Ukrajinská stopa teroru (aktualizováno)

Moskevská hudební hala Krokus City Hall zasvěcená zesnulému ruskému zpěvákovi populárních písní s ázerbájdžánským původem Muslimu Magomajevovi se stala dějištěm odporného masakru. Stopa od jeho pachatelů vede korgnizátorů v Kyjevě.

Václav Dvořák
Václav Dvořák

Do chvíle, kdyby píši tyto řádky je napočítáno 82 mrtvých a přes 100 zraněných (v 10:50 hlásil ruský internet nález dalších mrtvých pod troskami centra, počet mrtvých tak stoupl na 115 mrtvých, do půlnoci bylo ruskými úřady napočítáno celkem 133 mrtvých v Krokusu, 140 zraněných z toho 31 je poskytována ambulantní péče). Mnozí z mrtvých se udusili skryti na záchodech a v technickém zázemí při následném požáru, který halu během střelby zachvátil. Svědci viděli útočníky, jak v batozích na zádech si přinesli i kanystry s kapalinou.

Redaktoři ulhaných českých televizí od rána zdůrazňují, že k útoku se přihlásil Islámský stát, ale syrské a egyptské zdroje uvádějí, že na stránkách Islámského státu se žádné podobné prohlášení neobjevilo, a to přesto, že IS téměř zmizel ze scény a jakákoliv zmínka o něm či jeho skutcích na veřejnosti by jeho vůdce jistě potěšila. Takže tudy asi cesta k pachatelům nepovede.

Kdo tedy útočil a proč?

Na ruském internetu kolují zprávy, že útočníci zahazovali falešné plnovousy, znak bojovníků džihádu. Ani způsob provedení masakru není typický pro muslimské fanatiky z IS. Tihle pachatelé utekli, aniž by útok dokončili. Na další spektakulární vraždění měli ještě mnoho času, ruské ozbrojené složky se na scéně objevily až po hodině. Útočníci ale utekli dřív, aby si zachránili život. To není taktika ani způsoby typické pro fanatické bojovníky džihádu.

Michael Svatoš uveřejnil fotografii jednoho z předních představitelů IS, který svého času vládl syrskému pohraničním Irbílu a okolí. Je to Čečenec s bojovým jménem Šíšání a je zachycen jak v ukrajinské uniformě vede oddíl bojovníků přes hranice Ukrajiny do Ruska. Velí jednotce, která je součásti oddílů tzv. „Ruských dobrovolníků“ napadající ruské pohraničí u Kurska a Bělgorodu.

Čečenec Abdulhakim Šíšání (červeně zakroužkován) v ukrajinské uniformě vede oddíl žoldáků ve službách kyjevského režimu.

Připomínám, že za čečenských válek se zranění čečenští povstalci jezdili léčit na Ukrajinu. Vazby mezi protiruskými džhádisty a ukrajinskými tajnými službami jsou tedy letité.

Legrační byl jakýsi Just, ostuda české novinařiny a pravděpodobně vlivová agentura vysazené aliancí NATO do Ruska. Před lety téměř pravidelně vystupoval jako host ruských televizních debat a sklízel jen výsměch a pohrdání. Trapně papouškoval všechny nesmysly a lži kyjevské junty a píaristům z NATO a nám všem Čechům šil z ostudy kabát. I dnes ráno na CNN Prima News nezklamal. V různých obměnách tvrdil, že jakékoli spojení teroristů s Ukrajinou a jejími tajnými službami je jen ruská pomluva a propaganda.

Zajímavou okolností je 15 dní staré varování americké ambasády v Moskvě, která nabádala americké občany, aby se vyhnuli silně navštěvovaným místům v Moskvě z důvodu akutní hrozby teroristickým útokem.

Mluvčí Bílého domu Kirby hned ráno zdůraznil, že Ukrajina s teroristickým útokem v Moskvě nemá nic společného. Učinil tak ještě dávno před tím, než samotná Ukrajina. Soudím, že Kirby je docela obstojný věštec.

Banderovec Aleksej Danilov, který se veřejně k terorizmu přiznal – další na ruském seznamu

Zato tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexej Danilov to řekl v televizi otevřeně a naplno:

„Tak co, bavíte se dneka v Moskvě? Myslím, že je to hodně zábavné. Rád bych věřil, že jim takovou zábavu zařídíme častěji. Koneckonců jsou „bratrským národem“ a své příbuzné musíte častěji potěšit návštěvou. Častěji je budeme navštěvovat.“

Takže přiznání a ještě výhružka. Co ještě dodat. Nácek Danilov, vysoká a dobře informovaná šajba ve struktuře ozbrojených sil Ukrajiny, tak opět připomněl, jaká je pravá podstata banderovské junty v Kyjevě i důvod, proč po 9 letech pronásledování, vraždění a teroru proti rusky mluvícím krajanům na Donbasu zahájila armáda Ruské federace v roce 2022 Speciální vojenskou operaci.

