Putinův raketový úder vyděsil Brusel! Evropské zásoby plynu na zimu 2024 vypáleny! Skladovací kapacity zničeny! Podle expertů nebude přes zimu 2024/25 v Evropě čím topit! Babiš na koni – jeho mírové návrhy převzalo samotné washingtonské MMF!

Michael Svatoš
Michael Svatoš
Šílenci z CZ24.news dnes opět pokračovali v šíření nebetyčných nesmyslů o Rusku a o Putinovi. Krom donekonečna omílané idiocie o likvidaci stovky příslušníků francouzské cizinecké legie ve Slavjansku, se kterou zřejmě nehodlají přestat, asi proto, že četli Goebbelsovu příručku o tisíckrát opakované lži, dnes přišli s novou do nebe bijící fantasmagorií – a zasvěceně tvrdili, že Člen nejvyššího velení USA generál Thomson potvrdil, že Putin sestřelil 4 US satelity, a že Washington poslal do Moskvy oficiální stížnost, a třese se strachyBohužel generál Thomson, jak šílenci kupodivu ještě nezaznamenali, už není zástupcem velitele US kosmických sil, protože byl v prosinci 2023 poslán na zasloužený odpočinek, a tak nemohl nic zasvěceně tvrdit. Navíc Putin před nedávnem USA veřejně ujistil, že Rusko nebude v žádném případě útočit na americké kosmické objekty, dokud nebude bezprostředně hrozit vypuknutí války mezi oběma mocnostmi. V Rusku i v USA se přitom dějí velmi zajímavé věci, a je tak záhadou, proč o nich šílenci neinformují. Doufejme, že to není nějaký záměr ředitele šílenců.

(1) Rusko pravděpodobně chystá rozsáhlou ofenzívu na ovládnutí značné části východního břehu Dněpru.

Prvním důkazem je včerejší Putinův masivní úder proti městu Dněpropetrovsk. To představuje hlavní komunikační uzel, přes který se přepravují posily a zásoby pro Doněckou skupinu armád Ukrajiny. Gosudarovy rakety včera zničily: “železniční depo”, “lodní přístav” a další objekty infrastruktury. Ukrajinská železnice dokonce na několik hodin přerušila veškerý železniční provoz přes Dněpropetrovsk, a vlaky končily několik kilometrů před městem. Krátce před polednem se sice Ukrajincům podařilo nouzový provoz vlaků obnovit, ale ruský raketový úder, který mířil na střed města a jeho dopravní uzly, je vážným varováním, že generál Gerasimov přistoupil, po zničení ukrajinských elektráren, k přípravě podmínek pro svou letní ofenzívu = k likvidaci mostů a železničních uzlů, přes které se bojiště zásobuje. Ukrajinská hlavní média po svém zvyku opět ukazovala pouze zásahy evidentně civilních domů a vyhýbala se fotografiím ze zničených železničních zařízení. Kromě úderu na Dněpropetrovsk, ruské rakety ničily cíle ve městech Pavlograd a Kryvyj Rih, které jsou nedílnou součástí dněpropetrovského logistického hubu zásobujícího doněckou skupinu armád Ukrajiny. Před každou ofenzívou se tyto logistické uzly důsledně vyřazují, je základní operačně-strategické pravidlo moderního válčení od začátku II. světové války. (Toto video z útoku ukazuje, že ruská raketa útočila na most, ale výbuchem v jeho náspu, ho ani nepoškodila. Zdevastovala však okolí. Video 2Video 3)

Zničené železniční depo v Dněpropetrovsku.

Zničené depo v Dněpropetrovsku.

Zničené přístaviště v Dněpropetrovsku.

Rusové raketami zničili i civilní budovy v okolí železničního nádraží. Zda úmyslně nebo omylem není známo. Ve městě však bylo zabito a zraněno několik civilistů, včetně železničářů.

Druhým důkazem pro nastávající ofenzívu je usilovná činnost ministra obrany Šojgu, který se evidentně inspiroval Severním Kimem, a po jeho vzoru v posledních dnech objíždí ruské zbrojní továrny, a vše osobně kontroluje, a manažerům vydává důrazné příkazy, jak zlepšit výrobu. K dosažení Kim Čong-unovi dokonalosti chybí už takřka jediné – aby Šojgu nezapomněl rozdat před natáčením svých propagandistických klipů manažerům ruských továren také zápisníky, aby si jeho myšlenky mohli přesně zapisovat. (Viz pro pobavení spousta fotek Kim Čong-una s lidskými zápisníky.) Krásné 5 minut trvající video z poslední Šojgu vizity v továrně na tanky – hlavně si povšimněte toho množství vyráběných moderních tanků! (Podobné video se zvukem v ruštině.)

