Grygar: O nákupu granátů, válce na Ukrajině a Fialově americké anabázi

Sledujeme-li naše média, jak unisono vychvalují prezidenta a vládu za shánění nábojů pro Ukrajinu, jak si pochvalují, že se naše republika znenadání ocitla na scéně světové politiky, pak si nemůžeme odpustit kápnout do této bečky medu kapku dehtu.

Mojmír Grygar
Mojmír Grygar

Otázka číslo jedna: náboje jsou určeny k tomu, aby zabíjely: čím víc nábojů, tím víc mrtvých. A to je prý ta jediná cesta k vítězství. Otázka je, kolik mrtvých si může Ukrajina dovolit. K tomu další otazník – mohou se k této otázce svobodně vyjádřit sami obyvatelé Ukrajiny včetně početných menšin? , – píše Mojmír Grygar v komentáři pro Prvnizpravy.cz.                               

Hlavním režisérem této války jsou západní země, proto na ně dopadá i odpovědnost za ztráty, které si může kyjevský režim dovolit. Má-li někdo z Pavlova nákupu střel radost, nechť dá na druhou misku vah počet mrtvých (a to nebudou jen Rusové). Jestli se mu tímto měřením jeho radost nezmenší, víme, co si o něm máme myslet. Je to cynismus podmíněný ideologickým úsudkem, ne lidským. Totéž platí o Izraelcích, kteří stoupající hekatomby v Gaze berou jako věc, která k válce s Palestinci patří. Ne již oko za oko, zub za zub, ale za jedno naše oko a jeden zub hned tisíce očí a zubů těch druhých.

Prvnizpravy.cz – Mojmír Grygar: Válka na Ukrajině a Mnichovská krize jako nebe a dudy  

Pokud jde o Ukrajinu, běžný Američan má jiné starosti, než aby se zajímal o zemi, kterou nezná a jejíž oběti se ho netýkají. Politikům se ovšem líbí, že podporou Ukrajiny oslabují Rusko, aniž tam musí posílat své hochy. To je známá taktika z Afghánistánu, kde za americké peníze umírali ve válce proti Rusům islámští mudžehedini. Tato zkušenost má však drsný rub – připomeňme neslavný úprk z Afghánistánu ovládnutém středověkým Talibánem.

Naši vojenští experti znovu opakují falešnou zvěst o tom, že válku rozhodnou zbraně. Slyšeli jsme již, že úspěch ukrajinské ofenzívy měly zaručit tanky a že její reprízu (bude-li vůbec nějaká) prý posvětí stíhačky F–16, které jediné mohou zabránit ničivým útokům ruských klouzajících bomb shazovaných z nadzvukových letadel z výšky 10 km. Pozemní obranou jsou nesestřelitelné, nezachytí je ani americký systém Patriot. Zbývá snad jediná možnost – napadat letadla, která vypouštějí bomby ve vzdálenosti 65 km od cíle. Svedou to pomyslní ukrajinští piloti? Jak dlouho bude trvat jejich školení a kdy budou dokončeny úpravy letišť a pomocných budov?

Naši experti stále opakují, že na prvním místě jsou náboje. To je jako chléb ve výživě. O výsledku války však nerozhodnou zbraně, ani střely, ani tanky, ani stihačky F–16. Rozhodným faktorem je koneckonců lidský faktor. Ptejme se, o jaké rozložení sil na Ukrajině jde? Na jedné straně – kyjevští nacionalisté, navazující na tradice svých otců a dědů, kteří bojovali po boku wehrmachtu proti Moskvě, na druhé – ruský národ, kterému tato válka oživuje nejen průběh německého blitzkriegu přerostlého v totální válku, ale také starší válečná tažení, jako Napoleonovu anabazi a pozdější společný pokus Angličanů, Francouzů a Turků pokořit carskou velmoc dobytím Krymu. (Doporučuji číst Sevastopolské povídky, napsané důstojníkem–spisovatelem Tolstým, který o této válce vydal svědectví. Nic podobného o Krymu nenapsal ani jeden Ukrajinec, ani žádný z krymských Tatarů, kteří masově podporovali Hitlera.) Všechny události minulých válek mají Rusové dobře uloženy v povědomí, a ruská literatura, hudba, malířství i film předávají dnešním generacím svědectví o tom, jak jejich předkové hájili své území, svou kulturu i ten „ruský životní styl“, který NATO v roce 2017 uvedlo jako největší nebezpečí hrozící západní demokracii a prosperitě.

