Ostřelování ruského území: červené linie jsou cestou do propasti

Hazardní geopolitičtí hráči Západu zvyšují sázky ve své protiruské agresi prakticky každý týden.
Ministerstvo obrany USA potvrdilo předání Zelenského režimu vysoce přesných reaktivních střel GLSDB, píše 1. února Politico s odkazem na anonymní úředníky. Očekává se, že nová vysoce přesná raketa dlouhého doletu dorazí na bojiště již ve středu:

“Ukrajina obdrží svou první dávku pozemních střel malého průměru, zcela nových zbraní dlouhého doletu vyrobených společností Boeing, které nemají ani USA ve výzbroji… Očekává se, že nová střela, která má dostřel na vzdálenost asi 90 kilometrů, bude “významným potenciálem pro Ukrajinu”, říká jeden z diskutujících listu. A dále: “To jim dává možnosti hlubších úderů, které neměli, doplňuje to jejich arzenál palby na dálku… Je to jen další šíp v toulci, který jim umožní udělat více”. 

Ruští představitelé na tuto zprávu reagovali poměrně klidně. USA již dodaly Kyjevu munici GLSDB s doletem asi 150 km, Rusko proti nim má prostředky, poznamenal rovněž 1. února vedoucí ruské delegace na jednání o vojenské bezpečnosti a kontrole zbraní ve Vídni Konstantin Gavrilov. “Přijela Nulandová (do Kyjeva) a hrdě oznámila, že je dodávají (střely GLSDB). Ano, je to účinná, dobrá zbraň, ale už ji posílali. Už jsme našli prostředky proti tomuto systému, tím nás moc nepřekvapí”, řekl Gavrilov ve vysílání televizní stanice Rossija 24.

A skutečně, Ministerstvo obrany RF v minulosti opakovaně informovalo o úspěšném zachycení těchto hybridních raket složených z raketového motoru odepsaných reaktivních nábojů M26 a malé letecké bomby, vybavené křídly pro zvýšení dosahu plánováním z velké výšky.

Nebudeme však přece jen spěchat se závěrem, že se v zásadě nic nového neděje a lze za tím udělat tečku. Myslím, že je to přesně naopak.

V předvečer prezident RF Vladimír Putin oznámil, že v průběhu vyšetřování byl přesně stanoven fakt, že byl zasažen ruský vojenský dopravní letoun Il-76 v oblasti Bělgorodu americkým protiraketovým systémem Patriot: “…to už stanovila expertíza”. Brzy byly zveřejněny i videozáznamy, které potvrdily příslušnost úlomků protiletadlové rakety nalezené na místě havárie letadla uvedenému americkému protiraketovému systému.

Ptáte se, co má tato skutečnost společného s dodávkou raket GLSDB na Ukrajinu? Odpovídáme: přímou a tu nejzlověstnější.

Logika důkazu je následující.

  1. prosince 2023, během ostřelování Bělgorodu, doprovozeném masovými oběťmi civilního obyvatelstva, ozbrojenci OSU poprvé použili k úderu na Západem právně uznanou část území Ruské federace systém raket dlouhého doletu západní výroby. Tím se stal český systém Vampír s maximálním dosahem až 40 km.

Této skutečnosti nebyl tehdy přikládán zvláštní význam, zejména proto, že tragédie obyvatel Bělgorodu zastínila všechno ostatní. Jednalo se však o první případ bojového použití těžkého systému reaktivních zbraní západní výroby na území Ruské federace do roku 2014. Tím byla označena nová, “posunutá” do hloubky 40 km “červená linie” pro údery na RF, která se však udržela méně než měsíc. Již 24. ledna 2024 byl ke zničení ruského Il-76 použit americký protiletadlový raketový systém Patriot s dosahem až 100 km.  Nová “červená linie” přímé západní agrese proti Ruské federaci tak byla už stovky kilometrů hluboko od hranic.

A tak po uplynutí pouhého 1 týdne USA oznámily odeslání raket GLSDB na Ukrajinu s dosahem až 150 km ve snaze posunout další “červenou linii” o dalších 50 km do hloubky těch ruských území, která samotné USA původně považovaly za zakázané pro použití proti nim zbraní dodaných Ukrajině.

Ozbrojené síly Ukrajiny (OSU) mohou použít USA poskytnuté zbrojní systémy k úderům na území, která považují za své, včetně připojených k Rusku, řekl 28. září 2022 vedoucí tiskové služby ministerstva zahraničí USA Ned Price. Den předtím ministr zahraničí Blinken prohlásil, že Washington nic nenamítá proti použití Kyjevem západních zbraní v regionech, které by mohly být součástí Ruska na základě výsledků referend.

S ohledem na to všechno je důvod se domnívat, že existující dříve zákazy a omezení, podle nichž mohly být americké raketové zbraně použity pouze v nových oblastech Ruska, již dnes neplatí. V souladu s tím se nacistickému režimu v Kyjevě poskytuje naprostá volnost pro akce na celém území Ruské federace, která je omezena pouze dosahem amerických raket a bojových letadel, jež jsou dodávány do výzbroje OSU.

