Jan Keller: Další mladá a krásná

Přišla s tím Danuše Nerudová v době, kdy chtěla být jenom českou prezidentkou. Svěřila se tehdy, že jejím největším handicapem je, že je mladá a pohledná.

Získala v soutěži třetí místo a není vyloučeno, že bronzová medaile na ni padla tak trochu i kvůli tomuto ne příliš chytrému výroku.Stejnou cestou se pokouší jít dnes trojnásobná kandidátka do Evropského parlamentu Kateřina Konečná. Pochlubila se, že v čele její kandidátní listiny do této instituce nejsou „žádné přestárlé kádry, ale čtyřicátnice a čtyřicátníci“. Vůči členské základně je tento její výrok poněkud netaktní. Je přece všeobecně známo, že KSČM má spolu s KDU-ČSL nejstarší věkový průměr ze všech politických stran. Předsedkyně svým spolustraníkům, o jejichž hlasy usiluje, v podstatě sdělila, že jsou sice zoufale přestárlí, ale ona za ně kandidovat bude tak jako tak.

Zajímavější je druhá část sdělení. Paní předsedkyně soudí, že „komunisté nyní působí navenek moderněji než Šmardova ČSSD, která do čela kandidátky postavila sedmašedesátiletého a notně okoralého Lubomíra Zaorálka“.  

Osobně Lubomíru Zaorálkovi ani trochu nezávidím. Kandidovat kamkoliv se Šmardou v zádech je obrovský handicap, je to handicap mnohem větší, než jaký pociťovala při volbě prezidentské bronzová Danuše Nerudová.

Co ale vlastně znamená modernizace podle Kateřiny Konečné? Podle ní spočívá modernizace v tom, že se strana s dlouhou historickou tradicí zřekne svého jména, za které se tak jaksi začíná stydět. Zvolí si název nový, který ještě nestačili její představitelé zdiskreditovat. Strana Michala Šmardy to provedla tak, že zcela bez skrupulí odhodila značku ČSSD a místo toho začala voliče lákat na neuvěřitelně originální název socdem. Strana Kateřiny Konečné to dělá tak, že značku KSČM schovala za název „Stačilo!“ Která z obou strategií je modernější? Nejsou náhodou obě dvě stejně prvoplánové, stejně primitivní a stejně pokrytecké?

Napsal jsem kdysi knížku o tom, jak se vyvíjel pojem modernizace a jak se proměňovaly teorie modernizace. Po druhé světové válce modernizace znamenala budovat společnost podle keynesiánského modelu. Důraz byl kladen na sociální stát a na sociální spravedlnost. Od přelomu 70. a 80. let 20. století modernizovat znamená naprostý opak: tvrdě redukovat sociální stát a zcela přestat mluvit o sociální spravedlnosti. Jak vidno, v současné době modernizace znamená zase něco jiného. Spočívá v ochotě přejmenovat se a namísto přestárlých kádrů vsadit na ty, kdo zatím ještě vypadají jakžtakž mladě. Nelze se zbavit domu, že jde o dost velký ústup od původních zásad levice.

Jsem o rok a půl starší než Lubomír Zaorálek. Možná se tedy ve mně ozývá jenom potrefená husa. Ale lepší husa potrefená než husa hloupá.

**

Jan Keller, vasevec.cz

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 1 měsícem

Totální úlet p. Kellera,doufám,že měl jen špatný den.A na ukázku,že KSČM ještě žije uvádím komentář z jejich týdeníku Naše pravda o situaci ve zdravotnictví.Pokud vím,takovou tvrdou realitu o našich ˇpřatelích” z banderostánu si nikdo nedovolil otisknout.
https://www.nasepravda.cz/aktualne/mudr-katerina-jirousova-vymycene-choroby-znovu-radi-v-cesku/

unkas
unkas
před 1 měsícem

Profesora Kellera jsem vždycky rád četl a v drtivé většině s ním souhlasil. Tento jeho poslední článek je ale zcela mimo mísu – nikdo soudný nemůže srovnávat Kateřinu Konečnou a Danuši Nerudovou. A zmiňovat v tomto kontextu Zadolárka, který se jevil jako plamenný tribun, když byla ČSSD v opozici, a rázem se změnil v lezprdelku USA a rusofoba, když se… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem

