Blýská se na lepší časy…

Ve slovenském národě se něco pohnulo, co způsobilo, že se voliči začali chovat mnohem pragmatičtěji a podle mě i zraleji.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Tak nám Pellegrini vyhrál volby. A vlastně docela přesvědčivě. Nešlo o žádný těsný rozdíl několika stovek nebo tisíců hlasů. Zhruba osm procentních bodů rozdíl (asi 180 tisíc hlasů), to je velmi přesvědčivé vítězství. Myslím, že leckdo z nás šel spát s docela dobrou náladou. Já osobně jsem si až do poslední chvíle myslel, že vyhraje spíš Korčok, ale napsat o tom dopředu článek, na to jsem si netroufl.

To nejdůležitější:

Harabinovi voliči doma nezůstali a skutečně to šli hodit Pellému. Tohle je pro mě asi nejlepší zpráva z těchto voleb. Leckterý volič musel překročit svůj stín, ale když nemohl volit své dobro, tak šel a hodil to menšímu zlu. Nezůstal doma, neříkal, že nic nemá smysl a že je nutné mít jen a jedině ten čistočistý ideál a pokud ho mít nebude, tak se může na všechno vykašlat. Tento příklad potáhne i u nás, protože slovenská politika, to je petriho miska české politiky. Jsme prostě bratia.

Mohu-li takto narychlo a v emocích hodnotit, tak se ve slovenském národě skutečně něco pohnulo, co způsobilo, že se voliči začali chovat mnohem pragmatičtěji a podle mě i zraleji. Hodnotová líbodémo politika Korčoka a nebinárního Šimečka ztrácí mobilizační potenciál a naopak protestní voliči začali ve větší míře používat taktiku menšího zla.

Voilà… máme tu svěží vítr.

Musím říci, že teprve teď se ukazuje Ficův politický talent a odhad. Tohle přece byla jeho nabídka HLASu do společné koalice… Podpora Pellegriniho jako prezidenta a nestavění vlastního kandidáta. Stalo se a vlastně to vyšlo docela dost na pohodu i přesto, že Pellegrini byl v prvním kole druhý. Tentokrát žádný nadstranický dobrý anděl Kiska, žádná blondýna z Pezinku, ale v nejvyšších funkcích jsou dva politici, kteří se kdysi dokázali rozhádat a teď zase dát dohromady. Čaputová asi věděla, proč hned po Ficově vítězství stopla dodávky zbraní na Ukrajinu. Bylo jí jasné, že se tihle dva domluví.

Myslím, že naší SPOLUkoalici čeká pořádný bolehlav. Mohou se teď distancovat i od slovenského prezidenta, čímž budou definitivně za pitomce a nebo se sice tvářit kysele, ale akceptovat realitu. V tomto ohledu jsem strašně zvědavý na naši hradní Gumu, protože tradiční první zahraniční cesta slovenského prezidenta vede k nám. Přijede mu na návštěvu prezident, kterého přímo na pódiu podporoval jeho úhlavní nepřítel Andrejko.

Mimochodem… Pellé Babišovi jeho podporu oplatí, až přijde čas.

Petr Fiala může začít přemýšlet, jak asi za rok a něco skončí. Fico totiž sotva ustavil vládu a už měl v Bratislavě demonstrace na podporu líbodémo a proti Ficovým záměrům na úklid ve slovenské televizi a uškrcení penězovodů politickým neziskovkám. Tyto demonstrace nijak nepohnuly s veřejným míněním a přesvědčivá volba Pellegriniho je prvním vysvědčením Ficově vládě, že to dělají dobře. Vlastně jsou s nimi Slováci ještě spokojenější, než když je na podzim zvolili.

Dnešní neděli si zpestřím velmi protaženým obličejem nebinárního Šimečka, Magdy Vášáryové i celé pražské kulturní fronty. Poprvé viděli velmi zblízka a velmi zřetelně svůj budoucí osud. Voliči už nejsou stejní jako před dvěma roky. Posunuli se. Pravda a láska jim dala tak zabrat a majnstrýmová média jim tak lhala, že si našli jiné zdroje, začali se učit z jiných zkušeností a dospěli k jiným závěrům. To se projeví i tady u nás.

Naší Pětikolce přeji příjemné křeče. Trendy jsou zřejmé a za dva měsíce si je v eurovolbách znovu prověříme.