Letos 17. dubna Šojgu osobně vizitýroval také výrobce lehkých obrněných vozidel. Naložil do jednoho několik svých vypasených pobočníků – generálů a vyrazil s nimi v броневикy se projíždět po cvičišti. Jak z foto vidno – do auta se nevejde ani ruský generál, natož aby se do něj vešel ruský voják se vší výzbrojí. Stát se tohle Kimovi, výrobci броневикy by se večera nedožili! Dle ruských médií byl však Šojgu s počtem vyrobených броневикů, do kterých se nevejde, ani vypasený lampasák, ani vyzbrojený ruský voják, navýsost spokojen, a večer ohlásil Putinovi splnění všech jeho výzbrojních plánů. Šojgu tak nezbývá než doufat, že Ukrajinci všechny nové броневикy spálí i s namačkanými Rusy dříve, než se k Putinovi dostane, co to zase jeho ministr obrany zprasil. Možná i proto unikátní nový ruský броневик (obrněné auto!) postrádá dveře, aby ani podřadné ukrajinské drony neměly s jeho ničením problémy.

Ruská vojenská výroba, tajně financovaná a průmyslově podporovaná čínskými dodávkami, běží na plné obrátky, zatímco Západ se jen handrkuje, kdo bude výrobu tanků financovat, a kde se budou vyrábět. Podobně je tomu i u děl a dalších zbraní a munice. Rozdělení osobního zisku mezi jednotlivé západní korporáty a státní pokladny je tak opět nejdůležitější, a má přednost před politiky na veřejnosti hlasitě proklamovanými cíli o tzv. nezištné pomoci Ukrajině.

Jediné poněkud matoucí na očekávané letní ruské ofenzívě je podivné chování Putinovy armády. Ta přes masivní dodávky nových zbraní zatím prokazatelně nikde nesoustřeďuje dostatečně velké útočné formace, které by úder provedly. Buď už generál Gerasimov spočítal, že ukrajinská armáda se do léta zhroutí, a na její pronásledování k Dněpru budou stačit současné formace na doněcké frontě. A nebo má Putin jiný plán, než útočit, a chystá se přesvědčit Západ, aby Ukrajinu donutil kapitulovat.

(2)  Rusko se zřejmě chystá ještě před letní ofenzívou přesvědčit Západ, aby Ukrajinu donutil kapitulovat.

Rusové před pár dny útoky zničili největší ukrajinskou vodní elektrárnu v Dněpropetrovsku. Krom možnosti, že Rusové sondovali, zda jejich rakety s velkou náloží dokáží přesně zasáhnout a zničit betonové objekty, a ve správný okamžik, tak přerušit dopravu po hřebenu hráze přehrady, se nabízí i druhé vysvětlení – Putin se chystá přesvědčit Západ, aby Ukrajinu donutil ke kapitulaci.

Ukrajina má v nejbližších letech splatit 20 miliard USD dluhů, které z velké části vznikly ještě před válkou. Tyto dluhopisy se nyní prodávají v hodnotě okolo 24% jejich nominální ceny a trhy tak nevěří, že budou někdy splaceny v plné výši. Očekávaná nezbytná restrukturalizace ukrajinského státního dluhu děsí západní bankéře, víc než co jiného, protože místo zisku, je čekají ztráty.

18. dubna výkonná ředitelka washingtonského MMF Kristalina Georgievová vyslovila chmurnou předpověď – Ukrajina bude ročně potřebovat od Západu finanční pomoc nejméně 42 miliard USD, skoro 1 bilion CZK, jen aby mohla vést válku s Putinem. Georgievová šla ve svých komentářích ještě dál a prohlásila, že úplné řešení ekonomických problémů Ukrajiny bude vyžadovat ukončení ruské invaze v plném rozsahu. Válka je především tragická, jsou v ní denně zabíjeni a zraněni muži, ženy a děti. Takže potřebujeme, aby tato válka skončila kvůli nim. (Haha! Šéfka washingtonského MMF prosazuje stejnou politiku a používá stejnou rétoriku jako Fico, Orbán, Babiš a další čeští a slovenští vlastenečtí politici! Co na to česká kavárenská média? Raději neinformují!)

