Nemocnice nebo popraviště? Učili se od nejlepších

Jana Kunšteková
Jana Kunšteková

Obdivuji Caitlin Johnstoneovou, že dokáže věnovat každý den odhalování zločinů v Palestině. Pro mě je to únosné jen občas. Dnes ve svém článku na Substacku píše Caitlin o obnovených útocích na nemocnici Al Shifa:

“Světová zdravotnická organizace vydala prohlášení, že od 7. října zaznamenala 410 izraelských útoků na zdravotnické služby v Gaze, což mělo za následek 685 úmrtí, 902 zranění a poškození 99 zdravotnických zařízení.

V době psaní tohoto článku stále probíhá útok IDF na nemocnici Al-Shifa, který podle Izraele vedl k mnoha palestinským úmrtím a zatčení stovek vězňů. Toto je počtvrté, co Izrael zaútočil na tuto konkrétní nemocnici, která je shodou okolností největší nemocnicí v Gaze.

Ti, kteří přežili útok, řekli Euro-Med Human Rights Monitor, že byli opakovaně svědky toho, jak skupiny vězňů vcházely do nemocniční márnice spolu s jednotkami IDF, pak slyšeli zvuk střelby a pak viděli, jak se jednotky IDF vracejí bez vězňů. Což je pravděpodobně přesně to, jak by to vypadalo a znělo, kdyby IDF prováděla hromadné hromadné popravy v nemocnici Al-Shifa.

V článku pro The Washington Post nazvaném ‚Jak se Biden zapletl do konfliktu v Gaze, který má konec v nedohlednu‘ (západní tisk má rozsáhlou historii neustálého označování amerických vojenských agresí jako propletenců, ve kterých globální supervelmoc nevinně klopýtá a neustále omílá, jak se tam dostali vlastně náhodou), Yasmeen Abutaleb a John Hudson uvádějí, že podle jejich zdrojů Bidenův Bílý dům zkreslil zpravodajské informace, jejichž tvrzení byla použita k ospravedlnění první listopadové razie Al-Shifa.

Senátor Chris Van Hollen, demokrat, řekl listu The Washington Post, že existuje výrazný rozpor mezi tím, co úředníci Bílého domu veřejně říkali o Al-Shifa, a tím, co ve skutečnosti říkaly zpravodajské služby ve zprávách které viděl:

… “Van Hollen, který obdržel tajnou zprávu o amerických zpravodajských službách o al-Shifa, řekl, že existují ‚důležité a rafinované rozdíly‘ mezi tím, co Bidenovi úředníci říkají veřejně, a tím, co zpravodajské služby skutečně ukázaly. ‚Zjistil jsem, že mezi veřejnými prohlášeními administrativy a utajovanými zjištěními existuje určitý rozpor,” – řekl senátor.

V prosinci, když už bylo po všem, The Washington Post zveřejnil zprávu, která zjistila, že “důkazy předložené izraelskou vládou nedokazují, že Hamás používal nemocnici jako velitelské a řídící centrum”. Bylo zřejmé, že Izrael v té době v listopadu lhal o Al-Shifě, v nemocnici byl „objeven“ neexistující kalendář Hamasu a falešné video, které mělo zachycovat zdravotní sestru z Al-Shifa, jak říká, že nemocnice byla zahlcena bojovníky Hamásu. Tyto lži byly odhaleny stejně rychle, jak byly „vyrobeny“.

Důkazy pro ospravedlnění dnešního útoku se nezdají být o nic robustnější, protože IDF zveřejnila vysoce pochybné záběry toho, co tvrdí, že jsou „teroristické fondy Hamásu nalezené v nemocnici Shifa“, doplněné poznámkami doprovázejícími finanční dary, ve kterých dárci Hamásu jmenovitě děkují za jejich „dobrou práci“.

Jo, dobře, lidé nějakým způsobem posílali militantní skupině dopisy „Drahý Hamási“ s přiloženými balíky peněz a Hamás uchovával hotovost i dopisy v nemocnici Al-Shifa, a byli tak laskaví, že je nechali odhalit při nájezdu IDF. Zní to legitimně. Rozhodně to není něco, na čem byl Izrael již mnohokrát nebyl přistižen při lži.

V článku nazvaném „Američtí a britští lékaři ve Washingtonu varují před „otřesnými zvěrstvy“ IDF v Gaze, Chris McGreal z The Guardian píše následující:

Profesor Nick Maynard, bývalý ředitel onkologických služeb na Oxfordské univerzitě, který začátkem roku pracoval v nemocnici al-Aksá v centru Gazy, obvinil Izraelské obranné síly (IDF) z „otřesných zvěrstev“.

‚IDF se systematicky zaměřují na zdravotnická zařízení, zdravotnický personál a skutečně rozkládají celý zdravotnický systém,‘ řekl.

‚Nejde jen o zacílení na budovy, ale o systematické ničení infrastruktury nemocnic. Zničení kyslíkových nádrží v nemocnici al-Shifa, záměrné zničení CT skenerů a mnohem obtížnější přestavba této infrastruktury. Pokud to bylo jen zacílení na militanty Hamásu, proč záměrně ničí infrastrukturu těchto institucí?‘

Podle OSN není žádná z 36 nemocnic v Gaze plně funkční. Tucet částečně funguje a ostatní jsou zničené. V pondělí izraelská armáda znovu zaútočila na nemocnici al-Shifa ve městě Gaza. Lékařský personál uvedl, že IDF a zatkla a zabila Palestince v nemocnici.

Neustálá fixace Izraele na útoky na zdravotnická zařízení nedává smysl z vojenského strategického hlediska, ale dává smysl z hlediska genocidy.

Nemocnice jsou místa, kam jsou lidé přiváženi, aby si zachránili život poté, co byli těžce zraněni nebo onemocněli infekčními nemocemi nebo v důsledku podvýživy a jsou tam, kde by se civilisté normálně uchýlili, když nikde jinde není bezpečno.

Již v prosinci jsme viděli zprávy, že zdravotnický systém v Gaze byl účinně zničen nepřetržitými útoky na zdravotnická zařízení a obléhací válkou, která odřízla enklávu od tolik potřebného zdravotnického materiálu. Nyní jsme svědky toho, jak Izrael opakovaně útočí na stejná zařízení a zajišťuje, že zůstanou nefunkční i přes veškerou nejodolnější snahu obyvatel Gazy zůstat naživu.

Přesně takhle to vypadá. Spin doktoři Izraele a Západu se pokusí otočit a překroutit informace, které vidíte přímo vlastníma očima, aby se pokusili přesvědčit vás, že vidíte něco jiného, než co vidíte, ale pravdu to nedokáže zastřít. Tohle je genocida. Pokud by tomu tak nebylo, Izrael by metodicky neničil nemocnice, a přitom bombardoval a nechával vyhladovět obyvatelstvo, které po generace utlačoval.”

**

Jana Kunšteková, zdroj:  Pokec24, čerpáno z: https://www.caitlinjohnst.one/p/find-someone-who-loves-you-like-israel?publication_id=82124&post_id=142814743&isFreemail=true&r=1rd7rc&triedRedirect=true&utm_source=substack&utm_medium=email, 

2.9 11 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 měsícem

Izrael používá stejnou doktrínu jak nacistické Německo a tím ztrácí nedotknutelnost po II světové válce.

cablik
cablik
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  spartak

A co si mysleli ti co to rozpoutali HAMÁS že to bude bez odvety že se s nimi budou Izraelci mazat. Jinak síly co nemohou bojovat v přímém boji tak se schovávají za civilisty. Dělal to ISIS dělá to bandera a další používají i nemocnice.