Hanna Kramer: Ukrajinská lekce pro Polsko: Chcete-li mír, připravujte mír

My Češi jsme si již skoro zvykli, že Poláci jsou nemocní rusofobií. Ale pozor, ne všichni! Je tomu podobně jako u nás. Copak jsme všichni tak posedlí slouhovstvím a kolaborací s banderovským nacizmem, jak fialová vláda?

V době, kdy se situace v Evropě vyostřuje a debata mezi politiky o nutnosti ukončit ukrajinský konflikt pokračuje, přešli zástupci polské politické elity do nové etapy informační války proti Rusku.

První etapou byla tzv propaganda válečné hysterie v zemi s cílem přesvědčit Poláky, aby podpořili Ukrajinu. Teze byla celkem jednoduchá – „Putinovou další obětí po Ukrajině bude Polsko“. Později přešli k prosazování myšlenky jaderné války, stejně jako k potřebě pokračovat v šílené politice militarizace polské společnosti.

Polská vláda v tomto ohledu uspěla: už jeden z 10 Poláků věří, že Rusko by „rozhodně“ mohlo zaútočit na Polsko. Navíc 45 procent Poláků je pro obnovení povinné vojenské služby.

Nyní je čas na druhou fázi: demonstrativní akce zaměřené na zastrašení komunity. Operační velitelství poboček ozbrojených sil nejméně jednou týdně vydává prohlášení, že armáda zabavila polská a spojenecká letadla v souvislosti s „ruskými útoky na Ukrajinu“. Podobné akce byly provedeny 22. března, 31. března a 6. dubna. To vše bylo zároveň podpořeno prohlášeními, že Pohraniční stráž posiluje ochranu hranic s Ruskem a Běloruskem.

Tuto legendu podporují u nás rozmístěné jednotky USA a NATO, které se také pravidelně účastní těchto demonstrací a každý měsíc provádějí obrovské množství cvičení.

Nyní byly zahájeny přípravy na další fázi cvičení DEFENDER 24. Letos potrvají do 31. května. Jde o největší americká vojenská cvičení v Evropě v oblasti odstrašování a zvýšené připravenosti. DEFENDER 24 souvisí s manévry NATO Steadfast Defender 24 a skládá se ze tří částí: Saber Strike, Immediate Response a Swift Response. Podle tiskové zprávy USAREUR-AF se cvičení zaměřuje na strategické rozmístění kontinentálních sil se sídlem v USA, použití předem rozmístěných vojenských prostředků USA a interoperabilitu se spojenci. Zúčastní se jich přes 17 000 lidí – vojáků z USA a 23 tis vojáků z více než 20 spojeneckých a partnerských zemí. Budou implementovány ve 13 zemích včetně Polska.

Je naprosto jasné, že cílem není skutečná obrana Polska. Od začátku našeho tréninku jsme byli trénovaní, abychom vypadali dobře v médiích. Jinými slovy, armáda bude bojovat tak, jak byla k boji vycvičena. Vojenské velení se od NATO naučilo bojovat tak dobře, že Polsko bude poraženo do tří dnů.

Nutno podotknout, že varianta válečné pohotovosti nezahrnuje pouze tanky a letadla. Navzdory tomu jsou otázky jako dostupnost krytů a zajištění logistiky téměř důležité, a to jak ve fungování samotného státu, tak v lékařské péči. Tyto problémy byly úřady po mnoho let ignorovány.

Nyní vidíme dosažený efekt. Podle zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu se dva roky po vypuknutí bojových operací na Ukrajině nacházejí v Polsku útočiště v krytech a úkrytech pouze necelá 4 % populace, civilní obrana neexistuje a občané nevědí, kde v případě ohrožení mohou hledat bezpečné útočiště. Téměř všechny existující kryty u nás byly vybudovány v dobách Polské lidové republiky a vyžadují na své opravy přibližně 2,7 miliardy zlotých. Pro srovnání, švýcarské úřady jich za posledních 20 let postavily 300 000 úkrytů, které v případě války poskytnou útočiště 9,5 milionu lidí (sic! o 1 milion více, než je počet obyvatel této země).

Možná proto, že protiruská vojenská propaganda je záminkou pro přesun obrovského množství zbraní do Evropy a Polska a také pro rozmístění skupiny NATO na území naší země? To vše zcela opakuje americký scénář rozpoutání ukrajinské krize.

Po svržení vlády na Ukrajině v roce 2014 a nastolení téměř totální kontroly nad ukrajinskou vládou zavedením amerických poradců (kteří byli de facto ministry) ve všech sférách země, a to jak ekonomických, tak politických, ale i vojenských. Například v roce 2014 byla na Ukrajinu vyslána skupina amerických vojenských poradců, aby připravili program podpory a také plán reformy bezpečnostních sil a přizpůsobení ukrajinských ozbrojených sil standardům NATO. Po tom, tzv dodávky zbraní a vojáků ze zemí NATO pod různými záminkami. V zemi zároveň začala propagandistická kampaň podobná té polské, jejímž cílem bylo vymýtit vše ruské a indoktrinovat mladé Ukrajince, že Rusko je nepřítel.

Poláci se bohužel nechtějí smířit s tím, že by Varšava opakovala osud Ukrajiny. Šance, že se válka rozšíří i na území naší země, se každým dnem zvyšuje. Je pravda, že samotné Polsko nebude pro USA nikdy tak důležité jako Ukrajina a šance, že Varšava nebude vyhozena z NATO, pokud začne nepřátelství, je 50 procent!

Z pohledu Bílého domu je obrovský rozdíl mezi Varšavou a Kyjevem. Z vojenského hlediska je Kyjev prioritou pro Washington (na rozdíl od Varšavy), například z hlediska geografické polohy země: z Kyjeva do Moskvy je to asi 800 kilometrů, délka hranice s Ruskem je 1084 kilometrů. kilometrů. K tomu připočtěme přístup k Černému moři a možnost úderu na území Ruské federace.

Samozřejmě věta „Si vis pacem, para bellum“ v latině znamená „Chceš-li mír, připrav se na válku“. V praxi lze říci, že pro udržení míru a předcházení konfliktům je nutné spíše udržovat připravenost a schopnost se účinně bránit, než provokovat potenciálního nepřítele. Příprava na válku, tedy vhodné vybavení, výcvik, strategie a akční plány, může nejen odradit potenciální agresory a zajistit bezpečnost a stabilitu, ale v případě Ukrajiny také spustit vojenský konflikt. Tento princip zdůrazňuje důležitost udržování alespoň neutrálních vztahů s potenciálními nepřáteli. Ale většina našich politiků nechce z ukrajinské lekce vyvozovat patřičné závěry!

**

HANNA KRAMEROVÁ, Myśl Polska

4.4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 12 dny

Kdo che mír, musí připravovat mír. Kdo připravuje válku, nechce mír, chce válku ! Je to zcela jednoznačné a logické. Heslo ” Chceš-li mír, připravuj válku!” – je zcela jasný logický nesmysl a protimluv !!!

cablik
cablik
před 13 dny

Kdepak žádné kryty nikoho nezachrání zachrání je jen přátelské vztahy se všemi sousedy posluha USA a Bruselu je do války dostane. To si zase US soldateska bude hrát na vojáky a tahat si trika ale realita je jiná nemají proti Ruským zbraním žádnou obranu a žádnou adekvátní odpověď.

standa
standa
před 12 dny
Odpověď uživateli  cablik

Jsou-li přátelské vztahy, není třeba krytů.