Když je po volbách, tak je před volbami…

*

Daniel Sterzik – Vidlák, Litterate

4 16 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
28 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 21 dny

Sice to napsal Huťka ale nevěděl jak je to dobrý text. Šetři a buduj si pevnou pozici Dostaneš metál s mozkovou mrtvicí Mozková mrtvice ta má svůj břink V té tvojí škatulce udělá cink U dveří zazvoněj dva fešní hrobníci Tak už tě vezou v té černé dodávce Máš se jak baron, seš samá kytice… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 22 dny

Bezmoc, vztek, zloba, nenávist…. Reakce všude stejné. Pellegriniho volili stáří, méně inteligentní proruští, venkovští a nevzdělaní voliči. To co předvádí ČT je vrchol trapnosti a zmaru. No vypadá to asi na nové volby, neb Pellegriny podváděl, což se prý vědělo dávno před volbami(!?). Nic nepomohly cinknuté průzkumy a optimistické prognózy pro Korčáka. Když… Číst vice »

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 22 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Našim libtardům rozkopali bábovičky. a dovolili si to Slováci. Ti, na které se některé naše politické kruhy s mainstreamem vytahovali a neskrývali touhu je neustále kárat, mentorovat, školit, peskovat, poučovat… Blbci, kteří před Němcem jdou okamžitě do předklonu.

orinoko
orinoko
před 21 dny
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Že se kretenoidy zabyvas? Já osobně třeba vůbec nesleduji zprávy Prasečí ohanky. A první, kdo jinde oznámil Pelleho, byla Trubka. Lejna si musí dodávat odvahy. Pokud jde o starobu, tak by se měla držet poněkud zpátky. Hajzldedkovi v emerice kape na karbid, je tezkotonazni ostudou pojmu politik, zjevně jde o pedofila, ale mustafa MitroFANov… Číst vice »

Naposledy upraveno před 21 dny uživatelem orinoko
orinoko
orinoko
před 22 dny

2 pravdy, které Vám nikdo neřekne: – Současní čeští vládní chromajzlove vsadili na kulhaveho koně s razanci, která je rezimne dechberouci. Ve smradu Zápachu dojde každému dech. I Řeporyjim. – pí Ča putka by prohrála stejně jako soudruh Zápachu – Korcak. Ta zametacka ekologie vycítila změnu…wow…paradigma. Proto už neusilovala o to, stát se slovenskou… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 22 dny
Odpověď uživateli  orinoko

A co vám ještě nikdo neřekne? Úplný krach Zápachu nastal ve chvíli volebního podvodu v Emerice. Protlaceni gerontokracie do polibdira v bílé zemljance odstartovalo konečné odpočítávání přistání na Moonu. Místní volove chtěli na jursky Hrad protlačit Baštu. Ten je v těžké zdravotní indispozici. Jako bychom neměli už nikoho, kdo nemá 50 boostru na… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 22 dny
Odpověď uživateli  orinoko

…kterému by především někdo mohutně zafinancoval volební kampaň, že? Tak opravdu nikoho takového nemáme. A  jedině opravdu silná volební kampaň vymeje voličům mozky a přesvědčí je, koho mají volit. A i když máte na věc jiný názor, opravdu není nutné užívat PRÁVĚ NA TOMTO SERVERU silné výrazy jako “místní volové”. A v těžké zdravotní indispozici… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 22 dny
Odpověď uživateli  Anonym

Pravda, to jsem prepiskl. Ale zdravotní problémy znám a proto bych se nikdy nenechal ukecat do role, na níž je třeba daleko více předpokladu, než pomyslný čistý štít.
Na Slovensku údajně horký Pelle prošel ocistcem, Dobrý dribler jako Garincha. U nás jsou také takoví. Ale je nutné je poznat.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 22 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Kdyby byli, už bychom o nich věděli. Podle mne nejsou! Možná podnikají a o politiku se nestarají. Většina lidí, kteří politikaří, si chtějí z politikaření udělat výhodný soukromý krmný žlab. A to je konec zájmu o věci veřejné.

orinoko
orinoko
před 22 dny
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

To nerozporuji. Ale aniž bych chtěl navadet, tak je třeba se lépe rozhlédnout po době lockdownu. Tam se lamaly a zároveň zjevovaly charaktery, se kterými je třeba počítat do pranice. I do pramice. Vzešlo i mnoho nedorozumění. Sám jsem doktorům začal nadávat – felcari. Jenže to byl jen mediální obraz dobytka typu: Šafr sudetak.… Číst vice »

skeptik
skeptik
před 21 dny
Odpověď uživateli  orinoko

Pan Bašta byl lepší volbou než Babiš s rozvědčíkem. Bohužel místní volové se řídili doporučením bulváru rozhodnout se mezi větším zlem (rozvědčík) a menším zlem (oligarcha).