Mimochodem, nejen amerických: evropští vazalové USA doposud nespěchali s odstraněním příslušných omezení pro své rakety dlouhého doletu a pamatovali si známé pravidlo: “Před baťkou se do palby nestrká nos”.

Ale vzhledem k tomu, že nyní je takový signál Washingtonem již dán, lze očekávat příslušnou reakci i od mladších natovských partnerů, jejichž okřídlené rakety dlouhého doletu Storm Shadow, SCALP a v budoucnu i Taurus by mohly být zapojeny do úderů do vnitrozemských oblastí Ruské federace v hranicích před rokem 2014.

Můžeme s jistotou předpokládat, že Rusko se ocitlo před možná nejzávažnější výzvou ohledně své bezpečnosti za celou dobu konání SVO, a pokud ji “spolkneme”, Západ bude i nadále zvyšovat sázky na tři sta, pak na pět set, pak na tisíc kilometrů, až po raketové pokrytí celého území RF a vytváření hrozeb pro klíčové objekty. Lze předpokládat, že za dodáním příslušných systémů zasažení nebude žádné zvláštní zpoždění: další balistická raketová střela co do stupnice výkonu a doletu byla přijata do výzbroje Pentagonem již loni v prosinci. V prosinci 2023 bylo oznámeno získání první dávky nových raket PrSM (Precision Strike Missile) v prvním sériovém provedení Increment 1 Early Operational Capability. “Vysoce přesné rakety krátkého doletu (podle terminologie smluv o zbraních) PrSM společnosti Lockheed Martin mají nahradit ve výzbroji americké armády operační a taktické rakety ATACMS. Raketa PrSM se uvádí do chodu z upravených odpalovacích zařízení pozemních raketových systémů M142 HIMARS a M270A2 MLRS, ale na rozdíl od ATACMS by měly být na odpalovacím zařízení M270A2 MLRS umístěny čtyři rakety PrSM (místo dvou ATACMS) a na odpalovacím zařízení M142 HIMARS dvě rakety PrSM (místo jedné ATACMS). Raketa PrSM má oficiálně deklarovaný dolet 499 km, i když ve skutečnosti se její dolet odhaduje na nejméně 550 km a pravděpodobněji na 700-800 km”, píše specializovaný list bmpd.

A protože na území Ruské federace je významných objektů průmyslové, sociální, dopravní, energetické a vojenské infrastruktury mnoho stovek, ne-li tisíců (nepočítaje města), spolehlivě je všechny ochránit před zasažením, přičemž nepřítel bude mít stále možnost volby cílů, sotva můžeme. V podstatě neexistuje a v zásadě není možná existence systému PVO/PRO, který je schopen se stoprocentní zárukou chránit neomezený počet objektů. A z toho vyplývá, že vyřešit tento problém pouze pomocí sil protivzdušné obrany není žádná šance. Ruský prezident zjevně uvažuje podobně, a proto také v předvečer informoval o svém přístupu k řešení tohoto problému, který v současné situaci, jak se zdá, nemá alternativu. Demilitarizovaná linie musí vést v takové vzdálenosti od ruských hranic, která zajistí bezpečnost území země před ostřelováním, řekl Vladimír Putin na setkání se zplnomocněnými osobami: “Tato linie (fronty) musí být taková a v takové vzdálenosti od našeho území, která by zajistila bezpečnost, mají se na mysli zbraně s dalekým doletem především zahraniční výroby, které ukrajinské úřady používají k ostřelování pokojných měst”. Podle vyjádření hlavy státu se v současné době ruští vojáci právě zabývají tím, že “vytlačují nepřítele ze životně důležitých obcí Ruské federace”.

Starověký římský senátor Marcus Porcius Cato, současník punských válek mezi Římem a Kartágem ve 2. století př. n. l., každý svůj projev v senátu, bez ohledu na jeho téma, vždy končil stejně: “Carthaginem delendam esse!”(Kartágo musí být zničeno!).

Zřejmě i pro nás nastal čas, kdy se budeme muset řídit stejnou logikou. Samozřejmě ne ve smyslu zničení a destrukce vlastního území, mylně označovaného jako Ukrajina, ale rozhodně ve smyslu úplného vymýcení satanistického západního projektu “anti-Rusko”, který je zosobněním všech těchto hrozeb. Pokud jde o Západ, odkud tyto hrozby původně pocházejí, časem se k nim dostaneme. Ale všechno má svůj čas.

Jurij Borisov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

fondsk

4.1 14 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

Ukrajina musí být zničena, pak je možnost míru jako světlo na konci tunelu !