Komentátoři naší nábojové iniciativy zapomněli uvést jeden důležitý fakt týkající této komodity, totiž placení. Návrh, aby tuto blíže neurčenou sumu (napjatá situace ji podle logiky poptávky a nabídky vydatně zvyšuje), zaplatila Evropská unie, smetl se stolu prezident Macron. Proč? Protože on chce v této válce hrát vlastní roli diktovanou propadem domácí popularity.

Ostatně i náš Fiala se snaží katastrofální pokles důvěry českých voličů kompenzovat zahraničními cestami. Jeho úsilí vyvrcholilo  přijetím v oválné místnosti Bílého domu. Kdo viděl, jak prezident Biden, podoben solnému sloupu, netečně civěl na návštěvníka široce mávajícího rukama a v pečlivě chrlícího protiruská obvinění (tomu se říká lámat se do otevřených dveří), kdo viděl tento výmluvný dokument, nemůže se dát ošálit oslavnými články o historicky významném setkání českého politika s vrcholným představitelem USA.

Ještě horší byla zpráva o premiérově návštěvě v centrále CIA. Odkdy se snižuje šéf vlády nezávislého státu k návštěvě výzvědné centrály, která není protokolárně politickou organizací, ale má pouze služebný vztah k washingtonské administrativě? Byl-li premiér doprovázen naším šéfem BIS, dekorovaným medailí CIA, je to ještě horší – návštěva nutně vyvolá celou řadu otázek. O čem tak důležitém a tajném se jednalo? Cože se tam upeklo? Proč o tom naše média nemají a ani nemohou získat žádnou informaci? Buď jak buď, celá slavná premiérova návštěva v Bílém domě a v centrále výzvědné služby vzbuzuje trapný pocit, že se tu naše  desetimilionová země opět prezentuje jako pokorný služebníček.

Prvnizpravy.cz – Zbořil: Musí politici některé listiny podepisovat vlastní krví?

Zdánlivě jsme se odchýlili od nákupu granátů a nábojů. Ve skutečnosti je Pavlova iniciativa jen jednou ploškou v mozaice české závislosti na ukrajinském válečném dobrodružství, jen dalším potvrzením šokujícího výroku premiéra Fialy proneseného před dvěma tety – „Jsme ve válce s Ruskem“ a potvrzeného prezidentovou výzvou o podpoře Ukrajiny „bez limitu“.

*

Profesor Mojmír Grygar, zdroj: prvnizpravy.cz

4.7 28 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
22 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 10 dny

Parazitizmus je vrozený všem tvorům na této planetě a proto je rozhodující pro přežití vytvoření takových mechanizmů, které omezí parazitizmus na co nejnižší možnou míru. Zatím po celý čas známé historie parazitizmus vždy narůstal a pádům civilizací vždy došlo, když míra parazitizmu překročila únosnou mez. Jiná cesta neexistuje.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 11 dny

To,ze vsichni tihle zastanci lidskych prav,jsou zastanci jen nejake ideologie nikoliv prav skutecnych lidi,dnes vynecham,ale pojdme se bavit o zbranich…Prirovnam to treba ke kabelce od Chanelu ( zrovna dnes jsem totiz videla,jak ji nejaky kozeluh ( odbornik) rozrezal)..Material byl za 50 dolaru,praci ohodnotil na 60 dolaru…tedy celkove 110 dolaru zbytek do… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny

