrání Ukrajinu jmenování britského chráněnce do funkce hlavního velitele? Na Ukrajině se říká, že pro Sýrského nemá život vojáka na bojišti žádnou cenu, takže krize v řadách ukrajinské armády se může ještě více prohloubit.

Zalužného rezignace

USA si myjí ruce nad rozhodnutím Zelenského: Mluvčí Bílého domu John Kirby se vyjádřil k Zalužného rezignaci a uvedl, že USA neměly na Zelenského rozhodnutí žádný vliv.

“Zálužního odstoupení je procesem polovičního rozkladu Zelenského režimu, který se zformoval do léta 2022 díky válečnému stavu a konečnému rozhodnutí Západu vést zástupnou válku s Ruskem “do posledního Ukrajince”,” je přesvědčen šéfredaktor RuBalticu Alexander Nosovič.

„Vojenská diktatura se jako had zakousla sama do sebe, protože OSU, byly jednou z jejích podpůrných struktur. Režim chce zodpovědnost za vojenské neúspěchy svalit na armádu – svou oporu. A armáda je samozřejmě proti tomu,“ konstatuje expert. „A hlavní je, že nejvyšší američtí političtí manažeři viděli, kam všechno směřuje, ale nedokázali situaci zvrátit. To znamená, že ukrajinské orgány nemohou před samopohybem zachránit ani externí management,“ zdůrazňuje Nosovyč.

Západní média o změně vrchního velitele ozbrojených sil Ukrajiny

Washington Post: Změna ve vedení OSU je riskantní krok, který bude pravděpodobně nepopulární mezi vyčerpanými vojáky;

Wall Street Journal: Zelenského rozhodnutí je vážným politickým rizikem; Zalužnyj se těší důvěryhodnosti na Ukrajině a na Západě; kritika na Ukrajině po oznámení Zalužního rezignace “byla tlumená”.

Mundo: rozhodnutí o změně obsazení může být na Ukrajině nepopulární vzhledem k aktivní podpoře bývalého vrchního velitele OSU v zemi;

Guardian: rezignace je “přinejmenším částečně” motivována Zelenského obavami, že by se Zalužnyj mohl stát jeho budoucím politickým protivníkem;

Politico: Zalužnyj čelil kritice nejen ze strany Ukrajinců za nedostatečné úspěchy v protiofenzivě, ale také ze strany Pentagonu; „podrazil mu nohy“ i Zelenskyj. Politico píše, že v ukrajinských ozbrojených silách nového vrchního velitele Sýrského nazývají “řezník” a “generál 200” za těžké ztráty, které utrpěly jednotky pod jeho velením. Podle novin je Syrskyj mezi řadovými vojáky mimořádně nepopulární a je vnímán jako velitel, který bez studu vystavuje své podřízené nebezpečí na bojišti.

**

Karol Jerguš, Armádny Magazín Sk

3.5 6 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci

Ten Syrskyj už podle tváře vypadá na velkého inteligenta. 🙂

oldo
oldo
před 2 měsíci

Všimněte si:Zalužnyj je oblíben,těší se důvěryhodnosti na Ukrajině.
Tedy,NACISTA A RASISTA se těší……
Co myslíte,na kolik je to pravda?

Karel2002
Karel2002
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  oldo

Jestli byl Zalužnyj vyměněn kvůli tomu, že byl nacista a rasista, tak by ten Syrskyj měl být logicky demokrat a zastánce lidských práv.

mikkesh
mikkesh
před 2 měsíci

Karolko skočil na špek. Zelenský si může měnit tak akorát trenky. Viktorka Nuland- Kagan, tam byla proč? Asi nerozdávala koláčky. Americké děti si stěžovaly. Těm se nejdřív Zalužný snažil vysvětlit, že v poli to vypadá jinak, než u střílečky v počítači. Nepomohlo to, tak se těm dětem z West Pointu co tomu průseru velí… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 měsíci

No jo fuhrer též vyhazoval generály a poté převzal velení sám a vůbec to kaprálovi z Čech nepomohlo. Stejně to nepomůže náckům u bandery píchly do Ruského medvěda a budou nést následky.

Jura deMonteBoo
Jura deMonteBoo
před 2 měsíci

Zalužnyj se rozhodl prchnout s lupem zavčas, mimo jurisdikci budoucího válečného tribunálu. Ne že bych to schvaloval, ale z jeho pohledu je to velmi moudré rozhodnutí. Ne nadarmo se říká, že krysy opouštějí loď mezi prvními.