Velký úklid v justici a panika opozice? Štefan Harabin přiblížil svou vizi změn

Strana SNS avizovala, že za člena soudní rady nominuje bývalého slovenského ministra spravedlnosti Štafana Harabina. Tato zpráva rozzuřila opozici. Štefan Harabin v komentáři pro neČT24 prozradil svou vizi změn v justici. Jasno má také v tom, co stojí za negativními reakcemi na jeho nominaci.

Proč jste se rozhodli přijmout nabídku SNS?

V tomto směru je třeba bez sebemenších pochybností říci, že strana SNS má, ne virtuálně platonický, ale reálný zájem zfunkčnit a odpolitizovat justici.

Dosavadní změny v justici jsou pomalé a málo razantní. Nakonec sám premiér Fico a také Kaliňák vyprávěli, že mě měli poslouchat, když jsem v roce 2006 chtěl zrušit speciální prokuraturu a speciální soud. Obě tyto instituce zde napáchaly celou řadu nezákonností za poslední tři a půl roku a učinily ze soudnictví politickou inkvizici.

Co byste chtěli změnit ve slovenské justici?

Justice za posledních 10 let byla politicky deformována, rozkládána a znefunkčňována záměrně, aby nenastupovala spravedlnost a náprava nezákonnosti a vzbuzovala se zároveň nedůvěra v samotný stát a jeho funkčnost. V soudním systému je třeba připravit koncepci s časovým horizontem minimálně na 15 let z hlediska personálního, rychlého nástupu spravedlnosti, vymahatelnosti práva, právní jistoty a stability, sjednocujících nástrojů, kontrolních mechanismů, posílení pravomoci předsedů soudů, včetně vysoce profesionální přípravy adepta na soudcovské povolání. Mnozí soudci nevědí o čem pojednávají, nejsou připraveni k jednání, provádějí dokazování od věci, zbytečně odročují jednání, nemluvě už o tom, že rozhodnutí v jejich odůvodňující části jsou v katastrofálním stavu, když nereagují na právní nebo skutkové okolnosti uplatněné procesními stranami, tím pádem vyvolávají pocit nejistoty a nestability a nespravedlnosti.

Jak vnímáte ostrou reakci mainstreamu a opozice?

Bojí se zfunkčnění justice a nástupu spravedlnosti. Žijí dosud v představě, že justice má sloužit jim, politikům.

*

42tcen

4.2 5 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
standa
standa
před 17 dny

Bude Harabin, bude lépe na Slovensku ! To bude člověk opět na svém místě ! Zná a umí a to je hlavní.

cablik
cablik
před 17 dny

Škoda že to pan Harabin nevyhrál ale udělal politickou chybu když veřejně nepodpořil Pellegriniho naštěstí to dobře dopadlo. Jestli Slováci budují právní stát tak je to dobře pro všechny.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny

Harabin se mi libi.Je tedy hodne svuj ( nekdy vypada az komicky), ale mysli mu to

oldo
oldo
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Ten pán,co se vám líbí skoro ve všech debatách bezostyšně lhal,když rozhodnutí soudu OSN o tom,že Rusko není agresor,o podání Ukrajiny v roce 2017, vydával za rozhodnutí v souvislosti se speciální operací v únoru 2022 !!Navíc při rozhovorech nectí žádná pravidla,nepustí nikoho ke slovu, chová se jako naprostý nevychovanec.Jak se může někomu líbit,nebo ho dokonce… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny
Odpověď uživateli  oldo

Ono je to tezke,kdyz dopredu cekate,ze vsichni pujdou proti vam…Pak se dostavate k tomu,ze nejlepsi obrana je utok..Ja takovou spolecnost take nechtela,ale bohuzel takova je

oldo
oldo
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Jo,jo,zvolíme lháře,který lže v náš prospěch,hurá.

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny
Odpověď uživateli  oldo

Tak jak chcete bojovat s demagogy?..Hlavne jak s nimi maji bojovat ti,ktere vzdycky urvou..Nejdriv je musi nekdo usadit..Jinak se pres to nedostanete

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 17 dny
Odpověď uživateli  palasovar@gmail.com

Alespon se nestara jen sam o sebe…Coz vetsina se ” sladkymi recickami” dela..Mne to vzdycky lezlo na nervy..Nikdy jsem nebyla ta spravna naivka

Pavel Sklenar
Pavel Sklenar
před 17 dny
Odpověď uživateli  oldo

Zdá se, že jsi vypadnul našemu Páfkovy z prdele. Prostuduj si rozhodnutí soudu OSN, pokud umíš číst! Etika při rozhovorech rozhodně není to nejdůležitější na prosazování práva a vlastenectví. Tvůj vzor Korčok nepustí nikoho ke slovu, protože nemá co říct.

oldo
oldo
před 17 dny
Odpověď uživateli  Pavel Sklenar

Ten soud rozhodoval o žalobě,podání, Ukrajiny na chování Ruska PŘED ROKEM 2017,KDY BYLA ŽALOBA PODÁNA.Nevím,proč bych měl studovat text,který s děním po 2.22 nemá nic společného,ty ťunťo!
Tobě by ani několikeré prostudování MÉHO KOMENTÁŘE nepomohlo.

Naposledy upraveno před 17 dny uživatelem oldo