Balíček pro Ukrajinu-vzkaz Rusku, pro Izrael-vzkaz Íránu, pro Tchajwan-vzkaz Číně. Ve všeobecném povědomí už je informace, že pokud jde o Ukrajinu, dolary pro ni schválené zůstanou ve skutečnosti v USA (Ukrajině půjde jen nějakých cca 17 mld dolarů,z toho část jako půjčka). Z toho ale plyne, že americkou válku proti Rusku, Íránu a Číně… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

“Rusko nebude na summitu ve Švýcarsku, aby „nic neblokovalo“, ale „některé strany vyjednávání“ mu po jednáních poskytnou podrobnosti o mírovém plánu, řekl ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj. Stane se tak podle něj až poté, co účastníci summitu utvoří společný názor.” – no, to je sqělé! Zacharová to označila za další protiruské dobrodružství, které… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

PS: Stranami, které mají plnit hlavní roli prostředníka mezi summitem v tom globalistickém Švýcarsku a Ruskem, jsou Čína, ale také Erdogan či Lukašenko. A to je sqělé, není do sqělé, že Rusko má stát v pozoru před takovými prostředníky? A když už další vstup, tak připomínám ten článek, který jsem napsala týden po vítězství Trumpa https://aeronet.news/clintonova-usa-vs-globaliste-a-rusko-trump-globaliste-a-usa-vs-rusko/ A jen… Číst vice »

Naposledy upraveno před 11 dny uživatelem Pozorovatelka
Karel2002
Karel2002
před 10 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Číňané, Lukašenko a Erdogan tedy pak Putinovi sdělí, jak se rozhodli účastníci konference a že je musí bezpodmínečně poslechnout? To má být vtip?

Karel2002
Karel2002
před 10 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Válka může skončit jedině mírovými rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou. Nebo mezi Ruskem a USA, přičemž USA nadiktuje Zelenskemu, co má dělat. Nikoliv nějakými rozhovory v Ženevě bez účasti Ruska, kde bude Zelenskyj štvát proti Rusku a získat podporu rozvojových zemí.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 dny

Jen malá poznámka. Zatím co my se tu ,,trápíme” nad Ukrajinou, přesně za půl hodiny tam začínají prvoligové fotbalové zápasy Metalist 1925 – Obolon Kyiv a Shaktar Doneck – Zorya. U obou se očekává velká divácká kulisa. M.j. tu máme na place 44 mladých válečné nevyužitých, zdravých a fyzicky zdatných hochů… P.S. Vsadil… Číst vice »

standa
standa
před 11 dny

Podpora Česka Ukrajině je podporou nacismu, proti kterém naši předci bojovali a pokládali své životy ! V českém národě je něco velmi špatně, podporuje-li nacismus a fašismus a tím máčí své ruce do krve nevinných civilistů ! Totéž se týká podpory Izraele, která je podporou genocidy Palestinců ! Stačilo pár desítek let, vymýt mozky… Číst vice »

toto
toto
před 11 dny
Odpověď uživateli  standa

Sílu na generální stávku nemáme, protože se našemu občánkovi většinou vede docela dobře. A když je dost cukru, chleba i zábavy, proč by se měl hnát do konfliktu s vládnoucí mocí, která navíc hrozí vězením za podporu “genocidy” každému, kdo se proti ní postaví. Ze vzpomínek mého již nežijícího otce to tu vypadalo… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 11 dny
Odpověď uživateli  toto

Kdo nezabrání krivde, je vinen jako ten, kdo ji spáchal. – Takový je zakon Apacu. Nedávno jsem kdesi potkal příbuznou. Každý jsme si něco dali a já se ptám: Jak vidíš současné události? To byl kulomet, který nezvládám ani já. A přítomni mladí, kterých tam tedy moc nebylo? Zdekovali se do kouta,… Číst vice »

Naposledy upraveno před 11 dny uživatelem orinoko
palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 11 dny
Odpověď uživateli  standa

Zadna podpora Ceska Ukrajine neexistuje…Stat tvori lide..Tem tam udelali prevrat,schvalne je rozkmotrili a nechali je se vzajemne zabijet…Tohle je jen vzajemna podpora zastupcu rezimu..To,ze je to zase ze statni kasy,je jen porad stejna rezimni vychcanost

Karel2002
Karel2002
před 10 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Prý 90 procent obyvatel České republiky podporuje Zelenskeho (a tím i Bidena, Macrona, Fialu, Rakušana, Pekarovou, Černochovou), jen 10 procent podporuje Putina. Ale těch 10 procent se skrývá, aby nešlo do vězení. To prý říkají výzkumy veřejného mínění.

