R. Čuba: Jak číst současnou realitu?/1

Rostislav Čuba napsal jednu ze svých nejlepších analýz. Má podobu “čtecího prizmatu” současné doby, ve kterém dává svou verzi odpovědi na otázky: – Proč a jak jsme se dostali do slepé uličky? – Jak se budou vyostřovat rozpory? – Kdo je kdo, kdo jak se zachová ve vztahu ke krizi, jak se bude vyvíjet polarita globální společnosti?

Od Titaniku k finančním bublinám – část 1.

Rostislav Čuba

Začal bych asi tím, že se mi tato předpověď nelíbí, ale bohužel ji považuji za nejpravděpodobnější budoucnost globálního finančního systému. Je založena na neúprosných zákonech historie a lidské dynamiky a naše preference a přání na ní nic nezmění. Stejně jako pasažéři Titaniku nemohli zabránit jeho potopení, ani my nemůžeme zaručit, že se nás to nedotkne.

Tak pojďme k věci. Globální finanční systém je insolventní, to je neoddiskutovatelný fakt. Stručně řečeno, expanzi výroby a spotřeby financovala expanze úvěrů – peněz vypůjčených z budoucích zdrojů a příjmů. Tempo růstu dluhu dramaticky převyšuje chudokrevný růst produkce. Tato rychle rostoucí hora dluhu je vratce opřena o nestabilní kolaterál generovaný různými bublinami, s úžasným růstem cen aktiv. Ti, kteří mají přístup k úvěrům za nejnižší náklady, tak uměle zvyšují ceny napříč všemi třídami aktiv, od nemovitostí po zlato, bitcoiny, akcie a umění.

Všechna tato aktiva jsou pouhou fata morgánou, pouhé iluze prosperity, vybudované na křídlech levných a hojně dostupných úvěrů. Příběh je jasný: všechny bubliny úvěrových aktiv prasknou a ceny aktiv se vrátí na úroveň před bublinou. Jakmile bublina splaskne, úvěry se z hojného a téměř nulového zdroje promění na vzácné a drahé komodity.

Sektor komerčních nemovitostí poskytuje dokonalý příklad této dynamiky v praxi. Budovy, které jsou částečně prázdné, začínají být prodávány za ceny nižší než je jejich maximální hodnota, a postupně jsou znovu prodávány za ještě nižší ceny, nebo jsou dokonce zastaveny a likvidovány. Tímto způsobem dochází ke kolapsu všech bublin – historie zná tento scénář příliš dobře. Přesto lidé se stále drží iluze prosperity a zoufale se snaží udržet naději, i když je cyklus zjevně na pokraji konce a žádný šťastný konec není v dohledu. Slepě věří, že “skutečnou hodnotou” aktiv je nejvyšší cena na vrcholu bubliny, a odmítají se vyrovnat s nepříjemnou realitou.

V kontextu nemožnosti udržet Univerzální Bublinu navěky se zaměřme na ty, kteří hrají klíčovou roli v zabránění kolapsu systému. Jsou to především policisté, kteří čelí nelehkému úkolu chránit často nevděčné a nezasloužené osoby. Zatímco se obyčejní lidé, kteří vnímají realitu realisticky, ocitají pronásledováni a uvězněni v pasti chudoby, bohatí a mocní se mylně domnívají, že jsou to právě oni, koho by policisté měli chránit, a požadují od nich bezpodmínečnou loajalitu.

Tato dichotomie “my a oni” je klíčová pro pochopení situace. Pouze ti, kteří sdílejí odpovědnost za ochranu často nevděčných a nezasloužených, dokáží plně vnímat komplexnost problému, zatímco čelí kritice a nedůvěře ze strany příznivců i odpůrců. Lidé zvenčí, kteří se s realitou setkávají jen zprostředkovaně, často si vytvářejí naivní představy o tom, co by se “mělo stát”, a neberou v úvahu omezení skutečného života.

V kontextu snah úřadů o “záchranu” systému, na kterém jsme všichni závislí, je potřeba zohlednit myšlení a postoje všech zúčastněných stran, a to zejména těch nejbohatších, kteří z něj dosud profitovali nejvíce. Tato skupina se přirozeně cítí oprávněna požadovat zvláštní zacházení, s argumentem, že jejich bohatství a vliv jim dávají právo na prioritní naslouchání a prosazování vlastních zájmů.

(Pokračování a dokončení zítra)

K tomu poznámka doc. R. Valenčíka:

V této části analýzy je důležitým prvkem pohled na to, jak se budou polarizovat vztahy mezi nositeli současné globální moci. Pokud současné, hodně roztříštěné síly odporu nebudou schopny identifikovat potenciální spojence, nedokážou se prosadit jako hegemon změn. To by mělo za následek, že i velmi bouřlivý vývoj může přinést jen polovičaté, dočasné a vratké řešení.

**

Zdroj: https://radimvalencik.pise.cz/11568-r-cuba-jak-cist-soucasnou-realitu-1.html

5 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 10 dny

Důkaz toho co jsem napsal včera, že jablko nepadá daleko od stromu. Jen parazité mohly věřit koloniálním parazitům. Bohatství vybudované na hromadách umučených lidí.

vachav
vachav
před 14 dny

V kontextu snah úřadů o “záchranu” systému, na kterém jsme všichni závislí, je potřeba zohlednit myšlení a postoje všech zúčastněných stran, a to zejména těch nejbohatších, kteří z něj dosud profitovali nejvíce. Tato skupina se přirozeně cítí oprávněna požadovat zvláštní zacházení, s argumentem, že jejich bohatství a vliv jim dávají právo na prioritní naslouchání a prosazování vlastních… Číst vice »

spartak
spartak
před 14 dny

Tu oprátku na krku nám upletl Klaus a kolektiv. Místo opatrné politiky vsadili na kupónovou mlžnou privatizaci a např. Československou spořitelnu darovali Rakousku a tak se postupovalo se vším státním majetkem.

Ludvik
Ludvik
před 14 dny
Odpověď uživateli  spartak

Záměr upletení pomyslné “oprátky na krku” pro nás, má u nás zřejmě dlouhou historii a kořeny, a to nejen v ekonomické sféře a můžeme jen spekulovat, kdo je jeho původcem. K rozpracování ekonomické sféry zřejmě bylo přistoupeno v roce 1984, kdy vznikl na základě usnesení vlády ČSSR č. 10/1983 „Kabinet prognóz ČSAV“, v roce 1986 přejmenovaný na Prognostický ústav… Číst vice »

Praded
Praded
před 10 dny
Odpověď uživateli  spartak

Tu oprátku nám vybudovaly všichni parazité od 2SV. Přesvědčily hodně najivních spoluobčanů že existují koláče bez práce.

cablik
cablik
před 14 dny

Jo jo realita je pro ně neúprosná nemůžou oddálit co si sami způsobily je třeba platit dluhy to bude kolaps kapitalismu a následného korporátního fašismu.

standa
standa
před 14 dny

Chápu, že západní prosperita je bublinou, která praská a praskne. USA stále ještě udržují své pozlátko, EU už nemá ani na to, Amerika jí zničila budoucnost. Vláček EU jede už jen setrvačností od doby kdy byl nakopnut, ztratil lokomotivu, přestaly fungovat záchranné brzdy a cestující se se svým vláčkem řítí k propasti a místo,… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 14 dny
Odpověď uživateli  standa

A pritom by byvalo stacilo,kdyby se zachovali v podstate lidsky,kdyz byl spachan teroristicky cin zniceni Nord streamu…To EU postavilo do tak podrizeneho stavu,ze je vsichni zacali povazovat za nehodne i diskuze..