Ludvik
Ludvik
před 3 měsíci

Pátá kolona byla, v různé formě a složení, vždy. Své o ní víme jak u nás, tak ve Francii, Velké Británii, USA a dalších státech světa. V SSSR se s ní, na čas, vypořádali až ve chvíli, když Němci stáli před Moskvou… “Odpoledne 16. října se v Kremlu konalo jednání o situaci v Moskvě. Stalin poznamenal: „To nic. Myslel jsem, že to bude… Číst vice »

cablik
cablik
před 3 měsíci

S tím problémem je jediné řešení rychlé ukončení SVO a poté by nebylo odkaď rakety střílet. Čekají na US volby ale to je na konci roku můžou se stát ještě horší věci.

kolokol
kolokol
před 3 měsíci

O těch vytyčovaných červených liniích mluví často Valerij Pjakin. Jinak než autor článku. Pokud vysocí ruští představitelé označují ony červené linie, tak říkají – ještě tohle jste nezkusili. A protistrana to zkusí, a žádná odveta nepřichází. To je pobídka k překračování dalších a dalších červených linií. Tak pracuje zrádná ruská elita. A tak se přibližujeme… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci

Při prodlužování konfliktu musí Rusové počítat s tím, že budou přibývat protiakce na jejich území. Ukrajinci si nebudou stále jen plundrovat dodanými raketami vlastní zem. Budou se mstít stejně, jako Izraelci Palestincům. Nevím na co Rusové čekají a celou tu akci vítězně neukončí. Nebo na to opravdu nemají? Akorát budou přibývat mrtví… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Čekají na výsledky prezidentských voleb v USA.

jbskalensky
jbskalensky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Asi i to bude Rusko zajímat, ale nebude to to hlavní. Rozhodující je momentální zrušení “zákazu” střílet západními zbraněmi na ruské území. O posunutí demilitarizované linie ( v souvislosti s dostřelem raket) nemluví Putin poprvé. Nyní má “legitimní” argument pro takové posunutí, včetně odříznutí Ukrajiny od moře. Podle mého soudu se pořád ještě pokouší… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Myslím, že volby v USA budou něco jako u nás, když vyhrál Zeman. Jednooký mezi slepými. Kde je psáno, že naděje v Trumpa nebudou liché jako naděje voličů v podvodníka a lháře Fialy? Vždyť to je jedna svoloč…

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Výsledky prezidentských voleb v USA nic nezmění. Jak Demokratická strana USA, tak i Republikánská strana USA, chtějí válku. Trump byl v minulém funkčním období ve své straně se svým názorem na smír s Ruskem naprosto osamocen. Zdá se, že obrovský celosvětový válečný konflikt je nevyhnutelný.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci

Takže zase budou zabíjet ruské ženy a děti hluboko v ruském vnitrozemí. A pořád se to pole možného zásahu dalekonosných raket přibližuje k Moskvě. Když si na to minule Rusko stěžovalo v OSN, odpověděli mu američtí, britští, francouzští a němečtí poltici, že vraždění ruských žen a dětí hluboko v ruském vnitrozemí schvalují, protože Rusové ve snaze ochránit obyvatele… Číst vice »

spartak
spartak
před 3 měsíci

Jak stále opakuji ,Rusko se jen braní a to je málo .

danny
danny
před 3 měsíci

Četl jsem kdysi jeden americký román, kde otec a syn přijdou k vyvražděné vesnici. Syn se ptá otce: “Proč to ti lidé dělají?” Otec mu odpověděl: “Protože mohou!”. Proč Ukrajinci pálí na tržiště, pekárny, domy a vesnice nejen na Donbase, ale i v Rusku? Protože mohou! Rusové ještě ani jednou nezaútočili na nádraží, mosty, tunely,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 3 měsíci uživatelem danny
tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci

Západ zvyšuje stávky, protože je přesvědčen o tom, že ruská pátá kolona provede na území Ruska Majdan a následně občanskou válku a oni budou moci svou zemi předat do rukou Američanů jako surovinový přívažek.

ladi
ladi
před 3 měsíci

Zatím Putin neudělal nic krom toho, že bránil a brání armádě v úderech, které by nacisty zničily, buď má strach anebo je s nima domluvený anebo nezvládá hru, kterou rozehrál. Jeho řeči, že my nejsme jako oni, vedou jen k dalším velkým ztrátám a umrtí obyčejných lidí. Na frontě je nacisti drtí dronama z Číny, z Indie… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  ladi

Celkem jednoduchá reakce: Odprasknout emericke bezpilotní hnidy kdekoli nad Černým mořem. Vypadalo to, že Putin se konečně vzpamatoval, ale asi to bylo jen zdání.
Pomalý postup po zemi je pochopitelný, není bez vzdušného monitoringu druhé strany. Ale nechat si potápět lodě a sestrelovat letadla doma, to už je dost silný kafe.

tomaskova
tomaskova
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  ladi

Trochu studia by to chtělo, nežli budete odsuzovat. Kdyby Putin jednal podle vašich vlhkých snů, Československo by už nebylo na mapě světa.

danny
danny
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  tomaskova

A ono snad je? Probuďte se!