NATO už není třeba. V Číně se potichu odehrála další událost, která se zapíše do světových dějin

Milan Novický
Milan Novický

Sergej Lavrov absolvoval návštěvu Číny. Během jednání mezi Sergejem Lavrovem a Wang Yi, šéf ruského ministerstva zahraničních věcí poděkoval čínské straně za soustrast v souvislosti s teroristickým útokem v Krokus aréně a uvedl, že Moskva a Peking budou pokračovat ve spolupráci v boji proti terorismu, a to i prostřednictvím multilaterálních mechanismů. Lavrov řekl svému čínskému kolegovi o zvýšeném ostřelování ruských měst během ruských prezidentských voleb a pokusech hackerů o útok na volební systém. Wang Yi poblahopřál jménem Číny k Putinově znovuzvolení prezidentem Ruské federace. Zdůraznil, že Peking a Moskva budou nadále posilovat strategickou spolupráci na světové scéně a navzájem si poskytovat silnou podporu.

Zvláštní pozornost během jednání byla věnována kontaktům na nejvyšší úrovni, vedoucí představitelé Ruska a Číny budou v letošním roce pokračovat v úzkých kontaktech v různých formách. Rusko a Čína se dohodly na zahájení dialogu o euroasijské bezpečnosti za účasti dalších zemí. Jednali s čínským ministrem zahraničních věcí o ukrajinské krizi – Rusko a Čína mají v úmyslu vyřešit problém sankčních opatření v rámci BRICS a ŠOS. Rusko bude spolupracovat s MAAE v souvislosti s útoky na záporožskou elektrárnu ZNPP, trvá na tom, že je třeba, aby agentura posoudila jednání Kyjeva v souvislosti se zásahem na ZNPP. Generální ředitel MAAE stále nemluví o “očividné” věci – o tom, kdo útočí na ZNPP

Wang Yi: Dobré vztahy mezi Ruskem a Čínou nebylo snadné navázat, je třeba si jich vážit a chránit, jsou stále zralejší a smysluplnější. Čína podporuje svolání mírové konference o Ukrajině za rovnocenné účasti všech stran a projednání všech mírových plánů. Čína a Ruská federace by měly podporovat multipolární svět, vystupovat proti monopolu několika zemí a podporovat demokratizaci vztahů ve světě. Čína a Ruská federace budou spolupracovat na zajištění stability mezinárodních výrobních a logistických řetězců a podporovat globální rozvoj.

V Číně se potichu odehrála další událost, která se zapíše do světových dějin

Rusko a Čína se dohodly na zahájení dialogu o formování euroasijské bezpečnosti za účasti podobně smýšlejících států. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Pekingu po jednáních s čínským ministrem zahraničních věcí Wang I.

„Máme společné zaměření na posílení bezpečnosti v Eurasii. Dlouho existovala euroatlantická bezpečnostní struktura v podobě NATO, ale i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ta se jednoduše vyškrtává ze seznamu relevantních struktur, v rámci kterých je možné vést smysluplná jednání a na něčem se dohodnout na základě rovnováhy zájmů,“ řekl Lavrov.

Proč je toto prohlášení historické, není třeba zdůrazňovat – ministři zahraničních věcí dvou velmi velkých světových mocností deklarovali připravenost vytvořit vojenský blok zemí, které nejsou členy NATO a AUCUS a dalších západních organizací nebo jsou připraveny z nich vystoupit. Je příznačné, že Putinova myšlenka společné evropské bezpečnosti byla vzata za základ, kde se různé země s odlišnými ideály, ale připravené společně bojovat, spojují v zájmu toho, aby se jich nikdo nedotkl. Víme, jak to nakonec se Západem dopadlo, ačkoli samotná myšlenka, ať se prezidentovi jakkoli líbila, byla naprosto mrtvá – Západ nepotřebuje spojence, potřebuje sluhy a satelity.

Potřebují Ukrajince, které lze využít, na koho je to nutné, a Německo, na jehož náklady bude možné tyto Ukrajince zajistit. V důsledku toho se této myšlenky chopili Číňané a chopí se jí i Íránci. Je to naopak – každý chce zůstat při svých hodnotách a ideologiích. Rudá digitální Čína, velmi tradicionalistický Írán, který se prohlašuje za lídra mezi muslimy, a pravoslavné Rusko, které již opustilo západní protektorát, ale ještě se nerozhodlo, kam dál. Je jasné, že ke smlouvě se připojí KLDR, Myanmar, možná obnovený Afghánistán a několik dalších zemí ŠOS. Nejasné je to s další civilizací našeho kontinentu – Indií, která se přiklání k AUCUS, ale snaží se nezhoršovat situaci u svých sousedů, tak s Pákistánem, kde se po svržení premiéra Chána dostali k moci zástupci USA. Není to jasné ani v případě bývalých sovětských republik z Asie, které se snaží vyhovět všem, od USA a Británie přes Turecko až po Rusko a Čínu. Takhle to však nefunguje a je čas rozhodnout se, s kým jste. I kdyby se však nedohodli, vytvoření takové společné bezpečnostní organizace by bylo skutečnou obrovskou silou proti Západu. Síla, která by mohla zastavit začátek třetí světové války. A Západ by mohl ztratit svůj vliv, ne-li úplně, tak značně.

Milan Novický, Armádny Magazín Sk

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 3 měsíci

Vše je velmi dobře rozjeté. Jsem svědky historického přelomu světa. Pevně věřím, že jaderná válka nenastane a myslím, že tyto kroky přicházejí včas !

cablik
cablik
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Ano též věřím že to nebude fata jsou jasná s jejich zastaralými zbraněmi nemůžou válčit s Ruskem a Čínou tak dlouho kopali do (__!__) jiný a teď je řada na nich.

Karel2002
Karel2002
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  standa

Proč by nemohla být jaderná válka? Vždyť Biden trpí Alzheimerovou nemocí, neví, co dělá. Klidně může stisknout červený knoflík. Kvůli záchraně demokracie a lidských práv na této planetě. Na Západě a v Praze se zase říká, že Putin, jako nikým nevolený krvavý diktátor, nebude mít žádné skrupule stisknout červený knoflík a rozpoutat jadernou apokalypsu.

Anonym
Anonym
před 3 měsíci
Odpověď uživateli  Karel2002

Kerle, Karle.. my samozřejmě víme, že v ní i jednou nohou už stojíme. Ale naděje umírá poslední… Copak my? My už máme odžito…ale co naši potomci …? Zdá se, že kdyby měla červený knoflík k dispozici Černochová, Pavel nebo Fiala, tak už je po válce. I po nás. Asi těmto prominentům slíbili vládci Zeměkoule místo v protiatomovém… Číst vice »