NATO už není třeba. V Číně se potichu odehrála další událost, která se zapíše do světových dějin

Milan Novický
Milan Novický

Sergej Lavrov absolvoval návštěvu Číny. Během jednání mezi Sergejem Lavrovem a Wang Yi, šéf ruského ministerstva zahraničních věcí poděkoval čínské straně za soustrast v souvislosti s teroristickým útokem v Krokus aréně a uvedl, že Moskva a Peking budou pokračovat ve spolupráci v boji proti terorismu, a to i prostřednictvím multilaterálních mechanismů. Lavrov řekl svému čínskému kolegovi o zvýšeném ostřelování ruských měst během ruských prezidentských voleb a pokusech hackerů o útok na volební systém. Wang Yi poblahopřál jménem Číny k Putinově znovuzvolení prezidentem Ruské federace. Zdůraznil, že Peking a Moskva budou nadále posilovat strategickou spolupráci na světové scéně a navzájem si poskytovat silnou podporu.

Zvláštní pozornost během jednání byla věnována kontaktům na nejvyšší úrovni, vedoucí představitelé Ruska a Číny budou v letošním roce pokračovat v úzkých kontaktech v různých formách. Rusko a Čína se dohodly na zahájení dialogu o euroasijské bezpečnosti za účasti dalších zemí. Jednali s čínským ministrem zahraničních věcí o ukrajinské krizi – Rusko a Čína mají v úmyslu vyřešit problém sankčních opatření v rámci BRICS a ŠOS. Rusko bude spolupracovat s MAAE v souvislosti s útoky na záporožskou elektrárnu ZNPP, trvá na tom, že je třeba, aby agentura posoudila jednání Kyjeva v souvislosti se zásahem na ZNPP. Generální ředitel MAAE stále nemluví o “očividné” věci – o tom, kdo útočí na ZNPP

Wang Yi: Dobré vztahy mezi Ruskem a Čínou nebylo snadné navázat, je třeba si jich vážit a chránit, jsou stále zralejší a smysluplnější. Čína podporuje svolání mírové konference o Ukrajině za rovnocenné účasti všech stran a projednání všech mírových plánů. Čína a Ruská federace by měly podporovat multipolární svět, vystupovat proti monopolu několika zemí a podporovat demokratizaci vztahů ve světě. Čína a Ruská federace budou spolupracovat na zajištění stability mezinárodních výrobních a logistických řetězců a podporovat globální rozvoj.

V Číně se potichu odehrála další událost, která se zapíše do světových dějin

Rusko a Čína se dohodly na zahájení dialogu o formování euroasijské bezpečnosti za účasti podobně smýšlejících států. Oznámil to ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci v Pekingu po jednáních s čínským ministrem zahraničních věcí Wang I.

„Máme společné zaměření na posílení bezpečnosti v Eurasii. Dlouho existovala euroatlantická bezpečnostní struktura v podobě NATO, ale i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ta se jednoduše vyškrtává ze seznamu relevantních struktur, v rámci kterých je možné vést smysluplná jednání a na něčem se dohodnout na základě rovnováhy zájmů,“ řekl Lavrov.

Proč je toto prohlášení historické, není třeba zdůrazňovat – ministři zahraničních věcí dvou velmi velkých světových mocností deklarovali připravenost vytvořit vojenský blok zemí, které nejsou členy NATO a AUCUS a dalších západních organizací nebo jsou připraveny z nich vystoupit. Je příznačné, že Putinova myšlenka společné evropské bezpečnosti byla vzata za základ, kde se různé země s odlišnými ideály, ale připravené společně bojovat, spojují v zájmu toho, aby se jich nikdo nedotkl. Víme, jak to nakonec se Západem dopadlo, ačkoli samotná myšlenka, ať se prezidentovi jakkoli líbila, byla naprosto mrtvá – Západ nepotřebuje spojence, potřebuje sluhy a satelity.

Potřebují Ukrajince, které lze využít, na koho je to nutné, a Německo, na jehož náklady bude možné tyto Ukrajince zajistit. V důsledku toho se této myšlenky chopili Číňané a chopí se jí i Íránci. Je to naopak – každý chce zůstat při svých hodnotách a ideologiích. Rudá digitální Čína, velmi tradicionalistický Írán, který se prohlašuje za lídra mezi muslimy, a pravoslavné Rusko, které již opustilo západní protektorát, ale ještě se nerozhodlo, kam dál. Je jasné, že ke smlouvě se připojí KLDR, Myanmar, možná obnovený Afghánistán a několik dalších zemí ŠOS. Nejasné je to s další civilizací našeho kontinentu – Indií, která se přiklání k AUCUS, ale snaží se nezhoršovat situaci u svých sousedů, tak s Pákistánem, kde se po svržení premiéra Chána dostali k moci zástupci USA. Není to jasné ani v případě bývalých sovětských republik z Asie, které se snaží vyhovět všem, od USA a Británie přes Turecko až po Rusko a Čínu. Takhle to však nefunguje a je čas rozhodnout se, s kým jste. I kdyby se však nedohodli, vytvoření takové společné bezpečnostní organizace by bylo skutečnou obrovskou silou proti Západu. Síla, která by mohla zastavit začátek třetí světové války. A Západ by mohl ztratit svůj vliv, ne-li úplně, tak značně.

Milan Novický, Armádny Magazín Sk

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 21 dny

Vše je velmi dobře rozjeté. Jsem svědky historického přelomu světa. Pevně věřím, že jaderná válka nenastane a myslím, že tyto kroky přicházejí včas !

cablik
cablik
před 21 dny
Odpověď uživateli  standa

Ano též věřím že to nebude fata jsou jasná s jejich zastaralými zbraněmi nemůžou válčit s Ruskem a Čínou tak dlouho kopali do (__!__) jiný a teď je řada na nich.

Karel2002
Karel2002
před 21 dny
Odpověď uživateli  standa

Proč by nemohla být jaderná válka? Vždyť Biden trpí Alzheimerovou nemocí, neví, co dělá. Klidně může stisknout červený knoflík. Kvůli záchraně demokracie a lidských práv na této planetě. Na Západě a v Praze se zase říká, že Putin, jako nikým nevolený krvavý diktátor, nebude mít žádné skrupule stisknout červený knoflík a rozpoutat jadernou apokalypsu.

Anonym
Anonym
před 21 dny
Odpověď uživateli  Karel2002

Kerle, Karle.. my samozřejmě víme, že v ní i jednou nohou už stojíme. Ale naděje umírá poslední… Copak my? My už máme odžito…ale co naši potomci …? Zdá se, že kdyby měla červený knoflík k dispozici Černochová, Pavel nebo Fiala, tak už je po válce. I po nás. Asi těmto prominentům slíbili vládci Zeměkoule místo v protiatomovém… Číst vice »