Putinovy poslední raketové útoky totiž děsí Západ! Obnova zničených ukrajinských elektráren a infrastruktury bude nejen nesmírně drahá, ale hrozí, že jejich zničení dorazí evropský průmysl. Naivní bruselské komisařky a jejich domácí fialová politická klaka si tupě mysleli, že Ukrajina bude Evropě dodávat levnou elektrickou energii ze svých přebytečných fosilních elektráren, protože EU, po odříznutí se od ruského plynu, nutně potřebuje dovážet elektřinu, a Ukrajina po útěku svého obyvatelstva a odstavení většiny svého průmyslu jí vyráběla nadbytek. Všichni bruselští tupci se loni naivně chlubili, že Ukrajina se stala importérem značného množství elektřiny do EU, a plánovali, jak se bude z Ukrajiny dovážet elektřiny ještě víc! Stačilo pár Putinových raket za několik desítek milionů dolarů, a za jediný týden března 2024 se situace otočila – Ukrajině začala dramaticky scházet elektřina, a začala jí z EU dovážet! Situace se zdramatizuje na podzim a přes zimu, kdy bude na Ukrajině velká spotřeba elektřiny, hlavně na vytápění. V Evropě bude elektřina chybět, a místo dovozu z Ukrajiny ji na Ukrajinu bude muset ještě dovážet! A zadarmo, protože Ukrajina nic neplatí! Putin ovšem není žádný troškař, a jeho dubnové údery proti ukrajinským rozvodům elektřiny ukazují na hlubší cíl – plánuje přerušit elektrické vedení okolo ukrajinských jaderných elektráren. Už zničením tepelných a vodních elektráren začal ohrožovat bezpečnost provozu jaderných elektráren, ty totiž potřebují mít napojení na elektrickou síť, aby mohli v případě odstavení reaktorů, napájet elektřinou jejich chlazení. Ničením těchto rozvodů Putin nutí Ukrajinu vypnout jaderné reaktory, nebo riskovat jadernou katastrofu. Zbylé Ukrajinské jaderné reaktory, které jsou v provozu, jsou rozmístěny v banderovském trojúhelníku západně a jihozápadně od Kyjeva na území, o které Putin nestojí. Vytvořit z něj další  černobylskou pustinu tak může v kremelských hlavách představovat krajní řešení denacifikace tohoto území, bez nutnosti použít k němu vlastní jaderné zbraně, když konvenční síly k tomu nestačí. Lze navíc předpokládat, neboť toto území je příliš blízko Západu, tak ten tak bude zděšen vyhlídkou na další Černobyly ještě blíže jeho území než Černobyl, že Ukrajinu donutí buď kapitulovat, nebo odstavit reaktory, což je v podstatě totéž! Stačil jemný dubnový náznak moci ruských konvenčních raket nad jadernou energetickou Ukrajiny, a MMF a další instituce začaly naléhat na rychlý mír, který by Moskvě vyhovoval.

Obdobně v dubnu Putin pohrozil Bruselu likvidací jeho ekonomiky i vypálením nejméně 2 úložišť evropského plynu na Ukrajině. EU po odpojení od Nord Stream nezbývá, než přes léto ukládat velké zásoby plynu, protože denní kapacity dodávek LNG stačí na zajištění zimní spotřeby ještě méně, než stačily oba objemně nesrovnatelné plynovody Nord Stream. Tupouni z EU si tak na Ukrajině uskladnili plyn za miliardy, a Putinovy rakety za pár milionů jim ho pro výstrahu vypálily. Ceny dodávek plynu v Evropě po Putinově dubnovém útoku vzrostly o 7%.

Podle Aury Sabadusové, expertky na plyn Evropě hrozí, že v prosinci 2024 nebude mít žádný plyn, protože Putin ukrajinská úložiště, kam se ukládá, vypálí! Miliardy EUR v uskladněném plynu vyletí do luftu, a další desítky miliard EUR bude EU platit několik let v pokutách za plyn, který nebude moci z USA a z Kataru, jak se zavázala, v od jara do podzimu odebírat, protože jej nebude mít, kde skladovat! Energetická moc Putina nad Evropou díky sabotáži Nord Stream, sankcím a válce na Ukrajině, tak místo plánovaného poklesu, kulminuje! Hlupáci Eurokrati tak opět dokázali, že nejsou schopni nic domýšlet do důsledku, a všechny jejich plány proto vždy končí ještě větší katastrofou, než byla na začátku.

Putinova matematika je neúprosná, ještě v únoru 2024 se Ukrajina chlubila, že denně vyváží do EU elektřinu v ceně přes 1 milion EUR. Nyní místo exportu potřebuje mnohem více elektřiny dovážet. Rozdíl v Ukrajinském rozpočtu tak představují další miliardy EUR, které se musí vyplácet.

Matematika financí je neúprosná. Pokračování války na Ukrajině bude Západ stát ročně více jak 100 miliard USD, a s každým Putinovým raketovým úderem se cena bude jen zvyšovat. Skutečná pohroma však přijde po válce, až se bude řešit, kdo zaplatí Kyjevu výstavbu nových elektráren, tepláren, mostů a silnic. Tak už se nepočítá ve stovkách miliard ale v bilionech USD. A to jsou výdaje, které nikdo nechce platit. Je tak jedno, jestli Putin zvítězí pozemní, a nebo raketovou ofenzívou. Jisté už je, že zvítězí.

**

Michael Svatoš, MaP 1969

4.7 14 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
orinoko
orinoko
před 13 dny

No konečně o CZ24. Míra pitomosti o realnosti mnoha blabolu už přímo tloukla na chrám paně. Soudnost Ground Zero. A ta druhá 24 je na tom podobně. AlterNARATIV přímo odpuzuje od zaslání cmrdliku. Nechat vydělat holkám dává daleko větší smysl.

orinoko
orinoko
před 13 dny
Odpověď uživateli  orinoko

A jako vždy: I kdyby toho jen tretina byla pravda, tak Zápach smrdí a smrdet bude dál. Jen tak na okraj: Fialove lejno se tak mohutně zapletlo přímo v Kongresu USA do lobbingu za munici na Halic, že se hned vzápětí stalo nežádoucí personou tamtéž. Problémy. Idiot tam bouchal za jednu stranu proti… Číst vice »