Když nepanuje shoda ani ve vesmíru. Proč Rusko vetovalo v Radě bezpečnosti OSN americko-japonskou rezoluci o jaderných zbraních ve vesmíru

Rusko vyzvalo USA, aby podnikly kroky k vypracování mezinárodních dohod, zaměřených na odvrácení militarizace vesmíru. Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov vystoupil s výzvou poté, co Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americko-japonskou rezoluci o zákazu umístění jaderných zbraní a dalších zbraní hromadného ničení na oběžnou dráhu Země.

Rusko tento dokument považovalo za “lstivý plán”, jehož cílem je pouze podkopat jeho pověst. V nejbližší době Moskva předloží vlastní návrh rezoluce o nerozmísťování jakýchkoli zbraní ve vesmíru. Šance na to, že bude přijat Radou bezpečnosti je však také malá.

Ruské úřady považují prohlášení americké administrativy, která zazněla poté, co Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo americko-japonskou rezoluci o nerozmístění zbraní hromadného ničení ve vesmíru, za “informační provokaci a součást propagandistické války” proti Moskvě. Ve čtvrtek večer to řekl ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov.  “Američané se neobtěžovali vysvětlit, v čem spočívá “přidaná hodnota” uvedené (předložené USA a Japonskem) rezoluce”, poznamenal diplomat. Smlouva o vesmíru z roku 1967 už i tak zakazuje umístění zbraní hromadného ničení na oběžnou dráhu. Odmítnutí USA zahrnout do textu dokumentu navrhovaný dodatek o neumísťování ve vesmíru zbraní jakéhokoli druhu svědčí pouze o pokrytectví Washingtonu”.

Anatolij Antonov připomněl, že USA “léta ignorují iniciativu Ruska a Číny na uzavření smlouvy o odvrácení umísťování zbraní ve vesmíru”. “Důvodem je, že Američané zřejmě věřili, že jsou schopni vyhrát závody ve zbrojení, které podněcovali”, naznačil velvyslanec. V roce 2020 vytvořili vesmírné velení a přijali strategii ohledně kosmu, jež zahrnuje vytvoření komplexní vojenské převahy nad soupeři v prostoru kolem Země”. Podle Anatolije Antonova zůstává Rusko věrné svým mezinárodním závazkům.

“Vyzýváme USA, aby ukázaly ne slovy, ale ve skutečnosti ochotu podniknout kroky k vypracování takové dohody, která by neobsahovala žádné únikové cesty pro militarizaci vesmíru”, vybídl diplomat.

Hlasování o americko-japonské rezoluci o zákazu umístění jaderných zbraní a dalších zbraní hromadného ničení na oběžnou dráhu se konalo ve středu (pozdě večer moskevského času). Použití ruského veta bylo očekáváno (viz Kommersant ze 6. dubna). Čína se zdržela hlasování. Dalších 13 členů Rady bezpečnosti OSN dokument podpořilo.

Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan po hlasování připomněl, že ruský prezident Vladimír Putin opakovaně veřejně prohlásil, že Rusko nemá v úmyslu umístit jaderné zbraně do vesmíru, a jeho slova zpochybnil. “Pokud by tomu tak bylo, Rusko by tuto rezoluci nevetovalo”, prohlásil zástupce Bílého domu a dodal: podle USA Rusko vyvíjí “nový sputnik schopný nést jaderné zařízení”. Japonské úřady také vyjádřily politování nad tím, že Rusko rezoluci zablokovalo.

Mezitím stálý zástupce RF při OSN Vasilij Nebenzja před hlasováním o americko-japonskému dokumentu podrobně logiku Moskvy vysvětlil.

Podle něj Rada bezpečnosti “byla zapojena do špinavého představení připraveného USA” a “střetla se s cynickým podvodem a klamem prosazovaným americkými a japonskými autory projektu, který byl předložen k hlasování”.

“Na první pohled vypadá (návrh rezoluce, pozn. Kommersant) neškodně a dokonce pozitivně, protože se formálně věnuje velmi důležitému tématu pro mezinárodní společenství, a sice nerozmísťování zbraní hromadného ničení ve vesmíru. Pod tímto pláštíkem se však skrývá lstivý plán našich západních kolegů, který s tímto ušlechtilým úkolem nemá nic společného”, prohlásil ruský diplomat.

Připomněl, že zákaz umístění zbraní hromadného ničení ve vesmíru je již zakotven ve Smlouvě o vesmíru z roku 1967. “V čem tedy spočívá skutečné pozadí americko-japonské myšlenky ji znovu potvrdit v roce 2024?”, zeptal se účastníků zasedání Vasilij Nebenzja. A pak sám na svou otázku odpověděl: “Tím, že Washington, Tokio a jejich spojenci vytahují ze všech druhů zbraní právě zbraně hromadného ničení, se snaží zamaskovat svůj nezájem na tom, aby ve vesmíru nebyly v principu umístěny žádné zbraně, na čemž Rusko a Čína trvají nejméně od roku 2008. Je to stejné, jako když nepostavíte dům a ani se nedohodnete na jeho konstrukci, přesto se pokusíte samostatně zřídit na místě jeho budoucího rozložení střechu.  Nejsme proti dohodě, ale jen s tím, že se nejprve dohodneme na všech ostatních konstrukčních prvcích, což západní delegace odmítají.

Snažit se prezentovat Rusko jako hráče, který nemá zájem zabránit závodům ve zbrojení ve vesmíru a neplní příslušné závazky podle mezinárodních smluv, je podle Vasilije Nebenzji “naprostý nesmysl”.