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  standa

Už když Rusko začalo v 1941 hnát Hitlera od Moskvy, holandský princ Bernhard https://cs.wikipedia.org/wiki/Bernhard_Lippsko-Biesterfeldsk%C3%BD původně Němec z IG Farben, později zakladatel Bilderbergu a WWF a hlavně Klubu 1001, přišel s plánem, že se počká 50 let, než se na zvěrstva fašismu zapomene a pak bude obnoven, ale tzv. sametově (viz “sametová” v ČSSR, po které prvním krokem Havla byla… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Princ Bernhard a Klub 1001 https://en.wikipedia.org/wiki/The_1001:_A_Nature_Trust Princ Bernhard a WWF (spolu s britským princem princem Philipem -manželem britské královny) https://en.wikipedia.org/wiki/World_Wide_Fund_for_Nature A co teprve další šlechtic Kalergi z rodu, jehož historie sahá někam do 13. století a který je tvůrcem plánu Paneuropa, který utvářel se šlechticem Otto von Habsburkem https://cs.wikipedia.org/wiki/Richard_Mikul%C3%A1%C5%A1_Coudenhove-Kalergi Všichni věří, že za nitky tahají židé –… Číst vice »

Pozorovatelka
Pozorovatelka
před 11 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

Ještě mi k českému školství nedá nevložit naši Danuši Nerudovou, českou kandidátku do eurovoleb. Ona je ročník 79, takže po 89. už byla vhodným zpracovatelným materiálem, obzvláště pak ve spojení s její ambiciózností. A kam české školství po 89. dospělo, to předvádějí nejen ty loutky ala Pekarová, Richterová, Polčák, Farský, Lipavský, sqěle právě i Feri, ale “dokonale” i Rakušan… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 dny
Odpověď uživateli  Pozorovatelka

To jsou ale děti Ruských Chazarů co už zůstanou na záchodě.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 11 dny

Budeme kvůli rozhodnutí vládních šílenců taky kolektivně vini? My ale v drtivé většině ,,našeho” prezidenta a vládu v jejich rozhodnutích nepodporujeme, jako to mají třeba u Rusů. Kolektivní vina se nelíbí ,,naším milým krajanům”, kteří neudělali shola nic proti Hitlerovi, ba naopak. Za války si na Ukrajině v jednom městě velení SS svolalo na náměstí… Číst vice »

vachav
vachav
před 11 dny

Česko -mušinec na mapě,který si hraje na pupek světa – trapnej servilní ksindl.

cablik
cablik
před 11 dny

Vybičovaný strach z Ruska otevírá kšefty se zbraněmi. Politici nechápou vážnost situace, tvrdí Kobza
https://42tcen.com/entry/vybicovany-strach-z-ruska-otevira-ksefty-se-zbranemi-politici-nechapou-vaznost-situace-tvrdi-kobza

spartak
spartak
před 11 dny

Konečně se řeší otázka Ukrajiny za II.světové války ,kdy se němcům podařilo získat Ukrajinu na svou stranu.Po roce 1945 SSSR blahoskloně odpustila ukrajincům zločiny ,ale až nyní se řeší vše komplexně.Dojde i na nás ,když jsme vyráběli smrt pro milióny sovětů jako protektorát?

orinoko
orinoko
před 11 dny
Odpověď uživateli  spartak

Já osobně počítám několik ukrajinských invazí do Podripska. 1968, 1992, 2022.