*

Jeden z teroristů zadržený přímo na místě. Chlapy z publika ho odzbrojili holýma rukama…

Během noci ruská policie uveřejnila profily čtyř podezřelých. Všichni jsou občany bývalé středoasijské sovětské republiky Tádžikistán: Machmadrasul Nasridinov (37 let), Rivožidin Ismonov (51 let), Šochindžonn Safolzoda (21 let) a Rustam Nazarov (29 let). /uvedla agentura BAZA./

Posléze přišla zpráva, že byli zadrženi 300 km od místa činu na cestě k ukrajinské hranici. Při útěku ve stříbrném renaultu s černou střechou ve vysoké rychlosti srazili osmiletého chlapce, která nyní leží v nemocnici ve vážném stavu.

Jednoho ze zadržených teroristů vyvádí příslušníci speciálních jednotek z lesa u města Brjansk.

Proč směrem k frontě, která dnes tvoří rusko-ukrajinaksou hranici? Proč ne např. do Finska? Ukazuje se, že spojení teroristů s ukrajinskou rozvědkou je silné a že měli na frontě předem  domluvené “okénko” na přechod.

*

Záběry z výslechu jednoho z podezřelých z teroristického útoku v Krokus City Hall, zadrženého v Brjanské oblasti. Vypověděl, že se nechal naverbovat, když mu jakýsi Abdula nabídl, aby za 500 000 rublů zastřelil náhodně vybrané lidi.

Výslech druhého teroristy: Říká, že žil v ubytovně s dalšími migranty z Tádžikistánu a dlouho nemohl sehnat práci. A pak jistý kurátor jménem Abdula napsal telegram a nabídl zabíjení lidí za peníze. Auto bylo koupeno od jeho příbuzných.

*

A ještě jeden zadržený v Brjanských lesích:

*

Mezitím víc než 2000 Moskvanů již vyjádřilo svou připravenost darovat krev obětem teroristického útoku na v Krokus City Hall. Na snímku jedna z front dárců před odběrovým střediskem.

*

Policie v Rize (Lotyšsko) na příkaz starosty zakázala lidem nosit květiny k ruské ambasádě na památku obětí teroristického útoku v Krokus City Hall. Květiny, které už lidé přinesli (viz foto), policisté okamžitě odstranili. Připomínám, že v Lotyšsku jsou pravidelně oslavováni lotyšští esesáci a premiér země před nedávnem prohlásil, že Rusko musí být zničeno.

*

Jednu z lidských tragédií, která se v noci odehrála při řádění teroristů v Krokus City Hall popsal internetový Telegram-kanál News Rus:

“Byl několikrát střelen do hrudníku, vypadl z vozíku přímo na svou přítelkyni, která se mu dívala do očí. Přikryl ji svým tělem a tak ji zachránil.”

Jedním ze zabitých při teroristickém útoku v Krokusu byl i 25letý vozíčkář Maxim Verbenin. Na koncert dorazil se svou přítelkyní, která se na toto vystoupení dlouho těšila.

Natálija a Maxim

Jak řekla Maximova matka agentuře SHOT, muž a jeho společnice Natalija Černousova krátce před koncertem poslali společnou fotografii (nahoře), kterou doprovázely emotikony. Žena přiznala, že v tu chvíli za ně měla velkou radost. Během několika hodin došlo pak k hrozné tragédii.

Maxim a Natalija nejprve ani nechápali, že se střílelo, ale když viděli, že všichni běží k východu, vrhli se za davem. Vozíčkář nebyl schopen rychlé evakuace protože východy nebyly vybaveny rampami. Spadl z vozíku přímo na dívku a přikryl ji. Teroristé Maxima několikrát střelili do hrudníku a on na místě zemřel. Natalija jako zázrakem přežila. Nyní je hospitalizována.

Podle Maximovy matky krásně zpíval a často vystupoval. S Natalijí chodili několik let. Dívka byla fanouškem skupiny Piknik, takže ji Maxim mile překvapil – koupil vstupenky na vystoupení své oblíbené skupiny v Krokus aréně.

**

Ale jiní se rozhodli s teroristy bojovat, a to i s holýma rukama:

Při rozhovoru je idět jen redakor. Hrdina příběhu je zády ke kameře a v čepici. Policie i média skrývají svědky, před možnými mstiteli z řad teroritické sítě.

Jeden z diváků, kterému se podařilo sebrat teroristovi v Krokusu samopal řekl reportérovi(viz foto):

Viděl jsi teroristu, který byl kousek od tebe. Co se dělo?

Ukázalo se, že tři lidé šli po mezipatře a čtvrtý, kterého jsem viděl, vyšel těsně za sestupem. A viděl jsem ho poblíž tohoto oddílu. Těsně před tím chladnokrevně střílel do lidí. Podíval jsem se na svou ženu, viděl jsem v jejích očích divokou hrůzu a uvědomil jsem si, že musím něco udělat. A v tu chvíli, když nás dohonil, začal přebíjet zbraň. Měl jsem vteřinu na přemýšlení, postrčil jsem manželku, běžel jsem kolem něj doleva, popadl samopal levou rukou a stáhl ho dolů a pravou jsem ho začal bít do hlavy. Začal se sesouvat dolů, levou rukou jsem ho chytil za krk a dál do něj tlouk stejným způsobem. A v tu chvíli ke mně přiběhl další muž a také zasadil pár silných ran. A vyřadili jsme ho.