“Rusko se jako autor řady základních iniciativ zaměřených na odvrácení závodů ve zbrojení ve vesmíru neustále snažilo a snaží přispět k zachování vesmíru bez jakýchkoli zbraní a zabránit tomu, aby se kosmický prostor proměnil v další oblast napětí a ozbrojené konfrontace”, ujistil.

Právě proto, jak dále vysvětlil stálý zástupce RF, se ruská delegace pět týdnů účastnila diskuse o americko-japonském návrhu rezoluce a snažila se jej přeměnit na “vyvážený produkt”. Rusko spolu s Čínou mimo jiné navrhlo, aby se do dokumentu zapracovala řada pozměňovacích návrhů. Předpokládalo se zahrnutí do textu ustanovení o nutnosti přijmout opatření k zachování kosmického prostoru beze zbraní jakéhokoli druhu (nejen zbraní hromadného ničení), zajištění zaručeného nepoužití síly nebo hrozby silou ve vztahu k vesmírným objektům a jejich použití ve vesmíru, z vesmíru nebo ve vztahu k vesmíru a důležitosti rychlého vývoje příslušného mezinárodního právně závazného nástroje. Podle vyjádření Vasilije Nebenzji by přijetí těchto pozměňovacích návrhů umožnilo “vyloučit kosmický prostor ze sféry závodů ve zbrojení, při čemž jakýchkoliv”.

Pro rusko-čínské změny hlasovalo (před předložením k posouzení americko-japonské rezoluce Radě bezpečnosti) pět členů Rady bezpečnosti: Alžírsko, Guyana, Mosambik, Sierra Leone a Ekvádor. Švýcarsko se zdrželo hlasování. Proti změnám se postavilo sedm zemí: Velká Británie, Malta, Slovinsko, USA, Francie, Jižní Korea a Japonsko.

Vasilij Nebenzja vyjádřil v komentáři k výsledkům hlasování o pozměňovacích návrzích lítost nad tím, že autoři návrhu rezoluce nebyli schopni odpovědět na otázku, co konkrétně jim nevyhovovalo v rusko-čínském návrhu na přidání výzvy, aby ve vesmíru nebyly umístěny vůbec žádné zbraně. Podle jeho názoru je jediným cílem, s nímž USA a Japonsko původně předložily Radě bezpečnosti svůj projekt, “očernění Ruska”. Připomeňme, že USA od ledna obviňují Rusko z plánování umístění zbraní s jadernou složkou ve vesmíru.

Ruská delegace, jak vyplývá z projevu stálého zástupce Ruské federace, plánuje v nejbližší době předložit Radě bezpečnosti OSN alternativní návrh rezoluce o zabránění militarizace vesmíru.

“Doufáme, že všichni členové rady mají zdravý rozum a zájem na zachování vesmíru jako mírového prostředí převládne nad pokusy politizovat tak důležité téma pro normální život na Zemi”, uzavřel Vasilij Nebenzja.

Vyhlídky na to, že ruská rezoluce bude Radou bezpečnosti OSN přijata, je však malá. Těžký osud rusko-čínského projektu smlouvy o vesmíru, stejně jako příznačné hlasování o dodatcích k americko-japonskému dokumentu, které Rusko a Čína předložily, ukazuje, že rada zůstává roztříštěná a sotva může dospět k jednotnému názoru na téma tak důležité z hlediska bezpečnosti.

Jelena Černěnková

ProNovou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

kommersant

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
Subscribe
Upozornit na
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Praded
Praded
před 13 dny

Věřit největšímu světovému parazitu by bylo pro celý svět tragické.

standa
standa
před 13 dny

Jen válkychtivci budou chtít vesmír militarizovat a proto si kolektivní Západ nechal otevřena zadní vrátka k militarizaci ! Vemte si, že firmu z vesmíru zničíte kusem válcového železa již jen jeho kinetickou energií při nárazu na zemi – je to jako velký železný meteor!

cablik
cablik
před 13 dny

Jo žádné mírové návrhy zatím nebudou akceptovány jelikož OSN slouží USA. Západ tak může jen mlít hubou nemá co do vesmíru nasadit. I kdyby Ruské rakety si s takovou hrozbou poradí.

mikkesh
mikkesh
před 13 dny

Škoda, že ten zpropadený Rus nechce akceptovat ty naše hodnoty a svět založený na našich pravidlech. Mohl by bez problému podepsat dohody všechny. Nevím proč se zoufale drží těch pravidel jejich, kde se dohody a smlouvy dodržují. Jsou divní. Je mi jich líto. Nepoznají tu radost, když třeba s voliči někdo uzavře dohodu,… Číst vice »

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 13 dny
Odpověď uživateli  mikkesh

Uplne ” nejzajimavejsi” je,ze jim nejak nedoslo,ze pri kazdem styku s nekym dalsim neni nejdulezitejsi jak to vidim ja,ale i to jak to vidi on.Bez toho neni zadna dohoda mozna..Oni si porad pletou diktat a dohodu

palasovar@gmail.com
palasovar@gmail.com
před 14 dny

Njn tak vypada jednani s nekym,koho jste predtim ocural..Jednani jsou pak velmi opatrna a slozita

spartak
spartak
před 14 dny

Západ prohrál. Rusko již západu nevěří v ničem a historie to potvrzuje.Čína musí lavírovat ,protože odbyt zboží je důležitý ,ale může přijít a dost a stačilo ,protože komunisté mají moc a kormidlo!