Americká pomoc Ukrajině. Zvrátí to současnou situaci na frontě?

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona na pomoc Ukrajině. Nyní ji musí schválit Senát a podepsat prezident Spojených států Joe Biden.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Senát už přislíbil, že bude rychle hlasovat (a hlasovat se tam určitě bude, vzhledem k tomu, že demokraté mají v horní komoře většinu) a poté pošle návrh zákona Bidenovi k podpisu.

Účet, jak jsme již řekli, zahrnuje 60,84 miliardy dolarů, z nichž většinu utratí sami Američané.

  • Více než třetina z této částky, 23,2 miliardy dolarů, půjde na doplnění arzenálů americké armády, které byly zredukovány po vojenských dodávkách do Kyjeva.
  • Na nákup nových zbraní pro Ukrajinu půjde 13,8 miliardy dolarů. Bavíme se jak o rychlých dodávkách, tak o objednávkách zbraní, které je potřeba ještě vyrobit.
  • Dalších 11,3 miliardy bude vynaloženo na současné aktivity americké armády v regionu – například na výcvik ozbrojených sil Ukrajiny a vojenskou přítomnost v zemích východního křídla NATO.
  • Více než 7,8 miliardy je přislíbeno na podporu ukrajinské ekonomiky (tyto peníze půjdou do ukrajinského rozpočtu na pokrytí deficitu) – ovšem ve formě půjčky, což byla podmínka republikánů.
  • Zbývající alokace jdou na menší potřeby – například na kontrolu obchodu s drogami, jadernou bezpečnost nebo posílení donucovacích orgánů.

V samostatném odstavci návrh zákona zavazuje Bidena, aby do 45 dnů předložil strategii další podpory Ukrajiny. Musí mít „víceletý rozsah, stanovit konkrétní a dosažitelné cíle a identifikovat a upřednostňovat zájmy národní bezpečnosti USA“.

Jeffrey Sachs: Biden zničil Ukrajinu!

Kdy a jaké zbraně dorazí na Ukrajinu?

The Washington Post dnes uvedl, že  Pentagon bude potřebovat „méně než týden” na dodání některých zbraní ukrajinským ozbrojeným silám. Jak již řekl Biden, budou odeslány ze skladů americké armády.  

Podle všeho budou první várky obsahovat rakety Patriot a dělostřelecké granáty. Alespoň to je přesně to, co Biden uvedl ve středu, když řekl, že zbraně ze zásob Pentagonu budou okamžitě převedeny na Ukrajinu.

Zda budou přemístěny rakety ATACMS dlouhého doletu, 300 kilometrů, je otevřenou otázkou. Zákon k tomu Bidena na jednu stranu zavazuje, na druhou stranu mu umožňuje nepřenášet rakety, pokud prezident usoudí, že to ohrozí bezpečnost Spojených států.

V tomto případě bude prezident povinen vysvětlit Kongresu důvod odmítnutí. Zřejmě jde o čistě politický bod, kterým chtějí republikáni Bidena přimět, aby se k tomuto kroku ospravedlnil.

Ve stejném duchu stojí za zvážení požadavek na předložení strategie pro Ukrajinu s uvedením načasování podpory. To je něco, čemu se Bílý dům vždy vyhýbal a raději učinil pomoc Kyjevu prakticky na dobu neurčitou, dávkuje ji v závislosti na určitých nevyřčených úkolech a bez oznámení svých dalších plánů.

Vznik takové strategie – pokud obsahuje to, co republikáni požadují – nutí Bílý dům do určitého rámce a vyžaduje, aby vytyčil hranice pomoci Ukrajině (a následně i válce samotné, protože s vyčerpáním pomoci pokud konflikt neskončí vítězstvím Ukrajiny, s největší pravděpodobností začnou jednání za určitých podmínek).

Pokud Biden v takové strategii nic konkrétního nenaznačí, bude obviněn z prodlužování války a netransparentního utrácení finančních prostředků.

Obecně je ale přijetí zákona jistě důležitým znakem podpory Ukrajiny ze strany Spojených států, včetně Republikánské strany, která dokonce stáhla svůj hlavní požadavek – spojit pomoc Ukrajině s otázkou hranic. A to je signál, že politika USA se nemusí zásadně změnit ani v případě, že se k moci dostane Donald Trump. Ve skutečnosti podstatná část republikánů šla proti základnímu bodu svého prezidentského kandidáta o bezpečnosti hranic a ve skutečnosti přijala postoj Bílého domu ohledně pomoci Ukrajině.

Zda se odblokováním americké pomoci podaří zvrátit současnou složitou situaci ukrajinských ozbrojených sil na frontě, kde iniciativu drží ruská armáda, se ukáže v následujících měsících.

(na snínku Mike Johnson, předseda Sněmovny reprezentantů)

převzato, strana,

5 4 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 12 dny

Amerika žádné peníze nikdy(!!!!!!) nikomu nedává zadarmo. Vše je investice. Až zjistí, že z těch peněz vražených do Ukrajiny žádné zisky nepotečou, končí. Do Kyjeva jede vlakem přes naše území asi kolem stovky nových luxusních Mercedesů. Nevím, možná se na místě na ně budou třeba montovat kulomety, i když bojově nevypadají. Tedy… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 12 dny

Dnes totéž zaznělo od několika komentátorů v tv, dokonce i na čt24, kde někdo i přes oslavu té pomoci řekl (jméno už si nepamatuji), že v neposlední řadě je to pomoc americkému zbrojnímu průmyslu. Nějakých 23 mld půjde na doplnění vojenského arsenálu USA, cca 14 mld na výrobu zbraní pro Ukrajinu (či na jejich nákup,… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 12 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ale ono “60 mld pro Ukrajinu” krásně zní, že ano… No, takové gesto “ani ryba ani rak”, přičemž o Ukrajinu samozřejmě vůbec nejde, to jen USA potřebovaly vyslat světu nějaký vzkaz před blížící se středeční třídenní návštěvou Blinkena v Číně, který tam má přijet s “bububu, Číno”. https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/551989-zapad-ma-pro-cinu-zasadni-vyhruzku-situace-se-vyhrocuje A Ukrajina je za užitečného… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 12 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě k tomu Trumpovi – analogicky se mi vybavuje situace, kdy za tzv. Katarské krize, ve které Saúdská Arábie, SAE, Egypt a další sunnitské země přerušily kontakty s Katarem a požadovaly přerušení jeho styků s Íránem https://cs.wikipedia.org/wiki/Katarsk%C3%A1_diplomatick%C3%A1_krize_2017 Trump přijel do SA na summit arabských zemí, kde Trump i jeho hostitel, saúdský král Salmán, označili za jednoho z hlavních… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 12 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Pro úplnost: Dva týdny po návštěvě summitu arabských zemí v SA se Trump chlubil, že izolace Kataru je jeho dílem:“Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu, vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 12 dny

To je zase racha pro milovníky Trumpoliny.

Ludvik
Ludvik
před 12 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Myslíte, že lze zdroji Prvních zpráv zcela důvěřovat ?!

orinoko
orinoko
před 12 dny
Odpověď uživateli  Ludvik

Tak především blemcak Dzonson je jen emik. Jeho synator půjde do prestižní School a bylo jasné, že vše je jen otázka času. A Trumpolina kromě spousty vejsplechtu mě osobně zaujal svým vysoce znaleckým výrokem, že emerika má super duper raketu. V emerickem snu dneska můžou vládnout jen hovada jedné strany a vlády – totiž… Číst vice »