Nešťastnice Danuška Nerudová, před léty asi pohledná a rozumem “týnejdžr” ještě dnes, to možná právem považuje za handicap. Ale pro dnešní politiku má zase jednu velikou výhodu. Je úplně pitomá. No a o Šmadrovi snad nemá cenu se rozepisovat. I když? Jeden jeho počin stojí za zmínku. Aby si klučina udržel korejtko, kandidoval za… Číst vice »

toto
toto
před 1 měsícem

Levicové strany v politickém spektru jednoznačně chybí. Poté, co se Sociální demokracie přiblížila k TOP09, už zbyla jen jedna. KSČM je už více jak 30 let den za dnem špiněna a značná část mladé generace má z komunistů legraci nebo přímo strach. Je to pro ně překonaná minulost. Za sebe bych chtěl panu Kellerovi… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 1 měsícem

Myslím, že bychom měli ,,střílet” pouze na nepřítele a ne proti každému, kdo nám vlezl do rány.

mik521
mik521
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Hokarc

Souhlasím, tohle je nekonečně smutné. Kdyby pan profesor raději nabídl své moudré rady přímo paní Konečné, mohlo by to být mnohem užitečnější. Stejně neuvěřitelný byl pan Koller když se rozhodl “rozstřílet” Petra Druláka. Chlapi, vy jste agenti Sorose či co ?? Honosíte se svým přehledem, vzděláním, zkušenostmi, ale v tomto jednáte jako… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mik521

Nic nového pod (českým) sluncem. My přece vždy rádi “všichni proti všem”…

mikkesh
mikkesh
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  mik521

Jak znám pana profesora Kellera, pokud bude paní Konečná chtít, určitě jí rady poskytne. Už jen proto, že je opravdu moudrý. Ale postavit na roveň a spojit v jedné, dvou větách pana profesora Jana Kellera s kecalem Kollerem, tak to je právě ten postup, doporučený slouhou Sorosem.

Georg
Georg
před 1 měsícem

S Prof.Kellerem se většinou moje pohledy na naší politiku, shodují. Vždy u něj oceňuji stručnost, jít vždy k jádru věci i s nadsázkou i s humorem. Shoduji se i s tím, že zřejmě K.Konečná ono “kádrové” povýšení “čtyřicátníků”, ji buď ujelo a nebo bylo hloupé. Jeho přirovnání, hodnocení obou dam, jako prvoplánové, primitivní a stejné pokrytectví u p.Konečné a p.Nerudové se mě… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  Georg

Minimální program je dle mě v tutu chvíli pouze svržení současné vlády. Co se týká naší opozice, tak to je bohužel tragédie. Mám na mysli jak parlamentní tak mimoparlamentní. Lépe bych to neřekl. Podívejte se na YT, p.Bobošíkovou “Aby bylo jasno”. Díl má název : “SPD napravo, STAČILO nalevo a mimoparlamentní guláš… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 měsícem

Není ani mladá nebo pohledná jsou daleko hezčí ženy nevím proč pan Keller rýpe do paní Konečné kdo je tu pokrytecký to všichni víme ale ona to není. Nechce pan profesor volit SPOLU? Mám dost těch rádoby pravicových stran které se nedokáži v největším ohrožení země domluvit na spolupráci.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem

Hlasky jsou to opravdu hloupe.Odkdy jsou zkusenosti hendikep?

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem

Že by obavy pana Kellera o vzedmutí se komunistů? Po internetu běží některé projevy paní Konečné a osobně jsem v celku neměl výrazné připomínky. No když jí porovnám s Nerudovou, Černochovou, Němcovou… Dle mého názoru komunisti by do politického spektra asi měli patřit. Když tam jsou dnes kolaborantské, protinárodní, války chtivé strany TOP , stan,… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Komuniste mi nevadi. Krome Dolejse byli v poslanecke snemovne jedni z rozumejsich…ale hloupe hlasky by si mohli nechat

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 měsícem
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Někdy člověk něco plácne a pak toho lituje, obvzláště jste li pod tlakem. Mnohdy se ani nestihne napočítat do tří. Nikdo není dokonalý. To není omluva pro paní Konečnou. Je dostatečně dlouho v politice aby uměla dvakrát měřit a jednou říznout…. Hezký slunečný den

orinoko
orinoko
před 1 měsícem

Hmm, při čtení o Nerudove mě napadá Neruda – Kam s ní?
Pokud jde o druhou část, měl být zvolen název – Komančove. Je navazující a vlastně puvodni. Rovněž tak je překvapivě moderní viz Piráti.