Kalach vytržený teroristovi odvážnými muži při přebíjení.

Chápete, že jste svými činy zachránili desítky lidí, máte takový pocit?

Ano. Později, když jsme už odešli, jsem si uvědomil, že kromě mě a mé ženy se zachránilo pravděpodobně ještě několik set lidí.

*

Proč ukrajinská rozvědka vsadila na těsnou spolupráci s islamistickými teroristy?

Sázka banderovců na etnický rozklad mnohonárodní Ruské federace je určitě silným motivem. V době, kdy ukrajinská armáda sklízí na frontě jendu prohru za druhou a jen ustupuje do “předem připravených pozic”, kyjevští nacistá vsadili na teror proti civilnímu obyvatelwstvu. O tom by mohli vypávět obyvatelé Donbasu, kde teror ukrajinské armády proti civilnímu obyvatelstvu trval plných 9 let, stál 14 000 mrtvých a v posledních týdench před ruskou intervencí ještě zesílil. V posledních měsících se terčem stalo i civilní obyvatelstvo příhraničních oblastí Ruské federace, především v Bělgorodu a v okolí Kurska. Z vojenského hlediska nemá teror proti civilnímu obyvatelstvu žádný efekt a z politického a propagandistického vede spíš k větší zdrženlivosti až odporu k dnešnímu kyjevskému režimu. Angoslasové ale chtějí Rusku co nejvíc učkodit a tak se i džihádisté a teror proti civilnímu obyvatelstvu hodí. Bylo tomu takv Sýrii, v Lybii, předtím např. v Afghánistánu či Jugoslávii.

Teroristé směřovali k ukrajinské hranici v místech, kde je na frontě relativní klid. Vlevo dole jsou města často napadaná žoláky z Ukrajiny – Kurs a Bělgorod

Proto ruské prameny unisono nabádají, aby občané nepodléhali emocím a aby se nemstili v Rusku pobývajícím lidem ze středoasijských republik. Vše držme v zákonném rámci. Jednohlasně ale dodávají, že je potřeba bojovat proti korupci v řadách cizinecké policie, která za peníze rozdává ruské občanství komukoli, kdo zaplatí. Všichni zadržení troristé totiž jsou ruskými státními občany. (Oprava: oficiální ruská místa večer uvedla, že nikdo z pachatelů není ruským občanem.)

*

Tak jsme moc zvědav, co na prokázanou ukrajinskou stopu vedoucí k teroristům lháři jako Kirby či redaktoři českých zpravodajských televizí řeknou. Teroristé vypovídají, ruská policie vše rozplete a pachatelé budou vypovídat před kamerami ve veřejném procesu. Máme se na co těšit. V repertoáru amerických vládních a mediálních čípků je cenzura, lži, překrucování a ignorace faktů. Co si asi vyberou tentokrát?

*

A ještě nakonec Vladimir Vladimirovič Putin (z poledního projevu vybráno ve zkratce):

  • teroristická čin v KroKus City Hall je barbarský, teroristický akt, jehož oběťmi byly desítky bezbranných civilistů;
  • nyní lékaři bojují o životy obětí a budou pro jejich záchranu dělat vše možné a nemožné;
  • vyjadřuji osobní vděčnost posádkám sanitek a letectvu záchranné služby, speciálním silám a hasičům, záchranářům, kteří dělali vše pro záchranu životů lidí;
  • prezident vyjádřil poděkování všem občanům, kteří poskytli veškerou pomoc;
  • březen 2024 vyhlásil den národního smutku;
  • bezprostřední vykonavatelé útoku – ti, kteří zastřelili a zabíjeli lidi – byli vypátráni a zadrženi, všichni čtyři. Pokusili se skrýt a přesunout se směrem k ukrajinské hranici, kde podle předběžných údajů bylo pro ně připraveno okno, aby překročily hranici;
  • bylo zadrženo celkem 11 lidí FSB a další donucovací orgány pracují na otevírání všech teroristických sítí;
  • je zřejmé, že jsme se nesetkali jen s cynickým teroristickým útokem, ale s dobře připraveným a organizovaným masakrem mírných, bezbranných lidí;
  • všichni účinkující, organizátoři a zadavatelé a objednatelé tohoto trestného činu budou trpět nevyhnutelným a spravedlivým trestem.

**

Zpracoval Václav Dvořák, zdroj: Telegram kanály – Otrjad Kovpaka, Ribar, News Rus a další

4.6 27 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Jen tak mě napadlo. Nebyl ten ukrajinský terror podporovaný USA, importovaný i k nám? Popravené nemluvě s otcem! Matka Ukrajinka, dnes zřejmě neznámo kde. Návaznost této akce na fakultu. Dokonce vládní bezpečnostní složky to spojují dohromady. Údajný vrah měl arzenál zbraní. Musel(!) mít komplice nebo někoho, kdo ho do té akce tlačil, nutil… Číst vice »