Si Ťin-pching míří za Vučičem, aby pozval Srbsko ke vstupu do BRICS. Vstup evropských zemí do BRICS začíná Srbskem

Si Ťin-pching jede do Bělehradu pozvat Srbsko do BRICS, což v případě realizace povede k obrovským geopolitickým posunům v Evropě.

Čína pozve Srbsko ke vstupu do BRICS

Čínský vůdce Si Ťin-pching hodlá navštívit Srbsko v souvislosti s 25. výročím úderu USA na čínskou ambasádu v Bělehradě, uvedla agentura Bloomberg.

Důvod návštěvy je však mnohem hlubší. Jak píše list Intelligence online, bude Si diskutovat s prezidentem Alexandrem Vučičem o vstupu Srbska do BRICS.

Případný vstup Srbska do BRICS by mohl čínskému prezidentovi umožnit návrat k původnímu plánu na rozšíření bloku, zaměřeného spíše na Evropu než na Blízký východ, uvádí publikace. Vučić podle ní vážně zvažuje, že se vzdá plánů na vstup do Evropské unie a místo toho se připojí ke skupině BRICS, což bude zásadní geopolitický posun.

Závěr je to správný, protože cesta Srbska do EU je spojena s uznáním nezávislosti Kosova, což je ortel pro každého srbského politika. Svět se však mění a Srbové by spolu s BRICS mohli žít lépe.

Srbsko bylo pozváno, aby se zúčastnilo summitu BRICS v roce 2024 v Kazani. Deník Nova politička misao zjistil, že rating Evropské unie klesá, 41,2 procenta dotázaných považuje sbližování s Moskvou a Pekingem a také vstup do BRICS za perspektivnější než do Evropské unie.

Čína má v Srbsku silnou pozici

Obrat zboží mezi Čínou a Srbskem v letech 2018-2022 vzrostl 2,7krát a srbský vývoz do Číny vzrostl 12,7krát. Důležité infrastrukturní projekty v Srbsku jsou realizovány s pomocí a podporou čínských společností, včetně vysokorychlostní železnice Bělehrad-Budapešť-Soluň, přes kterou Srbsko získá vytoužený přístup k moři.

Číňané jsou ambiciózně připraveni se především ve spolupráci s Ruskem zapojit do velkých energetických a těžebních projektů v Srbsku.

Pokud se Srbsko rozhodne pro BRICS, mohou jeho příkladu následovat další evropští lídři. Například maďarský premiér Viktor Orbán se domnívá, že EU je v současné podobě neživotaschopná. Jisté je, že Orbán bude o této otázce diskutovat se Si Ťin-pchingem, protože Maďarsko čínský prezident navštíví po Srbsku.

Po ukončení SVO na Ukrajině se evropské země postaví do fronty do BRICS

Francouzský prezident Emmanuel Macron se chtěl zúčastnit summitu BRICS v Jihoafrické republice, kvůli postoji Ruské federace se tak nestalo. Nic však nelze vyloučit několik let po úspěšném ukončení SVO na Ukrajině.

Čínské společnosti koupily podíly v mnoha evropských přístavech, letištích, větrných a solárních elektrárnách, chemických podnicích – kde jen nenakoupily. Evropa se neobejde bez čínských spolupracujících společností v automobilovém průmyslu, technologií zeleného přechodu. Vrchol přímých investic Číny připadl na roky 2015-2016, tehdy Evropané psali, že Čína “skoupila Evropu”.

Evropské země se musí nějak dostat z recese, proč ne s pomocí Číny, a pak i BRICS?

Pět nových zemí oficiálně vstoupilo do bloku BRICS v srpnu 2023 po summitu v Johannesburgu. Saúdská Arábie, Egypt, Spojené arabské emiráty, Etiopie a Írán se k BRICS připojily 1. ledna 2024.

Ljuba Stěpušová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová
https://www.pravda.ru/world/2007940-china-serbia/

4.4 8 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 16 dny

Americký ministr zahraničí však letí do Pekingu, aby Číňany donutil ke společnému boji proti Rusku.

cablik
cablik
před 16 dny

To mají Srbové dobré to naše zem zůstane s Polskem a pobaltskými fašisty v Transatlantickém paktu pokud budou u vesla ti co vládnou.

spartak
spartak
před 16 dny

To je výborná zpráva a přeji Srbsku úspěch. Pro nás je to bohužel špatné ,protože máme politickou sebrankou která nesahá politice presidenta Beneše ani po malíček na noze.