Proč tam budu? A proč budu přímo v centru dění?

Jana Marková
Jana Marková
Protože to jsou zemědělci, na kterých bude, aby jednou nakrmili tento národ.

– Protože kašlu na nálepkování ruskými trolly od ukrajinského blyštivého Péti, co si říká náš premiér.

– Protože protest proti tomu, jak se zde ničí jedno odvětví za druhým má smysl.

– Protože dlouhodobě prosazuju potravinovou soběstačnost v základních komoditách.

– Protože s vládou spojené organizace systém nezmění. Nemají důvod.

– Protože Green Deal je zvěrstvo, které nás zničí. Všechny.

– Protože nejhorší je neudělat nic.

Bez funkčního domácího zemědělství národ vyhladoví. Stačí, když přijde válka, kterou nás pořád straší, nebo další vlna covidu, kterou nás straší taky. Strašení jim jde. Jenže oni nestraší, aby hledali řešení, oni straší, aby zdůvodnili miliardové výdaje na sanaci amerických zbrojařů.

Chcete vědět, k čemu byly stávající opatrné námitky těch, co mají tu drzost dehonestovat tenhle protest?

„Můj kamarád pěstuje na 10 hektarech brambory a loni úrodu odvezl do bioplynové stanice, kde mu dali za kilo dvacetník. Nádherné nové zdravé brambory. Neměl je komu udat,“ Za kolik jste je kupovali v marketu ze Španělska nebo bůhvíodkud?

„Když prodáte supermarketu kilo brambor za 12 korun, tak ten je druhý den prodá zákazníkům za 30. A stále častěji se stává, že si ten řetězec najde kilo brambor za osm korun někde v zahraničí a vezme raději to, neboť má větší zisk.“ Jako zákazník nemáte na výběr. Řeči o volném trhu jsou kecy, tohle není volný trh, tohle je dotační a korporátní peklo.

„V podhůří, kde žije, se bramborám daří. V obchodní síti je ale zpravidla nenajdete. Máme půdu, máme lidi, máme stroje, ale nemáme to na konci kam prodat.“

„Jsme největší chovatelé krůt v Česku, ale stejně musíme živá zvířata prodávat do Německa nebo Polska, kde je porazí a my si od nich zase zpět kupujeme zpátky maso. Protože když bychom porazili zvířata sami, neprodáme je. Řetězce to nechtějí.“

Našim zemědělcům házíme unijní klacky pod nohy, nutíme je nechat ležet půdu ladem, zakazujeme jim hnojiva, a z Ukrajiny, kde se nemusí omezovat vůbec ničím, si sem taháme vagóny pšenice, která ničí ceny a ty, co se po tom všem ještě rozhodli to nevzdat.

Já tohle nechci. Nezajímá mě zisk zahraničních korporací, nezajímá mě, že někde je obilný přetlak, a nezajímá mě, že se někdo zaklíná volným trhem, který neexistuje. Zajímá mě jen to, co je dobré tady pro nás. Klidně za cenu protekcionismu a „brutální“ ochrany vlastního trhu. Protože až půjde do tuhého, ty zahraniční korporace zdrhnou, a budou to naši zemědělci a vesnice, kteří nakrmí aktuálně namyšlená, a jimi pohrdající libtardí města.

**

3.7 21 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Nejdůležitější zpráva dne: část zemědělců demonstraci odpoledne předčasně opustila! Někteří teatrálně za dohledu médií se slovy nešli jsme demonstrovat proti vládě(Prima). Ano naši kluci odjeli taky o něco dříve neb to mají domů daleko a zítra ráno už musí vyjíždět za prací…

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

Moje první hodnocení demonstrace zemědělců, co jsem si na ofiko přečetl. Proruští protivládní dezoláti nenarunaší Vláda gryndýl vyřeší ke spokojenosti všech a bude pracovat na snížení administrativy. Očekávám prohlášení vlády, kde poděkuje za podporu a akci prohlásí za zdařilou. Budu jen rád, když mě někdo vyvede z omylu a předloží fakta jiná… zatím to… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Proruští dezoláti nenaruší naši skvělou demokracii

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

V podstate tam i vyznelo,ze se nechali koupit za mrzky peniz( od imperialistu)….Malem jsem se pocurala smichy

cablik
cablik
před 2 měsíci

DNES ZAČÍNÁ KONEC “GRÝNDÝLU” V ČR
https://pravyprostor.net/dnes-zacina-konec-gryndylu-v-cr/

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 2 měsíci

Vyborne napsano

cablik
cablik
před 2 měsíci

Skvěle souhlasím se všemi důvody ale ty brambory mohl pán prodat bez upírských korporací na svoje triko. Dělají to zemědělci u Prahy a mají tam narváno bez reklam.

vachav
vachav
před 2 měsíci

“Tohle není volný trh” – to je parazitický a zlodějský kapitalismus!! Já tohle nechci.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 měsíci

No alespoň tu slyším něco o Ukrajině!